ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aspendos

TIPĂREȘTE

Un loc despre care se vorbeste mult, un loc plin de istorie dar care pe mine nu m-a atras in mod deosebit. Mi-a placut mai mult la Efes sau chiar amfiteatrul din Verona (desi nu ar trebui comparate).

Eu am avut ocazia sa il vizitez cand am mers sa curatam zona. Da... stiu... este ciudat dar hotelierii se ocupa de acest aspect si ei denumesc aceasta actiune „Mintika”. Din fiecare departament participa una-doua persoane si mergem in diferite locuri pentru a curata zona respectiva. In mod normal este vorba de zona din jurul unui obiectiv turistic. Este un lucru de apreciat.

De data aceasta am ajuns la Aspendos. Desi petrecusem mult timp in Antalya si in acea regiune, nu m-a atras sa vizitez acea zona.

Fiind curat, nu am avut ce strange si ne-am gandit noi ca ar fi bine sa vedem cum sta situatia inauntru... cu aceasta ocazie am intrat gratuit. Deci, nu stiu sa va spun cat ar costa un bilet de intrare, dar oricum daca nu mergeti pe cont propriu, fiecare agentie de turism practica alt pret...

Cand am intrat, am „holbat” bine ochii dar nu am simtit nimic in mod special. Stiind totusi ca este un loc plin de istorie, am dorit sa aflu mai multe date si le-am „cules” cu ajutorul localnicilor si prietenilor turci.

Acum, sa o iau cu inceputul si anume cateva informatii generale despre Aspendos si ce inseamna Aspendos:

Aspendos este acum o ruină de mare importanță. Acesta nu a fost excavat, și doar două clădiri sunt vizibile pe deal: ruinele holului de la intrare în Bazilica romană și un zid rămas de la nymphaeum (fântână monumentală).

Aspendos are [cel mai bine conservat teatru roman din Turcia], și unul dintre cele mai bune din lume. Situat pe câmpia Pamphylian la 47 km est de Antalya și la 37 km vest de Side, Aspendos este la 4 km nord de malul Mediteranei, pe malul râului Köprüçay.

Odată numit [Belkis], Aspendos a fost fondat de către fiii lui Het, dar împăratul roman Marcus Aurelius (161-180 d. Hr.) a fost cel care a comandat să fie construit teatrul.

[Teatrul roman] a fost construit în timpul domniei împăratului Marcus Aurelius de doi cetățeni bogați, fraţii Curtius și proiectat de Xenon, unul dintre cei mai faimoși arhitecți ai timpului.

[Numele orașului] a fost Asiawanda în limba etruscă, ceea ce înseamnă Ţara Cailor. Numele a fost schimbat în Aspendos în Phamphylia antică.

În secolul I au venit sub hegemonie selgiucizii, și în această perioadă a fost ridicat peste râu un pod și construit un caravanserai în interiorul teatrului. În secolele II și III principala sursă de trăi a populației a fost comerțul cu ulei și sare obținut din apropierea lacului Capria.

În [orașul Aspendos] se mai găsesc în afară de [teatru] şi [ruinele unui apeduct], o [agoră], o [bazilică] și un [stadion]. La est de autostradă se află un [pod din piatră] construit de turcii selciuzi şi se întinde de-a lungul cursului de apă Köprüçay. Aspendos a avut epoca de aur în secolul al II lea și al III lea, atunci când acesta a fost un important port comercial. În antichitate, râul Eurymedon, care se varsă în apropierea Mării Mediterane, a fost navigabil până în oraș.

În secolul al V-lea orașul şi-a simbolizat independența prin baterea unei monede de argint, dar până la eliberarea sa de către Alexandru cel Mare în 133 d Hr a rămas sub dominație persană.

Ca și alte orașe din Antichitate, Aspendos a fost construit pe un deal iar apărarea a fost un factor important în dezvoltarea orașului.

[Apeductul]

Apeductul din Aspendos transporta apa de pe dealurile din nord, până în oraș pe o distanță de 19 km. Existau [două surse], Gökçepinar (primăvara plăcută) la 550 m, cu o descărcare de 30-40 l/sec și Pinarbas la 440 m, cu o descărcare de 40 l/sec. Acropola Aspendos se află la 60 m față de nivelul mării, astfel încât apeductul are o pantă medie de 26 m/km.

Canalul are 0,60 m lățime și 0,90 m înălțime, cu ziduri groase de 0,40 m. Ruine de poduri și tuneluri pot fi observate de-a lungul cursului său. Nevoile timpurii de apă au fost îndeplinite de către cisternele care colectau apa de ploaie și de izvoarele locale. În timp, însă, pe măsură ce populația a crescut și nivelul de trai s-a mărit, nevoile de apă ajungând la punctul în care în care un apeduct a fost necesar.

Clădirea cea mai interesantă din Aspendos, după teatrul în sine este [apeductul], datând din secolul al doilea, construit de către Tiberius Claudius. Apeductul se crede că a fost construit în prima jumătate a secolului al doilea. Acesta încorporează mai multe poduri și tuneluri, canale de dimensiuni modeste, 55-60 cm lățime și 90 cm adâncime pe interior.

Ultimii 1.7 km, între dealurile din nord și acropolă a fost o combinație complexă de secțiuni suspendate. Cele mai impresionante structuri sunt cele două turnuri masive de apă. De la acropolă, într-o vale mică se afla primul turn (cel mai îndepărtat). Aceasta se apleacă ușor în mijloc pentru a forma un unghi de 175 grade. Se presupune că partea de sus a turnului a fost echipată cu un rezervor deschis.

