ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2023
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Triberg

TIPĂREȘTE URM de aici

Teoretic, am planificat o zi dintre cele petrecute la Konstanz pentru un tur (fie acesta și parțial) al lacului. Cu bicicleta sau la picior + tren + autobuz, pe diverse segmente, asta urma să decidem la fața locului.

A decis însă vremea, din păcate: o ploaie măruntă și destul de rece pentru luna august ne-a obligat să renunțăm la ceea ce plănuiserăm. Dar nici în oraș nu prea mai aveam mare lucru de făcut, cam văzuserăm ce era de văzut. Așa că am luat un bilet de o zi pentru transportul public în interiorul landului (Baden-Württemberg-Ticket, 32 de euro / 2 persoane) și am urcat în primul tren către Pădurea Neagră, urmând să coborâm „la inspirație” . Prognoza meteo pentru zonele ceva mai îndepărtate de lac era încurajatoare.

Am coborât când s-a oprit ploaia - s-a nimerit să fie la Triberg. Trenul a avut întârziere față de programul obișnuit, așa că am pierdut autobuzul (care are orarul legat de cel al trenului, dar... numai dacă acesta merge cum trebuie). Gara e la doi kilometri de stațiune - nu mare lucru, am luat-o la pas. Am căscat ochii la aspectul caselor, am intrat în vreo două biserici, în magazinul ceasurilor cu cuc Haus der 1000 Uhren, am asistat la o nuntă în fața Primăriei (foarte interesant, am atașat un filmuleț) - am mai povestit pe AFA despre ce se poate face prin aceste locuri.

După care am completat un gol: am ajuns să văd cascada. Deoarece Triberg = cea mai mare cascadă din Germania, cascada = motivul pentru care există stațiunea.

Intrarea este chiar în centru, la o sută de metri de Haus der 1000 Uhren. Există o taxă de vizitare, anume 8 euro în sezonul cald și 6 euro în sezonul rece. Doamna care ne-a vândut biletul nu ne-a spus, dar acesta acoperă intrarea la alte trei obiective: Muzeul Pădurii Negre (un fel de Muzeul Satului de pe la noi, cu accent pe meșteșugurile specifice zonei), Triberg-Land (un muzeu interactiv cu trenulețe și telecabine în miniatură, cu gări și tuneluri, cu zeppelin plutind deasupra Bodensee - pe ăsta chiar mi-ar fi plăcut să-l văd) și Triberg-Fantasy (aparent - un loc unde îți poți face poze de Instagram pe diferite fundaluri). Am aflat abia acum, citind informațiile de pe site-ul oficial: triberg.de/english/sights ... st-waterfalls-1. Ei, asta e, a treia oară chiar nu cred să mai ajung pe acolo.

Nu am primit informații importante, dar am fost invitați să cumpărăm nuci și alune pentru veverițele care, teoretic, mișună pe acolo. Practic nu am întâlnit niciuna, chiar ne-a distrat disperarea vizitatorilor care tot încercau să fructifice cumva investiția făcută :).

Cascada Triberg, pe râul Gutach, este cea mai mare din Germania, având o înălțime totală de 163 de metri. Nu e o singură cădere de apă, ci are șapte trepte, oarecum egale. Farmecul este dat de gălăgia pe care o face, de spuma ce încântă ochii și de stropii care au suplinit cu brio ploaia lăsată în urmă, la Konstanz. Există o platformă în dreptul celei de-a doua trepte și două poduri, pe la treapta a cincea și la ultima, unde te poți bucura de experiență completă 7D.

Traseul de-a lungul cascadei este în permanentă urcare - diferență de nivel de 163 de metri, după cum spuneam. În unele locuri există opțiunea de a folosi o potecă mai lungă, dar mai puțin abruptă. Prima dată când am întâlnit un astfel de indicator l-am ignorat. A doua oară - nu :).

Din loc în loc găsim bănci pentru odihnă, un foișor unde toată lumea face poze și multe panouri cu explicații: care sunt animalele și plantele din zonă, istoricul amenajării traseului și evoluția stațiunii Triberg, personalități care au trecut pe aici (în frunte cu Hemingway, desigur - chiar mă întreb cum de a ratat tocmai Iașul, cred că urmează să descoperim că a băut un rom și a fumat o havană și pe la noi, în Piața Unirii). Am fotografiat multe panouri, am atașat poze cu unele dintre ele.

