ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lux și opulență

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

 

Citatul zilei - Nu primim înțelepciunea mura în gură; trebuie să o descoperim noi înșine după o călătorie pe care nimeni nu o poate în locul nostru și de care nu ne poate scuti nimeni. - Marcel Proust

Lux și opulență? Sincer cam despre asta este vorba aici. 

În momentul în care am spus că vreau să merg la Nisa nu am fost foarte sincer, eu vroiam neapărat să ajung să vizitez Principatul Monaco. Astfel că a doua zi din sejurul nostru, am luat autobuzul spre Monaco,

Chiar din zona portuară este stația de autobuz care la un interval de jumătate de oră este deservită de un autobus cu destinația Monaco și nu numai. Cum noi eram setați pe Monaco nu ne-au mai interest celelalte destinații celebre și frumoase de altfel. Astfel dis de dimineață am luat autobuzul 607 al liniei Zou și într-o oră am ajuns la Monaco. Costul unei călătorii a fost 2,5 euro/persoană.

Monaco, oficial Principatul Monaco este un oraș-stat suveran, situat pe Riviera Franceză. Se învecinează cu Franța pe trei laturi, în timp ce cealaltă parte are ieșire la Marea Mediterană. Monaco are o suprafață de doar 2,02 km² și o populație de aproximativ 37800 de locuitori; este a doua cea mai mică și cea mai dens populată țară din lume. Monaco are o frontieră terestră de 4,4 km, o coastă de 4,1 km, și o lățime care variază între 1.700–349 m. Cel mai înalt punct din țară este pe o cărare îngustă numită Chemin des Révoires pe pantele Mont Agel în districtul Les Révoires⁠, la 161 m deasupra nivelului mării. Cel mai populat cartier din Monaco este Monte Carlo și cel mai populat district este Larvotto/Bas Moulins⁠. Prin îmbunătățiri funciare, masa de uscat monegască s-a extins cu douăzeci la sută. Deși mic, Monaco este foarte vechi și destul de bine cunoscut, mai ales datorită statutului său ca teren de joacă pentru cei bogați și celebri. În 2014, s-a constatat că aproximativ 30% din populație era alcătuită din milionari, la fel ca orașele Zürich sau Geneva.

Noi am coborât la stația Monte Carlo unde este și cazinoul cu același nume extrem de renumit. Interesant la cazinourile din Monaco este că rezidenți nu au voie să joace să-și piardă averile, ci doar fraierii ca noi. Nu sunt pasionat din fericire de așa ceva! Sincer aș fi vrut să-l vizitez pe interior, dar se percepea o taxă de intrare deloc modică, așa că am zis pas.

În schimb am vizitat grădina din spatele cazinoului și cu acest prilej am folosit și un lift exterior. Aceste lifturi facilitează urcatul sau coborâtul scărilor. Sunt lifturi de exterior, lifturi pentru oameni avuți. Aici am descoperit o alee a fotbaliștilor, unde sunt amprente ale picioarelor lor. Cu mare bucurie și surpindere le-am descoperit și pe cele ale lui Gheorghe Hagi. Doar el a adus Supercupa Europei acasă!

Drumul nostru a continuat pe străzile Principatului, unde am recunoscut traseul pe care se ține anual cursa de Formula 1. Pe plan sportiv mai am o amintire foarte plăcută cu Monaco, în 1987 când a câștigat aici Super Cupa Europei, Steaua București în dauna echipei Dinamo Kiev.

Ne-am plimbat pe străduțele orașului până am ajuns în zona portuară. Yachturile văzute anterior la Nisa aici erau simple bărcuțe! Am admirat aici yachturi super mari, super moderne, yachturile milionarilor adevărați. Tot aici era un muzeu cu mașini de colecție, dar nu am avut timp să-l vizităm. Ne grăbeam să mergem la Palatul Princiar care era situat sus pe deal. 

Palatul Princiar este situat în cartierul Monaco Ville, care reprezintă centrul vechi sau mai bine zis vechiul oraș fortificat. Aici la ora 12 era ceremonia de schimbare a gărzii pe care nu vroiam să o ratăm. Am urcat pe niște cărări șerpuite și am ajuns la Palat mai devreme decât preconizasem. Palatul Princiar este construit pe un promontoriu stâncos numit Le Rocher. O parte din acesta se vede în spatele Palatului.

