ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: buzau
ÎNSCRIS: 30.04.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

TIMP CITIRE: 6 MIN

Bozcaada — 'mica Grecie din Turcia' / Harmani Tatil Çiftliği *****

TIPĂREȘTE URM de aici

In primul concediu petrecut in Turcia, pe litoralul Marii Egee, mi-am dorit nespus de mult sa merg si pe una din insulele grecesti, aflate la mica distanta de litoralul turc (ila Samos-Kusadasi, ila Kos-Bodrum, ila Rodos-Marmaris), ceea ce nu s-a putut. (Motivul a fost indelung discutat pe site si nu o sa insist asupa lui, reamintesc doar:linii de ferry boat doar pt pasageri, iar turistii care ajung in Turcia cu masina personala, nu pot parasi granitele tarii fara aceasta. Birocratia impune realizarea unei documentatii foarte ample, prin care posesorul masinii o preda prin procura in custodie statului turc pana la intoarcere..., personal nu cred ca exista turisti care sa isi sacrifice concediul pt asta...) Concluzia:cu dezamagire in suflet ne-am lipsit si ne-a ramas doar sa admiram insulele cu pricina de la mare distanta. Ideaa mi-a ramas insa adanc inradacinata in minte.

Doi ani mai tarziu, alegem din nou o destinatie de vacanta "turkish" si tot cautand insula mult dorita, descopar minuneeeeea: ila Bozcaada (fosta Tenedos), situata in nord estul Marii Egee, pe litoralul turc, la 50 km distanta de Canakkale. (gasisem tot ce imi doream: insula greceasca-pe teritoriul Turciei, calatorie cu ferry destul de lunga, fiind mare amatoare si nici un impediment de a vizita)

Pe insula se ajunge cu ferry boat-ul (pasageri/auto) de la Geykli, calatoria durand aproximativ 40 minute.

Insula se intinde pe 39 km2, este inconjurata de alte insulite mai mici si are aproximativ 2.500 de locuitori.

Dispune de un micut port, strajuit de o fortareata genoveza (emblema insulei, care poate fi vizitata, contra cost), un bazar, numeroase restaurante si case-pensiuni, amplasate pe stradute, intortocheate, pitoresti, cu arhitectura greceasca. Sunt atat de inguste incat cu greu pot trece doua masini, una pe langa cealalta (e nevoie de iscusinta la volan). Turistii pot opta sa se deplaseze cu bicilete sau scutere, ce pot fii inchiriate chiar din port. Oriunde te uiti simti Grecia, doar ca auzi vorbindu-se limba turca. Exista chiar si o biserica crestin ortodoxa, unde din ce am inteles inca se oficieaza slujbe, pe insula existand aproximativ 25 crestini.

Punctul forte :cele 12 plaje (Salubah, Ayana, Habelle, Ayazma-vedeta insulei) amplasate in golfuri salbatice, de o frumusete care iti taie respiratia. Au cel mai fin nisip si cea mai curata apa (tucoaz si reeeece), din tot ce am vazut pana acum in Turcia. Unele dintre ele, amplasate la marginea livezilor de maslini ori a intinselor podgorii (insula este faimoasa pentru podgoriile si cele 7 soiuri de vinuri produse aici.)

Per ansamblu, insula poate fi explorata utilizand autobuzele care pleaca din piata centrala, traseul duraza 20 minute si urmareste soseaua ce serpuieste de-a lingul tarmului.

Doritorii de drumetii pot opta pentru ascensiunea dealului Goztepe (192 m) ”acoperisul insulei”, care ofera peisaje asupra intregii insule, chiar a litoralului turc si a insulei Lesvos.

Mici inconveniente: vantul isi cam face de cap in orice moment al zilei (exista chiar si un parc eolian), iar apele sunt ceva cam reci, datorita curentilor, insa prezenta soarelui arzator compenseaza.

Ziua insula pare incremenita, ofera odihna si relaxare. Nu exista decat soare si apa... Noaptea, este opusa, viata “explodeaza”:terase pe malul marii, restaurante cu preparate tipic pescaresti (la unele turistii isi puteau alege pestele dorit din acvariile expuse la intrare), lume multa, zumzet, muzica, veselie..., alta lume.Din bazar, se pot cumpara tot soiul de suveniruri, unele confectionate manual si faimoasele vinuri de Tenedos.

Asta inseamna Bozcaada, "mica Grecie" din Turcia. O insula incremenita in timp, cu peisaje care iti taie respiratia. Herodot spunea”Zeii au facut Bozcaada pentru ca oaspetii sa se bucure de viata lunga”

Revenind la cazare:alegerea am facut o relativ usor. Cautand pe un site de specialitate, pensiunea Harmani Tatil Çiftliği *****, mi-a captat din prima atentia. In general nu vanez neaparat locatii de 5 *, insa aceasta m-a fermecat. Nu am gasit nicaieri review-uri din Romania, insa mi-am asumat alegerea si nu am regretretat nici macar o secunda. Dimpotriva, totul este la superlativ!!!

