ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Trondheim - un vechi oraş nordic

TIPĂREȘTE URM de aici

Oraşului Trondheim, al treilea ca mărime din Norvegia şi unul dintre cele mai pitoreşti, i-am dedicat o jumătate de zi. Deşi nu mai are rolul politic de odinioară, Trondheim a rămas pentru mulţi norvegieni, ca şi pentru toţi turiştii, capitala istorică, religioasă şi culturală a ţării.

Fuseserăm cazaţi la Quality Hotel Airport Værnes – Trondheim, la aprox. 32 km de oraş, aproape de aeroport, dar autocarul ne-a adus în dimineaţa următoare în centrul oraşului pentru un tur pietonal.

O insulă formată la vărsarea râului Nidelva în Trondheimsfjorden, zonă care poate fi străbătută lesne la picior, constituie centrul propriu-zis. Am remarcat că deşi este un oraş modern, Trondheim n-a pierdut nimic din farmecul trecutului, clădiri vechi, de lemn, tipic norvegiene, dăinuind alături de edificii mai noi, de piatră.

Era 26 iulie, prima zi a celebrării anuale (26-29 iulie) a protectorului oraşului, Sfântul Olav. Nu ştiam nimic nici despre acest sfânt, nici despre importanţa lui pentru comunitate şi nici despre sărbătoarea în sine, dar curând aveam să le aflăm pe toate.

Sfântul Olav şi Stiklestad sunt două nume cu o rezonanţă aparte pentru norvegieni. În bătălia din 29 iulie 1030 de la Stiklestad (localitate aflată la 100 km de Trondheim) regele Olav Haraldson - cel care a introdus creştinismul ca religie în Norvegia - a fost ucis. Trupul său a fost adus în Trondheim - pe atunci numit Nidaros - şi îngropat pe malul râului Nidelva. Se spune că după un an, când a fost dezgropat, trupul a fost găsit intact, iar părul şi unghiile îi crescuseră ca şi cum ar fi fost viu. Olav a fost sanctificat, iar trupul aşezat într-o raclă de argint în Catedrala Nidaros, aceasta devenind loc de pelerinaj. Deşi în urma reformei religioase cultul moaştelor a dispărut, iar pelerinajele au încetat, în zilele noastre tradiţia a reînviat, iar la Stiklestad, la sfârşitul lunii iulie, oamenii se adună să comemoreze bătălia. Ni s-a spus că acolo există şi un teatru în aer liber, cu o statuie a Sf. Olav, iar trupe de profesionişti reconstituie prin arta lor evenimentele de atunci.

Nidarosdomen - Catedrala Nidaros şi Palatul Arhiepiscopului, edificii alăturate, sunt amplasate în centrul orașului, într-un spaţiu verde, foarte liniştit. Terminată în 1070, Catedrala Nidaros - cel mai important şi mai frumos monument gotic din Norvegia - este în acelaşi timp cel mai important loc de pelerinaj pentru creştinii din nordul Europei începând din Evul Mediu.

Până în secolul trecut în Catedrala Nidaros aveau loc ceremoniile de încoronare a regilor norvegieni şi se oficiau căsătorii ale membrilor familiilor regale. Catedrala este un edificiu grandios, cu o faţadă cu adevărat măreaţă, migălos elaborată, flancată de două turnuri gemene. Fereastra în formă de rozetă amplasată deasupra intrării principale, o dantelărie fină, de piatră, este cea care atrage privirile în primul rând. De o parte şi de alta sunt trei şiruri de statui reprezentând sfinţi. Mai multe bănci sunt aliniate în faţa catedralei, la o oarecare distanţă, pentru odihnă, dar şi pentru a contempla în linişte decoraţiunile faţadei.

Programul de vizitare în perioada de vară (iunie - august) este: Luni - Vineri orele 9.00-18.00, Sâmbătă 9.00-14.00, Duminică 9.00-17.00, iar taxa de intrare: 70 NOK/adulţi, 30 NOK/copii, 170 NOK/familii. De menţionat că taxa de intrare include şi vizita la Palatul Episcopului, dar asta numai dacă mai aveţi timp la dispoziţie. De asemenea, trebuie ştiut că zilnic se pot face vizite ghidate în norvegiană, engleză, franceză şi germană.

