ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 21.09.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
 • TIMP CITIRE: 9 MIN

  Pe VEZUVIU cu cozi de mătură

  TIPĂREȘTE URM de aici

  Așa cum povesteam, am plecat la 5,30 cu noaptea în cap și cu pelerine de ploaie și rucsăcele să vedem Vezuviu si Pompei. Ne-au intrebat dacă este vreo problemă dacă mergem cu un grup de nemți si italieni pentru că eram doar vreo 8 persoane și nu puteau face un grup doar pentru noi. Noi viteji …nuuuu! Nu-i problemă.

  Venit autocar luat din față hotel. Autocar plin de seniori nemți si câțiva italieni. Foarte seniori…. Prezentat șofer …. Antonio. Înalt, subțire, tuns scurt scurt cu părul alb și o bluză cu guler înalt pe gât pe sub cămașa albă. Imagine si atitudine de ofițer SS. Lipsea uniforma. Vorbea germana bine și vorbea continuu. Repeta apoi în italiana și se uita cu sprânceana ridicată la noi în oglindă, amărâții din spate care nu înțelegeau și mai scotea două trei vorbe în engleză atât cât știa din filme …apoi ne întreba daca am înțeles. Noi …. siiiiii Antonio!

  Ajuns la ferry, așteptat să ne îmbarcam cam 15 minute. Timp în care Antonio cu o răbdare de maestru shaolin repeta în toate limbile cunoscute de el : Atenție! Nu coborâți la prima oprire a ferryboatului, aceea este insula Procida și noi coborâm la a doua oprire la Napoli, autocarul este violet cu alb și are pe parbriz plăcuța cu numele meu, Antonio.

  Atenție! NU coborâm (și iși agita mâinile în aer să fie văzut și repeta NICHT!) la prima oprire unde este insula Procida …. autocarul…violet cu alb ….

  Și termina apoi ne lăsa câteva secunde si iar: Atenție! Biletele se iau de la mine la coborârea din autocar după care …NU coborâm la prima oprire …... mamamaaaaaaaaaaaa!

  Moțăit pe ferryboat mai mult de o ora. Trecut cu bine de insula Procida …. gândeam noi pe ferry cârcotași că dacă se rătăcește vreun senior neamț prin Procida Antonio ne pune pe toți să-l căutăm :)și adio Vezuviu și Pompei …coborât in portul Napoli și ajuns cu bine în autocarul violet cu alb.

  Antonio ne numara cu spor…pff…. gata, eram toți. Își aranjează tacticos căștile, microfonul și plecăm către Vezuviu care se vedea în apropiere foarte clar.

  Și începe Antonio să povestească și intră în traficul infernal din Napoli și povestește si se uită la noi în oglindă și ne întreabă dacă am înțeles după care o ia de la capăt :

  “Muntele Vezuviu este situat în Golful Napoli, la doar aproximativ 9 km de orașul Napoli și face parte din arcul vulcanic Campanian.

  Vezuviu este un stratovulcan, format ca urmare a coliziunii a două plăci tectonice, din Africa și Eurasia.

  Erupția din anul 70 D. Hr a durat, aproximativ 19 ore potrivit lui Pliniu cel Tânăr.

  Norul de pietre, cenușă și fum a ajuns la o înălțime de 33 km, vulcanul împrăștiind 1,5 milioane de tone de rocă topită și piatră ponce pe secundă. Se spune că 16.000-20.000 de oameni au murit atunci.

  Vezuviul este singurul vulcan de pe continentul european care a erupt în ultima sută de ani, fiind considerat drept unul dintre cei mai periculoși din lume. În apropiere trăiesc aproximativ trei milioane de persoane, fiind regiunea vulcanică cea mai mai dens populată din lume.

  Vezuviu este format dintr-un con mare, Gran Cono, care este înconjurat parțial de marginea abruptă a unei caldera care a apărut după prăbușirea unui munte mai bătrân, Somma. Gran Cono a apărut în timpul erupției din 79 d. Hr. și, din acest motiv, vulcanul este supranumit Somma-Vesuvio.

