ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

„Deliciile” verii olandeze cu H. Bosch, Van Gogh și capodopere artistice de la Brukenthal /Sibiu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Omul cu Tichie albastră din Sibiu e tabloul verii mele olandeze

Stiați că muzeul Brabantului de nord din orasul Hertogenbosch este singurul muzeu olandez cu 9 picturi originale ale lui Van Gogh din epoca, brabantină ‘’? am avut norocul să prind și o expozitie temporară de la muzeul Brukenthal cu capodopere olandeze … am avut momente de mândrie cu ochii pe un panou uriaș pe care scria Masterpieces from Romania .

In altă ordine de idei, orașul Den Bosch s-a mobilat cu simboluri demonice și onirice pentru a aduce un tribut fiului iubit deschizând portile Muzeului Brabantului de Nord , care în anul 2016 a stat sub semnul comemorării celui de al cincilea centenar de la moartea enigmaticului pictor Hieronymus Bosch... corabia nebumiei artistice a facut din oraș centrul artistic mondial al tuturor fanilor pictorului singular.

Printr-un miracol planificat 17 dintre tablourile originale ale lui Hieronymus Bosch... și 19 desene cu îngeri, demoni, sfinți, ființe fantastice din imaginatia pictorului bizar și-au dat rendez –vous internațional în acest muzeu... jubileul a continuat apoi la Madrid, în El Prado, acolo unde El Bosco are a doua casă, datorită regelui Filip II, care a cumpărat și colectionat capodoperele pictorului, ce continuă și după 500 de ani să uimească lumea în El Prado.

Am aflat în muzeul Brabantului de nord că 44 de opere sunt deținute de 15 orașe ale lumii, dar nici un tablou original nu este la el acasă, doar niște copii exceptionale, păstrate în singularul Centru de artă Hieronymus Bosch deschis în 2007, într-o fostă biserică... acesta e obiectivul doi al articolului meu.

Micul muzeu public din Brabant a reusit o extraordinară performanță datorită directorului institutiei care a reușit să convingă marile muzee din Madrid, Luvru, Viena, Gent, Venetia, Rotterdam să împrumute 20 de tablouri pentru expoziția secolului, numită

Viziunile unui geniu , unde biletele s-au vândut on line, ca pâinea caldă... a lipsit doar Grădina deliciilor care nu a primit aprobare de călătorie... eu am pierdut expozitia, am întarziat 3 luni și m-am consolat în centrul de artă Bosch cu operele copiate și figuri în 3D, scoase din tablouri, ce m-au lăsat cu gura căscată.

Am văzut însă în 2015 originalele din El Prado... m-am răsfațat acolo cu feliile de nebunie ale lui Bosch, savurând buimacă Grădina deliciilor, Carul cu fân, Adorarea Magilor, Masa cu cele 7 păcate.

Muzeul Brabantului de Nord -este un fost palat care ne introduce în istoria regiunii.

Actualul palat/muzeu a fost în 1615 o mânăstire iezuită... în 1767 clădirea este renovată și ea devine reședința guvernatorului local de Brabant, mai aproape de epoca contemporana olandezii il transforma in muzeu... In 1984 complexul muzeal este extins cu încă două aripi... el primeste un nou look în 2010-2013, pregătindu-se pentru marele jubileu Bosch.

La intrare în curtea palatului /muzeu mă salută Hieronymus Bosch dintr-un panou, poartă o cască din postav, tunica lui e închisă în nasturi, ochii lui scormonesc lumea și are o privire ironică.

Expozitia Marele Tur Bosch din 2016 a inclus în programul muzeului două expoziții exceptionale:

Jean Fabre -Tribul lui Hieronymus Bosch în Congo și a doua expoziție mi-a umplut inima de bucurie, deoarece m-a luat prin surprindere Masterpieces from Romania

– Capodopere flamande de la Muzeul Brukenthal din Sibiu au fost cap de afiș din 18 iunie până în 9 oct. 2016, olandezii au vizionat la ei acasă Omul cu tichia albastra și Uciderea pruncilor lui Brueghel.

