ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 06.03.17
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Jerez de la Frontera

TIPĂREȘTE URM de aici

La Jerez de la Frontera se ajunge foarte usor din Cadiz (unde am avut cazare cateva nopti) cu autobuzul in ¾ ora (siu.cmtbc.es/es/lineas.php) sau cu trenul, cam tot atat (venta.renfe.com/vol/home.do?c=_Ebmn)

Nu este de ajuns o zi pentru Jerez, este un oras foarte ofertant. Am fost harnicutza si am ajuns devreme, am plecat seara tarliu si nu mi-am bifat toate obiectivele; ba chiar am fost un pic pe graba.

Am inceput cu Muzeul ceasurilor sau Museo de la Atalaya, doar tur ghidat in cladire (cam 50 minute si costa 6 euro), primul incepe la 9.30. La fix am aflat si motivul, au inceput toate ceasurile sa sune/cante/clincane; care cat de bine functiona, au batut inainte de fix, dupa fix, a fost o muzica cateva minute pana s-au potolit. Dupa ce ca erau vechi, superbe, deosebite, cu povesti fiecare, mai si functionau majoritatea.

Cladirea este inconjurata de un parc in stil frantuzesc cu peluza, fantana, bazin, flori si copaci. Saitul oficial aici: museosdelaatalaya.com/cat ... our-experiences.

Jerez este cunoscut pentru scoala de arta ecvestra (Royal Andalusian School of Equestrian Art): realescuela.org/en/quehacer.cfm. Trebuie sa verifici pe sait calendarul evenimentelor si sa te hotarasti ce alegi: vizita completa, tur scurt, show cu cai; e un pic complicat, sunt anumite ore in anumite zile/luni ale anului, dar studiind saitul iti vei da seama ce sa alegi, functie de timpul din dotare. Prin show se intelege un adevarat “balet de echitație”, însoțit de muzică spaniolă iar costumele calaretilor sunt inspirate din secolul al XVIII-lea, coregrafia foloseste mișcări de dresaj clasic, doma Vaquera (stil rustic de echitatie) și treburile casnice tradiționale ecvestre. Nu am fost la show aici in Jerez dar am vazut un astfel de show cu alta ocazie, in Cordoba. Este o experienta de neuitat.

Complexul consta in:

- Receptia, unde se poate urmari un film de prezentare a istoriei artei ecvestre in Andaluzia,

- Gradina Botanica,

- Palatul Duque de Abrantes din sec. XIX proiectat de Charles Garnier; la subsol Muzeul de arta ecvestra, un spatiu expozitional (materialele prezentate in spaniola si engleza) care dezvolta comunicare specială existenta între om și cal din timpuri străvechi și modul în care această comunicare a crescut pana la punctul in care a devenit artă aici in Andaluzia.

- Atelierul de reparat/re-conditionat harnasamentele cailor,

- Arena interioara unde se antreneaza caii si unde au loc spectacolele,

- Grajdurile (5 la numar) intr-o cladire octogonala, unde se pot vedea caii si harnasamentele lor (care sunt de antrenament sau de spectacol), aici nu e voie sa faci poze,

- Arena exterioara unde se antreneaza caii,

- Muzeul trasurilor. Absolut fabulos, din nou interzis poze.

Punctul de adunare pentru turul ghidat este in arena interioara, langa cofetarie.

Ca o recunoastere a ceea ce caii au adus si inca aduc orasului Jerez in Plaza del Caballo a fost ridicat un monument inchinat lor (am atasat o poza).

Un loc deosebit in Jerez este Palacio del Virrey Laserna (palaciodelvirreylaserna.com/presentation) in calle Conde de los Andes nr. 8, in centru si aproape de oficiul de turism. Este manageriat de 2 frati care seamana izbitor unul cu altul. Nu mi-au dat voie sa fac poze in interior, ceea ce m-a intristat. Doar in curtea interioara (normal ca aveau curte interioara, ce palat spaniol nu are curte/curti interioare?). Vizita este doar ghidata, am fost singura vizitatoare, asa ca am luat-o ca pe un tur personal, special pentru mine, ca sa-mi treaca de interzicerea pozelor.

Cladirea exista din timpul dominatiei maure, modificata de-a lungul timpului, si a fost transmisa din generatie in generatie familiilor nobiliare din Jerez. Actualul stil arhitectural este neoclassic si are o colectie deosebita de picturi si mobila. Pe langa tablouri cu inaintasii lor casa era plina de fotografii de familie, pe care mi le-au explicat cu mandrie. Va dati seama ce insemna pentru ei sa rememorize viata lor traita in cladire? Din copilarie pana acum? In tablouri/fotografii (dupa caz) erau personalitati importante ale istoriei Spaniei, care fusesera invitati in acea cladire, cu unii dintre ei poate s-au jucat cand erau mici sau au discutat de-a lungul vietii.

Bineinteles ca si in Jerez este un alcazar (Conjunto Monumental del Alcázar), ce dateaza din sec. XII cand era fortareata maura si care a fost restaurat. Din complex fac parte: porti, capela (regele Alfonso X cuceritor al orașului în 1264, a consacrat moscheia cultului creștin), baile arabe, fabrica de ulei, palatul Villavicencio (construit pe ruinele unui palat islamic care are un turn in stil baroc iar la etajul 2 o veche farmacie din sec. al XIX-lea, cu mobilierul original frumos sculptat din lemn și o colectie de recipiente de farmacie), curti interioare, turnuri si gradini. Zidurile se intind pe aproximativ 4 km lungime si, in mare parte, pot fi strabatute la pas, cu vederi panoramice asupra complexului, a orasului, asupra Catedralei.

Catedrala (Cathedral del Salvador) poate fi vizitata zilnic intre 10-18.30 (catedraldejerez.es/english.htm). In sacristie se afla o picturA de Zurbarán, La Virgen Niña.

A mai incaput o plimbare pe Calle Larga, plina de cafenele, terase, magazine. Si cam atat.

Tare frumos.


[fb]
---
Trimis de cinecita in 10.03.17 15:06:21
Validat / Publicat: 10.03.17 17:02:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 3127 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cinecita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 La antrenament
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28400 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.03.17 17:02:13]
»

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "O zi în Jerez de la Frontera, JEREZ DE LA FRONTERA" (nou-creată pe sait)

webmaster
[10.03.17 17:08:59]
»

@cinecita: Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[10.03.17 17:15:50]
»

se ajunge foarte usor din Cadiz (unde am avut cazare cateva nopti)

Ne-am bucura (MULT) să citim ȘI impresiile despre cazarea de acolo, din CADIZ - plus „recomandările de călătorie”, dacă nu sunt prea... hmm.. oprimist? — scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

cinecitaAUTOR REVIEW
[10.03.17 19:03:19]
»

@webmaster: se rezolva, cu timpul. multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cinecita

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046277046203613 sec
    ecranul dvs: 1 x 1