  Înălțimea conului principal Gran Cono, s-a modificat în timp odată cu erupțiile, în acest moment fiind de 1.281 m, pe când Monte Somma are 1.149 metri. Cele două conuri sunt separate de valea Atrio di Cavallo, de aproximativ cinci km lungime”

  …Înghesuiala, mașini, claxoane, sensuri giratorii, circulație fără reguli cu pietoni demenți care săreau în drum și sute de scutere colorate și Antonio calm, liniștit lua mâinile de pe volan si ne arata: Monte Somma, e Monte Vesuvio …. și bla bla bla bla în germană și italiană …... și iar mâinile de pe volan apoi trage oglinda să încapă pe lângă două benzi pline pe autostrada către Vezuviu …și povestește…Monte Somma, e Monte Vesuvio …...

  Și începem și urcăm pe un drum îngust către craterul vulcanului. Noroc că era devreme și încă nu curgeau autocarele cu turiști asiatici (pe care le-am văzut la întoarcere). Antonio ne-a și spus că ne roagă să ne grăbim cu drumul către crater că se va aglomera foarte tare către prânz.

  Si dă-i și povestește…Monte Somma e Monte Vesuvio bla bla bla …... mâinile de pe volan în sus, privirea în oglindă către noi să vadă cât suntem de prezenți …curbe strânse …aoleu …. pune mâinile pe volaaaaaaaaaaaaaaaaan!!!

  Doamne, vorbea și gesticula continuu…. Conducea cu o atenție și o lejeritate incredibilă și mai stătea si cu ochii pe noi. La un moment dat …legănata prin curbe am ațipit. Pe poveștile cu cei doi vulcani spuse a cincisutezecea oară (Monte Somma e Monte Vesuvio normal…) și craterele și câte milioane de metri cubi de cenușă si aud ca prin vis “ Madam…nicht schlafen! ”. Sar de pe scaun cu ochii mari și îl văd în oglindă cum mă privea mustrător …ai mei se stricau de râs ascunși pe după spătarele scaunelor din față …că dacă-i vedeaaa………îmi făceau semne să tac că altfel ne debarcă pe Monte Vesuvio prin râurile de lavă înghețată.

  Și iar… stomacul strâns de frică și strigat în gând : Antoniooooo pune mâinile pe volaaaaan…autocarul parcă funcționa cu comenzi vocale…și în sfârșit ajungem.

  Drumul sinuos cu o șosea nu prea grozav întreținută dar cu șiruri impresionante de lavă împietrită de-o parte și de alta. La picioarele noastre se așterneau la fiecare curbă, de o frumusețe de-ți tăia răsuflarea... Golful și orașul Napoli.

  Si ne dă Antonio al nostru instrucțiuni cum că ne lasă într-o parcare dar ne ia din alta. Uite aici : și se pune cu autocarul pe un marcaj de pe sosea și dă înainte, înapoi…înainte înapoi…ați înțeles? De AICI va iau (și arată cu ambele mâini și mișcă autocarul pe marcajul cu vopsea) Și iar: vă las în parcare dar vă iau de AICI ……………….

  Capisci? Romanian group? Noi …siiiiiiiiiiiiiiiiiiii Antonio!

  Am coborât și am plecat către intrare. Plătit 10 euro de persoană intrarea. Un tip cu niște bețe din lemn vine la noi și ne întreabă în engleza dacă nu vrem câte un băț că urcarea e dificilă și ne va ajuta. Noi…. da, sigur. Îl întrebăm dacă ne costă ceva, el …nu și nu, luați bețele și ne urma către intrare. Până la urmă le-am luat. După ce ne-a văzut intrați, ne-a strigat pe după gard că la întoarcere dacă dorim putem să-i dăm și lui ceva că ne-a ajutat cu bețele :) Le-am studiat pe drum, erau niște veritabile cozi de mătură. Aveau chiar și filetul pentru înșurubat peria.

  Era nor și cam răcoare, urcușul nu a fost greu, cred ca am mers cam 30 de minute pe un drum bine amenajat care se aglomera în fiecare minut. Priveliștea de acolo de sus este amețitoare. Am facut poze, am admirat craterul mut întrebând-ne cum e posibil ca în acel loc liniștit și frumos să fi fost vreodată explozii, fum, cenușă si lavă scurgând-se în râuri incandescente și distrugând tot în cale. …Am pândit minute bune un fir de abur care ieșea la intervale de timp printre crăpături, unul din puținele semne că vulcanul încă este activ.

  Sus se găsește un loc de unde poți cumpăra apă și ceva de ronțăit și de alături suveniruri. Toate foarte scumpe.

