ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    ORVIETO – doar o abatere de la traseu?

    Ilustrație video-muzicală
    O guappo canta-
    TIPĂREȘTE

    In drumul de la Roma la Florenta, ghida ne-a propus o abatere la Orvieto. Desi nu stiam mai nimic despre acest oras stravechi si despre atractiile lui, am subscris cu totii de indata.

    Pana sa ajungem, ne-a povestit ca micul orasel cu adanci radacini etrusce este situat pe o culme inalta de tuf vulcanic supusa in permanenta eroziunii, motiv pentru care insusi destinul asezarii este unul dramatic. Oraselul antic locuit de etrusci a fost anexat Romei in perioada romana, iar dupa prabusirea Imperiului Roman, prin transferarea la Orvieto a scaunului papal, asezarea a capatat o si mai mare importanta. In Evul Mediu, de necucerit datorita amplasarii sale pe inaltime, Orvieto a detinut controlul asupra drumurilor comerciale dintre Roma si Florenta. Sfarsitul sec. XIII a fost perioada sa de maxima inflorire, populatia ajungand la aprox. 30000 de locuitori. Din aceasta perioada inca mai exista strazi pavate si locuinte construite din piatra.

    Dar, destul cu povestirile ghidei pentru ca deja am ajuns. Urma sa vedem cu ochii nostri si sa trecem prin filtrul propriilor simtaminte ceea ce vom vedea.

    Autocarul ne-a lasat intr-o parcare pentru ca mai sus nu putea merge. Accesul in orasul vechi se face cu funicularul sau pe jos, urcand pe creasta abrupta. Cu funicularul, apoi cu un mic autobuz (1,7 euro dus-intors pentru fiecare persoana din grup), ne-am oprit in piata vechiului oras.

    Cei ce ajung aici sunt fascinati de frumusetea catedralei care domina piata si intreaga asezare. Catedrala a fost principalul obiectiv pentru care am venit aici. Marturisesc faptul ca dupa vizitarea atator domuri din Italia, unele mai grandioase decat altele, nu ma asteptam sa fiu atat de impresionata. Domul din Orvieto cu fatada lui minutios executata – impletire de sculptura si mozaic – cu nenumarate motive ingenios armonizate, uimeste pe oricine.

    La 15 noiembrie 1290 Papa Nicolae al VI-lea a pus piatra de temelie pentru monumentala catedrala din Orvieto dedicata Adormirii Maicii Domnului, pentru a comemora si conserva relicvele miracolului de la Bolsena. Wikipedia informeaza ca acest miracol s-a petrecut in 1263 in apropierea orasului Bolsena, cand un preot care se indoia de puterea religiei, a observat in timpul slujbei ca altarul de la care oficia a inceput sa sangereze pe sub acoperamant. Acest acoperamant se pastreaza in prezent in catedrala din Orvieto.

    Constructia catedralei a durat aproape 300 de ani. Lucrarile au fost incredintate lui Fra Bevignate di Perugia, cu proiectul lui Arnolfo di Cambio, arhitectul catedralei din Florenta.

    Incepand cu 1310 si pana la moartea sa (1330), Lorenzo Maitani a lucrat in principal la fatada, lucrarile fiind continuate apoi de ucenicii sai. Pana in 1605, la lucrarile fatadei s-au succedat mai multi artisti, contibutia lor nestirbind cu nimic unitatea stilistica a lucrarii. Fatada catedralei din Orvieto este - fara doar si poate – una dintre cele mai mari capodopere ale Evului Mediu tarziu. De la prima privire impresioneaza mozaicul de pe frontonul superior "Incoronarea Fecioarei", alte mozaicuri aurite, o mare fereastra-rozeta si cele trei usi grandioase din bronz marginite de stalpi si arcade dantelate. Decorurile in bazorelief cu scene din Vechiul si Noul Testament si statuile celor 12 apostoli, completeaza fericit intregul ansamblu. Cele trei usi de acces in catedrala au fost finalizate de Emilio Greco si redau scene din viata lui Hristos.

    Zidurile laterale contrasteaza prin sobrietate cu fatada, fiind alcatuite doar din straturi succesive de travertin (alb) si bazalt (gri). Alternarea de travertin si bazalt este folosita si in interiorul catedralei, la baza coloanelor.

    La decorarea interiorului si-au adus aportul unii dintre cei mai buni pictori italieni ai vremii. Impresioneaza fresca infatisand "Judecata de Apoi". In spatele altarului, pe trei pereti, sunt frescele dedicate Fecioarei Maria, datand din 1370. Ugolino di Prete Ilario si colaboratorii sai, au lucrat zece ani la aceasta serie de fresce, cele mai mari din Italia acelor vremuri.

    Aproape de intrarea din partea stanga, se afla baptisteriul cu lei inceput in 1390 de Luca di Giovanni si terminat dupa 16 ani de Pietro di Giovanni si Matteo di Sano. Orga catedralei din Orvieto, datand din sec. XV si restaurata in sec. XX, are 5585 de tuburi. In partea de nord a edificiului se afla capela construita in perioada 1350-1356 destinata adapostirii relicvelor miracolului de la Bolsena. In centru impresioneaza o racla mare din argint aurit si email colorat care adaposteste acoperamantul de altar patat cu sange. Capodopera aurarului Ugolino di Siena realizata in 1337-1338, este decorata cu scene din viata lui Hristos, precum si cu scene legate de miracolul de la Bolsena.

    In piata stravechiului Orvieto mai pot fi vazute cladiri medievale, un turn cu orologiu, precum si un edificiu sobru – cladirea administrativa a catedralei - datand din 1359. In 1857 in aceasta cladire a fost amenajat "Museo Claudio Faina e Museo Civico" care adapostesc multe dovezi ale civilizatiei etrusce din aceste meleaguri.

