ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Stille Nacht, sau Magia Crăciunului în Europa centrală

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

"Noapte de vis, timp preasfant

Toate dorm pe pamant

Doua inimi vegheaza

Pruncul dulce viseaza

Intr-un leagan de vis

Intr-un leagan de vis"

Craciunul este fara indoiala ceea mai frumoasa sarbatoare din an, zambete si bucurie pe chipul tuturor de la cei mai mici pana la varstnicii ce abia asteapta sa-si vada familia unita in fata bradului cantand colinde si daruind cadouri.

In toate tarile crestine, Craciunul si perioada premergatoare acestuia este un prilej de sarbatoare si impacare sufleteasca, sincer cred ca oamenii in aceasta perioada a anului sunt mai buni si toleranti vis a vis de semenii lor.

Ideea acestui review mi-a venit weekendul trecut pe cand vizitam doua targuri de Craciun ceva mai speciale din sudul Vienei, unul s-a desfasurat in curtea si saloanele unui romantic castel, iar al doilea intr-un canion la poalele Alpilor fiind printre cele mai populare din Austria Inferioara.

Am sa fac un scurt rezumat al acestora dupa care am sa expun un mic dictionar sau indrumator a perioadei de advent (premergatoare Craciunului)) cred eu utila si interesanta din aceste zone.

Castelul Hernstein este situat la 40 km. in sudul Vienei si este unul dintre cele mai bine conservate castele de vanatoare din zona. Asezat in mijlocul padurii vieneze este imprejmuit de o frumoasa gradina englezeasca cu un minunat lac in fata acestuia. Interiorul este clasic decorat in stilul casei imperiale habsburgice cu sala principala fastuoasa, utilata cu mobilier din lemn din stejar si abanos, tavanul de asemenea din rame de lemn care incadreaza picturi de o mare valoare. (foto)

Acest castel se poate vizita liber doar in perioada targului de craciun in restul timpului fiind in proprietate privata este folosit precum locatie pentru seminarii (aripa noua) sau castel pentru nunti, festivitatilor fiind alocata o sala speciala. In acest castel un targ de craciun a gasit o locatie aparte ce-i da o aura mai distincta precum un basm hibernal.

Canionul Johanisbachklamm este vara un atractiv obiectiv turistic pentru drumetii in special, se afla la intrarea in muntii Rax, rezervorul de apa al Vienei, probabi ceea mai curata apa potabila care aprovizioneaza o capitala si totodata printre cele mai vechi functionale.

Iarna in perioada adventului aici se desfasoara un important targ de craciun care in cele patru zile de regula intre 7-10 decembrie atrage pana la 20000 de vizitatori. Este un targ traditional, rustic care incanta vizitatorul atat prin romantica pozitionare intre versanti si pe cele doua parti ale raului care a sapat de-a lungul timpului in roca acest minunat canion. Aici intalnim cele mai arhaice traditii expuse cu drag de oamenii locului de la sculptori in lemn la fierari si sticlari totul intr-un live show alaturi de idilicele cabanute unde se poate savura pe langa bauturile specifice sarbatorilor si mici gustari sau dulciuri in acordul muzicii live gratie fanfarelor si corurilor de colindatori din satele invecinate, precum si spectacole si scenete religioase tematice. Desigur atmosfera aici capata intensitate si frumusete daca si decorul zapezii este prezent dar din pacate anul acesta iarna nu coboara mai jos de varfurile de peste 2000 de metrii ale Alpilor pana in prezent.

Alaturi de fotografiile surprinse aici vreau sa atasez si un film sugestiv din cadrul targului: wuerflach.at/index.php/ad ... ent-mainmenu-88.

Prefer aceste locatii unde parca spiritul craciunului este mult mai cald si mai prezent in detrimentul comercialelor si aglomeratelor targuri din orase mai mediatizate dar din pacate tot mai departe de telul pentru care au fost create.

Un mic ghid de cunoastere si desfasurare a festivitatilor prilejuite de apropierea Craciunului am sa prezint in continuare poate un pic ciudat pentru unii dar totodata interesant care v-a permite o cunoastere mai buna a fenomenului.

In Austria si in multe tari central europene obiceiurile de Craciun se desfasoara atat dupa credinta crestina cat si dupa traditia care nu are legatura cu religia as spune mai mult cu pilde si fapte.

