ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2013
DE unq
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: BOTOȘANI
ÎNSCRIS: 31.07.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Prater Park (parc de distracții)

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 9 MIN

Parcul de distracții Prater - Distracție și voie bună garantată

Ilustrație video-muzicală
OLDIES-BZN-That old carussel


TIPĂREȘTE URM de aici

După două zile de incursiune în cultura și civilizația vieneză (vezi impresii și vezi impresii) am fost curioși să aflăm și modul în care aceștia se distrează. Spre surprinderea noastră apretații și preaserioșii austrieci știu să se relaxeze remarcabil de bine și pentru asta și-au amenajat un spațiu imens, unic în felul său.

Prater este un parc de distracții uriaș se întinde pe o suprafață de 1287 ha ce se e întinde de-a lungul falezei Dunării, fiind locul de relaxare preferat al vienezilor.

Parcul este amenajat pe un vechi teren de vânătoare deschis publicului de împăratul austriac Iosif al II-lea cam pe la 1766!!! . Vânătoarea s-a practicat aici până în 1920.

Cu timpul, în parc s-au deschis restaurante și baruri, cel mai mare a fost cel al lui Basilio Calafati, un magician italian care și-a deschis un restaurant cu câteva jocuri de noroc. Azi statuia lui "Calafati", care a rămas o mascotă a Praterului, este singurul lucru care aduce aminte de acele zile.

Marea schimbare a avut loc 1895, când s-a inaugurat Marea Roată (Riesenrad), ce are o înălțime de 65 metri și a fost inaugurată în 1896/1897 cu ocazia sărbătoririi jubileului înscăunării împăratului Franz Josef. Ea a fost aproape complet distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial dar reconstruită după aceea.

În parc, în afară distracţii sau zonele de plimbare sau relaxare, ai parte de acces la aproape orice tip de sport: călărie în Freudenau, trap în Krieau, înot în piscina stadionului, fotbal pe stadionul Ernst Happel, ciclism pe stadionul Ferry-Dusika, tenis şi bowling pe terenurile WAC.

La Prater, se poate ajunge folosind U-bahn-ul (metroul vienez), Strassenbahn-ul (tramvaiul), Busslinien (autobuzul) sau cu linia de tren urban (Schnellbahn).

Stațiile care deservesc Praterul sunt:

•U-bahn: Praterstern (U1, U2), Prater Messe Zentrum (U2)

•Strassenbahn: Praterstern (liniile 0,5 și 21); Messeplatz (linia 21)

•Buslinien: Praterstern (linia 80A); Praterstraβe (liniile 80A, 17C); Messeplatz (linia 5B)

•Schnellbahn: Bahnhof Praterstern (pentru toatele liniile, S1, S2, S3, S7)

Eu personal am ajuns acolo o dată cu metroul iar vara asta cu mașina personală setând ca destinație chiar Parcul de distracții aparatul GPS generând automat adresa, Prater 9.

Pentru că parcările din imediata vecinătate sunt mici și erau pline am apelat de urgență la planul B, semnele rutiere.

La nici 300 de metri de Parc, rulând pe Ausstellungsstraße (de fapt distanța e mai mică dacă ții seama că poți intra în parc pe o poartă secundară) am găsit o parcare acoperită, imensă și nu foarte aglomerată. Adresa ei este Messestraße 1 iar costul a fost de 3,5 euro pe oră.

Dacă vreţi să redeveniţi copiii şi/sau să-i răsfăţaţi pe cei mici aţi ajuns unde trebuie. Praterul este deschis din 15 martie pana pe 31 octombrie intrarea fiind liberă însa fiecare atracție se plătește individual.

Găsiți aici peste 250 de atracții: carturi, trenul groazei, trenul fanteziei, plimbări cu bărcuțe, sala oglinzilor, multe mountain rousse-uri, carusele, minigolf, biliard dar și multe restaurante și cafenele.

Pentru a vă face o idee voi descrie câteva din frumoasele atracții ale parcului:

Marea Roată Vieneză (Riesenrad)

Acest adevărat simbol al Vienei, cea mai veche roată și cea mai mare din Europa Continentală. Din ea se poate admira priveliștea întregului oraș, de la înălțimea celor 65 metri unde ești urcat. Are peste 25 de cabine și a fost construită în 1895 de către Daniel Prater.

Abia după ce ați făcut un tur cu Roata Mare puteți spune ca ați vizitat cu adevărat Viena!

Pentru o tură în această atracție am plătit 8,50 euro, 3,5 euro pentru copiii până la 14 ani.

SpaceShot - 5 euro.

Pentru cei dependenți de adrenalină. Pe scurt: te aşezi într-un scaun şi ești propulsat de-a lungul unui turn până la o înălţime de aproximativ 65 m, cam în 2 secunde. Te opreşti şi apoi lăsat să cazi liber până la jumătatea turnului cu 90 Km la oră, mai faci câteva oscilaţii dar de o amplitudine mai mică şi revii la sol. V-am convins?