Din portul insulei se ajunge relativ usor (am avut GPS), insa daca urmezi soseaua principala, care duce spre plaja Ayazma, accesul la pensiune este foarte usor.

Am facut check in-ul in jur de ora 14.00, deoarece camerele proaspat eliberate de turisti erau in curs de curatenie. Si cum am ajuns ceva mai devreme, in jur de 13.00, gazdele ne-au invitat sa servim ceai/cafea pe terasa, pana cand camera avea sa fie pregatita.

Locatia este amplasata in inima insulei, chiar la baza dealului Goztepe, departe de agitatia din port. Ofera o panorama deosebita asupra plajei Ayazma, care poate fi admirata atat de pe terasa din curte, cat si de pe cea amplasata pe acoperis.

Vila este inconjurata de o imensa gradina, cu spatii verzi amenajate cu mult bun gust:gazon verde-crud, udat in permanenta, palmieri, plante cu flori, lavanda; in fata amenajat un spatiu de parcare generos, iar in spatele vilei sere pentru legume.

Camerele sunt asezate pe un singur nivel, au intrarea individuala din curtea principala, si sunt amplasate pe toate laturile cladirii. Vila dispune de o bucatarie, micuta, foarte curata, o tersasa exterioara unde se serveste micul dejun si o terasa amenajata pe acoperis, unde am vazut asezate sezlonguri pentru palaja. Camerele cu peretii din piatra autentica (de altfel intreaga vila realizata din piatra), decorati cu mici “firide”, ori seminee, mobilier din lemn masiv, podea din lemn, AC, mini frigider, fara TV, dar sincer nici nu se simte nevoia (doritorii au la dispozitie TV LCD, amplasat pe terasa exterioara), paturi mari, duble, lenjerie din bumbac alb, curata si calcata (ceea ce denota ca se schimba dupa fiecare turist), un mic spatiu de relaxare :sofa, ori fotolii.

Bai spatioase cu cabina dus, ori cada-tip jacuzzi, prosoape albe, impecabile, articole toaleta gratuite.

Micul dejun foarte bogat, servit intre orele 9 si 11, pe terasa amenajata cu vedere la plaja Ayazma. Diferite sortimente de mezeluri, branzeturi, unt, masline, dulceata, tot felul de salate, placinte traditionale, oua preparte dupa preferinta fiecarui turist, legumele erau mai mult decat proaspete, proprietarul le culegea din sera/gradina sub ochii nostrii, fructe (faimosii struguri de Tenedos), cereale, diferite chechuri, lapte, sucuri, ceai, cafea. Intr-un cuvant puteai manca cat sa nu te mai poti misca...

Gazde deosebite, sot si sotie, doi oameni, mici de statura, care puneau atata suflet in tot ce faceau pentru turisti, asa cum nu am mai intalnit. Erau mereu pe fuga, domnul ca un “titirez”, cand in sera dupa legume, cand la bucatarie, cand la mese printre oaspeti, iar doamna nu mai contenea de scos din bucatarie fel si fel de preparate. Mereu cu zambetul pe buze si dornici sa ofere recomandari si indrumari privind vizitarea insulei. Imi amintesc chiar ca ne-a dat si o harta, pe care ne-a facut cateva schite. Dupa incheierea mesei, ofereau discretie totala, intreaga pensiune apartinea doar turistilor, iar dumnealor locuiau la alta locatie.

Ceck out-ul l-am facut a doua zi destul de devreme (ora 9), pt ca trebuia sa luam primul ferry boat spre continent pentru locatia urmatoare. Dupa cum spuneam micul dejun incepea la 9, insa in conditiile de fata, domnii au facut o exceptie, s-au mobilizat foarte repede si am servit masa imediat dupa ora 8.

La plecare am platit cazarea in euro (pt 86, facusem rezervarea, parca pentru o noapte), insa ni s-au cerut doar 80.

Asta a fost in august 2013 si pentru ca m-am indragostit iremediabil de insula si pensiune, pentru vara 2014 am ales sa ma reintorc pentru alte doua nopti, in traznitul catre Kusadasi.

Nu imi ramane decat sa ma gandesc cu nostalgie la mica insula, pana la o noua revedere. Bozcaada-”insula mea de suflet” si o locatie de cazare pe masura!!! Recomand cu inima deschisa!


[fb]
---
Trimis de chrisstina in 02.05.15 11:43:25
Validat / Publicat: 02.05.15 12:37:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5579 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (chrisstina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Imbarcati pe ferry spre insula Bozcaada. In urma ramane tarmul turcesc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com

  • ECOURI la acest review

    13 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [02.05.15 12:36:50] »

    Inedită, FOARTE interesantă şi foarte utilă, chiar excelentă recomandarea! - "aferim"

    -

    Mutat în rubrica "Harmani Tatil Ciftligi Pension [Bozcaada], CANAKKALE" (nou-creată pe sait)

    -

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    crismis [02.05.15 13:08:44] »

    @chrisstina: Am urmarit toate cele 3 postari ale tale; o locatie mai interesanta decat alta! Felicitari! Si de retinut, cel putin in ceea ce ma priveste.

    nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [02.05.15 15:31:16] »

    @chrisstina -

    Felicitări pentru talentul de a găsi locații de cazare inspirate și interesante, chiar dacă puțin sau deloc călcate de români.