Astfel că am mers să vizităm Catedrala Sfăntul Nicolae, construită în stil romano bizantin, o catedrală în care au intrat de-a lungul vremii o mulțime de capete încoronate. Timpul fuge repede, așa că ne-am întors la castel pentru vestita ceremonie. Sincer sî fiu am fost un pic dezamăgit, întreaga ceremonie mi s-a părut cam anostă. E drept că niciuna nu se compară cu cea văzută de mine la Granița Indiei cu Pakistan. Nu am ce face, doar la aia mă raportez.

Nu am stat până la finalul ceremoniei, ci ne-am dus să căutăm un restaurant bun. Bine am făcut pentru că la sfâșitul ceremoniei a năvălit pur și simplu puhoiul de oameni în căutarea unei mese libere.

După ce ne-am pus burta la cale la un preț deloc de neglijat, ne-am continuat alergarea pe străduțele înguste ale centrului vechi. Evident de aici ne-am făcut ceva cumpărături, doar o dată în viață ajungi la Monaco.

Am trecut iar pe lângă catedrală, dar și pe lângă impunătoare clădire a Ministerului de Justiție. Am coborât pe lângă parc până la Muzeul Oceanografic! Sincer mă bătea gândul să-l vizitez, dar taxa de acces mi s-a părut cam mare așa că am spus pas. Ne-am plimbat în schimb prin parcul, de fapt Grădina Saint Martin, unde ne-am bucurat ochii de multă verdeață și în special cu vegetația luxuriantă. Cactuși, ficuși, palmieri, arbuști ornamentali de toate felurile erau pe acolo plus o mulțime de sculpturi.

În concluzie ce pot spune? Monaco este un oraț stat destinat celor bogați și foarte bogați care vor să se simtă bine, dar și în siguranță. Am trecut de mult de vremea copilăriei când eram impresionat de povești cu regi și regine , cu prinți și prințese. Nu pot sa declar că nu mi-a plăcut Monaco sau că nu mi-aș dori să-mi permit să locuiesc acolo. Dar nu știu dacă m-aș simți confortabil. 

Eu nu înțeleg foamea asta după averi, după bogăție. Sincer și eu mi-aș dori să ajung la un nivel să nu mai am grija zilei de mâine. Bun să zicem că reușesc asta. Să susținem prin absurd că am ajuns milionar. Am un million, două, trei de dolari. Ce urmează? De ce să-mi sacrific sănătatea să fac mai mulți bani? Una, două case, una, două mașini cred că sunt de ajuns. Tot o gură am, nu pot mânca mai mult. Ajungi la un nivel în care efectiv nu mai ai pe ce cheltui banii. Ce urmează!? Te închizi într-un castel înconjurat de servitori și paznici!?

Nu știu , eu sunt mai naiv. Nu-I pot aprecia pe acești bogătași ai lumii, când știu ce suferință este în lume. Stiți foarte bine că eu sunt un iubitor al Africii și al oamenilor simpli de acolo. Cum pot eu care am văzut atâta foame și suferință să mă emoționez că văd un prinț sau un rege sau un bogătaș?

Am denumit acest articol lux și opulență. Puteam adăuga și decadență. Stiți că și la noi există un grup de oameni foarte bogați, auto intitulați Grupul de la Monaco!!! Mulți dintre ei sunt vânați de DNA. Oare de ce? Chiar am fost cumva în anurajul unora dintre membrii , care se lăudau că dacă nu faci parte din acest grup de la Monaco, asta așa ca om de afaceri, nici nu exiști în fața lor. Vă spun asta ca să vă dați seama cum se văd ei de sus și cum ne desconsideră ei pe noi, oamenii obișnuiți.

Nu cred că mai este cazul să detailez cum lumea civilizată din ziua de azi a crescut pe seama amărâților. Până nu demult, cam o sută de ani au devalizat țările sărace pin violență, crime și tot ce-I mai rău. De epoca sclavagistă nu mai spun nimic.