Astăzi înălţimea celor două turnuri este de 30 de metri. În timpul investigațiilor arheologice în 1996, s-a dedus că turnurile au fost inițial de aproximativ 40 de metri. Acest lucru ar face turnurile Aspendos printre cele mai mari dintre construcţii romane.

[Teatrul]

Construit în [secolul al doilea] și având o capacitate de aproximativ [20.000 de locuri], structura este aproape intactă.

Construit din gresie, calcar și marmură teatrul posedă [acustici minunate]; în secolul al III-lea, orchestra semicirculară, care este de 24 m în diametru, a fost înconjurată de ziduri înalte, făcându-l potrivit pentru [spectacole].

Amfiteatrul este împărțit în două printr-un pasaj central cunoscut ca diazoma, teatrul putând găzdui 20.000 de spectatori. Colonada de 59 de arcade care înconjoară partea de sus a teatrului, a fost adăugată ulterior, în scopul de a îmbunătăți acustica. Scena are 10 m înălţime și 62,5 lățime, cu două etaje care conțin fiecare câte 18 nișe, în care au fost plasate statui. În teatru sunt cinci intrări cu patru rânduri de ferestre.

Utilizat în epoca romană pentru adunări publice mari și în vremurile otomane pentru activități sportive, cum ar fi luptele cu cămila, teatrul Aspendos a fost restaurat în 1930 la ordinele de Mustafa Atatürk, fondatorul Republicii Turcia.

Două versiuni ale modelului "Odeonului" Aspendos au fost construite: o versiune brută (362 suprafețe) cu sala formată cu suprafețe înclinate și numai câteva detalii pe fațadă, precum și un model cu mai multe detalii (6049 suprafețe), în care toate nișe și coloane în sunt incluse.

Daca veti ajunge in zona si aveti mai mult timp la dispozitie, eu totusi va sugerez sa nu ratati aceasta zona incarcata de istorie.


[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 17.10.15 11:50:43
Validat / Publicat: 17.10.15 12:22:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2172 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Nu foarte multi turisti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[17.10.15 13:11:44]
»

@GabrielaG - Cea mai frapantă trăsătură a teatrului din Aspendos este prezenţa zidului din spatele scenei (scaenae frons), păstrat intact, de care (spre surprinderea mea) nu ai amintit.

Din păcate, eu nu AmFostAcolo, dar am ajuns în Provence, în Franţa, la teatrul din Orange. Şi acolo zidul e intact şi într-o nişă a sa se află statuia în mărime naturală a împăratului fondator al teatrului, Augustus. Spre desosebire de tine, eu am fost extraordinar de impresionată. Am relatat experienţa într-un review: vezi impresii.

În Turcia am văzut teatrele din Pergamon şi Assos, mai departe nu am ajuns. Am vizitat însă alte teatre antice în Europa: la Nîmes, Arles, Siracusa, Taormina, Delphi, Epidaur, însă nici unul nu m-a impresionat atât de tare ca cel din Orange.

adrianbogdan
[17.10.15 15:40:18]
»

Buna!

Cel mai important lucru la acest teatru este faptul ca are o acustica deosebita si in unele perioade ale anului se tin aici concerte de tot felul de la muzica simfonica, spectacole de opera, rock etc.

In perioada in care am fost noi respectiv inceput de septembrie are loc un festival de muzica simfonica si daca luai bilet pentru o seara de festival puteai vizita intregul sit arheologic

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
viorelpop
[17.10.15 20:37:17]
»

Multe detalii, date, chestii istorice... bine informata, de apreciat...

DB-01-VIN
[18.10.15 08:30:48]
»

Pc. maxim pt. lectia/fila de istorie. Nu stiu cati membri AFA vor citi (integral) acest review, deci macar pt. straduinta merita aprecierea noastra. De postat inpresii parca nu imi gasesc timp, dar sa lecturez ce scriu membrii activi inca sunt apt.

eug
[21.10.15 13:19:57]
»

este unul din cele mai detaliate rew din ultimii ani pe zona turcia. ma refer la datele istorice continute. felicitari! nu as vrea sa gresesc, cred ca userul traian a avut un articol asemanator ca si continut istoric. felicitari inca o data pentru rabdarea de a scrie

GabrielaGAUTOR REVIEW
[22.10.15 10:52:09]
»

@Carmen Ion - Nu am amintit de el ptr ca nu stiam de el Am expus in review ceea ce colegii mei / localnicii mi-au povestit despre Aspendos. Ori nici ei nu stiau, ori au uitat sa mentioneze

Si eu am vizitat destule teatre si amfiteatre in Turcia dar acesta nu mi s-a parut extrem de spectaculos

GabrielaGAUTOR REVIEW
[22.10.15 10:54:43]
»

@adrianbogdan - Buna ziua.

Da, aveti dreptare. Se tin concerte in acest teatru datorita acusticii sale deosebite.

Agentiile de turism si nu numai vand bilete si desigur, daca ajungeti acolo si cumparati bilet pentru spectacol, automat vizitati si sit-ul arheologic

Spor la calatorii

GabrielaGAUTOR REVIEW
[22.10.15 10:57:54]
»

@viorelpop - Va multumesc mult de tot

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Carmen Ion, DB-01-VIN, eug, GabrielaG, viorelpop
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Aspendos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050250053405762 sec
    ecranul dvs: 1 x 1