Volare - 3,6 euro

Un montagne russe, în care stai pe burtă, atârnat ca un peşte, în timp ce capsula bobinează de ameţeşti.

Tornado - 5 euro

Un fel de leagăn ce te plimbă mai întâi clasic, banal, înainte şi înapoi (chiar dacă la 24 de metri înălțime) până când începe să te basculeze amestecând efectele rotației în formă de 8 cu cele ale legănatului. Toate astea deasupra aleii centrale a parcului de distracții, pe deasupra capetelor trecătorilor sau a spectatorilor. Coooooooooool.

Black Mamba - 5 euro

Numai cei ce nu suferă de rău de înălțimi și au un stomac puternic. Șarpele dansator rotește pasagerii prin aer la o viteză de 80 kilometri pe oră iar din cauza mișcării multiple și complet imprevizibile, nu știi niciodată în ce direcție va face rotația viitoare.

Blumenrad - 3,5 euro

Vizibilă de la distanță, Roata cu flori este o altă cale de a descoperi orizontul Prater alături de Roata Mare.

De la renovarea sa în 2006 Roata de flori strălucește ziua ca urmare a vopselurilor vii și colorate iar noapte cu ajutorul luminilor puternice. Plimbarea este liniștită, tihnită, fără adrenalină, lăsând bucuria ochiului.

Grand Autodrom - 2 euro

Toată lumea îl știe, toată lumea îl iubește! Distracția este un client constant aici fie că eşti singur sau cu însoțitor.

Aici ai ocazia să faci fără reţinere ceea este interzis pe drumurile publice, cum ar fi lovirea altei maşini, tăindu-le calea sau împingându-le pentru a lua o direcție greșită! Mai mult decât atât această plăcere o poţi obţine fără a avea nevoie de permis de conducere, şi chiar fără a avea vreo condiţie legată de vârstă, singura regulă comună fiind aceea ca centurile de siguranță să fie fixate.

Luftikus - 2 euro

Caruselul ce a entuziasmat vizitatorii de zeci de ani și cu siguranță vă poate aduce amintiri din copilărie.

Situat în zona de intrare caruselul nostalgic a fost restaurat cu grijă și este decorat somptuos.

Wildalpenbahn - 3,50 euro adulții, 2,50 euro copii

O adevărată "stea" a parcului este această cascadă de 30 de metri înălţime, cea mai mare și cea mai lungă atracție de acest gen la nivel mondial.

Într-o barcă cu bordul rotund în care max. 9 persoane ești urcat cu un lift în vârful ”muntelui” de unde barca pornește pe drumul în jos pe canalul cascadei lung de 350 de metri. Distracția e minunată și cred că ași repeta experiența la infinit.

Printre atracţiile mele favorite ce merită încercată măcar o dată este Prater Turm - 5 euro.

Drăcovenia asta e cel mai înalt „legănar” din lume al cărui turn măsoară 117 m. Te urci în scaunele duble agăţate cu lanţuri de braţele metalice ce în stare de repaus se află la câţiva metri de sol.

După ce porneşte, în timp ce se rotesc scaunele în lanţuri turnul se desface telescopic până te duce la 117 metri deasupra Vienei. Dacă cumva bate vântul cel mai mult o să vă uitaţi la lanţuri rugându-vă să ţină.

Cu o viteză de 60 Km/h (care la drept vorbind nu pare acolo sus) bobinezi vreo 10 minute timp în care poţi vedea întreg Praterul în detaliu dar şi un ansamblu al Vienei.

Senzaţia şi plăcerea redescoperirii Vienei de la înălţime nu prea poate fi descrisă în cuvinte.

Madame Tussauds

Alături de alte metropole globale, inclusiv Londra, New York și Hong Kong, Viena se mândrește acum ca fiind gazda unor personaje ce au atras sau atrag faima, sunt glamour sau fac parte din istorie de la Arnold Schwarzenegger, Falco, împărăteasa Elisabeta şi Gustav Klimt, până la Robbie Williams şi Nicole Kidman de la Mozart, prințesa Sissi, Maria Tereza a Austriei la Johnny Depp, Angelina Jolie sau Robert Pattinson.

Pentru cele 65 de personaje au fost alocate mai mult de 2000 m² într-un pavilion al parcului! Preţul variază în funcţie de tema expoziţiilor organizate. De exemplu, la momentul vizitei mele biletul făcea 20 de euro de persoană.

Vampirii din Viena

Senzația 5D în parcul vienez. E un scurt metraj rulat în singurul cinema 5 D pe care eu l-am văzut şi simţit.

Senzațiile sunt unice.

Cam astea despre atracţiile pe care eu şi copilul meu le-am încercat.