Jean Fabre , cunoscutul artist vizual din Anvers a fost inspirat de Hieronymus Bosch în crearea unei serii de mozaicuri numite, Tribut lui Hieronymus Bosch în Congo, care face aluzie la istoria colonială din această țără. Opera sa este un demers de a explora absurditatea ș cruzimea trecutului colonial din Belgia.

Figuri fantastice din lumea lui Hieronymus Bosch sunt scoase la lumină de Fabre printr-o expoziție cu panouri monumentale verzi, misterioase și supernaturale.

Fabre a creat și o interpretare modernă a Gradinii Deliciilor, temele lui se referă la mortalitate și vanitate violență, frumusete și speranță, fiind evident influențat de Bosch.

Porecla de pictor al diavolului i se aplică și artistului modern, care te provoacă să intri în dialog cu mozaicurile lui enigmatice.

Brukenthal și capodopere din România

Pe un panou uriaș sunt prezentate în engleză și olandeză date despre colecția baronului de la Sibiu și colectia flamandă și olandeză a muzeului Brukenthal.

Am reușit să fotografiez discret, fără blitz splendoarea de lucrare, de mici dimensiuni a lui

Van Dyck , Omul cu tichie albastră, celebrul și disputatul tablou de la 1430 care reprezintă un portret melancolic al unui nobil, posibil Jean IV de Brabant... tabloul e pus solo pe un panou negru, ce scoate în evidență albastrul tichiei.

Nu am mai fost de vreo două decenii la muzeul din Sibiu, dar muzeul olandez a pus în poala mea de turist norocos și pe Jacob Jordaens , alt pictor flamand ce surâde publicului cu binecunoscuta lui pictură Vara

.

De pe pereți strigă compoziția colectivă Ucidera pruncilor de Pieter Brueghel , pictat în secolul 16. Ma uit cu emoție la arhicunoscutul tablou ce-l aveam în tinerețe pe niște timbre postale românesti, simți privindu-l cum scârtie zăpada îndurerată de rănile pruncilor uciși din porunca lui Irod.

Am reusit să fotografiez și două tablouri ale lui Hans Memling , pictor german stabilit în țările de Jos, el mă captivează cu două portrete alăturate, Portret de barbat citind și Portretul unei femei pioase care se roagă.

In afara de cele doua expozitii memorabile, muzeul Brabantului de Nord prezintă istoria provinciei, împărtită în 6 zone cronologice de timp și 2 pavilioane distincte... Pavilionul lui Van Gogh și pavilionul lui Hieronymus Bosch, cu tablouri realizate de urmașii lui, aflați sub influența operelor sale, precum și o copie a Gradinii Deliciilor de la El Prado.

Pavilionul lui Van Gogh prezintă o colectie permanentă, este foarte discret și întunecat... am reusit să prind un moment artistic de mare balerină și să fotografiez cateva tablouri originale realizate la Nuenen.

Muzeul Brabantului e singurul muzeu din sudul Olandei care detine în colectie 9 picturi originale din perioada timpurie de creatie a marelui pictor..., Sotia fermierului care sapă, Femeie cu boneta, Taranca din Brabant, Cos de cartofi.

Picturile sunt cam negre, argiloase’’ și poartă cu mandrie numele pictorului ce a semănat talentul lui pe pânza ca un țaran din Brabant.

Studiez fructele pămantului, niște cartofi amărâti, urâti si fierbinti în mâinile, mâncatorilor de cartofi’’... ce distanță mare îl desparte pe genialul pictor până va ajunge să lumineze paleta lui fermecata în culorile de floarea soarelui...

Am ieșit afară în grădina cu sculpturi moderne foarte largă și am plecat copleșită de atatea minuni artistice spre magazinul de suveniruri de la intrarea în curte, unde se puteau achizitiona obiecte simbolice din opera lui H. Bosch.

