ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Branesti Ilfov
ÎNSCRIS: 02.02.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Domeniul de la Balcic locul unde omul a sfintit locul.

Ilustrație video-muzicală
George Enescu - Rapsodia romana nr. 1
TIPĂREȘTE

Melodie de prezentare http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/george-enescu-rapsodia-romana-nr-1-2

O zi calduroasa de August, pe drumul de intoarcere in Romania din concediul petrecut la Nisipurile de Aur am poposit pentru cateva ore spre a vizita Domeniul Reginei si a ne bucura de ultima zi de concediu la plaja.

In faza initiala doream sa vizitam intr-o ora acest obiectiv turistic si dupa accea sa ne petrecem restul zilei la plaja.

Am gasit loc de parcare destul de departe de intrarea pe domeniu, chiar la strada principala, de unde am mers catre intrare, trecand printre numeroase terase, magazine si magazinase, care spre mirarea mea auveau mai toate menu-uri scrise atat in Bulgara cat si in Romana.

In paranteza fie spus, cu 2 zile inainte aflandu-ne in Nisipurile de Aur, am vizitat parcul central din Varna si asa zisul lor Aquarium, si Planetariu-mul... am fost extrem de dezamagiti mai ales de Aquarium o tentativa nereusita, atat din punct de vedere al extrem de putinelor specii de pesti, cat si foarte proasta ingrijire a acestora, aqvarii murdare de nu se vedeau nici pesti in ele.

Afalati inca sub proasta impresie lasata de vizita in parcul din Varna, nu aveam mari sperante nici in ceea ce priveste acest Domeniu al Reginei.

Inainte de intrarea propriuzisa pe domeniu, pe partea stanga se gaseste prima gradina botanica. Am platit 5 leva de persoana si am intrat sa vizitam, sincer impresia lasata " nimic spectaculos" fapt care a accentuat gustul amar lasat cu 2 zile in urma de aquariumul lor, am iesit din gradina botanica si deja o parte din grup nu mai voiau sa mergem sa vizitam si Domeniu Reginei... am fost la un pas sa renuntam, dar deoarece aveam recomandari din partea altor cunostinte care fusesera acolo am zis hai totusi sa mergem. Am ajuns la intrare, am mai platit inca 10 leva, si am intrat pe domeniu.

Domeniul Reginei Maria

Cuvintele nu pot descrie impresia puternica pe care o ai in momentul in care treci pragul domeniului, odata intrat simti ca esti acasa, simti ca acolo locul a fost sfintit de un om care are legatura cu Romania, ai mandria ca pe un taram strain de granitele tarii acum, exista dovezi care atesta ca noi romani am avut si conducatori de care sa fim mandrii, oameni de un deosebit bun gust, cu o cultura si educatie aleasa. La Balcic, am simtit dupa mult timp mandria de a fi roman, mandria care vine din constientizarea faptului ca ai in fata ochilor o opera de arta creata de un maestru rafinat, de un bun gust desavarsit, maestru despre care poti spune cu mandrie ca a fost al Romaniei. (Regina Maria a Romaniei)

Se spune ca cei de vita regala au sangele albastru... sincer aici la Balcic se vede acest lucru, simti ca omul care a cladit acel asezamant nu era un om obisnuit, era o persoana deosebita care avea trairi si gusturi mult peste cele ale unui om de rand.

Din prima clipa in care am pasit in interiorul domeniului, mi-am dat seama ca ziua de plaja nu va mai exista, stiam din auzite ca domeniul este ceva ce merita vizitat, dar informatii nu aveam decat de la neaveniti, persoane care doar au vizitat si au facut fotografii fara sa aibe habar de istoria locului.

Domeniul este practic o intreaga gradina botanica, piesa de rezistenta fiind colectia de cactusi, una din cele mai importante din Europa dupa cum am aflat ulterior.

La intrarea pe domeniu te intampina " Ghereta Santinelei " un arc de triumf in miniatura unde in stanga si in dreapta stateau santinelele domeniului.

Ce vreau sa recomand este o buna ducumentare anterior vizitei, deoarece in lipsa unei harti puteti omite unele dintre obiective, domeniul fiind de o intindere considerabila si multitudinea de alei va pot face sa ocoliti unele dintre acestea.

Cladirea centrala si practic cea mai importanta este castelul domeniului numit " Cuibul Linistit", parerea mea este ca denumirea de castel este improprie in comparatie cu Peles sau Bran de exemplu, de fapt pe placuta de la intrare scrie " Vila Cuibul Linistit" denumire care defineste foarte exact cladirea care era preferata Reginei Maria.

Vila Cuibul linistit este o constructie care imbina mai multe stiluri arhitecturale, pe langa cel mediteranean, turnul din centrul constructiei fiin clar de inspiratie maura denumirea de minaret fiind foarte potrivita.

In interior totul este de o simplitate care daca ati vizitat Pelesul te izbeste, practic pereti albi fara decoratiuni spectaculoase doar niste firide in care sunt expuse diferite obiecte care au apartinut Reginei, usile mari din lem masiv, cateva dulapuri si oglinzi. Cu toate acestea constructia in sine, impartirea camerelor, decorul modest dar de un bun gust desavarsit, denota caracterul aparte, gusturile alese si nu in ultimul rand sufletul frumos al celei care a fost Regina Maria a Romaniei.

