ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sarande si Butrint, provocari albaneze

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Din Parga, una din excursiile optionale pe care, inca de acasa, am tinut neaparat s-o facem, a fost cea in Albania. Curiozitatea de a vedea o alta tara fosta comunista a fost destul de mare, dar si dorinta de a vizita celebrul sit arheologic de la Butrint (Buthrotum), asa incat inca din primele zile petrecute in Parga am avut grija sa achizitionam (cu 50euro/pers.) excursia care se facea doar intr-o singura zi din saptamana, respectiv, vinerea.

Am plecat dis-de-dimineata la orele 05,30 cu un autocar plin ochi cu turisti, in mare parte nordici, putini nemti si cativa englezi, singurele persoane mai apropiate de noi erau doua “vecine” unguroaice.

Excursia a debutat cu un mic dejun in Sarande, unul din cele mai mari orase ale tarii, luat la o cafenea cu mese scoase la bulevard, cu priveliste superba. Desi am gasit pe masa “menu”-urile cu preturile aferente produselor, ghidul grec ne-a spus ca orice comandam costa 2 euro, bineinteles ca se serveau mici gustari si ceva bauturi.

Sarande (patruzeci in limba greaca), ridicat in cinstea celor 40 sfinti mucenici martiri, este un oras cu influente grecesti, ca dealtfel toata zona aceea ce odinioara facea parte din Grecia, foarte pitoresc, statiune frumoasa la Marea Ionica, cu cladiri noi, somptuoase, cu multe constructii noi, luxoase, ramase neterminate din cauza crizei, pe care vedeai afise “for sale”.

Dupa micul dejun ne-am plimbat pe jos pe faleza statiunii incantatatoare de unde am cumparat magneti foarte frumosi, cu pretul de 2-3 euro fiecare. Ghidul ne-a spus ca vom vizita o piata de legume si fructe, un targ de textile, o biserica ortodoxa si o moschee, reprezentative pentru populatia albaneza care este 60% musulmana si doar 20% ortodoxa, insa in zona aceea, cea ortodoxa, datorita apropierii de Grecia, era majoritara. In biserica ortodoxa care avea hramul Sfantului Gheorghe, ceilalti excursionisti veniti ca la un simplu obiectiv au ramas impresionati cand eu si sotul meu ne-am rugat piosi si am sarutat icoanele, preotul, cunostinta buna de-a ghidului, dandu-si seama ca are de-a face cu ortodocsi ne-a intrebat de unde suntem.

A urmat moscheea unde toti am fost doar excursionisti curiosi si mai apoi, piata de legume si fructe vandute de tarani cu preturi (bineinteles in lek albaneze) derizorii cand le transformam in lei. Imediat, ghidul ne-a condus intr-o piata acoperita, cu marfuri textile, incaltaminte, imbracaminte, cu de toate, dar de o calitate indoielnica. Toate acestea m-au facut sa-mi aduc aminte de Romania anilor 2000 si am concluzionat ca Albania este cu niste ani buni in urma noastra, ceea ce mi-a dat prima data un sentiment usor de superioritate.

Urmatorul lucru de facut era sa ajungem sa luam masa de pranz la restaurantul unui hotel de lux situate chiar pe malul marii. In drum am fost lasati aproximativ o ora sa ne plimbam sa cumparam diverse, dar mai ales suveniruri.

Dupa masa de pranz, ne-am imbarcat in autocar cu destinatia Butrint strabatand un drum modern avand pe stanga lacul cu acelasi nume si pe dreapta Marea Ionica din care se zarea, nu foarte departe, nordul insulei Corfu, mergand paralel pentru putin cu statiunile Roda, Acharavi, Kassiopi, Agios Stefanos. In lacul Butrint erau foarte multe ferme de midii.

Pentru mine urma deliciul excursiei, eu fiind o mare amatoare de situri arheologice. Cel de la Butrint, situat pe o peninsula in suprafata de circa 17 kmp m-a impresionat prin starea buna de conservare in care se afla. Ne-a fost alocata o ghida foarte buna, vorbitoare de o engleza comprehensibila, care ne astepta si ne-a atentionat ca aveam de parcurs cativa kilometri buni pe conturul peninsulei si nu numai, prin urmare aveam nevoie de apa si de “picioare bune”.

Peste Butrint au trecut cateva civilizatii, incepand de la cea veche greaca, la cea romana, romana tarzie, la cea medievala-venetiana si la cea moderna pana cand a fost descoperit de arheologi italieni in 1920. In urma excavarii acestora s-au descoperit, datand din perioada elenistica: amfiteatrul, agora, sanctuarul dedicat zeului medicinei Asclepios, Poarta Leilor, ziduri groase de aparare, acestei perioade findu-i asociata vizita la Butrint a lui Eneas, fiul regelui Priam al Troiei insotit de Andromaca cu care era casatorit. Perioada romana aduce construirea de apeducte, bai romane, coloane, case-vile, nymphaeum, fortificatii, Poarta Principala, astfel incat dimensiunea orasului se dubleaza. Este vorba de perioada in care imparatul Octavian Augustus, in anul 31 I. C., ii invinge pe Marc Antoniu si Cleopatra la Actium si ii aduce pe colonistii sai la Butrint pentru a dezvolta cetatea.

Perioada medievala gaseste Butrintul distrus in mare parte de un cutremur ce s-a produs in secolul al treilea D. C., insa tot atunci se construiesc bazilici paleocrestine si crestine, un baptisteriu, chiar daca cetatea intrase in declin. Baptisteriul era, in perioada in perioada bizantina, al doilea ca marime, dupa cel de la Agia Sofia din Istanbul.

