ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Esterhazy, Versailles-ul Ungariei

TIPĂREȘTE

În vara care a trecut am ales să fac din nou o vacanţă în Austria. Cum drumul până la destinaţia aleasă este destul de lung, am ales o cazare de tranzit aproape de graniţa austriacă, nu departe de oraşul Sopron. Ca să îmbin utilul cu plăcutul am căutat ceva obiective turistice în zonă. Am găsit acest uimitor castel şi complexul de ape termale de la Buk aflat în apropiere, În acest review am să descriu în câteva fraze primul obiectiv

Situat în oraşul Fertod, Castelul Esterhazy sau Castelul Fertod ste considerat Versailles-ul Ungariei, unul dintre cele mai frumoase şi mai vizitate din ţară. Acesta a fost construit într-o zonă mlăştinoasă, la începutul secolului XVIII, de către prinţul Josef Esterhazy, inspirat de arhitectura şi peisagistica celebrului castel parizian. Construcţia este în stil baroc şi s-a desfăşurat pe durata a 20 de ani.

După terminare au apărut în zonă oameni noi, care şi-au construit case şi astfel a apărut pe hartă oraşul Fertod. Planurile castelului sun bazate pe o mulţime de cercuri, pătrate, triunghiuri şi octogoane ce dau un aspect plăcut ochiului. Are 126 de camere decorate în stil rococo, printre ele se află şi o fostă casă de muzică, în care acum se află biroul primarului din sat. O altă cameră celebră se numeşte Sala Maria Tereza. Regina a dormit câteva nopţi în această cameră a castelului.

Printre cei care au locuit la castel se numără şi compozitorul austriac Joseph Haydn. După ce iniţial fusese angajat ca ajutor de şef de orchestră, rămâne în serviciul prinţului două decenii, timp în care avansează capel-maistru şi compune numeroase simfonii. Compozitorul a locuit într-un apartament de 4 camere aflat într-o clădire din stânga castelului. Ca urmare a acestui fapt în fiecare an, din iunie până în septembrie, la castel au loc o mulţime de concerte de muzică clasică.

Vizita noastră a început cu parcarea maşinii într-un loc aflat peste drum de castel, în apropierea unui restaurant şi a unui centru de informaţii. Intrarea la castel se face printr-o poartă de fier forjat, asemănătoare cu una din cele de la Versailles. Casa de bilete se află în stânga, chiar după ce se trece de poarta de fier. Deşi preţul de intrare nu a fost chiar mare (în jur de 8 euro), nu am putut vizita castelul pe interior. Vizita se făcea pe grupuri la o anumită oră şi din lipsă de timp am făcut o vizită prin curtea interioară, în grădini şi în parc.

Pentru început am vizitat expoziţia cu îmbrăcăminte feminină de epocă aflată pe holul de intrare de lângă casa de bilete. Aici am putut admira tot felul de ţinute feminine ce se purtau la diferite evenimente la castel şi curtea imperială. O bună parte din timp l-am petrecut plimbându-ne pe aleile străjuite de flori din curtea interioară. Aproape de mijloc se află o frumoasă fântână arteziană decorativă, iar pe laterale, înglobate în nişte nişe, alte două fântâni cu statuete tematice.

Pe latura nordică se află o frumoasă terasă străjuită de două scări, împodobite cu mici statuete şi felinare de epocă Pe faţada terasei se află emblema familiei princiare Esterhazi. De pe această terasă am avut ocazia să admirăm panorama curţii interioare şi a clădirilor laterale de lângă intrarea principală. Tot de pe această terasă se făcea cândva primirea oaspeţilor la castel.

Următorul popas în vizita noastră a fost în grădinile şi parcul castelului. Accesul se poate face fie pe jos, fie cu un trenuleţ electric. Acesta se poate lua de la poarta de intrare şi costă aproximativ 4 euro de persoană. Noi am preferat să mergem pe jos, după ce am urmărit traseul trenuleţului. Am luat-o prin stânga castelului, partea estică, pe o alee străjuită de copaci umbroşi şi am ajuns la o poartă de intrare din fier forjat. Aceasta permite accesul în grădinile din spatele castelului.

Grădinile sunt construite în stil francez şi decorate cu plante verzi în formă de con. Pe tot perimetrul grădinilor sunt numeroase alei de promenadă străjuite de o pădure de plante verzi, iar în spatele castelului sunt şi câteva statui. În centrul grădinilor se află şi o frumoasă capelă. Ieşirea din grădini am făcut-o tot printr-o poarta de fier, opusă celei de pe latura de est.

Imediat ce se iese din grădini se intră în alt punct de interes de pe domeniul castelului, un mare şi frumos parc. Acesta este întretăiat de alei şi este plin de biciclişti. Un loc apreciat şi des vizitat de turişti în parc este cel numit ”patru alei cu tei caucazieni”. Pe lângă tei caucazieni, stejari, castani sau plute, în parc mai sunt şi alţi copaci, mai rar întâlniţi prin pădurile Europei Centrale şi de Est,: ca sequoia şi ginkgoa biloba. Parcul seamănă foarte mult cu unele din Londra.

Pe latura de nord a parcului se află Rosegarden, o frumoasă grădină de trandafiri şi o seră cu acelaşi tip de flori. Grădina a fost înfiinţată la începutul secolului XX de către prinţul Nikolaus Esterhazi IV şi soţia sa, contesa Margit. Aceştia s-au inspirat din Rosegarden-urile englezeşti. A fost o experienţă aparte, să de plimbi pe alei, printre trandafiri de toate culorile.

Din acest loc am mai făcut o scurtă plimbare pe aleile parcului, apoi ne-am îndreptat spre locul de parcare, prin dreapta castelului. După ce am mâncat un gulaş la restaurantul din apropiere, ne-am urcat în maşină şi ne-am deplasat la locul nostru de cazare. La ieşirea din oraş am întâlnit o frumoasă biserică neo-gotică din cărămidă roşie cu hramul Sf. Andrei. Deaupra faţadei are o turlă cu laturi în formă de pătrat şi ceasuri pe toate cele 4 laturi, străjuită de alte două mai mici.

Castelul din oraşul Fertod a fost primul obiectiv pe care l-am întâlnit aproape de graniţa de vest a Ungariei. Despre al doilea voi povesti în următorul review.

Vacanţe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 24.11.16 16:47:05
Validat / Publicat: 24.11.16 19:19:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Aranjament floral la Castelul Esterhazy, oraşul Fertod, Ungaria.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 82750 PMA (din 69 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[24.11.16 17:09:35]
»

@traian. leuca: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Castelul Esterhazy [Fertod], SOPRON" (nou-creată pe sait)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[24.11.16 17:45:38]
»

@webmaster26: Coordonatele sunt ok!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Esterhazy [Fertod]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051573991775513 sec
    ecranul dvs: 1 x 1