ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 2 nopți
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Nopti minunate la Balcic - Vila Moara

Ilustrație video-muzicală
Sarah Brightman - Eden
TIPĂREȘTE

Majoritatea turistilor, mai ales cei tineri, prefera Bulgaria pentru plajele din Sunny Beach, Nisipurile de Aur sau Albena. Datorita hotelurilor all inclusive de 4 si 5 stele, datorita discotecilor si a multimii de magazine. Si le pot da dreptate celor care aleg aceste statiuni pentru o vacanta de vara. Nessebar si Balcic nu dispun de plaje la fel de frumoase ca in statiunile mai sus amintite.

Insa daca alegem Bulgaria pentru o vacanta de Paste sau de 1 Mai, asa cum ne-am obisnuit de cativa ani incoace, recomand cu siguranta unul dintre aceste 2 orase: Balcic sau Nessebar.

Trebuie sa multumesc unei verisoare care mi-a facut cadou acum multi ani cartile Reginei Maria. Asa am reusit sa fac cunostinta cu Balcicul, sa aflu cateva lucruri despre Cuibul Linistit.

Dupa cateva vizite de cate o zi, in diversi ani, am hotarat sa imi serbez ziua de nastere in acest loc fermecator. Am rezervat “Vila Moara”, casa in care erau cazati oaspetii care ajungeau la Castelul Balcic.

Vila Moara dispune de un apartament si 2 camere duble, foarte frumos mobilate si un living mare, ideal pentru organizarea petrecerii pentru care mersesem. Vila se inchiriaza in intregime si nu pe camere, astfel ca pretul pe care l-am atasat a fost pentru 6 persoane si nu pe familie.

Ne-am bucurat in cele 3 zile petrecute acolo, alaturi de ceilalti turisti. Si mai mult decat ei, noi am avut la dispozitie, dupa inchiderea parcului, tot domeniul Balcic. Este o adevarata placere sa te plimbi seara pe aleile bine luminate, sa admiri in liniste fiecare colt al gradinilor, sa simti ca locul a fost construit pentru sufletul tau.

Chiar daca bucataria era complet utilata, am preferat sa servim masa la frumosul restaurant Korona, asezat la doi pasi de Vila Moara si sa ne bem cafeaua la cafeneaua Lilia de sub geam, loc in care te poti relaxa fumand si o narghilea.

Ne-am simtit ca niste invitati ai Reginei, ne-am bucurat de tot ce ne-a lasat ea si am fi vrut sa multumim celor ce se ocupa atat de bine de domeniul Balcic.

Cu siguranta pozele va vor convinge sa vizitati Balcic-ul mai mult decat o jumatate de zi.

Regina Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, a capatat pasiunea pentru calatorii si dragostea fata de mare de la talal ei, Principelui Alfred al Marii Britanii si duce de Edinburg, iar pasiunea pentru pictura, muzica si poezie de la mama sa, ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei. In copilarie Maria a calatorit in Malta, Creta, Rodos s Egipt, locuri ce o impresioneaza si pe care, mai tarziu, isi doreste sa le aduca mai aproape de ea. Astfel, celebrul labirint cretan a fost reprodus in gradinile castelului Balcic, iar materialele folosit au fost aduse chiar din insula Creta, iar Gradina lui Allah, ce gazduieste gradina de cactusi, a fost pavata cu piatra adusa din Maroc.

Regina Maria s-a casatorit la varsta de 16 ani cu mostenitorul tronului Romaniei, printul Ferdinand de Hohenzollern si a devenit regina in anul 1914.

“Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea” spunea Maria adeseori. Alexandru Satmari era un pictor roman al acelor vremuri ce studiase cu Theodor Aman si Gheorghe Tattarescu. El a fost cel care a descoperit Balcicul si a atras alti artisti si intelectuali ai acelor vremuri care au apreciat imediat farmecul locului si climatul bland. Artisti ca Grigorescu, Pallady, Ressu, Tonitza sau Patrascu si-au gasit inspiratia aici. La insistentele lui Satmari, in anul 1924, Regina Maria a ajuns in acest oras care avea sa ii devina atit de drag. Primaria orasului a decis improprietarirea artistilor si oamenilor ilustrii, atragand aici, mai ales pe timpul verii, toata viata boema a Bucurestiului. Henrieta Delavrancea Gibory, sora Cellei Delavrancea, este arhitectul care a construit majoritatea caselor celor care aveau teren la Balcic. Ea a proiectat vila generalului Rasoviceanu, locul in care a locuii intre anii 1934 si 1935 Gheorghe Petrascu, vila „Lupoaica”, Pavilionului Granicerilor din ansamblul regal, „Casa cu terase” a lui Stefan Popescu, vilele lui Ion Pillat si Elisa Bratianu, vila „Balcica” si a renovat in stil oriental cladirea care adaposteste astazi Muzeul de Arheologie.