În mod evident asta mică a mai dorit să afle cum e şi în alte drăcovenii mai potrivite pentru vârsta sa: topogane, bărcuţe, case ale groazei, buburuze, caracatiţe şi alte drăcii ce te rotesc, răstoarnă, scutură şi ameţesc în toate direcţiile.

Asta pentru că în Prater găseşti 295 de obiective ce te fac într-un fel sau altul să scoţi banii din buzunar.

Cum din astea 26 sunt cafenele, restaurante, gelaterii, gogoşerii, chioşcuri cu răcoritoare şi multe astfel de facilităţi la arta culinară austriacă şi nu numai, după atâta zbenguială am decis că trebuie să mâncăm.

Am optat pentru restaurantul de la intrare, de lângă Riesenrad de unde observi în voie promenada din Riesenradplatz, din jurul statuii lui Basilio Calafati.

La restaurantul numit după roata celebră de deasupra sa, Wiener Riesenrad, am servit Kalbs Wiener (un fel de şniţel) care împreună cu garniturile şi salatele ne-au costat 17,20 euro bucata!?

O zi minunată în care cel puţin doi din noi s-au distrat. Îmi pare rău pentru mama noastră că are rău de înălţime dar eu m-am simţit din nou copil alături de copilul meu.

Oricând voi trece pe aici, dacă voi avea puţin timp, mă voi întoarce pentru a resimţi fiorul copilăriei. Nu rataţi şi voi o astfel de ocazie pentru că merită toţi banii.

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de unq in 18.12.13 14:30:08
Validat / Publicat: 18.12.13 17:58:37
VIZUALIZĂRI: 14684INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (unq); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Viena, Parcul de distracții Prater.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [18.12.13 23:17:41] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster [19.12.13 08:47:25] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

unq [19.12.13 10:32:45] »

@webmaster13: Închizi ochii și ești la Prater. Super. Mulțumesc.

unq [19.12.13 11:56:16] »

@webmaster: mulțumesc pentru aprecieri.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [19.12.13 15:37:24] »

Foarte mișto sînt și Break Dance și Extasy (un fel de Break Dance 3D). Ieși din ele, mai ales din ultimul, cu dificultăți de deplasare rectilinie. Tre să ții de macaz ca să nu deraiezi!

Cred că în Prater Turm aș sta numai cu ochii pe lanțuri, vînt au ba!

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [19.12.13 20:53:32] »

@unq: Felicitari nu numai pentru "linghispirul"din Prater mie mi-a placut totul.

Sehr schön

unq [20.12.13 06:51:51] »

@abancor: Cum am spus sunt peste 250 de atracții în parc pentru toate gusturile și vârstele. Am încercat să fiu suficient de succint dar și îmbietor în descrierea mea pentru a convinge pe cei ce nu au fost să-și dorească asta.

Într-adevăr în Turm morcovul e pus pe hold, cel puțin pentru o parte din amatori. 60 de Km la oră atârnat de două lanțuri la înălțimea aia îți oferă suficiente motive de concentrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
unq [20.12.13 06:55:31] »

@claudiu 71: Mulțumesc. Încerc de fiecare dată să ofer motivație și orientare celui ce vrea să ajungă pe unde am umblat eu.

indiralisa_26 [17.01.14 11:21:28] »

unq, Praterul este deschis doar din martie pana in oct? in rest nu?

Dragoș_🇷🇴 [17.01.14 11:34:27] »

@indiralisa_26: nu:

Opening hours:

The Prater area is open 24 hours each day, 7 days a week from January to December and accessible free of charge for everyone. Peak season in the "Wurstelprater" starts on the 15th of March and ends on the 31st of October. Individual attractions may have different opening hours. Some attractions are open from 10:00am to 01:00am depending on weather.

E posibil ca în lunile de iarnă, o parte dintre atracții să nu funcționeze. (cum ar fi de exemplu chestia aia cu colacii care se dau pe un tobogan cu apă...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
indiralisa_26 [18.01.14 18:52:29] »

@Dragos: danke schon Dragos pt info!

Dragoș_🇷🇴 [18.01.14 20:13:24] »

@indiralisa_26: bitte sehr!

unq [22.01.14 11:18:40] »

@abancor: toate sunt frumoase și adaptate vârstei și înălțimei. Dacă vrei să fii copil sunt destule la care poți să te încarci de adrenalină sau de fun. Turm-ul e unic. E am încercat de două ori și cred că, dacă mai merg cu copilul, nu voi rata alte încercări.

Sakiz* [21.01.18 09:57:16] »

@indiralisa_26: Noi ne-am nimerit o dată în februarie la Parter si am avut ca opțiuni doar roata, Madam Tussauds si restaurantul roller-coaster. Pentru restul a trebuit să revenim in vara.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, claudiu 71, indiralisa_26, Sakiz*, unq
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0941879749298 sec
ecranul dvs: 1 x 1