ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bruxelles

TIPĂREȘTE

In aceasta vara mi-am propus ca in circuitul prin Europa de vest sa ajung in Belgia si Olanda. Deoarece nu dispuneam de foarte mult timp si in acelasi timp imi doream sa vad cat mai mult din Olanda, Flandra si bineinteles, Bruxelles, am optat pentru cazare 4 nopti in Antwerpen. De aici, in fiecare zi am pornit spre destinatiile propuse, respectiv: Brugge si Gent (ziua 1), Bruxelles (ziua 2), Rotterdam, Haga, Amsterdam (ziua 3).

Distanta dintre Antwerpeen si Bruxelles, aproximativ 50 km, am parcurs-o in jumatate de ora, pe autostrada cu 4-5 benzi pe sens.

Incursiunea prin Bruxelles a inceput cu Palatul de justitie, curtea suprema a Belgiei. Pentru masina, am gasit o parcare subterana, exact langa palat, in Place Poelaert (parking Poelaert-Zavel). Impunatoarea cladire a Palatului de Justitie, in stil asiro-babilonian, cu o imensa cupola aurie, ocupa peste 20.000 de metri patrati. Proiectul nu a fost imbratisat de toata lumea, deoarece pentru construirea acestuia au fost demolate 3000 case din zona.

Intrarea este gratuita, fiind deschis de luni pana vineri de la 9 la 17. In perioada in care l-am vizitat, o parte din exterior era in renovare, insa citeam ca ar fi un mit urban, conform caruia fiind atat de mare si greu de renovat, are in permanenta schele atasate. Dupa controlul bagajelor, am intrat in cladirea sobra cu coloane imense, rece si pustie, cu cele 245 de sali de judecata, cursuri, intalniri sau biblioteci, legate prin galerii. Ma asteptam, datorita specificului, sa forfoteasca de lume, insa am descoperit ca nenumaratele sali de judecata erau goale, unele inchise.

Am parasit Palatul de justitie si ne-am indreptat spre Monumentul inchinat infanteristilor belgieni cazuti in Primul Razboi Mondial, dupa care, am coborit cu liftul de sticla, ce face legatura intre piata Poelaert, din orasul de Sus si piata Marolle a orasului de Jos. Liftul de sticla ofera o panorama de 360 grade, iar folosirea sa este gratuita.

Am ajuns in una dintre cele mai frumoase zone ale orasului Bruxelles, Petit si Grand Sablon, dominata de unele din cele mai frumoase obiective turistice ale orasului. Numele acestei zone (sablon) vine din secolul 12 cand aici exista o alee nisipoasa ce permitea accesul locuitorilor in oras. Biserica Notre Dame de Sablon, cu fatada gotica si frumoase vitralii, poate fi vizitata gratuit. Peste drum de biserica se gaseste gradina Petit Sablon cu Fantana contilor de Egmont si Horne. Gradina este inconjurata de coloane gotice cu statuete mici de bronz in varf, ce reprezinta profesiile din evul mediu, in numar de 48,4 dintre ele fiind incoronate. In mijlocul acesteia se gaseste statuia celor doi conti de Egmont si Hornes ce au fost executati prin taierea capului in 1568 deoarece reprezentau rezistenta impotriva spaniolilor.

Cu harta in mana, am ajuns si la Palatul Regal, situat in fata Parcului Bruxelles si Place des Palais, care de-a lungul timpului a fost reconstruit şi renovat, devenind in 1830 reşedinţa regelui Leopold de Saxe-Coburg, fiind folosit în principal pentru recepţii, întâlniri oficiale. Fiul acestuia l-a redecorat şi l-a mărit, suprafaţa palatului fiind aproape dublată. Palatul este astazi folosit rar de Familia Regală a Belgiei care locuieşte în Castelul Regal de la Laeken, situat la marginea orasului Bruxelles. Camerele sunt luxoase, dar elegante, ornate cu rafinament si bun gust. Camera oglinzilor gazduieste o lucrare de arta, Heaven of delight’’ executata pe plafon si candelabre, lucrata din 1,4 milioane carapace din scarabei thailandezi (Sternocera acquisignata), ale caror aripi sunt apreciate pentru iridescenta lor fermecatoare, de un verde smarald metalic (am atasat foto sugestive).

