ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Piazza della Repubblica - Roma

    TIPĂREȘTE

    Situata in apropierea de stazione Termini, Piazza della Repubblica este o piata semicirculara. In jurul pietei se afla Bazilica Sfanta Maria a Ingerilor si Martirilor, care ocupa o parte din Termele lui Diocletian si anume tepidarium. Michelangelo avea sa i dea forma de cruce greaca. Intre anii 1887-1898, arhitectul Gaetano Koch avea sa construiasca porticurile. In piata de afla Teatro dell'Opera. Din piata pleaca Via Nazionale pana in Piazza Venezia.

    In mijlocul squarului semicircular se afla Fantana Naiadelor.

    Fantana a fost anterior parte din apeductul Aqua Marcia ,a fost construita la ordinul lui Papa Pius al IX-lea in anul 1870 si a fost finalizata in anul1888. Initial fantana a fost decorata cu patru lei cretani, realizati de Alessandro Guerrieri. Mario Rutelli, din Palermo, Sicilia, are sa inlocuiasca leii lui Guerrieri, cu naiade din bronz, statui sub forma literei L, in anul 1901.

    Naiadele sunt reprezentate de nimfe: Nimfa Lacurilor, care detine o lebada, Nimfa Raurilor, care este intinsa pe un monstru al raurilor, Nimfa Marilor si Oceanelor, care este urcata pe un cal de mare si Nimfa Apelor Subterane, care se sprijina pe un dragon ciudat. In centru fantanii se va adauga in anul 1912 grupul Glaucus (o caracatita, un delfin si trei tritoni), inalt de 5 metri, care simbolizează triumful umanitatii asupra fortelor brutale ale naturii, care a inlocuit o statuie care nu a placut si care a fost mutata intr un alt loc din Roma.

    Termele lui Diocletian

    "Termele lui Diocletian se afla in Piata Republicii din Roma Pentru constructia lui a fost necesara demolarea unui intreg cartier. Termele s-au proiectat pentru a servi cartierele de pe Viminal, Esquilin si Qurinal.

    Diocletian a inceput constructia termelor in anul 289, sub domnia imparatului Maximian si au fost finalizate in anul 306. Cladirea termelor este construita din caramida si a rezistat repetatelor invazii ale popoarelor migratoare.

    In timp si termele lui Diocletian au fost ignorate si folosite drept cariere de materiale de constructii prntru bisericile si palatele din Roma. Locatia a fost folosita si ca manej pentru cai de echitatie. Intre anii 1586 si 1589, termele au suferit cele mai grave distrugeri. S-au dislocat de aici 100 000 metri cubi de material de constructie prin detonare cu explozibil, mai ales din zona baii cu aburi, pentru constructia vilei Papei Sixtus al V lea. Demolari succesive s-au facut pentru a crea deschideri catre pietele adiacente si pentru deschideri de strazi. In secolul al XX lea au inceput restaurarile si consolidarea a ceea ce a mai ramas. Pana cand si ruinele grandioaselor terme au inspirat artistii inca din secolul al XV-lea. In trepidariumul termelor s a construit biserica Sfanta Maria a Ingerilor si a Martirilor si manastirea Ordinului Carthusian. Proiectata de Michelangelo, la ordinul Papei Piua al IV lea, biserica avea sa fie finalizata in anul 1564 si dedicata celor care au lucrat la ridicarea termelor. Dupa moartea lui Michelangelo, Vanvitelli in anul 1749 a schimbat planurile, prin deschiderea bisericii in caldarium. Manastirea de alaturi va deveni in 1889 Muzeul National de Antichitati Romane. Papa Grigorie al XIII lea a folosit fosta Planetarium pentru jubileul din anul 1575. Apoi aceeasi locatie a fost transformata in cinematograf. Astazi este integrata in Muzeul National. Alte incaperi au fost folosite drept magazii de cereale. In anul 1754, Papa Beneict al XIV lea, avea sa construiasca Biserica Sf. Isidor de la Spa din care astazi a ramas numai fatada.