Centrul de artă singular Jheronimus Bosch - –o lume nebuna, nebună într-o atmosferă ecleziastică.

Nu prea se cunosc multe date despre viața marelui pictor enigmatic, el nu a lăsat în urma sa jurnale sau notițe, bunicul, fratele și unchiul lui au fost cu toții pictori, despre omul Hieronymus Bosch v-am povestit deja (vezi impresii.)

Viizita mea în Centrul de artă dedicat vietii și operei complete a fiului orașului este o experiență ce stimulează simțurile... ce este aici? mi s-a umplut capul cu felii de nebunie, cu monștri, demoni, personaje enigmatice si multă lume turistică... capacitatea maximă de vizitatori permisă... 80 de persoane.

Iata-mă în mijlocul unei mici piațete, am în fața mea o sculptură stranie, de culoare albă, un artist olandez si-a imaginat fântâna vieții din Grădina Deliciilor lui Hieronymus Bosch, doar că nu scuipă apă.

In spatele ei este clădirea unei biserici vechi numită Sf Iacob care în 2002 si-a încetat activitatea, din 2007 în interiorul ei există o expozitie permanentă cu viața și opera artistului, numită Bosch complet.

Cladirea centrului de artă a fost proiectată de artistii Jan Stuyt si Joseph Cuypers, care s-au inspirat din sfânta biserică Aya Sofia din Istanbul.

Biserica actuală este construită într-o combinatie de stiluri, bizantină, italiană, renascentistă si cateva elemente de Art Nouveau.

Centrul de artă este pentru mine o premieră absolută, recunosc că am primit palme estetice cu duiumul, parcă am vizionat un film documentar pe secvente... de altfel pe un ecran de televizor aflat chiar langa magazinul de suveniruri, rulează un film documentat cu viata si opera lui H. Bosch.

Vă propun să vă înarmați cu elan artistic și să zburați cu mine înăuntru pe aripile unui peste uriaș scos din tabloul, Ispitele Sf Anton, (Muzeul de artă veche, Lisabona.), suspendat în plafon.

Alte figuri 3D înconjoară expoziția pictorului diavolului și plutesc prin aer, transformand vizita în centrul de artă intr-o experiență reală.

Un ceas astronomic de pe vremea lui Bosch a fost plasat în 1513 în fața catedralei Sint-Janskerk.

Turnul conținea un ceas uriaș cu o procesiune a celor trei magi si o descriere a ultimei judecati. Atunci cand ceasul s-a stricat, nimeni nu a mai putut sa îl repare. In 2010 o reconstructie a ceasului a fost inaugurată în Centrul de artă Bosch, cel pe care îl am în fața ochilor este o minune inginerească, el indică zilele, timpul solar, fazele lunii, pozitia zodiacului.

Intr-un colț al centrului o scară ne conduce jos în camera care obisnuia să fie boilerul, acum intru într-o lume a fanteziei, în studioul unde pictorul lucra alături de rudele sale, pe un perete este o reproducere a lucrarii, Călătorul ''.

Inima colecției

Inima colectiei o reprezintă picturile religioase, celebrele lui tripticuri, o serie de tapiserii si o reconstructie a studioului artistului, desene si figuri tridimensionale scoase din contextul operei sale, precum și o replică a ceasului astronomic medieval al orasului Den Bosch, care a functionat 5 secole.

Cu un lift din sticlă ajungi în varful turnului bisericii si de la 40 de metri admiri orasul, pe fiecare etaj din turn este o reproducere cu picturile lui H. Bosch.

Am plătit 7 euro obligatoriu primind în schimb o broșurică, fiind invitată la o lectie mult prea dificilă de istoria artei... un ghid să-mi lumineze mintea artistică ar fi costat 25 de euro pentru un grup de 13 persoane... nici o șansă.