Pentru iubitorii de astfel de ruine, este o adevarata incantare sa vezi “pe viu”, sa simti si sa te plimbi printre ramasitele atator epoci si culturi care s-au adaugat patrimoniului international UNESCO inca din 1992. Aceste locuri au fost vizitate si de Nikita Hrusciov in anul 1959 (pentru care s-a construit drumul pe care am venit, modernizat in anul 2010) care i-a sugerat presedintelui comunist de atunci Enver Hoxha sa includa zona intr-o baza de submarine militare pe care ar fi trebuit s-o construiasca.

Excursia s-a incheiat tarziu, in noapte, cand ne-am intors in Parga pe care am revazut-o tot pe intuneric asa cum se intamplase si de dimineata la plecare.


[fb]
---
Trimis de irinad in 07.01.14 18:33:26
Validat / Publicat: 07.01.14 20:07:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9966 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Alte ruine din oras.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[07.01.14 18:49:21]
»

Eu recunosc că nu ştiu mai nimic despre Albania, de fapt este prima oară când aflu de existenţa localităţii Sarande şi a acestuit sit arheologic Butrint, prin urmare am ataşat câte un mic film despre acestea, normal, la cererea autorului aceste filmuleţe pot fi şterse sau schimbate!

adăugat ulterior:

interesant faptul că se încearcă reintroducerea lăcaşelor de cult în circuitele turistice, prin anii 60 Enver Hoxha a proclamat Albania ca fiind primul stat ateu, majoritatea moscheelor au fost demolate nu a contat că erau monumente istorice, nu au scăpat nici bisericile, puţinele clădiri religioase care au supravieţuit au fost transformate in diverse instituţii publice, cred că şi pentru acest motiv Albania este atât de slab promovată turistic.

Tucu2009
[07.01.14 20:48:10]
»

Foarte bun comentariul tau despre Albania. Probabil ca nu peste foarte mult timp turismul de pe litoralul albanez se va dezvolta in ritm intensiv si va fi destinatie de vacanta estivala pentru foarte multi turisti straini. Asa s-a intamplat si cu Bulgaria in trecut si uite ce succes are litoralul din aceasta tara si ce beneficii in plan economic aduc statiunile de aici. Din cate am vazut, in Albania peisajul din zona litoralului este mai spectaculos, preturile sunt mici si in scurt timp, probabil, acest litoral va fi inclus in ofertele agentiilor de turism.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[07.01.14 21:52:40]
»

@webmaster13: multumesc mult pentru filmulete atasate!

irinadAUTOR REVIEW
[07.01.14 22:39:11]
»

@Tucu2009: Da, ai dreptate, asa au pornit si bulgarii. Merita incercat, eu cunosc o pereche care a petrecut concediul la mare in Albania si amandoi au fost foarte multumiti.

amero
[08.01.14 09:14:11]
»

apreciez in mod deosebit acest rew. pentru ineditul destinatiei, realismul si frumusetea descrierii. o experienta deosebita. felicitari

iulianic
[08.01.14 12:17:34]
»

Iată că, încet, încet, o dată cu apariţia pe AFA a unor review-uri care stârnesc interesul şi pentru această destinaţie, Albania îşi deschide porţile turistice şi pentru noi.

@irinad: Bine zis "provocări albaneze". Mulţumim pentru informaţii şi felicitări pentru stilul concis şi la obiect al relatării tale! Pozele ataşate, precum şi cele două filmuleţe despre Sarande si Butrint adăugate de @webmaster13, sunt completări mai mult decât edificatoare.

Mai cu o relatare făcută de cei care merg în Croaţia - Muntenegru, mai cu impresii în urma unei opţionale…, în curând vom citi şi impresii ale celor ce vor avea ca ţintă Albania. Lumea încă nu se avântă spre Albania pentru că această ţară nu este cunoscută turistic îndeajuns. Deocamdată. Eu m-am înscris în 2013 într-un mic circuit (5 zile) pe coasta Adriaticii cu o zi şi jumătate în Albania (cu vizitarea Tiranei şi a staţiunii Dures). Deşi era foarte ieftină, excursia nu s-a mai făcut din… lipsă de amatori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor
[08.01.14 13:04:54]
»

În vara lui 2012 am stat cîteva zile pe insula Corfu, pe coasta de vizavi de laguna Butrint. Priveliștea de pe terasă cuprindea un orășel din zona Butrint (Ksamil) și, în depărtare, Sarande. În fiecare zi îmi aruncam privirile către coasta albaneză, din spatele căreia răsărea soarele, către aceste localități care, de la acea distanță, arătau ca o încrucișare de oraș din Orientul Mijlociu cu Zimnicea sau Mioveni: o aglomerare de blocuri cenușii, fără culoare, fără natură, fără noimă, cu aparență de șantier abandonat. Mă întrebam cum e de fapt peisajul albanez, văzut de aproape, cum arată din interior, nu doar de la depărtare. Iată că aflu acum cîte ceva, îmi completez imaginea formată atunci.

irinadAUTOR REVIEW
[08.01.14 20:37:46]
»

@amero: multumesc f. mult!

irinadAUTOR REVIEW
[09.01.14 19:33:30]
»

@iulianic: Multunesc mult pentru apreciere!

ovidiuyepi
[27.11.14 09:10:31]
»

Mulțumesc mult pentru aceste impresii. Apreciez răbdarea ta pentru a scrie detaliat fiecare loc văzut. Mai convins. Anul viitor nu voi rata excursia in Albania. Vacante frumoase pe viitor.

irinadAUTOR REVIEW
[27.11.14 11:45:44]
»

@ovidiuyepi: Multumesc f. mult, daca mergi doua saptamani in Parga, vei avea ce sa vizitezi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, amero, irinad, iulianic, ovidiuyepi, Tucu2009
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' din Parga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062814235687256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1