Așa că eu personal nu pot să am un respect față de acești oameni super bogați care se închid între niște ziduri departe de oamenii obișnuiți.

Apropo de decadență. De ce credeți că există atâtea yachturi, care de care mai mare și mai luxoase? Ei bine vă spun eu. Pentru petreceri private, departe de ochii presei și a oamenilor de rând unde se întâmplă... da ce știu io ce se întâmplă?

Așa că până una alta eu prefer Africa sau orice altă țară mai săracă, unde te mai poți bucura de un zâmbet inocent, unde vei descoperi oameni autentici, oameni dispuși să împartă cu tine până și puținul pe care îl are!


[fb]
---
Trimis de robert in 18.05.24 10:47:36
Validat / Publicat: 18.05.24 12:33:29
INFO ADIȚIONALE
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Dubai, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 397 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[18.05.24 11:11:56]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0

imi spune nelogat!!!

webmasterX
[18.05.24 12:35:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dana2008PHONE
[18.05.24 13:53:19]
»

@robert: Frumos articolul! Felicitări!

Baiatul nostru vrea la Monaco vara asta. Articolele tale au picat la fix! El e fascinat de opulenta și vrea să fie în mijlocul ei, să o simtă …cu privirea… căci altfel nu poate 🤣.

Poate dacă trecem ca voi câteva ore prin Monaco se hotărăște ce meserie vrea să îmbrățișeze ca să își permită cândva ce admira atât de mult.

Pe mine nu prea mă interesează partea asta materială care are la bază întotdeauna ceva necurat, împotriva principiilor mele.

Când vizitez marile capitale nu pot să nu mă gândesc la jafurile și sângele jertfit care au pus bazele acelor minunate construcții poleite cu aur și îmbrăcate în pietre prețioase.

Călătorii plăcute! Numai bine!

ZoazorePHONE
[18.05.24 14:40:00]
»

@robert: Cum spuneam, primul meu concediu de salariat a fost pe Coasta de Azur in iulie - august 1992.

Am stat la Nice o săptămână, apoi în Antibes. Ca să plătesc masa și cazarea, spălăm vase la Nisa și făceam curățenie în camere la Antibes, deci nu prea aveam timp.

Femeia de serviciu avea o Mazda roșie. Într-o seară m-a luat pe mine și pe un animator la Monaco să vedem Seara Spaniolă din Festivalul Jocurilor de Artificii

Fiind seară, nu am văzut mare lucru din Monaco și nici din Monte Carlo.

Îmi amintesc doar stadutele înguste, luminate cu candelabre că de biserica, Marina cu yachturi opulente și m-am întâlnit față în față cu... Van Basten căruia, eu nu i-am dat prea multa importanță.

Focurile de artificii, o noutate pentru mine, și fost impresionante.

Noaptea, târziu am ajuns "acasă".

Doar faleza mi-o mai amintesc.

Acum, cu tine, m-am întors în timp!

Mulțumesc mult!

adrianbogdan
[18.05.24 21:16:06]
»

Hai să trăiești Roberte!

Am fost și noi acolo in noiembrie 2018, plimbarea prin Monaco a fost un bonus a lui Bogdan pentru mine.

Apropo de oameni bogați, mă bufnește și râsul, noi eram tare mândri pe străduțele alea strâmte cu Kia Ceed-ul Vagon. Ne-a plăcut tare mult atmosfera și vibe-ul orașului/stat.

Alegeri inspirate să aveți!

robertAUTOR REVIEW
[19.05.24 12:02:35]
»

@Dana2008: mulțumesc frumos pentru aprecieri. Spune-i așa puștiului, doar cu afaceri, mai mult sau mai puțin curate, poți spera că te poți apropia vreodată de un așa nivel. Asta spusă, deoarece nu cred că are vreo mare moștenire de la părinți.

Mai sunt căteva scurtături, dar rare. Să aibă o meserie extrem de bănoasă și căutată, să se însoare cu o contesă sau... Loto cel puțin la noi nu cred că-i de-ajuns. Doar vreun căștig la vreo loterie de prin State.