Regina Maria decide sa isi construiasca si ea un castel pe Coasta de Argint a Marii Negre, asa cum era denumit Balcicul la vremea aceea. Intre anii 1925 si 1936 se ridica atat domeniul cat si castelul Balcic.

Regina se plimba adesea prin oras, impartind bani familiilor nevoiase. Datorita arhitecturii castelului ei in stil musulman, datorita turnului ca un minaret, ea era numita „Sultana”.

Capela Stella Maris, decorata cu picturile lui Anastase Demian si Tache Papatriandafil, a fost construita in anul 1930. Regina cumpara multe vase de piatra, pomi fructiferi si plante pentru a decora gradinile sale. Arhitectii italieni Amerigo si Augustino si decoratorul elvetian Jules Jany s-au intercut pe sine aducand un farmec aparte gradinilor si intregului domeniu de la Balcic. Pe aleea "Terasa lui Sandro", Regina Maria a cerut să fie aşezate 19 pietre de moară, reprezentând cele 19 secole încheiate ale erei noastre. De curand a fost pusa si cea de-a 20-a piatra pa aceasta alee pe care Regina Maria o numea “Aleea Secolelor”.

Regina a fost incantata de solul si clima de aici care au permis cresterea crinilor, florile ei favorite, desenate peste tot de catre ea. „… Am descoperit pentru prima dată crinii albi înalţi. Acesta a fost începutul unei adevărate aventuri de viaţă. De atunci încerc să-i sădesc peste tot unde fac câte o grădină. Câteodată reuşesc, altădată dau greş. Destul de târziu au apărut şi succesele. Destul de departe… În Balcic, pe terasele cu vedere la Marea Neagră. Aici, spre bucuria mea, crinii au întrecut şi cele mai îndrăzneţe aşteptări ale şi au înflorit extraordinar. În ciuda timpului trecut între crinii de pe această alee din depărtata Dobroge şi primii lilieci pe care i-am văzut în grădina micuţă a tatălui meu, aroma lor mă întoarce mereu în copilăria mea insula mea însorită printre iernile vieţii”. (” Istoria vieţii mele” Maria, regina României).

Pavilionul „Isbinda”, cu sala sa cu cinematograf, a fost construit in anul 1936.

Ajuns locul de suflet al reginei, locul in care si-a investit tot talentul si mare parte din suflet, in 1933, atunci cand isi intocmeste testamentul, Regina Maria cere ca, dupa moartea sa, inima sa ii fie lasata in Capela Stella Maris. Tot prin testament Regina lasa domeniul lui Carol al II-lea, cu exceptia pavilioanelor principesei Ileana.

In 1938, pe data de 18 iulie, Regina Maria inceteaza din viata la Sinaia, iar in 1939 Principesa Ileana ii vinde regelui Carol al II-lea si pavilioanele sale de la Balcic.

Cadrilaterul este cedat Bulgariei in anul 1940, iar Regele Mihai ramane in posesia domeniului de la Balcic pana in anul 1948. Deoarece Balcicul nu mai era teren romanesc, Principesa Ileana, mostenitoarea Castelului Bran, se ocupa de mutarea inimii Reginei Maria din Capela Stella Maris la Bran.

In prezent caseta cu inima sa se afla la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, iar trupul se odihneste, alaturi de cel al Regelui Ferdinand, la Curtea de Arges.


