ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
94.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul de la Piteşti la Petrovac şi înapoi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Călătoria a început în Piteşti, joi 20 iulie, dimineaţa la ora 8:00. Am mers pe ruta Dobreta Turnu Severin, prin vama Porţile de Fier 1 şi am intrat în Serbia în jurul orei 12:30.

După 12 km din vamă am ajuns la Kladovo, prima localitate din Serbia, apoi la Negotin la circa 50 km. Drum îngust, dar foarte liber, câteva maşini vechi, de mică viteză. Din când în când se zărea Dunărea şi malul românesc. Am plecat spre Zajecar (aprox 60 km), pe un drum cu foarte puţine indicatoare rutiere.

Atenţie şoferi: nu sunt borne kilometrice ca la noi, nu sunt presemnalizate intrările în localităţi, şi cu atât mai mult deviaţiile temporare. Lângă Zajecar, la vreo 15 km, am zărit vag un indicator de deviere a traseului pe care îl stabilisem în ţară, dar am crezut că vor mai fi şi altele (ca la noi). Am mers înainte, am greşit drumul, după care ne-am întors şi am făcut deviaţia la dreapta, 15 km până la Bor. Nu erau nici aici semnalizări şi am oprit de câtava ori şi am întrebat localnicii despre drum. Ne-am rătăcit de câteva ori, dar până la urmă ne-am descurcat.

Ieşire prin Seliste în şoseaua Zajecar – Paracin (drum lărgit pe porţiuni, în lucru, de munte, cu câteva tuneluri), apoi pe autostradă spre Nis 16 km până la Pojate, cost 50 dinari sau 0,5 euro, plata la ghişeu.

Ieşire spre Krusevac, se ocoleşte, nu se intră în localitate, apoi se trece pe lângă Kraljevo şi urmează 10 km prin Cacak (şi aici ne-am mai oprit şi am mai întrebat localnicii), drum îngust până la Uzice. Urmează o zonă muntoasă cu multe cazări. La Kokin Brod, pe malul lacului era un motel destul de mare, nu am găsit camere libere (50 euro), dar am întâlnit primele maşini cu turişti români. Mai erau cazări, mai scumpe (cca 80 euro) în alte hoteluri. Ni s-a părut mult pentru noi care doream doar să dormim. Am mai mers cam 20 km până în Nova Varos, unde am văzut afişe cu “SOBE”, camere pentru cazare (de fapt era singura cazare). Ne-am cazat, pe la ora lor 21:00, respectiv 22:00 ora României, într-o mică pensiune (20 euro), fiind singurii turişti. Camera a fost acceptabilă pentru a dormi o noapte şi atât.

Pe la ora 7:00 am plecat de la Nova Varos trecând prin Prijepolje, zonă muntoasă cu chei şi munţi mai înalţi, ca pe Valea Jiului. Se vedea destul de des calea ferată Belgrad – Bar cu tunele mici şi multe viaducte. Pe la 8:30 am trecut vama Dobrakovo în Muntenegru. Pe această porţiune se lucra la modernizarea drumului, multe TIR-uri staţionau, autoturismele putând trece.

Prima localitate din Muntenegru este Metanjak, urmeză Mojkovac, intrarea în superbele canioane Tara şi Moraca. Drum montan, de vis, spectaculos, cu forte multe viaducte şi cca 33 tunele. Pe traseu se află şi frumoasa mânăstire Moraca, pe care am vizitat-o la întorcere. Am cumpărat o miere brună, foarte bună (10 euro), din recolta mânăstirii. Drumul se lărgeşte în apropiere de Podgorica, prin care am trecut, urmează Vîrpazar cu cunoscutu-i vin Vranac, se trece prin tunelul Sozina (2,5 euro), lung de cca 5 km şi am continuat pe drumul spre Petrovac (cam 15 km), unde ne-am cazat în jurul orei 12:30.

Nu am avut rezervare şi am coborât cu maşina pe nişte străzi înguste până aproape de plajă căutând cazare. Am fost contactaţi de un localnic care ne oferea o cameră cu 50 euro pe noapte (era foarte încântat de plasma pe care o avea, dar noi nu ştim sârba, limba nu dansul românesc, şi canalele lor de televiziune), cameră mică, cu vedere la un zid. Am mai văzut şi alte camere şi am ales camera la o vilă cam la 200 m de plajă, cu terasă şi vedere superbă a golfului, a insulei Katic şi a apei albastre. Nu avea plasmă, dar avea aer condiţionat şi era mare. Costul a fost de 30 euro pe noapte şi taxă ecologică de un euro pe zi de persoană. Am stat 6 nopţi şi ne-am simţit foarte bine.