Aici Mos Craciun cel cu mantaua rosie are interzis :) este un fel de a spune in targurile de Craciun si in intreg sistemul dupa care se sarbatoreste in aceasta perioada, adica nu exista in traditie deci nu exista in cotidian.

Cel care aduce daruri si este asteptat an de an este Christkind intr-o traducere aproximativa Copilul Crestin (Hristos) infatisat precum un personaj blond. bucalat cu aripi de inger.

In renumitele targuri de Craciun rolul simbolic al Christkindl este acordat la inceput de sarbatori unei fete blonde aleasa de un juriu si care v-a purta acest rang pana pe data de 6 ianuarie. Aici unul din minunatii ingeri alesi anul acesta: christkindlesmarkt.de/das ... ge-christkinder.

Copiii scriu o scrisoare cu dorintele lor care este trimisa in localitatea Christkindl o suburbie a orasului austriac Steyr de unde vor primi neconditionat raspuns, adultii vor trimite felicitari pe care se ataseaza nepretuitul timbru de Craciun si apoi sunt trimise destinatarului dorit din localitatea respectiva. De la deschiderea oficiului postal s-au dat raspuns la peste 80 de milioane se scrisori!

In Austria cadourile sunt cumparate in mare parte din piete unde" Mosul Coca Cola" sa-i zicem nu are acces de aceea si targurile se numesc Christkindlmarkt si sunt gazduite in orase precum Viena socotit cel mai vechi (1342) sau Nürnberg, cel mai mare cat si in cele mai ascunse sate din munti. Mania si succesul acestor targuri s-a extins mult in afara granitelor traditionale dupa cum observam astazi.

Mos Nicolae este prezent si el in sarbatoare si are locul lui special in traditie alaturi de Christkindl si este infatisat precum un mos cu barba alba sprijinit intr-un toiag foarte inalt avand o manta alba sub care poarta o camasa rosie pe cap poarta o caciula inalta cu simbolul crucii crestine si este insotit la targuri de cele mai multe ori de Christkindl precum si de ingeri care impart copiilor dulciuri si bomboane.

Un alt personaj care il insoteste pe Mos Nicolae, atentie doar in 5-6 decembrie este maleficul, inspaimantatorul Krampus acesta este personajul negativ care biciuieste si fuge dupa copiii neascultatori acest personaj este monstruos precum un diavol cu ochii lucind nepamantean (leduri moderne) care scuipa foc si fum si rage precum un taur. Este ceea mai scumpa masca si una dintre cele mai renumite personaje ale perioadei acesteia o masca doar faciala costa de regula peste 1000€. si este purtata atat de femei cat si de barbati, aproape fiecare sat avand "gasca"de Krampusi.

Priviti fotografiile si va veti convinge.

In mai toate satele si orasele incepand de prin mijloc de noembrie pana la inceputul lui ianuarie are loc cel putin o "defilare" a Krampusului ceea mai mare avand loc in incheierea sarbatorilor pe 5 ianuarie in localitatea Lichtenwörth 45 km. de Viena spre sud unde se aduna peste 120 de trupe din Italia, Germania, Austria, Croatia etc, si peste 1500 de monstrii, este precum un mega carnaval al mastilor si fricii.

Acest personaj provine din traditia populara si se pierde in negura vremurilor atat se stie ca aparitia acestora a fost pe timpul Inchizitiei interzisa si se pedepsea cu moartea un om ce se imbraca in costum diavolesc. Singurul care are putere asupra lui este Mos Nicolae, acestuia i se supun doar fortele intunericului, o alta legenda in care binele triumfa asupra raului.

Advent provine din latina si se traduce prin "venire"facand referire la venirea lui Hristos.

Traditionala si foarte importanta pentru orice familie este coroana de advent (adventkranz) care este cofectionata din ramuri de brad si are fixate un numar de patru lumanari care se aprind succesiv in fiecare duminica.

Calendarul de advent.

Multi ati vazut primaria din Viena in perioada sarbatorilor si ati vazut ferestrele numerotate cu numere de la 1la24, in fiecare zii se deschide o fereastra si in spatele ei se gaseste o surpriza de regula o pictura sau un citat, povata.