    Pe booking pensiunea apare ca neclasificată, ca de altfel și celelalte de pe insulă, dar impresiile sunt excelente, iar pozele cu adevărat impresionante.

    Dacă prețul de 80 de euro este pe noapte, acesta este meritat, nici nu se poate compara cu clasicele hoteluri de tranzit din Canakkale, însă nu este la fel de „la îndemână” ca acestea, necesitând o prelungire cu cel puțin o zi a vacanței.

    Cât a costat traversarea cu ferry?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    chrisstina [02.05.15 17:02:17] »

    @webmasterX - "tesekkur ederim"! Locatie corecta.

    chrisstina [02.05.15 17:12:00] »

    @crismis - Va multumesc pentru aprecieri! M-ar bucura nespus ca relatarile mele sa fie de real folos celor intreresati. In geamantanul meu cu amintiri tursitice am muuuulte alte locatii, fiecare cu povestile lor..., pe care in timp, cu siguranta le voi impartasi cu dumneavastra.

    crismis [02.05.15 17:17:13] »

    @chrisstina: Abia astept! Chiar ma gandesc la o "expeditie" pe coasta vestica a Turciei pt primavara sau vara viitoare. Orice "tip" ar fi de ajutor, mai ales de la o experta in Turcia cum pari sa fii.

    chrisstina [02.05.15 17:45:04] »

    @nicole33 - Multumesc pentru aprecieri!

    Insula Bozcaada, este considerata un mic "secret" al Turciei, asa incat foarte putini turisti straini si mai ales romani, ajung acolo. Eu personal am desoperit-o pe o harta si apoi am extins cautarile pe internet.

    De altfel, in apropiere mai exista o a doua insula, mult mai mare, Gokceada, pe care nu am ajuns, insa.

    Cat despre locatia de cazare, este deosebita, putin cam scumpa, spun unii, dar din punctul meu de vedere merita banii. (80 euro/noapte, mic dejun inclus, cel putin asa am platit anii anteriori) si da, trebuie luata in calcul o zi in plus pentru a vizita insula.

    Pe site-urile turcesti pensiunea apare clasificata cu 5 stele.

    Cat despre ferry boat, preturile difera in functie de autoturismul folosit (intre 60-70 lire turcesti, pentru autoturism 7+1 locuri). Biletul se plateste in statia de imbarcare din Geyikli, fiind folosit dus-intors (pe insula nu exista statie de taxare). Programul curselor incepe in jurul orelor 8-9.00 si se fac aproximativ din ora in ora, pana la 24:00. Sambata si duminica, ultimele curse sunt in jur de 19:00.

    chrisstina [02.05.15 17:59:00] »

    @crismis -

    "Vacanta reusita" si "destinatie de vis" va doresc. Litoralul egeean este atat de ofertant, incat cu siguranta aveti de unde alege.

    Daca va pot fi de folos cu eventuale detalii, cu mare drag!

    Eu pentru vacanta 2015, imi extind orizonturile spre litoralul Mediteranei.

    crismis [02.05.15 18:13:49] »

    @chrisstina: O sa te "exploatez" la vremea respectiva, fii sigura!

    PS: Eu sunt o singura persoana, deci corect este "iti doresc", nu "va doresc"!

    adrianbogdan [03.05.15 08:32:21] »

    @chrisstina - Buna!

    am fost noi in Gokceada, cam aceleasi coordonate ca si la greci.

    Traversarea se face din capatul penisulei Galiopoli, inainte de Ecebat se lasa soseaua (bine semnalizat) in dreapta spre ferrybout Kabatae.

    Atentie se fac 2 traversari zilnic in sistem tur- retur ca si la Bozcada. Masina pleaca la cala pasagerii sus in salon, costul - in jur de 20euro.

    Cazari la localnici ieftine si cat cuprinde.

    Recomand pentru cei care iubesc kite-ul, palja si mai ales linistea.

    Vacante frumoase!

    chrisstina [03.05.15 08:57:20] »

    @adrianbogdan - Multumim! Cunosc ceva detalii despre Gokceada, pt ca la fiecare oprire in Canakkale, am ales sa merg la plaja in zona Kabatepe (plaje salbatice cu nisip fin si apa limpede, turcoooooaz).

    Am trecut deseori pe langa punctul de imbarcare pe ferry pt Gokceada si m-am "confruntat" cu marea imbulzeala de masini a celor care asteptau imbarcarea (tocmai din considerentul curselor putine-cele doua).

    Personal nu am fost foarte tentata sa vad Gokceada, interesul meu fiind acordat, surorii mai mici, Bozcaada. Cu siguranta voi opta pt o vizita si aici, in viitor

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Arya [03.05.15 12:51:09] »

    @chrisstina:

    Felicitări și superbonus!

    chrisstina [03.05.15 13:24:42] »

    @Arya - Multumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adrianbogdan, chrisstina, crismis, nicole33

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043115854263306 sec
    ecranul dvs: 1 x 1