Erkebispegården - Palatul Episcopului, care se află lângă catedrală, este una dintre cele mai vechi clădiri din Scandinavia. Aici se poate vedea monetăria care - în urma împuternicirii regelui Håkon Håkonsson - a emis monedă mai bine de 300 de ani, până la reformă. Pentru că un timp clădirea a aparţinut armatei, tot aici se poate vizita un muzeu militar care aminteşte de cel de-al doilea război mondial şi de mişcarea de rezistenţă.

Magazinul cu suveniruri aflat într-o curte interioară înconjurată de ziduri masive, de piatră, oferă în afară de obişnuitele broşuri şi ilustrate, cărţi despre Sf. Olav, obiecte religioase, precum şi coifuri, scuturi, uniforme de cruciaţi şi alte amintiri tipic medievale. Aici am primit - gratuit - programul celor patru zile ale sărbătorii naţionale a Sf. Olav, incluzând slujbe, confesiuni, dar şi seminarii, mese festive şi deplasări organizate la Stiklestad pentru spectacolele în aer liber.

Rămânând la acelaşi subiect - lăcaşuri istorice de cult - trebuie amintită Vår Frue Kirke - Biserica Doamnei Noastre, evanghelică, zisă şi "biserică deschisă" deoarece îi primeşte pe toţi, pentru rugăciune, pentru a aprinde o lumânare, pentru a socializa, pentru evenimente culturale sau caritabile. De asemenea, îi adună pe toxicomani - bărbaţi sau femei - şi încearcă să-i integreze în societate. Când am fost noi, nu era slujbă, dar aproape de intrare câţiva voluntari împărţeau hrană persoanelor defavorizate şi - vă asigur - nu erau puţini nici la ei. Impresionant! Niciodată n-am văzut aşa ceva. De la mese, pe deasupra farfuriilor, toţi priveau la noi cu curiozitate, în tăcere.

Pentru cei care vin în Trondheim întâia oară, cel mai mare impact îl constituie clădirile vechi, de lemn, înălţate pe piloni, care se înşiruie de-a lungul malurilor râului Nidelva. Sunt multe, una lângă alta, datează din sec. XVIII şi în ciuda deteriorărilor provocate de timp şi incendii, au fost recondiţionate, arată foarte bine şi sunt în uz şi în zilele noastre. Alte construcţii pe piloni sunt la malul fiordului, în port, dar acestea sunt de dată mai recentă (sec. XIX - XX).

Gamle Bybro - podul oraşului vechi, care traversează râul Nidelva de la capătul de sud al străzii Kjøpmannsgata, a fost construit în 1681 când, în urma unui incendiu devastator, se reconstruia oraşul şi se înălţa fortăreaţa Kristiansten. Bineînţeles că pe atunci podul avea importanţă strategică. În mijloc era o poartă de fier, iar la capete erau gherete pentru pază şi încasare a taxei de trecere. Frumosul pod roşu pe care-l vedem astăzi, unul dintre importantele puncte de reper ale oraşului Trondheim, este cu mult mai nou (1861).

Tot în categoria obiectivelor turistice de importanţă majoră se înscrie şi Stiftsgården - Palatul Regal. Amplasat central, pe strada Munkegata, palatul este cea mai mare clădire de lemn din Scandinavia. Nu este un edificiu care frapează prin opulenţă aşa cum ne-am fi aşteptat. Dacă ghida nu ne atrăgea atenţia şi nu observam emblema regală deasupra intrării principale, n-am fi ştiut că acolo este o reşedinţă regală. Iniţial (în 1770) aici a fost o locuinţă particulară, mai apoi - prin 1800 - devenind reşedinţa oficială a familiei regale norvegiene pentru perioadele când se află în oraş.