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 03.05.12 17:02:19
Validat / Publicat: 03.05.12 22:01:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Holul de primire din apartamentul Vilei Moara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27649 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

17 ecouri scrise, până acum

vlado2AUTOR REVIEW
[03.05.12 17:10:15]
»

Nu stiu daca apare undeva site-ul Vilelor Balcic www.dvoreca.com. Ca si fond sonor www.trilulilu.ro/muzica-diverse/sarah-brightman-eden-14

Multumesc.

webmaster10
[03.05.12 17:17:00]
»

Atasat fondul muzical solicitat

MCM
[04.05.12 00:29:07]
»

Minunat. Norocosuleee. Superbe fotos

mariana.olaru
[04.05.12 15:24:43]
»

vlado2, am votat review-ul tău mai mult pentru ținuta lui (sobră, exactă, elegantă, ușor nostalgică) și pentru minunatele fotografii, între care cele nocturne sunt chiar... de vis!

Spun asta pentru că fiind un review de prezentare a unei locații de cazare, mă așteptam să ne vorbești mai mult despre Vila Moara (unde e situată în raport de castelul reginei, care sunt dotările, cum ai procedat cu rezervarea, dacă are parcare proprie... ș. a., eventual câteva date despre istoria construcției, dacă cumva e legată de istoria românilor).

Ca într-un autentic review de călătorie, ne-ai vorbit în schimb foarte mult despre istoria domeniului regal de la Balcic și a personajelor istorice care i-au dat strălucire. Deși majoritatea îmi erau cunoscute, fie din review-uri anterioare, fie din diverse cărți, fie din arhiva Internetului (iată aici o pagină web extrem de completă în ceea ce privește prezentarea domeniului de la Balcic: www.balcic. net), am citit cu plăcere pagina de istorie a review-ului tău. Mi-ar fi plăcut însă s-o întregești cu mai multe repere geografice din zonă, mai ales că, așa cum spui chiar tu,

Ne-am bucurat in cele 3 zile petrecute acolo, alaturi de ceilalti turisti. Si mai mult decat ei, noi am avut la dispozitie, dupa inchiderea parcului, tot domeniul Balcic

Cu alte cuvinte l-ai cunoscut pe îndelete și nu o dată, încât ni-l poți descrie în amănunt, indiferent de momentul zilei la care se face referire (zi sau noapte). Dar poate, această prezentare va face obiectul unui alt review, iar dacă așa stau lucrurile, mă voi bucura să mă plimb și eu prin Balcic, pentru că n-amfostniciodatăacolo

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 16:10:43]
»

@mariana. olaru: Am ezitat sa scriu si acea parte cu Regina Maria deoarece istoria castelului si a Reginei Maria sunt cunoscute de aproape orcine. Cat despre domeniul Balcic s-au scris nenumarate descrieri incat mi s-a parut inutil sa incep sa le iau si eu la rand. Asa cum spuneai si tu, exista www.balcic. net si mi-ar fi fost imposibil sa fiu eu, prin impresiile mele, mai complet decat acel site.

In plus am vrut sa spun celor care doresc sa ajunga la Balcic ca se si pot caza acolo, nu doar sa faca o vizita.

Despre rezervare nu am vorbit pentru ca exista deja site-ul oficial al vilelor si oricine poate face o rezervare on-line. In plus, cu o simpla cautare in romana pe google, se pot face rezervari si prin agentiile romanesti. M-am ferit sa vorbesc despre asta pentru a nu face reclama cuiva.

Ai dreptate, am omis cateva aspecte despre cazare. Cei care se cazeaza la aceste vile nu mai platesc biletul de intrare nici in parc si nici pentru Gradina Botanica. Parcarea este gratuita si se poate face in incinta domeniului Balcic. Doar aratati la poarta rezervarea.

Camerele au bai private cu cabina de dus, caldura si aer conditionat.

Era si este inutil sa spun asezarea Vilei Moara in Balcic. Este fix in mijloc))).

Daca mai pot oferii si alte informatii, cu mare drag.

Repet, am vrut sa spun oamenilor ca se pot caza acolo si ca daca o fac nu au ce regreta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru
[04.05.12 16:24:45]
»

Mulțumesc @vlado2 pentru răspuns. Am înțeles punctul tău de vedere și poate ai dreptate: mai mult decât informațiile ”tehnice” pe care le poți descoperi și pe alte site-uri, mai util este un îndemn sincer: Mergeți acolo! Eu am fost și vă pot spune cu sinceritate că merită!