Cascada se poate vizita și noaptea, este iluminată seara până la ora 22:00 și se pare că oferă o priveliște fascinantă - am văzut poze pe Google. De asemenea, iarna arată într-un mare fel. Pe site-ul oficial suntem invitați să venim în timpul sezonului de topire, primăvara, sau după ploi abundente - atunci masele de apă din cascadă sunt enorme și cu adevărat impresionante.

Nu se putea să nu ne întâlnim cu conaționali. Care, bineînțeles, vorbeau tare - să te auzi peste zgomotul apei nu e așa de simplu pe cât pare. „Nu știm să apreciem ce avem” , zice unul, „numai pe la străini ne place. E mai mare și mai frumoasă Cascada Cailor de la Borșa și, în plus, e gratuită. Aici dăm o grămadă de bani și doar de asta spunem că e mai fain, să ni se pară că a meritat.”

Eu nu spun că n-ar fi frumoasă Cascada Cailor - este greu de făcut o comparație. Dar mai mare sigur nu e (căderea de apă are doar 90 de metri, și nu dintr-o dată, este tot așa, în trepte). Și nici gratuită: nu cred că prea multă lume face întreg traseul din Borșa pe jos. Iar telescaunul este 40 de lei de persoană, adică mai mult decât cei 8 euro dați aici (reamintesc, iarna e numai 6 euro). Care telescaun deseori nu merge, că poate ai plăti, dar nu ai ce. În ceea ce privește amenajarea traseului, iluminatul de noapte etc. - mai bine nu discutăm. Adică... hmmm... nu știu ce să zic.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adso in 15.11.23 20:40:51
Validat / Publicat: 15.11.23 21:26:23
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 458 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Cascada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster [15.11.23 22:24:36] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisscris / TELEFON [16.11.23 09:07:42] »

@adso: Wow, ce surpriză, am fost acolo! Vara lui 2012, mai precis. S-a întâmplat un pic ciudat și pe dos, că întâi ne-am trezit cu bilete de avion și cazare pentru 7 nopți în Donnauschingen, apoi ne-am pus problema: da' ce facem noi în zonă?! (Și așa am descoperit AFA. Și așa am decis să mă apuc și eu de scris; mi-a mai luat un an până să-mi iau inima în dinți... Dar asta e altă poveste.)

Nu puteam să ratăm "cea mai mare cascadă din Germania", îmi amintesc și de magazinul cu ceasuri cu cuc, era la ieșirea din tunel, dacă nu mă înșel. Am avut mașină închiriată și am tot bătut zona... Am ajuns într-o zi la Cascadele Rhinului și la Zurich, în alta la Mulhouse și la Strasbourg, alta am petrecut-o la Europa Park, alta la Lego Park (deh, erau copiii mici!). A fost o vacanță memorabilă...

Michi [16.11.23 11:24:53] »

@adso: Cascada Triberg, pe râul Gutach nu am văzut-o dar îmi aduc aminte că am fost impresionată de una din cascadele Rinului. M-am ambiţionat să caut măcar pozele chiar dacă nu am scris despre ea. Singurele reviewuri scrise pe AFA din Germania au fost din 2012 deşi mai fusesem înainte de 2000 dar nu mi-am notat nimic şi atunci nici nu făceam poze pe calculator. Dar de ce parcă văd poza? Am căutat în reviewuri din Franţa unde odată am ajuns cu maşina trecând prin Germania, am căutat în Elveţia, Austria, până şi in Italia desi era puţin probabil să o găsesc acolo. După o oră, mi-a venit să-mi dau palme că am pierdut 20 de ani de excursii între 1990 şi 2010 când am intrat în AFA, fără să-mi notez nimic.

Din perioada 1990-2000 am avut poze pe hârtie şi după 2000 chiar pe calculator fără a scrie text, asa că am putut scrie câteva reviewuri din Japonia, Tailanda, Mexic, Egipt, SUA, etc. cu multă muncă de reconstituire dar cu siguranţă dacă le-aş fi scris imediat după vizite ar fi avut mai multe detalii.

Ca învăţătură de minte pentru voi, pe baza experienţei mele, fotografiaţi şi notaţi ce vedeţi şi pentru a nu uita amănuntele postaţi pe AFA un review..

adso [16.11.23 16:45:44] »

@crismis: Mă bucur că v-am trezit amintiri frumoase. Este o destinație specială și pentru mine - din alt punct de vedere. Mă mir că am scris articolul acesta, nu aș fi crezut o voi face.