    In anul 1763, Papa Clement al XIII lea avea sa construiasca aici un depozit de ulei. In urmatoarele doua secole termele au fost utilizate drept inchisoare, spital, ospiciu, oficiu postal, sediu de facultate. In anul 2000 fosta fabrica de ulei a fost transformata in centru de expozitii. In centrul pietei din fata bisericii Santa Maria degli Angeli se afla o fantana arteziana.

    Termele lui Diocletian au fost cel mai somptuos si cel mai mare centru de Spa din Roma. Ele sunt amplasate pe colina Viminal si ocupa o suprafata de 14 ha.

    Colonada semicirculara construita in Piata Republica (Esedra), de catre Gaetano Koch, urmeaza exact hemiciclul Termelor. Tremele au fost alimentate de o sursa de apa din Campul lui Marte, de la Porta Tiberina. Termele lui Diocletian, au fost proiectate dupa modelul celor ale lui Traian, Exedra semicirculara cu 3 nise dreptunghiulare. Complexul termelor au avut in centru o bazilica mare unde se intalneau cele doua axe de simetrie ale complexului.

    Axa minora a fost captusita cu bai (caldarium, tepidarium si frigidarium) in timp ce axa majora a avut sali de gimnastica.

    Fostul tepidarium, exact dupa intrare, este inclus in bazilica Maria degli Angeli. Fostul tepidarium este format dintr o camera circulara mica cu doua nise patrate si doua camere laterale ale navei centrale. Absida a luat locul piscinei.

    Splendoarea cladirii romane este sustinuta de opt coloane monolitice.

    Peretele de nord –vest s a pastrat. Doua Sali de clasa au fost transformate in Biserica San Bernardo alle Terme"

    Bazilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

    "Construita in stil renascentist in interiorul termelor lui Diocletian, proiectata de Michelangelo, Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, este o biserica unica in Roma. Biserica este inchinata ingerilor si sclavilor crestini care au murit la construirea termelor.

    Astazi Santa Maria degli Angeli este biserica parohiala si serveste ordinului Diecezan. La exterior zidurile sunt din caramida rosie ca si zidurile termelor.

    Din strada Paris, se pot vedea ruinele manastirii care conserva chiliile calugarilor ridicarea termelor. Biserica este este decorata cu lucrari de arta, adaposteste morminte monumentale si relicve sfinte. Papa Pius al VI lea a ordonat sa fie construita o biserica in terme, acolo unde un preot sicilian, Francisco Antonio Lo Duca a avut o viziune cu ingeri, in anul 1541. Aceasta a fost proiectata de Michelangelo in anul 1563. Designul ei a fost completat de Jacopo Lo Duca, elevul lui Michelangelo, acesta din urma murind in anul 1564. Biserica afost arondata unei manastiri cartusiene de langa ea. In 1749 Vanvitelli a facut modificari majore bisericii. Dupa evacuarea cartusienilor din manastire, dupa 1870 cand s a unificat Italia, aceasta a fost folosita drept cazarma militara. Dupa o vreme edificiu a fost predat Ordinului Franciscan al Minimilor.

    In anul 1896 aici are loc nunta lui Victor Emanuel III, print de Neapole. In 1920 biserica ajunge in custodia statului italian. In secolul al XX lea, fatada bisericii a fost demolata, pentru a expune zidurile originale ale termelor lui Diocletian.