Pana sa ajungem la castel, am trecut pe asazisa aleie a vinurilor, unde dupa ce urci niste trepte ajungi in fata unei crame, unde nefiind obligat sa conduc, am putut degusta in voie numeroase feluri ata de vin cat si de tuica, rachiu, lichioruri. Ce mi-a placut in mod deosebit a fost tuica de pepene galben, e dementiala juri ca mananci pepenele, si un coniac de 35 de ani vechime pe care fata care se ocupa cu prezentarea mi-la oferit spre degustare intr-o maniera profesionista, asa cum se bea un coniac in pahar incalzit spre a putea sa te delectezi cu mirosul specific.

Sincer desi sotia nu prea era de acord datorita preturilor nu tocmai mici, m-am ales cu o sticla de coniac si una de tuica de pepene galben, plus pentru ea un muscat demidulce. Tot in drumul spre Vila Cuibul linistit, pasii iti sunt calauziti prin " Gradina lui Alah" gradina care adaposteste celebra colectie de cactusi de o frumusete rara, noi nimerindune exact in perioada in acre acestia erau infloriti.

Dupa vizitarea vilei Cuibul linistit am urcat un sir de trepte dispuse pe 3 niveluri pana la o inaltime de circa 40 de metri fata de nivelul marii dupa aprecierile mele, unde se gaseste Mormantul Reginei, un mormant sapat in piatra si unde a fost depus inima Reginei Maria dupa moartea sa la cererea-i expresa, si de unde dupa pierderea cadrilaterului de catre Romania in urma celui de al doilea razboi mondial, a fost scoasa de catre Bulgari si trimisa in Romania la castelul Bran. in zilele noastre racla cu inima Reginei nu se mai afla in castelul de la Bran, fiind depusa la muzeul National de Istorie unde nici macar nu este expusa.

Coborand dinspre Mormantul Reginei se ajunge vizitand vilele Gutman si Suita inapoi la punctul de intrare.

Masa am luat-o in restaurantul din cadrul Domeniului situat exact pe faleza marii si unde la niste preturi foarte Ok am mancat peste si preparate din peste, fructe de mare si alte bunatati, cel mai mult mi-am bucurat gusturile cu o uriasa scrumbie cu sos salsa si tot tacamul.

Sincer nu am avut posibilitatea sa vizitam pe indelete fiecare obiectiv din cadrul complexului intrucat copii obosisera si timpul ne presa sa ne indreptam spre Romanica dar impresia a fost oricum una foarte puternica.

Ce vreau sa notez in incheire este faptul ca bulgarii, incearca sa ascunda faptul ca domeniul a fost ctitorit si infrumusetat de Regina Maria a Romaniei, pe niciuna dintre placutele explicative nefiind trecuta originea reginei maria, fiind trecut doar Regina Maria fara sa se spuna a Romaniei... lasam insa aceste lacune deoparte si plecam cu promisiunea de a reveni cat de curand de aceasta data inarmati fiind cu timp, aparat foto si camera de filmat.


[fb]
---
Trimis de zambarescu in 28.03.12 02:25:35
Validat / Publicat: 28.03.12 06:18:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zambarescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster10
[28.03.12 06:22:14]
»

Am atasat melodia propusa, de asemenea am retras notele de la cazare si masa deoarece n-ati fost cazati acolo.

iulianic
[28.03.12 08:53:38]
»

@zambarescu: Foarte utile informatiile furnizate de tine! Pacat ca nu le-ai condimentat si cu niste imagini.

Voi vizita si eu in aceasta vara Castelul Reginei Maria de la Balcic, de aceea am citit cu interes cele scrise de tine.

Am mai fost la Balcic acum 30 de ani, intr-o excursie de o zi organizata pentru turistii care erau in vacanta pe litoralul romanesc. Era mare lucru sa prinzi asa ceva pentru ca cereri erau multe, se platea taxa de viza... Alte vremuri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zambarescuAUTOR REVIEW
[28.03.12 09:06:53]
»

In ceea ce priveste fotografiile, exista o explicatie : (, hard discul pe care am salvate peste 10.000 de fotografii din mai toate vizitele noastre in tara si peste hotare, are probleme, practic nu mai pot citii informatiile aflate pe el.

Sper ca in scurt timp sa il reconditionez, sau sa pot salva informatiia de pe el, si atunci promit sa revin si sa postez si fotografii. Mai am cateva rewiew-uri unde din acelasi motiv nu am adaugat fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflower
[28.03.12 13:33:40]
»

Superb si util review, ca si iulianic avem si noi pe lista 2012 castelul Reginei, iar informatiile aduse sunt de un real ajutor! Felicitari!

zambarescuAUTOR REVIEW
[28.03.12 14:32:55]
»

@sunflower:

Multumesc frumos pentru aprecieri, mai ales ca vin din partea unei persoane cu o activitate bogata pe acest site.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, sunflower, zambarescu
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043375968933105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1