  Nu ne-a prins ploaia, era însă un praf roșcat care se așeza pe pantofi, pantaloni haine și chiar pe față dacă bătea vântul tare. Am fost pregătiți cu încălțăminte, pantaloni lungi și pelerine de vânt. Bine am făcut! Că am văzut tot felul de specimene pe tocuri sau în breteluțe și pantaloni scurți tremurând de zor. Tot munte este fetelor…ce dacă e stins :)!

  Aveam doar 90 de minute pentru dus întors așa că ne-am grăbit un pic și am ajuns la timp la ieșire. Pe drum, câțiva dintre ai noștri s-au gândit să arunce bețele de lemn. Noi le-am adus și i le-am dat înapoi tipului care căuta disperat prin mulțime turiștii care coborau cu bețe. I-am dat ceva bănuți si l-am văzut cum striga în mai multe limbi celor din grupul nostru care aruncasera bețele înainte de poartă si se grăbea către ei…oricum nu avea ce le face. Deși pe lângă el mai erau vreo doi trei “angajați” probabil recuperatori…

  Cred ca era riscul afacerii lui. La coborâre, am văzut sute de turiști care urcau sprijinindu-se în cozi de mătură :)

  Booon, coboram noi usurel catre autocar, ajungem aproape și vedem aglomerație. Gândind noi că seniorii nemți mai stau pe afară să ia aer vesuvian intram prin față să urcam in autocar și auzim “ Madam nicht! ”și pe Antonio privindu-ne mustrător cu o perie în mână. Ne facem semn să trecem la coadă…Aaaaa, ne-am prins. Coada era la periat. Antonio pândea neobosit la ușa autocarului, împărțise perii de șters pantofi și pantaloni și nu urca nimeni până nu era verificat. :)))))))

  Mammaaaaaaaaaaaaaaaa mia!

  Periați si ascultători pornim coborârea de pe Vezuviu. Autocare urcau aproape bară la bară. Antonio meseriașul se strecura abil printre autocarele mari și râpele din dreapta șoselei și povestea ceva de genul “ acum că ați văzut e bine sa recapitulăm …Monte Somma e Monte Vesuvio bla bla bla …” Nu a tăcut până când am ajuns la intrarea în Pompei.

  Pompeiul l-am văzut cu ghid o domnisoară care vorbea germană și engleză, Roberta. Super ghid.

  Copleșitor și impresionant Pompei. Tot ce merită povestit despre Pompei a scris @amero AICI.

  Antonio ne-a cules grijuliu de la ieșire după ce ne-a repetat de cincisutezece ori unde ne așteaptă, autocarul violet cu alb …plăcuța cu numele Antonio :). Ne-a dus în portul Pozzuoli, lângă Napoli, port din care am luat ferryboat către Ischia pe o distanță mult mai mică.

  Ne-a împărțit biletele de ferry, ne-a explicat de cincisutezece ori cum arată autocarul care ne va culege din Ischia port și ce număr are. Apoi și-a luat politicos rămas bun de la noi. I-am mulțumit pentru grija părintească :)și ne-am împrăștiat ca potârnichile prin port ca nu cumva să ne asculte la lecția cu Vezuviu și Pompei.

  Am ajuns la hotel obosiți, încărcați de istorie și ceva mai modești. Ce văzusem în ziua aceea ne-a mai adus cu picioarele pe pământ. Natura învinsese o civilizație avansată. Și asta se putea întâmpla oricând.

  Hallo! Sunteți atenți? Să nu cumva să fi adormit careva că aici vorbește un om!

  Și poate vă ascult mai târziu să văd cât de atent ați citit…

  Auf Wiedershen.


  [fb]
  ---
  Trimis de TEOANCA in 29.11.14 18:09:15
  Validat / Publicat: 29.11.14 18:46:54
  INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

  VIZUALIZĂRI: 4270 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
  SESIZEAZĂ
  conținut, limbaj

  15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TEOANCA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P08 [fără descriere]
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol:
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  15 ecouri scrise, până acum

  puiutea
  [29.11.14 19:02:35]
  »

  Util, plăcut, antrenant, amuzant! Ce-ar mai trebui de la un review? Primul vot - al meu! Mai așteptăm! Fără șoferi sinucigași! Toate cele bune!