Ni s-a spus că, atunci când regele nu se află în Trondheim, palatul poate fi vizitat, câteva din cele 140 de încăperi fiind accesibile publicului, dar nu cunosc amănunte. Noi am trecut mai departe admirând şi alte clădiri frumoase de pe strada Munkegata. Dat fiind că oraşul - cu construcţii preponderent din lemn - a suferit de-a lungul istoriei sale mai multe incendii devastatoare, cel din 1681 impunând reconstrucţia aproape totală a oraşului, în scopul de a se preveni extinderea unor eventuale incendii viitoare, au fost trasate străzi foarte late pentru vremea aceea. Atunci a apărut şi Munkegata, bulevardul larg pe care se află Palatul Regal, Primăria şi alte instituţii de importanţă majoră. La intersecţia cu Kongens Gate, în mijlocul celei mai mari pieţe a oraşului - Torget - din înălţimea unui soclu impunător, veghează statuia regelui viking Olav Tryggvason, cel care a fondat oraşul în anul 997.

În plimbarea noastră prin oraş am descoperit şi statuia lui Arve Tellefsen, marele violonist norvegian născut în Trondheim, precum şi bustul de marmură al lui Thomas Angell, comerciant norvegian, mare proprietar imobiliar şi filantrop, născut de asemenea în Trondheim. El a donat oraşului o mare parte din averea sa pentru acte caritabile.

Dacă sunteţi pasionaţi de cumpărături, aflaţi că mulţi vizitatori consideră Trondheim oraşul cumpărăturilor, zona centrală fiind împânzită cu tot felul de magazine, mai mici sau mai mari, bineînţeles cu preţuri norvegiene, adică destul de mari.

Dacă aveţi la dispoziţie mai mult timp decât am avut noi, o plimbare în port sau la fortăreaţa care a fost construită tot după incendiul din 1681, unde veţi găsi un parc şi un restaurant, poate completa fericit o după-amiază. O vizită la Biblioteca oraşului, nu atât pentru lectură cât pentru ruinele unei biserici datând din sec. XII, constituie o alternativă. Dar, indiferent ce veţi alege, reţineţi că Trondheim este un oraş liniştit, plăcut şi mai ales compact, putând deci ajunge aproape oriunde mergând doar pe jos.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 07.12.13 18:53:24
Validat / Publicat: 08.12.13 08:24:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5274 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P44 Trondheim - Catedrala Nidaros.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [08.12.13 08:24:47] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic [08.12.13 20:08:03] »

@All: În mai multe episoade, am încercat să descriu toate cele nouă zile pe care le-am petrecut în Norvegia, în cadrul circuitului "Scandinavia - Cap Nord" din această vară. Ştiu că unele amănunte interesează, ştiu şi că multe altele plictisesc, dar - pentru că Norvegia, o ţară atât de bogată în frumuseţi naturale - era destul de slab reprezentată pe AFA, am dorit să refac pas cu pas toată călătoria mea şi să o povestesc şi altora.

Am ţinut neapărat să dau denumirile exacte ale oraşelor, insulelor, fiordurilor, munţilor, gheţarilor, atentă la scrierea corectă, tocmai pentru că un eventual, viitor turist, aşa le va găsi înscrise pe hărţi şi pe panouri informative.

Sunt conştientă că am folosit prea des "cel mai" sau "cea mai" atunci când mă refeream la vechime, mărime, frumuseţe..., dar asta se datorează doar faptului că Norvegia are multe aspecte despre care se vorbeşte numai la superlativ.

Am evitat cu bună ştiinţă referirile la vikingi şi de cultura Sami (fără de care istoria Norvegiei n-ar fi întreagă), nu pentru că n-ar fi fost interesante, ci pentru a nu da o notă prea didacticistă relatărilor mele. Ştiu că asta plictiseşte adesea, mai ales aici, pe AFA, unde căutăm impresii de vacanţă relaxante, frumoase, vesele şi îmbucurătoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Norvegia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052236795425415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1