ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Zidul Berlinului

TIPĂREȘTE

Auzisem cate ceva de zidul Berlinului, stiam ca el delimita doua lumi angajate in razboiul rece, aflasem de la Europa Libera ca au fost multe victime care au platit cu viata dorinta lor de libertate, m-am bucurat cand am vazut la TV imagini cu daramarea lui si cam atat. Impresia mea era ca acest zid taia Berlinul in doua: cel de est apartinand DDR (Republica Democrata Germana) si cel de vest RFG (Republica Federativa Germana). Fals. Zidul Berlinului inconjura un sambure occidental izolat de restul RFG si ca sa ma exprim pleonastic avea de jur imprejur ca hotar numai Republica Democrata Germana.

1. PUTINA ISTORIE

Dupa intrarea rusilor in Berlin in aprilie 1945, sinuciderea lui Hiler, sosirea ceva mai tarziu a celorlalti aliati intr-un oras peste 80% distrus, a urmat capitularea neconditionata a germanilor la 8 mai 1945. Tratatul de pace semnat la Potsdam in iulie 1945 cu puterile invingatoare: URSS, SUA si Anglia a stabilit divizarea Germaniei in sfera de influenta si control a acestora, la care ulterior s-a adaugat si Franta. Timp de 45 de ani, Berlinul de est a fost capitala DDR in timp ce cel de vest a capatat statut de simplu land, capitala RFG fiind la Bonn. Zona estica se intindea cam pe jumatate din suprafata orasului, sovieticii clamand cucerirea efectiva a orasului de catre ei. La ultimile alegeri libere din 1946 au iesit invingatoare fortele democratice (ca si la noi) fapt care i-a facut pe comunistii ghidati de sovietici sa inaspreasca si sa limiteze schimburile de marfuri si trafic uman intre cele doua parti ale orasului. Razboiul rece a inceput prin blocada Berlinului de vest. Din iunie 1948, timp de un an de zile, toate soselele, liniile de cale ferata sau maritime au fost intrerupte, vest-berlinezii fiind lasati fara o bucata de paine sau medicament. Puterile vestice au organizat un pod aerian si zilnic, timp de un an au fost transportate intre 4000 si 8000 tone de alimente si cele necesare traiului berlinezilor. Intretimp din cauza conditiilor politice apasatoare, a vietii cotidiene plina de lipsuri si a vanatorii de vrajitoare in familiile care avusesera soldati sau copii (hitlerjugend) pe front, favorizati de precaritatea granitei-un simplu gard de sarma- est-germanii treceau zilnic cu miile spre vest. In acea perioada era destul de usor sa parasesti DDR prin Berlin caci liniile de metrou U-bahn si S-bahn aveau traseu prin celor patru sectoare si practic nu se exercita nicun control. Pana in 1950 trecusera granita, in general prin Berlin, parasind definitiv DDR, cca 5000000 de oameni. Dupa moartea lui Stalin, germanii s-au rasculat impotriva normelor de munca impuse si a lipsurilor dar revolta lor a fost inabusita in sange de tancurile sovietice in 17 iunie 1953. Pe spinarea populatiei, guvernantii estici au impus un ritm alert de refacere a orasului fara a beneficia de ajutor ca in cazul vesticilor (planul Marshall). Oamenii erau din ce in ce mai nemultumiti. In aceste conditii se impunea securizarea granitei spre lumea libera. Pus la cale de W. Ulbricht si E. Honecker, zidul Berlinului a fost ridicat in 12 august 1961, separand familii, prieteni, destine pentru 30 de ani. A fost daramat in noiembrie 1999 cu acordul lui Gorbaciov.

2. PUTINA GEOGRAFIE.

Din Berlinul de est faceau parte Alexanderplaz, Mitte Berlin (centrul actualului oras), Parizerplatz cu poarta Brandenburg pe fasia de teren de granita, Postdamer Platz unde acum e Sony Center, parte din Unter den Linden, parte din Friedrichstrasse, Reichstag, Wilhelmstrasse. Multe denumiri de strazi/piete/statui comemorand eroi sau personalitati comuniste au ramas neschimbate: Alee Karl Marx, Roza Luxemburg, Karl Liebeneck, etc…in fond fac parte din istoria lor, asa cum a fost ea.

3. CATEVA CIFRE EDIFICATOARE. (extras din plianta muzeului Checkpoint Charlie)

-lungimea totala a zidului 155 km

din care: intre Berlinul de Est sic el de Vest 43 “

intre Berlinul de Vest si restul DDR 112 ”

- zid de beton armat (H 3.5-4.2 m) 106 ‘

- grilaj metallic 66 ”

- bunkere 20 “

- piste pentru caini 259 “

- inchidere electrica si semnalizare 127 “

-grosimea zidului la baza 2.1 m

- caini antrenati 990

Victime si iesiri reusite;

-numarul total al victimelor pe intreaga frontiera 1393

din care, din Berlin 250

-iesiri reusite 5075

4. MUZEUL CHECKPOINT CHARLIE

Checkpoint Charlie alaturi de Chekpoint Bravo erau punctele de control si trecere ale oficialitatilor, delegatiilor si persoanelor cu ausweiss din est in vest si invers. Primul punct a fost cu mult mai cunoscut si aici s-a construit muzeul.

