ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 7 MIN

Terapie pentru suflet, Cascada Rinului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Se întâmplă ca deseori, din cauza timpului scurt avut la dispoziție, să te afli într-o zonă turistică de excepție și să nu mai poți vizita tot ce ți-ai propus la plecarea de acasă. Același lucru mi s-a întâmplat și mie vara trecută, când am vrut să cumulez o vizită la lacul Constanța (germană Bodensee) cu una la Cascada Rinului (germană Rheinfall).

Era păcat să nu profităm de faptul că lacul Constanța era în drumul nostru și să nu-l colindăm puțin. Numai că furați de peisajele satelor bavaraze, prin care am trecut, am ajuns cam târziu în zona lacului și a trebuit să mai tăiem din timpul alocat pentru această vizită. Ținta noastră principală era Cascada Rinului și nu voiam cu nici un chip să să o ratăm.

Aventura noastră a început din Lindau, un oraș german situat în partea de sud-est al lacului. De aici ne-am continuat drumul pe partea dreaptă a lacului, cu opriri scurte în două localități superbe, Friedrichschafen și Hagnau am Bodensee. Ajunși în orașul medieval Meerburg, am luat feribotul care traversează lacul și acostează în orașul german Konstanz situat chiar pe granița cu Elveția.

Am ales această variantă de a ajunge în Elveția nu neapărat pentru scurtarea distanței, ci pentru a ne relaxa și a ne delecta cu peisajele deosebite ale lacului. Am plătit pentru această traversare 19,10 euro (trei adulți plus mașina și șoferul). Am acostat în Konstanz și după ce am străbătut niște străzi întortocheate am intrat în Elveția, dar nu ne-am dat seama cam pe unde, pentru că nu există punct de trecere frontieră între Germania și Elveția.

De aici am setat GPS-ul pe Schaffhausen, orașul lângă care se află Cascada Rinului, și ne-am continuat drumul pe malul drept al unuia din cele două brațe din nord-vestul lacului Constanța. Am trecut prin sate și orașe frumoase, curate, ordonate, cu păduri de brazi în stânga și lacul în dreapta. Aș aminti printre ele Salenstein, orașul natal al lui Napoleon al III-lea și Stein am Rhein, un oraș medieval deosebit de frumos. Cred că ne trebuia o zi întreagă pentru a vizita aceste locuri de vis. Dar și așa am întârziat și am ajuns în Schaffhausen aproape pe seară.

Cum se ajunge la Cascada Rinului

Obsev că aproape toți membrii AFA, care au vizitat cascada, au făcut-o prin parcarea din Neuhausen, adică pe latura stângă a fluviului Rin, cu intrare pe la Schloss Laufen, un castel vechi de aproape 12 secole. Printre cei care au vizitat cascada pe la castel aș enumera pe @iulianic (vezi impresii), @ileanaexperta (vezi impresii), @marius gaudi și @puiuțea. Partea atractivă a acestui punct de vizitare este faptul că de aici avem o imagine panoramică a cascadei, a fluviului Rin și celorlalte obiective din jur.

Venind dinspre Schaffhausen, noi am ajuns în alt punct de vizitare ghidați de numeroasele panouri cu Rhine Falls întâlnite pe traseu. Acesta este situat aproape de gura de vărsare a cascadei, pe malul drept al Rinului. În această zonă sunt două locuri de parcare, una situată pe strada Nohlstrasse, iar alta pe cheile cascadei (Rheinfallquai). Ora fiind întârziată am găsit locuri libere în amândouă, dar am preferat-o pe cea din urmă fiind mai aproape.

Am parcat mașina și ne-am îndreptat spre aparatul de taxat să plătim. În față mai era o persoană și spre surpriza noastră era un tânăr din România. Acesta a plătit, ne pregăteam și noi, când o tânără asiatică ne zice ceva cu „free parking”. Mă uit mai atent pe instrucțiunile aparatului și așa era; după orele 18:00 parcarea era liberă (ca de altfel și vizita la cascadă). Bucuroși că am mai făcut economie de ceva „euroi”, am luat-o pe chei spre cascada care se zărea în depărtare.

Vizitarea cascadei

Urmând aleea Rheinfallquai, am ajuns, după circa trei sute de metri, la marginea unui mic lac format în albia Rinului de căderea apei în cascadă. Acesta era înconjurat cu un gard din fier, de unde puteai privi din față revărsarea tumultoasă a apelor. Privind cuprinsul lacului și apoi al cascadei, am rămas un pic descumpănit; spectacolul generat de volumul mare de apă, însoțit de un vuiet puternic, era unul uluitor, nemaiîntâlnit pentru mine până acum.