Calendarele de Advent comerciale au devenit populare nu doar in spatiul germanic, gasim asemenea replici in toata lumea in spatele fiecarui numar se ascund jucarii sau cubulete de ciocolata in miniatura.

Scena biblica arhicunoscuta cu nasterea lui Hristos in ieslea din Bethleem sau"krippe"in germana este nelipsita din targurile de Craciun fie ca este confectionata din lemn sau in unele targuri care se respecta este realizata cu personaje vii, actori si animale adevarate.

In aceasta recenzie am incercat sa transpun o mica parte din ceea ce inseamna traditiile de Craciun in aceasta parte a Europei si daca ati remarcat poate conservatorismul si ideea de a pastra traditiile cat mai aproape de originalitate una dintre conditiile primordiale pentru ca o natie, un cult sa-si pastreze identitatea.

In incheiere unul dintre cele mai frumoase cadouri de Craciun dat umanitatii de Austria si anume colindul "Stille Nacht"rog web. sa-l insereze precum fundal sonor.

Craciun fericit si un An Nou plin de satisfactii va doresc.


[fb]
---
Trimis de claudiu 71 in 14.12.14 17:52:36
Validat / Publicat: 14.12.14 19:51:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 3999 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Rodel
[14.12.14 20:42:50]
»

Am aflat acum, din review-ul tău, despre tradiția lui Christkindl.

Sărbători fericite!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[14.12.14 21:38:26]
»

@Rodel -

Da si in alte tari precum Cehia, Ungaria, Croatia sau in traditiile sasesti acelasi Christkindl aduce copiilor cadouri, bineinteles cu alt nume.

Mos Craciun este mai mult inlocuit de Mos Nicolae este o adevarata tevatura, traditionalistii si aici vorbesc de marea majoritate precum si media (ziare, radio, TV) nu il amintesc pe Mosul cu ho, ho, ho.

Eu mai "liberal"din fire stau de partea tuturor dar am avut o surpriza intr-un an cand intreband fetita de varsta gradinitei:

"Ce vrei sa-ti aduca Mosul?

Ea raspunde :tata aici nu vine Mosul aici cadouri aduce Christkindl! Ce era sa fac sa-i spun ca la scoala, gradinita toti mint?

Am lasat lucrurile asa dar eu cred totusi in amandoi

Sarbatori fericite si voua.

danamandache
[14.12.14 22:00:19]
»

Sarbatori fericite si vacante cat mai multe si cat mai frumoase sa ai, Claudiu!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[14.12.14 22:09:39]
»

@danamandache - Multumesc.

Acelasi gand bun si pentru tine.

Si nu uita "Fetele rele zboara spre insule"

danamandache
[15.12.14 07:48:05]
»

@claudiu 71: Spre insulele... Greciei!!! Mallorca, deocamdata, se va bucura sa cunoasca doar fete bune. Cu siguranta, vor ajunge si cele rele, dar nu anul viitor!!! Santorini si Naxos ma asteapta!!! Iti doresc sarbatori binecuvantate alaturi de frumoasa ta familie!!

adrianbogdan
[15.12.14 08:06:20]
»

Sarbatori fericite! Sanatate maxima la toata lumea va doresc!

Sa fim iar copii sa credem in toti "mosii"!

amero
[15.12.14 08:35:59]
»

Buna dimineata si chiar este desi afara este o ceata groasa si urata m-ai inseninat cu acest rew. deosebit despre "altfel" de Piata de Craciun, mai autentica, generoasa si mai aproape de sufletul celor mari si mai ales celor mici prin diversitatea personajelor si amplasarea de exceptie, in natura. Aceleasi obiceiuri le-am gasit si in apropiere de Stuttgart, la cca 30 km distanta, intr-un mic orasel Reutllingen. Multumesc pentru rew. si iti doresc sarbatori fericite si la multi ani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †
[15.12.14 09:48:24]
»

@claudiu 71 - Foarte interesant review! Sărbători fericite!

tache
[15.12.14 09:49:40]
»

@claudiu 71 - Eu iti multumesc pentru review-ul interesant, care, cel putin pentru mine, inseamna intelegerea unor traditii, cumva deosebite de cele de aici. O relatare documentata, dar plina de farmec. O poveste...

webmasterX
[15.12.14 09:51:51]
»

@claudiu 71 - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

alinaro
[15.12.14 10:15:46]
»

@claudiu 71 - Ce frumos!! Cate bordeie, atatea obiceie. Si parca de Craciun toate sunt mai frumoase.