Îndemnul tău se adaugă multor altora, așa încât, iată, musai să ajung și eu la Balcic, că doar nu e prea departe și în plus, am o adevărată aplecare către locurile ce au o cât de mică legătură cu fapte sau personaje din panoplia istoriei românești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 16:46:49]
»

@mariana. olaru: Fie ca te cazezi acolo sau nu Balcic-ul MERITA!!! Mai ales acum cand a inflorit toata gradina. Dar toti care ies pe poarta si-ar mai dori sa stea un pic, parca. De aia va indemn sa va cazati acolo (vara este imposibil sa gasesti locuri). Chiar si dupa trei zile, cand am parasit parcul, tot nu ma saturasem.

Floria CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[04.05.12 17:41:37]
»

@mariana. olaru: Am vizitat si eu Balcicul si minunatele gradini ale castelului Reginei Maria in septembrie, la sfarsit de mai, la sfarsitul lunii iunie si a fost la fel de placuta plimbarea de fiecare data dar la sfarsitul lunii mai mi s-a parut cel mai frumos-am pus poze din acesta perioada pe site-trandafirii, irisii incanta prin bogatia de culori, nu este atat de cald ca in mijlocul verii. Sunt convinsa ca o sa-ti placa Balcicul si o sa revii; e unul din locurile in care daca ai ajuns o data te intorci cu siguranta, mai ales ca nu e daparte si nici nu este o excursie costisitoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[04.05.12 17:47:55]
»

@vlado2: Foarte frumoase si pozele si gandurile despre Balcic! Si mie mi se face uneori dor de Balcic si revin cu placere de cate ori se poate. Este adevarat ca nu am stat niciodata in vilele domeniului Reginei Maria dar de cate ori merg la mare intr-una din statiunile de pe litoralul bulgaresc nu se poate sa nu ajung si la Balcic.

vlado2AUTOR REVIEW
[04.05.12 18:32:59]
»

@Floria: Balcic are plaja destul de micuta si... cam naspa. De asta recomand o excursie aici, cu cazare, in afara sezonului estival. Atunci cand primavara ne scoate din casa si sufletul este avid de frumos.

mariana.olaru
[04.05.12 18:33:45]
»

Mulțumesc vlado2, mulțumesc Floria, abia aștept să descopăr la rându-mi frumusețea Balcicului cu parfum regal...

iulianic
[04.05.12 19:08:29]
»

@mariana. olaru: Cand pleci Mariana? Si eu ador sa calatoresc in locuri istorice, pline de frumusete si inedit. Am vazut Balcic de mult, dar in urma atator reviews-uri scrise cu har, am hotarat sa merg din nou. Plec pe 1 iunie.

mariana.olaru
[04.05.12 19:20:43]
»

iulianic, din păcate nu mi-am făcut un plan cert. Am mai multe proiecte de călătorie și nu știu la care să renunț, pe care să-l aleg, pentru că mulți ”dacă” au fost puși deja în balanță... Balcicul este, iată, consemnat pe o listă de proximitate, dar rămâne de văzut când și cum îl voi întâlni. În ce te privește, simt că împărtășim aceleași valori și de aceea mi-ar fi plăcut mult să vedem împreună castelul reginei Maria. Sper ca într-o zi să împlinim dorința comună de a ne cunoaște călătorind împreună.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[04.05.12 20:40:43]
»

@mariana. olaru: Sunt onorata ca gandesti astfel in legatura cu mine. Iti multumesc pentru tot!

In ceea ce priveste Balcicul, eu m-am hotarat brusc. Este vorba despre un circuit de numai 4 zile in Bulgaria: litoralul, Manastirea Rila, Sofia.

titilica960
[02.05.19 16:05:32]
»

@vlado2: Buna, avem si noi cazare spre sfarsitul lui mai, te rog spune-mi pe unde se intra cu masina?

Multumesc, Titilica

vlado2AUTOR REVIEW
[02.05.19 18:22:24]
»

@titilica960: Se intra pe poarta principala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
titilica960
[03.05.19 09:02:16]
»

@vlado2:Multumesc, pe strada cu restaurante si tarabe?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, iulianic, mariana.olaru, MCM, titilica960, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂVilele Castelului Reginei Maria:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067476034164429 sec
    ecranul dvs: 1 x 1