ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 25.08.08
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Fascinatia reginei

    TIPĂREȘTE

    De mult timp cochetam cu ideea de a vedea cuibusorul de relaxare pe malul marii al Reginei Maria, un nume cu o rezonanta deosebita in istoria zbuciumata a acestui neam care, desi nu a fost nascuta aici, a fost o autentica regina a Romaniei. Personalitatea ei puternica si blanda deopotriva, inclinatia spre frumos in toate expresiile sale, abnegatia cu care s-a straduit o viata intreaga sa faca bine, au facut-o una din figurile emblematice, pline de incarcatura emotionala, ale trecutului acestui neam.

    Aflandu-ne in Eforie Sud (Carmen Sylva), adica la 100 de km de Balcik, am hotarat sa facem o scurta vizita in Bulgaria (pe teritoriu romanesc, de fapt) pentru a vedea domeniul Reginei Maria (nu stiu de ce i se spune "castel", ca nu exista niciun castel in zona). A fost, probabil, cea mai frumoasa zi din acest concediu, pacat ca a venit ploaia, altfel probabil ne apuca noaptea pe acolo.

    Impresia generala este extraordinara, am hotarat ca vom mai merge sigur acolo, probabil sa ne cazam in zona si sa petrecem cateva zile de relaxare in gradinile reginei.

    Chiar daca bulgarii te taxeaza cu 5 leva gradina botanica si 5 leva domeniul (dar nu poti lua separat doar domeniul), nu exista nicio comparatie intre gradina botanica (mica si fara specimene deosebite) si gradinile domeniului regal. Senzatiile pe care le ai imediat ce ai intrat in gradina nu pot fi descrise in cuvinte, Este o alta lume, din zona agitata si galagioasa a strazii marginite de restaurante si tarabe de suveniruri intri intr-o oaza de frumusete linistita, nimic nu te opreste sa-ti imaginezi ca esti la finalul secolului 19 sau inceputul secolului 20. Parca in orice zona a domeniului iti vine sa te asezi si sa nu te mai gandesti decat la lucruri frumoase, la liniste si relaxare, la pace si bunanate, totul este construit, parca, dupa sufletul celei ce a fost o adevarata mama a unei natiuni.

    Am vazut multe resedinte regale, toate sunt impresionante si reci, in timp ce Balcikul emana o caldura fantastica, totul iti sugereaza ca este gandit de o femeie, de un artist, nu simti in nici un fel implacabilitatea unor decizii de stat ci numai si numai relaxare si bunatate. Probabil ca daca as avea talent de scriitor as reusi sa surprind mult mai bine trairile fantastice pe care le-am simtit acolo. Asezarea terasata pe malul marii este o splendoare, visez sa o vad, cumva, de sus, sa reusesc sa prind cat mai mult intr-o imagine, pentru ca, acolo, nu stii niciodata in ce parte sa te indrepti, oriunde intorci privirea ai impresia ca aceea este directia potrivita.

    Pe linga gradinile omniprezente, fiecare cu o alta arhitectura, m-a impresionat sistemul complex de circulatie a apei prin toate zonele, practic nu exista un loc unde sa nu ajunga apa. Foarte frumos amenajata cascada, foarte atragatoare cararile din lemn, prin vegetatia luxurianta, foarte frumoasa explozia de flori de la fiecare pas.

    Parcurgand domeniul, descoperi treptat cladirile construite in diverse scopuri (restaurant, cazare pentru oaspeti, moara de apa, locuri pentru intalniri oficiale, etc.). Fiecare dintre acestea sunt plasate in cate un cadru unic si au cate o arhitectura distincta. Coborand catre mare, inainte de ultima terasa (care, la vremea constructiei, se termina in mare) iti rasare in fata ochilor Vila cu minaret "Cuibul linistit", resedinta de suflet (alaturi de domeniul de la Bran) a reginei. Nu are nimic dintr-un castel, este doar o vila linistita deasupra marii, iar in zilele noastre este plina de istorie, atat prin mobilierul care a rezistat vremurilor, cat mai ales prin fotografiile cu Regina, fotografii care te duc cu gandul la cea care a fost fondatoarea acestui loc impresionant, in acelasi timp regina, soldat, infirmiera, artist si mai ales un OM deosebit.

    Sper ca pozele pe care le voi atasa acestui review sa spuna mai mult decat am putut sa fac eu. Cu siguranta este un loc unde ma voi intoarce oricand cu placere.


    [fb]
    ---
    Trimis de gcorneille* in 28.08.10 21:37:38

    VIZUALIZĂRI: 2253 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gcorneille*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 primul contact cu marea dupa intrarea pe domeniu
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5050 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    biancuta
    [29.08.10 00:04:40]
    »

    Foarte frumos povestit, gcorneille! Am citit cu placere impresiile tale, scrise din suflet! Sincer, ai spus mai multe decat crezi! Felicitari pentru prezentare!

    Dragoș_MD
    [29.08.10 11:31:28]
    »

    (pe teritoriu romanesc, de fapt)

    nimic mai fals! a fost un teritoriu atribuit României după al doilea război Balcanic.

    vedeţi aici pentru mai multe detalii.

    Chiar dacă bulgarii te taxează cu 5 leva gradina botanica si 5 leva domeniul (dar nu poţi lua separat doar domeniul), nu exista nicio comparaţie intre gradina botanica (mica si fara specimene deosebite) si grădinile domeniului regal

    sigur ai fost în iulie 2010?!? pentru că aceste preţuri erau valabile acum 3-4 ani în urmă, la fel şi imposibilitatea de a le lua separat! spun asta pentru că (şi) eu amfostacolo anul acesta, în iunie, iar preţurile erau de 10 leva pe 'obiectiv' (pentru adulţi; copiii plăteau doar 2!) şi se puteau achiziţiona ŞI separat!

    acum nu ştiu cum or fi separat grădina botanică 'propriu-zisă' de grădinile castelului/domeniului, pentru că atunci când am vizitat eu Castelul nu era nicio delimitare, iar grădina cu cactuşi este a doua ca mărime în Europa... iar pe tot teritoriul domeniului, (aproape) fiecare arbore, arbust sau plantă purta o etichetă cu denumirea ştiinţifică şi câteva date.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    gcorneille*AUTOR REVIEW
    [29.08.10 23:03:54]
    »

    Am fost pe 26 iulie 2010 si pot proba acest lucru prin intermediul cartelelor cu cod de bare, cartele care se folosesc atat la intrarea in gradina botanica cat si la intrarea in zona domeniului regal, intrari separate dotate cu cate un cititor de cartela si o intrare cam ca la noi la metrou. Pe ghiseul care vindea aceste cartele scria 10 leva de adult ambele obiective. Daca mai ai biletele eu zic sa te uiti pe ele, 10 leva sunt ambele obiective.

    gcorneille*AUTOR REVIEW
    [29.08.10 23:07:49]
    »

    Multumesc mult, biancuta! Eu tot traiesc cu impresia ca nu reusesc sa descriu in cuvinte cum m-am simtit acolo, daca totusi se intelege acest lucru, nu pot decat sa ma bucur.

    Ellada_sagapo
    [09.09.10 22:54:54]
    »

    PH 35 - fascinatia necunoscutului!

    Superba poza!

    Si uite asa am descoperit ca mi-as dori sa vad si altceva decat orasul Nesebar, in Bulgaria!

    nveronel
    [14.09.10 08:23:26]
    »

    foarte frumos expus

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, Ellada_sagapo, gcorneille*, nveronel
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.59100794792175 sec
    ecranul dvs: 1 x 1