Apropo de Christkindl: noi aici le amestecam pe toate, asa incat luna cadourilor incepe pentru al meu puradel pe 30 noiembrie, ca mama tine in fiecare an sa-i aduca aminte ca e Sf. Andrei (desi la spanioli nu se tine); apoi vine Mos Nicolae, apoi Mos Craciun, apoi Regii Magi cu ziua lui in aceeasi zi... Normal ca dup-aia nu mai primeste cadouri tot anul, e suprasaturat.

Eu cred in toti mosii, ingerii si regii posibili si imposibili. Bine, nu toti imi aduc cadouri, se pare ca nu sunt mereu suficient de cuminte...

La multi ani, Claudiu, si Sarbatori Fericite!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[15.12.14 15:37:31]
»

@danamandache -Ho, ho, ho

Kalimera si noi cu "satra" am schimbat meridianul .

Eh asa romantic si idilic suna Santorini... noi tot la family club cu gasca in... ai sa razi:Rodos.

Santorini o lasam peste cativa ani, cand mai crestem. Fiecare etapa a vietii cu bucuriile ei.

claudiu 71AUTOR REVIEW
[15.12.14 15:39:52]
»

@adrianbogdan:Exact asa gandesc si eu.

Sarbatori fericite si cadouri de la toti "mosi"chiar si cei nestiuti

claudiu 71AUTOR REVIEW
[15.12.14 15:42:26]
»

@traian. leuca:

As venii cu remarca Alinei. "Cate bordeie atatea obiceie"

Colindul in ajun

claudiu 71AUTOR REVIEW
[15.12.14 15:45:46]
»

@tache:

Da este un strop de romantism in prag de Craciun. Te intoarce in trecut unde un lucru nu era.

Stresul.

claudiu 71AUTOR REVIEW
[15.12.14 19:11:15]
»

@amero -

Multumesc pentru cuvintele deosebite si urari.

Un Craciun frumos, un An Nou fericit si la cat mai multe vacante reusite si insorite.

Ai dreptate nu doar pentru turisti, adventul aduce o atmosfera mai speciala si asta cred ca mai peste tot in lumea crestina, unele locuri sunt mai bogate in sentimente poate si datorita traditiilor si in special a oamenilor care le stiu pretui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
claudiu 71AUTOR REVIEW
[15.12.14 19:19:50]
»

@alinaro -

Cuminte sau nu ramai "conejito al meu de Paste"si sper la anul sa deschid si cadoul cel mare adica un viaje la Madrid si atunci o sa am nevoie de ghid.

Am prins sarbatoarea celor Trei Regi Magi la Alicante si a fost ceea mai frumoasa parada pe care am vazut-o cu care alegorice.

Spaniolii au inventat doar fiesta.

Alina colindul nu l-am uitat vine in ajun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro
[16.12.14 09:54:11]
»

@claudiu 71 - Nu, nu si nu!! Cum adica la Madrid? Pe "cadou" nu scria asta!! Reformuleaza, te rog. Ai nevoie sa-ti zic exact cand pica Saptamana Mare?

P. S. Despre ce colind e vorba?

claudiu 71AUTOR REVIEW
[16.12.14 16:45:39]
»

@alinaro -

Ok, ok am gresit ce Madrid, mergem sa vedem Pucella:, )

Pai eu stiu ca de sarbatori se colinda live, telefonic sau prin mesaje.

alinaro
[16.12.14 16:48:01]
»

@claudiu 71 - Asa mai vii de-acasa!

anemarie29
[24.09.19 14:21:57]
»

buna, cum este vremea pe la inceput de decembrie in Viena?

Preturile la restaurant si suveniruri cum sunt?

Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, alinaro, amero, anemarie29, claudiu 71, danamandache, Rodel, tache
Alte impresii din această RUBRICĂPiețele de Sărbători (Crăciun, Paște):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053187131881714 sec
    ecranul dvs: 1 x 1