Dupa vizita in Palatul Regal, a urmat intalnirea cu Julien, Manneken Pis, simbolul Bruxelles-ului, baietelul dezbracat care face pipi. Una din legende spune ca baietelul era dintr-o familie importanta din Bruxelles care locuia intr-un castel, care a fost atacat. Dusmanii au lasat la intrare un butoi cu praf de pusca si au aprins fitilul. Baietelul s-a trezit din somn si a facut pipi pe fitil, salvand astfel castelul de la incendiu. Micuta statuieta-fantana se gaseste la intersectia strazilor Rue de l’Etuve si Rue du Chêne, in apropierea Grote Markt (Piata Mare). Baietelul are o garderoba impresionanta, alcatuita din aproximativ 800 costume, primul fiind oferit de conducatorul Bavariei, Maximilian Emmanuel in 1698. Baietelul este imbracat cu un costum specific, de fiecare data cand se celebreaza o anumita zi sau este sarbatoare. Pe noi ne-a intampinat cu caciula si tricou rosu portocaliu, esarfa verde si pantaloni kaki.

Deoarece a fost furata in repetate randuri, creatia din bronz expusa este o copie a statuii, originalul fiind pastrat la Muzeul orasului Bruxelles. Poti afla cum va fi imbracat baietelul atunci cand vizitezi orasul pe link-ul: manneken-pis.be/en

Am cautat-o si pe Jeanneke Pis (fetita care face pipi), pe care am gasit-o ascunsa pe o strada infundata, alaturi de unul din pub-urile cele mai importante din Bruxelles, Delirium Tremes. Fiindcă fantana deasupra careia sta Jeanneke Pis reprezinta simbolul fidelitatii, se spune ca cel care arunca o moneda in apa fantanii ii va fi fidel persoanei iubite.

Incet, incet, am ajuns in Grand Place, inclusa în Patrimoniul UNESCO in 2000, piata in care la fiecare doi ani, in anii pari, ,,se intinde’’ un covor de begonii naturale pe o suprafata de 20000 mp.

Aceasta este flancata de cateva cladiri de o frumusete rapitoare. O sa incep descrierea cu Primaria, cladire in stil gotic, cu un turn inalt de 90 metri, pe care se afla o statuie inalta de 5 m din metal ce-l intruchipeaza pe Arhanghelul Mihail ce omoara balaurul. Fatada primariei este decorata cu numeroase statui ce reprezinta nobili, sfinti si figuri alegorice importante. Statuile originale se regasesc la Casa Regelui. Initial primaria a fost resedinta autoritatilor din oras iar pana in 1795 aici se gasea primaria statului Brabant.

Primaria se poate vizita doar miercurea si duminica. Mi-am organizat vacanta in asa fel incat sa ajung aici intr-o zi de miercuri, special pentru a o vizita, insa din nefericire aceasta era vizitata de o delegatie internationala si portile erau inchise turistilor. Nadajduiesc, insa, ca atingand statuia de langa primarie, L’Ilot Sacre, ma voi reintoarce la Bruxelles.

Celelalte cladiri ce inconjoara piata sunt Casele breslelor, pe care am incercat sa le identific una cate una, cunoscand ceva detalii despre fiecare inca de cand ma documentam pentru organizarea excursiei. Fiecare din ele are reprezentate simboluri datorita carora le poti recunoaste cu usurinta.

Casa brutarilor, cu imagini ce infatiseaza etapele principale ale fabricarii painii (simbolizeaza puterea, graul, vantul, focul, apa si bunastarea). Pe acoperis exista un felinar strajuit de statuia aurita a Gloriei.

Casa vanzatorilor de grasime (La Brouette) este decorata cu statuia sfantului patron al breslei – Gilles.

Casa tamplarilor (Le Sac) se recunoaste prin fatada decorata cu unelte de tamplarie.

Casa arcasilor (La Louve), pe acoperisul careia se vede o statuie a pasarii Phoenix, si alte 4 statui simbolizand adevarul, minciuna, pacea si discordia. De asemenea, pe fatada este un basorelief reprezentandu-i pe Romulus si Remus alaptati de lupoaica.

Casa luntrasilor (Le Cornet), cu elemente de decor in stil marincu un cal de mare calarit de Tritons.