  Marian Preda
  [29.11.14 19:13:28]
  »

  @TEOANCA;

  Felicitari pentru articol!

  TEOANCAAUTOR REVIEW
  [29.11.14 19:15:11]
  »

  @puiutea - Danke Herr @puiutea. Așa cum l-am descris pe Antonio al nostru a fost totuși extrem de atent. Cred că lejeritatea aceea îi venea din faptul că făcea zilnic probabil același drum, spunea aceleași povești. Cine știe de câți ani... și apoi fiind și însoțitorul de grup de limbă germană trebuia să fie riguros.

  N-o să-l uit prea curând

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
  TEOANCAAUTOR REVIEW
  [29.11.14 19:17:45]
  »

  @Marian Preda - Danke Herr Marian

  PS Am căutat în dicționare, nu vorbesc o boabă germană...

  amero
  [29.11.14 19:38:10]
  »

  un rew. aparte, stil alert si ironic, m-ai binedispus si iti multumesc si sigur pe Antonio nu ai sa il uiti ca si nebunia circulatiei haotice din Neapole. o experienta memorabila

  buterfly*
  [29.11.14 20:02:56]
  »

  Hihihi daca va dadea si restul maturii va puteati peria singuri. Mi-au placut explicatiile ghidului, destept om domle! Blabla

  urjanclaudiu
  [29.11.14 21:41:00]
  »

  Că tot ne apropiem de sărbători, primiţi cu colindul?...

  ...pardon, cu SUPERBONUSUL?

  Altceva să mai zic!!! Foarte frumos!!!

  Dabator
  [30.11.14 07:14:42]
  »

  @TEOANCA: Îmi place stilul povestirii dar și povestea în sine. Felicitări!

  TEOANCAAUTOR REVIEW
  [30.11.14 08:06:31]
  »

  @amero - Zi de zi iau lucrurile prea în serios, nu-mi permit altfel. În vacanță însă sunt în vacanță. Când plec de acasă simt nevoia să râd în hohote și să găsesc doar frumusețea în tot ce mă înconjoară.

  Mulțumesc de vizită.

  TEOANCAAUTOR REVIEW
  [30.11.14 08:11:13]
  »

  @buterfly - Hi, hi... era o idee să ne dea toată mătura. Dar era prea scump. Știi, stăteam și ne gândeam la întoarcere dacă nu cumva " stăpânul cozilor de mătură" este român și nu a vrut să vorbească românește cu noi.

  Că o asemeea idee, să traiești din bețe date sutelor de turiști care urcă pe Vezuviu într-o zi... pare a fi românească

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
  TEOANCAAUTOR REVIEW
  [30.11.14 08:13:27]
  »

  @urjanclaudiu - Primim, primim. Poftiți, tocmai am pus o plăcintă în cuptor.

  Mulțumim de colinde.

  TEOANCAAUTOR REVIEW
  [30.11.14 08:17:56]
  »

  @Dabator - Mulțumesc de vizită. Mă bucur că vă place ce și cum scriu. Stați pe aproape că mai am...

  buterfly*
  [01.12.14 09:05:55]
  »

  @TEOANCA - avand in vedere ca zona colcaie de conationali sa sti ca nu este exclus sa fi fost roman individul ala dubios!

  adri-nico
  [03.03.15 09:45:41]
  »

  Draga mea, desi am ochii lipiti de somn, am citit cu atentie si n-am scapat nici un cuvint. Poti sa imi dai si dictare! (sau autodictare... bla, bla, bla...)

  Mi-a placut!

  calatorul
  [30.09.15 17:18:01]
  »

  @TEOANCA - Frumoasa si captivanta relatare, interesanta ca si pozele insotitoare. Am fost la Napoli dar pe Vezuviu nu am mai urcat, aveam doar 2 nopti in oras si am dedicat 1 si vizitei la Capri si una orasului. CAre a fost redusa prin aventura patita de mine cand mi/au furat portofelul cu toate cardurile si am stat la politie o jumate de zi. Sunt vreo 9 ani de atunci, o sa povestesc odata pe AFA sa stie lumea sa se fereasca. Multumim pentru informatii si impresii.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  adri-nico, amero, buterfly*, calatorul, Marian Preda, TEOANCA
  Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

   
  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.052670001983643 sec
  ecranul dvs: 1 x 1