Întoarcerea am demarat-o pe data de 29 iulie la ora 8:00, tot prin Vîrpazar cu oprire, prin Podgorica, pe la mânăstirea Moraca, cu oprire, şi înainte de intrarea în Mojkovak prin Bistrica în canionul Tara, 50 km. Este cel mai îngust canion din Europa, are 1300 m adâncime şi separă masivul Durmitor de masivul Ljubisnje. Este un traseu măreţ care merită făcut. Am traversat podul lângă localitatea Durdevica Tara, construit în 1940 de M. Mijat Trojanovic, lung de 365 m, înalt de 172 m, format din 5 arcuri, cel mai mare având 116 m. Am continuat drumul pe lângă Pljevlja, până la graniţă (drum destul de dificil, cu porţiuni în lucru) intrând în Serbia prin Jabuca (graniţa cu Serbia) la ora 15:00. Am stat la vamă cca o oră, fiind agomeraţie. Am mers spre Uzice, Krusevac unde ne-am cazat în jurul orei 20:00 la hotelul Rubin (46 euro cu mic dejun). La 7:30 (ora locală) am plecat spre Piteşti unde am ajuns în jurul orei 16:30, ora României. În total, la întoarcere am parcurs 1.025 km.

Pentru a nu vă mai întoarce ca noi aproape pe acelaşi drum, dar pentru a vedea cel mai bine minunatul Muntenegru vă recomand ca traseu de ducere cel pe care l-am făcut noi la întoarcere. (Piteşti- Turnu Severin- Kladovo- Negotin- Zajecar- Paracin- Pojate- Kraljevo- Uzice- Prijepolje- Jabuka- Pljevlja- Durdevica Tara- canionul Tara- Mojkovac-Kolasin (canion Tara şi canion Moraca) - Podgorica- Vîrpazar- tunel Sozina- Petrovac).

Pentru şoferi recomand atenţie permanentă la viteza legală, la echipajele de poliţie care sunt foarte multe şi vigilente pe tot traseul. Drumul nu este foarte dificil, se poate parcurge pe orice vreme, fiind destul de bun. Se poate merge si mai tare pe anumite porţiuni, dar acolo unde sunt serpentine şi drumuri înguste nu vă grăbiţi.


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 28.01.12 14:23:08
Validat / Publicat: 28.01.12 15:44:49
INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7518 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Canionul Tara - podul de la Durdevica Tara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[28.01.12 19:47:11]
»

Melodia atasata se poate sterge/shimba

mprofeanuAUTOR REVIEW
[29.01.12 14:00:45]
»

@webmaster13: Multumesc pentru melodie!

tirol
[30.01.12 15:05:13]
»

un calificativ maxim si o intrebare. Sunt ingrijorat de cele spuse de tine in privinta orarului traseului. Deci, cate ore ai facut din Drobeta pana la destinatie?!

Voi pleca din Iasi dimineata, (probabil) , intentionez o cazare pe la Portile de Fier (imi poti da o recomandare? ) si vreau sa ajung dupa-amiaza la Herceg Novi

Multumesc

mprofeanuAUTOR REVIEW
[31.01.12 19:34:11]
»

@tirol: Am iesit din vama pe la 12:30 si ne-am oprit la Nova Varos pe la ora 22 (21 ora locala) Am pierdut cu drumul gresit cam 1,5 ore. (pauze f mici) Deci in prima zi am fi mers cam 8 ore in Serbia. A doua zi am mai facut cam 5 ore.

Novi Herceg este la golful Kotor si de la destinatia noastra (Petrovac) se mai fac cam 2 ore. In total iti cam trebuie 15 ore de mers continuu (cu f. mici pauze).

Ia in calcul si trecerea vamii spre Muntenegru.

Ca recomandare iti sugerez sa mergi cat poti de mult in Serbia si sa te cazezi acolo prima data pentru a ajunge a doua zi la destinatie. (Krusevac este cam la 4 ore de granita si Hotelul Rubin are camere f. multe, fiind de tip comunist cu 10 etaje, bunicel).

tirol
[01.02.12 07:45:19]
»

@mprofeanu: Iti multumesc pentru raspuns

Mai stii unde te-ai cazat la Nova Varos? Imi poti recomanda? Ai fost multumit? Pretul /camera? Dar la Rubin/Krusevac?

Daca plec la ora 5 din Is, seara sunt abia pe la Drobeta. Nu stiu daca sa merg mai mult. Pe de alta parte, in Herceg Novi imi doresc sa ajung cel tarziu pela ora 17-18.

Vacante frumoase!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[02.02.12 20:33:58]
»

Am scris in review despre cazarea la Nova Varos. Nu stiu cum se numea viluta, dar era singura cazare si erau si indicatoare (sobe=camere). Era cea mai apropiata cazare de la Kokin Brod pe care ne-a recomandat-o un barman de acolo. A doua zi am intalnit cazari pe drumul spre granita cam la 30-40km, dar pentru noi era prea tarziu si de aceea ne-am oprit.

Cazarea a fost acceptabila

Este recomandabil ca drumul de la granita pana la Podgorica sa-l urmezi ziua pentru ca este prin munte si nu este foarte usor dar este foarte frumos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tirol
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Petrovac:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.046972036361694 sec
  ecranul dvs: 1 x 1