    In partea opusa bisericii, in aceeasi incinta se afla Muzeul National al Termelor lui Diocletian. Coridorul (vestibulul) a fost o sala de trecere intre caldarium (baia fierbinte) si tepidarium (cada cu apa calda-Luca) Capela Sf. Bruno si pictura botezul lui Isus sunt operele lui Carlo Maratta. Tot el si a proiectat si monumentul funerar ridicat de fratele sau Francesco. In biserica se mai afla si mormantul generalului Francesco Alciati, protector al calugarilor carthusieni. Capela decoarat cu Rastignirea, pictura atribuita lui Giacomo della Rocca, a fost construita in anul 1575. Acelasi artist a pictat peretii si fresca de pa bolta. In stanga acestei capele se afla mormantul sculptorului Pietro Tenerani. Baptisteriul asezamantului se afla in capela Magdalena, construita in anul 1597, cu finantarea lui Consalvo Alvaro di Giovanni. Este decorata cu pictura care reprezinta intalnirea dintre Isus si Magdalena intitulata „ Noli me tangere” (nu ma atinge) Paternitatea lucrarii este impartita de catre unii lui Cezare Nebbia, iar altii lui Airrigo Paludano. Transeptul are o deschidere cu patru coloane. Vanvitelli a modificat desenul lui Michelangelo. Pe unul din peretii transeptului, care se afla in tepidarium (cada cu apa calda-Luca), se gasete pictura „Alungarea din Paradis” a lui Francesco Trevisani. Fantana cu apa sfintita este atribuita lui Giovanni Batista Rossi. Fondatorul ordinului Carthusian, Sf. Bruno Koln, are si el o statuie in biserica. opera lui Antoine Houdon. Capela Sf. Bruno a fost construita pentru monseniorul polonez Bartolomeo Puvinski. Pe peretele din stanga se afla pictura Sf. Petru eliberat de un inger, iar pe dreapta Sf. Petru si Pavel avandu l ca autor pe Carloni. Bolta transversala are 29 m in diametru, iar coloanele 17 m inaltime, inclusiv baza si capitelurile si diametrul de 1,60 m. Opt dintre coloane sunt proprii fostelor terme, iar celelalte opt sunt false acoperite cu stuc.

    Picturile care decoreaza transeptul au decorat candva, Bazilica Sf. Petru si au fost mutate aici in secolul al XVIII lea. Tot in secolul al XVIII Lea a fost adaugat si etajul de catre Giussepe Barbieri. Cu ocazia jubileilui din anul 1700 pe stanga transeptului s a construit capela Sf. Bruno cel Nou. Deasupra altarului se afla pictura lui Giovanni Odazzi „Aparitia Fecioarei Maria Sf. Bruno”Bolta a fost pictata de catre Andrea Procaccini cu figurile celor patru evanghelisti. Restul picturilor au fost executae de catreAntonio Bicchierai. Statuile laterale ale altarului infatisand Meditatia (1874) si Rugaciunea (1875) sunt copii dupa operele lui Francesco Fabi Altini, aflate la intrarea cimitirului Verano de San Lorenzo Fuori le Mura. Orga se afla in capela Sf. Bruno si este construita din anul 1990.

    Bazilica adaposteste mormantul lui Vittorio Emanuele Orlando (presedintele victoriei in Primul Razboi Mondial). Faima si gloria sunt simbolizate printr un arc aflat deasupra sarcofagului cu basoreliefuri in marmura. Biserica este foarte frumoasa si incarcata de maiestria artistilor vremii. "

    In biserica Santa Maria degli Angeli se gaseste o lucrare a pictorului roman George Demetrescu numita „Cuiul lui Isus”

    Cum se ajunge: cu metroul, linia A - statia Repubblica/ Teatro dell'Opera.

    Termini este gara centrală (metrou, tren, autobuz si autobuz turistic), si în care se pot schimba liniile de metrou.

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    NOTA autoarei: Textele cuprinse intre ghilimele sunt preluate de pe un site turistic unde obiectivele turistice din piata au fost prezentate separat.


    [fb]
    ---
    Trimis de ile57b in 14.08.13 18:39:56
    Validat / Publicat: 14.08.13 21:55:10
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3346 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 PORTICURILE -PIATA REPUBLICA ROMA
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    DB-01-VIN
    [20.08.13 09:39:10]
    »

    Nota 10 pt review. Radu

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    DB-01-VIN
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044102907180786 sec
    ecranul dvs: 1 x 1