Văzusem câteva cascade deosebite, prin locurile vizitate în ultimii ani, dar aceasta era cu totul altfel. Aproape fără înălțime de cădere a apei, Cascada Rinului impresionează prin lățime, dar mai ales prin debitul imens de apă revărsată situându-se din acest punct de vedere pe primul loc din Europa. Apa se prăvălește pur și simplu peste pietrele care îi stau în cale, cu un zgomot puternic și spumegând parcă de furie. În unele puncte ale cascadei, în căderea apei peste aceste pietre, se formează perdele impresionante de stropi.

În mijlocul cascadei se află un punct de belvedere, pe o stâncă, unde este arborat steagul Elveției. În acest punct se poate ajunge, contracost (15 SFr), cu o barcă ce se ia de la debarcaderul alipit de un fost castel, Schlossli Worth , transformat în restaurant și clădire administrativă. Acesta se află pe o mică insulă situată aproape de intrarea la cascadă.

De lângă castel admirăm de la distanță spectacolul, apoi ne deplasăm pe o alee în stânga lacului pentru a ne apropia cât mai mult de locul de revărsare a cascadei. Trecem de un punct de informare turistică, apoi de Restaurant Park am Rheinfall și ne oprim la o mică platformă-punct de belvedere, unde avem impresia că apa se năpustește peste noi. Câte un strop răzleț ne mai răcorește un pic spre amuzamentul tuturor participanților la spectacol.

În continuare aleea urcă prin stânga cascadei (văzută din aval), trecem un mic podeț și ne oprim la o minicascadă, unde apa învârte, prin cădere, o roată mare cu paleți din lemn. Următoarea platformă, protejată cu un grilaj de fier, se află la câțiva zeci de centimetri de apele învolburate ale cascadei. Aici aglomerație mare, stăm la rând, suntem stropiți de-a binelea, dar rezistăm și facem obișnuitele poze.

Urcăm la partea superioară a cascadei și de pe ultima platformă, într-o îngrămădeală de asiatici și arabi care parcă nu mai voiau să plece, admirăm și noi panorama cascadei în toată splendoarea ei. Este greu de descris în cuvinte ce emoții puternice am trăit aproape de creasta tumultoasei cascade. Aici am făcut cele mai multe poze, apoi am coborât spre mașină și ne-am mai oprit odată la prima platformă de vizitare de la marginea cascadei.

Prin căderea în lac apa formează niște unduiri și undeva în stânga, ca într-un golfuleț, se formează aglomerări de spumă. M-am dus special, să văd cam ce gunoaie adună apa în acel loc (cum se întâmplă la marginile barajelor de pe la noi) și nu am văzut nici măcar o hîrtie sau un muc de țigară; doar spumă rezultată în urma turbionării apei.

Înainte de plecare trecem un podeț pe deasupra Rinului și prin arcada unui turn intrăm în clădirea fostului castel. De pe o terasă a restaurantului avem ocazia să admirăm un nou spectacol unic al apei Rinului, partea stângă a cascadei, și să urmărim cum vaporașul se chinuie, în pofida valurilor puternice, să ajungă în punctul principal de belvedere.

Ce să mai spun despre acestă cascadă, decât că este un loc încântător ce merită vizitat și pe care nu-l poți părăsi ușor. Și noi ne-am despărțit cu greu de acest loc și ne-a părut rău că nu ne-am planificat mai bine timpul pentru vizita de la Rheinfall. A trebuit să plecăm în grabă, pentru că se făcuse seară și mai aveam de mers până la Basel, locul unde urmam să ne cazăm.

Vacanțe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 06.01.15 15:15:09
Validat / Publicat: 06.01.15 19:55:58
VIZUALIZĂRI: 6483INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Sprijinit de gardul de protecție de lângă micul lac. Cascada Rinului, Neuhausen, cantonul Schaffhausen, Elveția.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76900 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

ciprian.dima [06.01.15 20:50:21] »

Foarte frumoasă cascada. Vara trecută AmFostAcolo, iar senzațiile trăite pe platforma de lângă cascadă sunt de nedescris. Forța apei este impresionantă. Pur și simplu ai impresia că in cel mai scurt moment vei fi luat de ape.

puiutea [06.01.15 21:59:47] »

Superb review, mă bucur mult că v-ați hotărât totuși să scrieți despre Cascadă! Foarte frumos scris! Se vede "mâna" de Maestru, nuuuu... pantaloni uzi și alte alea (ca alții) ! Multă sănătate și concedii multe și frumoase în 2015!

P. S. Văz că a mers și fără vin de la căpcă1!!

webmasterX [06.01.15 22:07:56] »

@ciprian. dima -

Vara trecută AmFostAcolo

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de la Cascada Rinului scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Nicu [06.01.15 22:31:48] »

Am vizitat si eu zona asta anul trecut, zona turistica de prima clasa dar si preturile sunt pe masura ex - un magnet de frigider in jur de 5 euro, la toaleta in unele locuri si 2 euro, etc, cu toate ca e in Elvetia se accepta si euro.