Navighez prin biserică fără busolă, imposibil să intru în dialog cu picturile, nu reusesc să plonjez în meandrele imaginarului lui Bosch, nu sunt specialist în artă, dar îmi place provocarea.

Personajele lui H. Bosch din orașul lui natal

Niste figuri uriașe au fost, scoase’’ din opera artistului de niște artisti cehi si răspandite prin biserică, asteptând să le auzi povestile, cu ajutorul auto ghidului... observ un negustor, un, arhitect, calugarite si copii.

Am ascultat doar câteva... în orașul de pe vremea lui Bosch îl întâlnim pe Godfrey, un peregrin din Deventer ce pleacă din orașul Den Bosch spre Santiago de Compostela, acești peregrini erau personaje obișnuite pe străzile orașului, unde mulți credincioși veneau să viziteze statuia miraculoasă din catedrala orașului.

Călugărițele erau și ele personaje centrale ale scenei religioase din oraș, într-un colț al centrului de artă o descopăr pe Sora Catarina care ține în mână un psalm și un rozariu, în drum spre mânăstirea Sf Gertrud, ea face un popas în Capela Sf Anton.

In mijlocul pieței centrale din oraș răsare capul negustorului de pânzeturi, desprins din opera lui Bosch, evident el nu putea să lipsească din tablou, orașul Den Bosch era în un centru înfloritor comercial și vestit pentru textile.

La ușa unui atelier scoate capul cu mândrie fabricantul de cuțite ce a dus faima medievală a orașului.

Expozitia cu picturi ale lui H. Bosch - 29 de panouri

In operele sale Bosch a pictat obsesiv neliniștile oamenilor din epoca trăită de el, cheia subiectelor sale este religia și temele alegorice.

Majoritatea subiectelor sunt luate din Biblie, mai ales suferințele lui Isus și tema judecătii de apoi.

Suferintele lui Isus apar în tablourile din fata mea: Încoronarea cu spini (Londra, Galeria de artă), Ecce Homo o pictură unde Isus este torturat și încoronat cu spini (Frankfurt pe Main), 3 versiuni cu Isus purtând crucea (Gent, El Escorial și Viena).

Sfintii sunt pictati exemplar în Sfântul Ion și insula Patmos (Berlin), Sfântul Ioan Botezatorul (Muzeul Galdiano, Madrid) și desigur Ispitirea Sfantului Anton (El Prado si Lisabona).

Alti sfinti pictati de Bosch au trăit singuri în desert ca Sf Jerome (Gent), recunosc pe Sf Cristofor, care îl poartă pe Isus tanar de cealaltă parte a răului, pictura originală am vazut-o în Rotterdam la muzeul Boijmans van Beuningen.

Tripticurile lui Bosch T sunt desigur punctele de atractie maximă ale expozitiei permanente, ele trebuie descrise de specialisti, eu nu am cheia alegoriilor.

Trec în revistă Ultima Judecata (Brugge-Groeningenmuseum și Viena) Ispitele Sf Anton (Lisabona-Museu de Arte Antigua), Gradina Deliciilor , Tabla cu cele 7 păcate, Carul cu fân (Muzeul Prado), Tripticul Călătorului, din mai multe piese răspândite în toată lumea, Panoul Inundatiei (Rotterdam)...

Tabloul meu preferat este THE PEDDLAR (văzut la Rotterdam), calătorul sau vagabondul ce reprezintă un om pe poteca vieții, pline de pericole și tentații, el este încălțat cu un pantof și un papuc, nu se știe exact pe unde merge pe potecă, lumea e plină de păcate si a venit momentul să alegem între bine și rău... cam acesta e mesajul și mi se pare extrem de actual.

Ce mi-a plăcut mai mult dintre tripticuri? greu de răspuns... mă opresc doar la tripticul Carul cu fan și Grădina Deliciilor vazute de mine la El Prado... copiile mă ajută să-mi reîmprospătez memoriile.