Să fim serioși mulți își doresc un așa stil de viață. Nu neg că nici mie nu mi-ar displăcea, dar parcă m-aș implica mult mai mult în acțiuni umanitare. Că am 3 milioane sau 10 nu mai este nicio difernță la un moment dat. Părerea mea!

Cel mai importnt sfat pe care il poți da învață, învață, învață și nu uita să fii om!

robertAUTOR REVIEW
[19.05.24 12:08:09]
»

@Zoazore: ce poveste de viață ai trăit!!! Tu și un animator, la Monaco. Erai tinerică acu 32 de ani! Și Van Basten unul dintre cei mai mari atacanți din istoria fotbalului! Tare! Chiar ai fost pe lux și opulență! Mă bucur tare că, prin articolul meu, ți-am redeșteptat amintiri și mulțumesc că le-ai împărtășit cu noi!

Multă sănătate îți doresc și să ne vedem cu bine!

Mulțumesc încă o dată pentru vizită și comentariu!

robertAUTOR REVIEW
[19.05.24 12:12:06]
»

@adrianbogdan: o experiență faină cu mașina prin Monaco, pe străduțele înguste!!!

Ce vorbim noi, nu știu ei bărbații să-și impresioneze consoartele, să le ducă la Palat să cunoască prinți și regi! Mă bucur că ți-a plăcut chit că ai fost cu ditamai Wagonul după tine! Glumesc desigur!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! Poate mai organizezi și tu o ieșire ceva!

Dana2008PHONE
[19.05.24 12:39:25]
»

@robert: Salutare Robert!!!

Apreciez răspunsul la ecoul meu și totodată sfatul de a învăța constant, aspect pe care insistăm și noi în calitate de părinți…astfel am devenit o mamă rea în ochii adolescentului meu drag. Despre a fi om, el trebuie să rămână dacă poate la nivelul de bunătate și empatie pe care îl are acum. Societatea ne strică pe noi adulții!

Numai bine! Călătorii frumoase!!!

p s. Te-ai prins că nu prea avem ce bogății să îi lăsăm, căci dacă ar fi fost altfel nu am umbla ca sărmanii toată ziua prin păduri și noroaie!!! 🤣

adrianbogdanPHONE
[20.05.24 09:40:38]
»

@robert: bună ziua!

Draga Robert și eu îmi doresc să ne vedem pe aici prin București, dar îmi este tare greu cu timpul.

Când mă voi elibera va începe perioada de vacanță, toată lumea pleacă...

Dacă ai cumva vreo idee da un semn poate se brodeste ceva.

Ultimele întâlni le-a organizat Ovidiu, mai mare râsul, vine el de la Constanța să ne organizeze...hihi.

Hai o vară frumoasa să aveți!

Yolanda
[07.06.24 07:37:06]
»

@robert: e buna o relaxare si prin lumea 'civilizata'!

Am vizitat Monaco prin 2014, o zi petrecuta pe strazile ei, eram în croaziera prin Marea Mediterana si cu opriri prin diverse porturi. Observ ca yellow submarine e tot acolo si arata bine desi au trecut 10 ani peste el, a fost revopsit ca arata tare stralucitor. Aceleasi gânduri am si eu în ceea ce priveste luxul, opulenta si grandomania indusa de prea mult lux.

Cât pe ce sa ne vedem prin Nisa, am vizitat-o parca cu o zi doua înainte de a veni tu, apoi am plecat cu masina pe coasta pâna la Melton. E tare frumos acest drum de coasta Nisa-Melton (statiune de frontiera cu Italia).

robertPHONEAUTOR REVIEW
[07.06.24 07:45:48]
»

@Yolanda: mulțumesc frumos pentru vizita și comentariu! Știu că ați fost și voi la o zi după noi!

Sunt de acord cu tine, trebuie să cunoști lumea cu bune, cu rele și luxul și opulenta, dar și sărăcia extremă. Doar asa iti poți face o părere obiectivă!

Toate bune va doresc!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dana2008, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Monaco:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.050687074661255 sec
  ecranul dvs: 1 x 1