    De asemenea, in piata si pe stradutele invecinate sunt mici pravalii cu suveniruri, ceramica, artizanat, sapunuri, vinuri locale si paste tipic italienesti, in diverse forme si culori.

    De pe o terasa inalta am admirat si fotografiat panorama asezarii din vale, apoi ne-am plimbat pe stradutele inguste, petruite, printre casele medievale locuite inca, cu ferestre mici si multe, multe flori.

    Tarziu, dupa intoarcerea in tara, am aflat ca in Orvieto exista si un oras subteran, un labirint de tuneluri sapate in roca vulcanica, moale, care ar fi putut fi vizitat cu un ghid local. Am regretat ca ghida noastra nu ne-a pomenit nimic despre acest mirific loc. In locul plimbarii pe stradute si pe la vitrine, as fi preferat o incursiune in misterioasele galerii, pivnite, pasaje si incaperi subterane care si-au pastrat secretul secole de-a randul. Am aflat ca multe dintre casele nobililor vremii aveau comunicari ascunse cu aceste galerii subterane, adapost in caz de asediu, din palat putandu-se iesi in siguranta - prin galerii - dincolo de zidurile orasului.

    P. S. Am completat notitele mele si informatiile destul de sumare primite de la ghid, cu rezultatele documentarii ulterioare (wikipedia si convorbiri cu un vizitator mai vechi, impatimit al hrubelor si catacombelor).


    [fb]
    ---
    Trimis de iulianic in 23.09.11 10:11:33
    Validat / Publicat: 23.09.11 11:51:30
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Orvieto - Catedrala.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    Alex_Macedo
    [23.09.11 12:18:36]
    »

    Spre rusinea mea nu am ajuns, inca, in zona Umbriei si a acestui Oriveto, de care stiam, printre altele, prin zona sa viticola... pentru ca vinul de Oriveto e... miam-miam!

    Nici nu ma mira ca a luat 300 de ani, la cum a fost conceputa... basorelieful este o... sisfeala incredibila! Ca si in pictura, in sculptura cel ma dificil de realizat sunt chipurile, fetele, mimica in diferite ipostaze. Pai, sa stai sa slefuiesti, cu uneltele de atunci... in orice caz, nu poate iesi decat o... capodopera sau cum se mandresc italienii sa spuna: capolavoro

    Oricum... daca in poze arata cum arata, realizez cum ar arata pe viu!

    Bravos, mi-a placut!

    iulianicAUTOR REVIEW
    [23.09.11 12:32:24]
    »

    Alex, e de-a dreptul minunat! In review am incercat sa nu fiu atat de exaltata, dar... pur si simplu stai si privesti mut la aceasta realizare. (Sunt banci langa cladirea de vis-a-vis si poti privi linistit cat vrei). Eu am numarat vreo 20 de decoratiuni diferite numai in jurul usii principale. Despre celelalte, ce sa mai spun?

    Am povestit multora la intoarcere despre aceasta minune arhitecturala si asa am aflat ca in zona sunt acele galerii subterane pe care regret enorm ca nu le-am vazut.

    Ma mira ca ghida care ne-a propus abaterea de la traseu, nu ne-a vorbit si despre aceste galerii. Stia, nu ma indoiesc, dar probabil intersul a fost sa ne aduca numai pana in piata orasului vechi, la catedrala.

    De ce nu este inclus in programul turistic al unui circuit organizat, iarasi nu stiu. Este un obiectiv interesant si usor de atins.

    Alex_Macedo
    [23.09.11 12:49:04]
    »

    Nici nu ma mir ca e minunat... as fi sezut pe o banca sau treapta... orice si... doar m-as fi uitat!!..., macar, sa treaca de retina si sa raman cu imaginile bine, implementate in materia cenusie!!

    webmaster13
    [24.09.11 07:35:12]
    »

    Sper sa placa fondul sonor atasat!

    iulianicAUTOR REVIEW
    [24.09.11 13:17:38]
    »

    Webmaster13, multumesc pentru fondul sonor atasat! Este antrenant si m-am revazut plimbandu-ma pe stradutele din Orvieto.

    roth
    [24.09.11 22:35:41]
    »

    Am citit cu maxim de interes, deja am dat o cautare pe google si vad ca e la ceva distanta de Roma. Eu pe 25.10 sunt acolo 1 zi si nu prea as risca sa ies din perimetrul orasului cu toate ca rw tau m-a pus pe jar la propriu.

    Pozele sunt superbe si vorba lui Alex_Macedo daca in poze arata intr-un mare fel, in realitate cred ca uiti sa pleci de acolo.

    Norocoas-o, chiar daca nu ai vazut TOT, te poti mandri totusi cu o parte, devierea de la traseu se pare ca a fost cu mare folos. Bravo pentru poveste si un bravo ghidei ca a decis sa va mai arate ceva cu adevarat deosebit, de obicei "ghizii" mai scurteaza traseele nu le fac mai lungi.

    O dovada clara ca Italia nu e doar Roma.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    iulianicAUTOR REVIEW
    [24.09.11 23:04:04]
    »

    Roth, da, Italia nu e doar Roma. Sunt atatea de vazut! Dar, daca esti doar pentru o zi in Roma... deja nu stii ce sa faci mai intai. Pentru Orvieto iti trebuie o zi intreaga.

    Si, da, am marele noroc sa vad multe, dar cea mai mare parte sunt pe fuga, cu ochii pe ceas, pentru ca asa e in circuit. Ma bucur cand ghizii vin cu propuneri in afara programului atunci cand e posibil, dar n-o fac niciodata dezinteresat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alex_Macedo, iulianic, roth
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Orvieto şi împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.0606389045715 sec
    ecranul dvs: 1 x 1