Casa postavarilor are 5 statui simbolizand justitia si cele 4 continente cunoscute in acea perioada (Africa, Europa, Asia si America). Pe cladire se afla statuia sfantului Nicolas patronul postavarilor.

Casa stelei (L’Etoile), cea mai mica dar si cea mai veche din piata.

Casa macelarilor (Cygne), transformata in cafenea.

Muzeul berii, in care se gasesc ustensile vechi, dar se pot gusta si diferite sortimente de bere.

Casa ducilor de Brabant, decorata cu 19 statui ale ducilor de Brabant, care este alcatuita din 7 case separate avand o fatada comuna. Printre cele 7 case se afla cea a Breslei Morarilor, a Breslei tamplarilor si a Breslei sculptorilor, zidarilor si cioplitorilor de piatra.

Casa regelui (Broodhuis), in care astazi se gaseste muzeul orasului si unde se gaseste colectia de haine ale statuii Manneken-pis.

O parte din cladiri au fost distruse de bombardamente sau incendii si au fost reconstruite pentru a incanta turistii cu frumusetea si unicitatea lor.

M-am despartit cu greu de partea veche a orasului, pentru a ma indrepta spre nord, unde se gaseste cel de-al doilea simbol al orasului Bruxelles, Atomium.

Am mers cu trenul-metrou pana la penultima statie, Heysel-Heizel, de unde se pot face fotografii foarte frumoase cu Atomium in fundal. De aici am facut o plimbare de aproximativ 5 minute pana la, atomul’’ de otel mărit de 165 miliarde de ori, compus din nouă sfere, unite intre ele prin 20 de tuburi. Nu insist foarte mult cu descrierea deoarece nu l-am vizitat, mie personal mi se pare interesant exteriorul acestuia.

In aceasta zona se gaseste Royal Castle of Laeken, resedinta oficiala a Familiei Regale, cu serele regale, accesibile publicului timp de trei saptamani, primavara.

Scurta mea incursiune in Bruxelles s-a incheiat cu vizita relaxanta in Mini-Europa, parcul in care sunt construite 350 de miniaturi reprezentative ale oraselor din tarile Uniunii Europene, Romania fiind reprezentata prin Palatul Mogosoaia. Parcul este spectaculos si educativ pentru copii, iar pentru adulti poate fi o punere in revista a locurilor vizitate sau o sugestie pentru vizite ulterioare.


[fb]
---
Trimis de geani anto in 15.10.17 22:48:51
Validat / Publicat: 16.10.17 07:53:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX

VIZUALIZĂRI: 4121 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Gradina Petit Sablon cu Fantana contilor de Egmont si Horne
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[16.10.17 07:54:34]
»

@geani anto:

am optat pentru cazare 4 nopti in Antwerpen.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Mihai18
[16.10.17 14:04:27]
»

Scriu acest ecou în cunoștiință de cauză. Am fost și eu acolo, tot cu autoturismul și am fost în majoritatea locurilor fotografiate de dv.

După sosirea de la Brussels eu nu am scris un review pentru că atunci nu știam de AFA și nici nu aș fi avut fotografii. Aveam numai 51 de minute de înregistrare video.

În consecință, pot face o apreciere obiectivă a reviewului dv. pe care, din punctul meu de vedere îl apreciez ca foarte bun.

La Palatul Regal dv. ați avut noroc că ați putut să-l vizitați. Eu nu deoarece atunci pe Palatul Regal era ridicat drapelul Belgiei, semn că regele se afla în Palat iar turiștii nu aveau acces.

Reviewul mi-a plăcut mult și la final v-am ales ca „Favorit”

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
geani antoAUTOR REVIEW
[16.10.17 14:58:24]
»

@Mihai18: multumesc

mishu
[22.10.17 17:59:05]
»

@geani anto: O plimbare minunata prin acest frumos oras. Pozele sunt de asemenea o scurta incursiune a acestui oras si pentru noi. Felicitari, votat cu mare placere.

mihaelavoicu
[16.06.18 09:07:30]
»

Un rev. de excepție. Eu nu l-am văzut decât acum și nu pot decât să-mi fac ”autocritica”.

Mă miră totuși numărul mic de voturi la o așa valoare.

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, mihaelavoicu, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bruxelles şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075397968292236 sec
    ecranul dvs: 1 x 1