Legat de preturi in zona asta nu conteaza unde esti in Elvetia sau Germania preturile sunt cam la fel adica mari, asta e parerea mea, dar daca ne gindim doar cit costa aia si aia atunci nu mai ajungem sa vedem si locuri de felul asta.

Mie mi-a placut mai mult la Lindau (l-am vizitat in anii trecuti) poate a contat si faptul ca am stat in Lindau mai multe zile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
traian.leuca † [06.01.15 22:45:43] »

@ciprian. dima - Mulțumesc pentru vizită și vot!

Pentru că nu v-am mai văzut pe site în ultimul timp, m-am uitat pe review-urile dumneavoastră și am rămas ca la dentist.

Aveți scrise atât de multe articole „nemțești” și eu abia acum le-am descoperit. O să am de citit în zilele următoare.

@puiuțea- M-am hotărât greu să scriu după excelentul dumneavoastră review.

Am făcut-o ca să descriu un alt punct de acces la cascadă, diferit de cel folosit de majoritatatea celor care au postat pe site.

Mulțumesc pentru vizită și urări!

traian.leuca † [06.01.15 22:50:25] »

@Nicu - Mulțumesc pentru vizită și vot! Așa este, prețurile sunt mari în acea zonă pentru buzunarul nostru.

Dan&Ema [07.01.15 07:01:05] »

Sehr schoen!

Mi-au placut foarte mult pozele si descrierea prrsarata cu genul acela de amanunte care eu le apreciez ca foarte utile.

O invitatie reala pentru vizitarea Rheinfall.

Dan

traian.leuca † [07.01.15 10:13:46] »

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru apreciere!

webmaster13 [07.01.15 11:01:24] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca † [07.01.15 11:23:43] »

@webmaster13 - Mulțumesc!

marius gaudi [07.01.15 12:02:46] »

Noi am reusit sa ajungem in mijlocul actiunii, in mijlocul valtorii.

Am pacalit-o pe sotie ca in anul anterior vizitei noastre s-au rasturnat 3 barci. A avut adrenalina la maxim pana la stanca din mijloc, trebuie sa-mi fie recunoscatoare.

iulianic [07.01.15 14:09:57] »

@traian. leuca - Da, este o adevărată terapie pentru suflet vizita la cascada Rinului. Mi-am reamintit cu mare plăcere momentele petrecute de mine acolo, în iulie 2012.

Din motive numai de ele ştiute, agenţiile preferă accesul la cascadă prin malul stâng al râului, prin Neuhausen. Noi, ca turişti de grup, n-am avut de ales, dar e bine de ştiut pentru viitor că se poate ajunge acolo şi în alt mod.

M-am dus special, să văd cam ce gunoaie adună apa în acel loc (cum se întâmplă la marginile barajelor de pe la noi) şi nu am văzut nici măcar o hîrtie sau un muc de ţigară…

Chiar credeai că vei vedea altceva în afară de apă înspumată? Natura trebuie respectată şi iubită, iar vesticii ştiu asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Rodel [07.01.15 15:02:01] »

Frumos review, frumoase imagini. Felicitări!

traian.leuca † [07.01.15 18:18:57] »

@marius gaudi - Mulțumesc pentru vizită!

Din cauză de „dat cu mașina” prin Bavaria și plimbare cu vaporul pe lacul Constanța, nu am mai avut timp să vizităm punctul forte al cascadei.

iulianic-Mulțumesc pentru vizită!

Sincer nu mă așteptam ca un râu care trece prin atâtea sate și orașe să nu adune pe margine ceva gunoaie menajere. La noi, mai ales în zona rurală, groapa de gunoi este râul sau izvorul.

Rodel-Mulțumesc pentru apreciere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Michi [08.01.15 15:57:46] »

Am citit reviewul, mi-a plăcut foarte mult dar adevărata surpriză a venit de la P21. Aşa cum se vede, în faţa fostului castel este o terasă- magazin. Acolo am servit o porţie grozavă de cârnaţi cu cartofi prăjiţi şi bere bineînţeles dar am cumpărat şi o cană de ceramică şi nişte magneţi. Mi-a făcut multă plăcere revederea acelor locuri. Parcă era şi un debarcader dar n-a fost timp de plimbare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
traian.leuca † [08.01.15 23:48:15] »

@Michi - Mulțumesc foarte mult! Așa este, debarcaderul este în dreapta terasei-magazin și se ajunge la el coborând niște trepte. Eu am ajuns la el, dar la fel ca dumneavoastră nu am avut timp de plimbare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ciprian.dima, Dan&Ema, iulianic, marius gaudi, Michi, Nicu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.046873092651367 sec
ecranul dvs: 1 x 1