Nu voi intra în labirintul tablourilor, nu pot face fata asaltuiului de monstri, diavoli, e prea multa viermuială de figuri demonice, pesti, fructe, animale, agitatie umană, placeri senzuale... am ajuns în rai, în iad, am ascultat un concert într-un ou si m-a fiert rău de tot nebunia lui Bosch... am avut pietricele în cap, cum spune o expresie olandeză... cheia si interpretarile? E mai întelept să tac.

 

Concluzie... în 2016 corabia nebuniei artistice olandeze a fost în orasul natal al fiului iubit, care a reusit sa aducă acasă în mod uluitor cea mai mare parte a capodoperelor sale, într-un muzeu obisnuit, ce nu are în colectie nici macar o pictură originală, m-am multumit doar cu copiile din centrul cultural unic din biserică.

Pentru mine tabloul verii a fost, Omul cu Tichie Albastra ''' venit de la Sibiu... numele de România a ajuns pe pământurile Brabantului în cadrul expozitiei Marele Tur Bosch...

Rugaminte -va rog atasati un video clip :

youtube


[fb]
---
Trimis de mireille in 26.09.17 08:21:49
Validat / Publicat: 26.09.17 12:59:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 1445 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Palatul /muzeu al Brabantului de nord -are un pavilion permanent cu Van Gogh și un colt cu H. Bosch.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.17 11:44:24]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[26.09.17 13:29:06]
»

@mireille: Un articol minunat asa cum numai tu poti sa ne prezinti, am vazut pozele cu mare incantare si am citit articolul cu o deosebita placere.

Mie pictura mi-a placut intotdeauna si este ceva ce as incerca sa fac (asa la nivelul meu) daca as avea insa timpul necesar. Imi luasem panze, pensule si acuarele insa mai imi trebuie si factorul timp, asa ca pana ajung sa va invit la expozitia mea ma multumesc si savurez lucrarile altora.

Felicitari, votat cu mare drag

Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[26.09.17 20:53:10]
»

Omul cu tichia albastra e primul tablou al carui nume l-am retinut cand eram mic de tot. Am reusit sa gasesc o carte postala pentru colectia mea tocmai la Bruges

Centrul dedicat lui Bosch este interesant mai mult pentru cultura generala. Iti faci o idee despre maestru, pregatindu-te pentru Prado, etc.

Dar expozitia despre care povestesti merita review-ul.

Calatorii frumoase pe mai departe

mireilleAUTOR REVIEW
[27.09.17 07:33:12]
»

@mishu: bună... multumesc pentru lectură și ecou... mi-a plăcut pictura dintotdeauna... deși nu am talente artistice, din adolescenta aveam casa plină de albume de artă. Olanda reuseste să -mi ofere o listă mult prea lungă de muzee interesante care -mi aduc bucurii sufletesti și-mi stârnesc curiozitatea... mă bucur că ti-au plăcut pozele mele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[27.09.17 18:46:28]
»

@Radu Tudoran: multumesc pentru lectura si comentariu... eu colectionam timbre cu picturi pe vremea copilariei, dar si carti postale.

De acord cu tine, Centrul de arta Bosch e o initiere in opera artistului... eu am inceput in viata invers... am vazut prima data El Prado si pe El Bosco pe la 35 de ani si acum in etapa trei a vietii ma initiez cu tabloul complet al operei sale raspandite prin muzeele lumii.

Faza cu calatoriile personale este anemica anul acesta... a inceput sa ma cuprinda teama de a mai calatori solo... sa vad cat ma tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[19.12.17 20:01:29]
»

Mai pot spune ceva după toată expunerea ta? Ești un talent la împletit cuvintele și impresiile lăsate la vizitarea oricărui muzeu.

Felicitări și votat ”Omul cu tichia albastră”!

mireilleAUTOR REVIEW
[19.12.17 22:19:04]
»

@mihaelavoicu: multumesc mult pentru lectura si vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mireille, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Den Bosch și împrejurimile sale:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072021961212158 sec
    ecranul dvs: 1 x 1