Se gaseste pe Friedrichstrasse nr. 43-45 si a functionat in sectorul American al Berlinului de Vest din 1962, imediat dupa constructia zidului. Dealtfel intre muzeu si vechiul punct de control erau numai cativa metri distanta. Cu siguranta ca functiona si ca post de prim ajutor dar si de informare. In perioada separarii Berlinului, pe aici treceau cei fugiti, isi povesteau modalitatile de scapare care ulterior, conspirativ, se difuzau in Berlinul de Est. Nici nu e de mirare ca o lunga perioada de timp de o parte si de alta a zidului tancurile sovietice si cele americane au stat fata in fata.

Fotografiile din muzeu pe care le-am fotografiat fara permis dar a meritat riscul au aratat:

-scoaterea unei femei in doua geamantane (capacele erau intacte dar intre ele, peretii laterali erau taiati

-catapultarea peste zid a unui copil de catre tatal sau

-fuga cu un submarin dotat cu motor de Trabant pe Marea Baltica

-penetrarea zidului cu un automobil blindat cu geam incasabil in care erau tupilati pe podea patru oameni iar al cincilea, soferul, dotat cu masca si casca de otel a fost scrijelat la umar; automobilul e ciuruit dar oamenii au scapat

-oameni care sareau pe ferestre de la etaj in timpul constructiei zidului; ferestrele au fost betonate.

-saparea unui tunel noapte de noapte, iarna pe viscol si mascarea gaurii in timpul zilei

Cele mai impresionante fotografii au fost ale unui tanar impuscat in burta pe “no man’s land”cu cateva luni inainte de daramarea zidului in 1989. A fost lasat cateva ore sa sangereze sub privirile ingrozite ale oamenilor care nu aveau curaj sa intre pe fasie.

Zidul a fost daramat in 9 noiembrie 1989 iar la poarta Brandenburg pustie timp de treizeci de ani, milioane de berlinezi au sarbatorit eliberarea.

Cu un an mai tarziu, pe cladirea Reichstag-ului a fost arborat un imens steag ngru, rosu si galben, semn al Germaniei unificate.

5. REMEMBER

Berlinezii au pastrat spre amintire o portiune din zid lunga de peste un kilometru pe malul raului Spree. Pe acesta, in 1990, artisti din toata lumea dar si simpli cetateni marcati de trecutul celor treizeci de ani au desenat scene evocatoare, unele simbolice, altele politice cu mare incarcatura emotionala.

De neuitat este “sarutul” pe gura intre cancelarul Honecker si Leonid Brejnev ca chezasie a prieteniei pe veci a celor doua popoare. (?) opera a unui desenator rus.


[fb]
---
Trimis de Michi in 10.01.11 09:26:22
Validat / Publicat: 10.01.11 10:36:09
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3580 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Blocuri din Berlinul de est, reabilitate dupa 1990
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

catalinalupu
[10.01.11 11:41:53]
»

@Michi, ce sa mai scriu... ca ma uimesti... o sti prea bine, doamna draga!

Ori de cate ori voi putea, imi voi exprima admiratia, fata de "puterea" extraordinara de a concentra si a reda tot ce-ati vazut, fata de lectia de istorie (eu iubesc asta!) aspra si reala... ce-ati amintit-o, iarasi n-am decat superlative!

Sunt... deja topita si din cauza fotografiilor, sunteti pentru mine o minune, in zilele astea in care reperele sunt... de alta factura, in care e promovata peste tot non-valoarea, dumneavoastra sunteti pentru mine un model sublim!

Multumesc Michi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[10.01.11 12:36:49]
»

@ catalina, nici chiar asa! Am avut si timp la dispozitie, prin parcuri nu ne puteam plimba, asa ca ce am vazut- totusi destul de putin din cauza timpului prost si a zilelor scurte- am vazut. Erau si pentru mine "pete albe" si pe vremuri ne uitam la RDG ca la maxima bunastare.

catalinalupu
[10.01.11 13:25:23]
»

@Michi, lasati modestia de-o parte! Nu e cazul!

Multi din noi, astia tinerii avem atatea lacune... stiu eu ce spun!

Sa spuna din noi astia mai tineri, care mai avem bunici, cati stiu sa faca fotografii, sa manuiasca un mobil, un scaner, un computer, sa trimita un mail, sa plece pana la Berlin iar la intoarcere sa-si impartaseasca cu noi impresiile de calatorie? !

Sunt sarmanii uitati si la limita...

Chiar am motive sa va felicit din toata inima!

V-am admirat langa zidul Berlinului... ati invins orice obstacol!

Sunteti un suflet tanar si o minte la fel de vivace!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[10.01.11 23:15:19]
»

am atasat aceasta melodie, dar daca doamna Michi doreste se poate schimba/sterge.

MichiAUTOR REVIEW
[11.01.11 08:19:48]
»

Multumesc WEB. Dealtfel todeauna mi-a placut Pink Floyd si clipul la The Wall care arata unde duce depersonalizarea si militarismul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Berlin:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069913148880005 sec
    ecranul dvs: 1 x 1