Am avut mașină închiriată și am tot bătut zona... Am ajuns într-o zi la Cascadele Rhinului și la Zurich, în alta la Mulhouse și la Strasbourg, alta am petrecut-o la Europa Park, alta la Lego Park

Ei, spuneți asta pentru a mă face invidios . Eu sunt dependent de tren, n-am ce să fac. Dar... se pot vizita multe locuri și fără mașină. Voi încerca să povestesc pe unde am ajuns sejurul ăsta și cu ce costuri.

adso [16.11.23 17:04:56] »

@Michi: Mulțumim pentru că ne împărtășiți din experiența dumneavoastră! Chiar aveți ce povesti .

Cascada Rinului nu e foarte departe. În drumul pe care l-am făcut cu trenul de la Basel la Konstanz, acesta a oprit în stația Schaffhausen - orașul aflat la 4 kilometri de cascadă. Am luat în considerare să ajungem acolo, dar lucrurile nu s-au legat. Poate altă dată, cine știe!

Din pozele pe care le-am văzut, Cascada Rinului este cu adevărat impresionantă: e muuult mai lată, cu un volum enorm de apă. Din acest punct de vedere, este cea mai mare din Europa. Dar înălțimea ei este de 23 de metri. Cascada de la Triberg are vreo două dintre trepte tot pe acolo.

mprofeanuscris / TELEFON [16.11.23 19:50:13] »

@adso: Frumoasă această cascadă, bine amenajată, cu trasee de dificultate diferită, cu terase de observare, panouri explicative, foișor, bănci.... Așa am aflat că este cea mai mare din Germania, intrarea de 8 euro nu mi se pare scumpă, merită cu prisosință.

Păcat pentru Hemingway că a ratat Iașul, ar fi avut ce vedea!

Aștept și alte articole despre această zonă!

adso [16.11.23 20:02:03] »

@mprofeanu:

Așa am aflat că este cea mai mare din Germania, intrarea de 8 euro nu mi se pare scumpă, merită cu prisosință.

Adevărul este că chiar nu e scumpă. Din câte am observat eu, nemții au prețuri corecte. Dacă ceva nu prea merită sau e situat într-un loc mai greu accesibil - e mai ieftin. În cazul în care cer o anumită sumă, înseamnă că face.

La un moment dat, o rețea de magazine a scumpit berea. Oamenii s-au mobilizat pe rețele sociale și au boicotat respectivele magazine. Care au cedat, au revenit la vechile prețuri.

Păcat pentru Hemingway că a ratat Iașul, ar fi avut ce vedea!

????

Aștept și alte articole despre această zonă!

Voi încerca, în limita timpului. Mulțumesc!

Pușcașu Marin [16.11.23 21:50:25] »

@adso: Cam târziu scriu și eu un ecou. De la ora 18.00, de când am venit de la serviciu, am tot dat din minut în minut refresh pe pagina principală a site-ului. Așeptam un articol de la @klaus, eventual din Kenya.

Frumoasă zi în mijlocul naturii. Poteci nemțești, poduri, la fel. Parcă și brazii par a zice ceva cu uber alles. M-am uitat și pe hartă pentru că geografia Germaniei mi-e puțin străină și am văzut că zona e ofertantă. Sunt convins că și următoarele articole despre această zonă vor fi la fel de” apetisante” , astfel că un tur în zonă trebuie pus destul de sus pe o listă a locurilor de văzut.

Eu sunt aici. Timp liber vă doresc

adsoscris / TELEFON [16.11.23 22:04:34] »

@ghisor: Germania este prima tara vestica pe care am vazut-o si, intr-un fel, mi-a ramas inima acolo. Si in alt fel.

Cel mai bine stiu chiar acest land, Baden-Wurttemberg. Am stat aici, adunat, peste 30 de zile, in mai multe reprize. Fratele meu, care locuieste de 15 ani in Karlsruhe, in nord-vestul landului, obisnuieste sa isi aleaga destinatiile de week-end dupa urmatoarea metoda: inchide ochii, pune degetul pe harta si aia e, acolo merge. Spune ca nu a dat gres niciodata.

Pe de alta parte, Germania, in general, Baden, in particular, nu plac oricui. Nu e cine stie de distractie, nu e viata de noapte, cam ploua, limba e cea care e - intelegeti ideea. Aici e despre natura, miscare, istorie, cultura - chestii serioase. Si ziua, pe lumina, ca la 6 seara gata, strazile sunt pustii.

Multumesc pentru ecou, nu e niciodata tarziu.

Buna aia, cu Klaus. E neamt de-al nostru, nu de-al lor. Stiati ca presedintele Kenyei este contestat la el in tara deoarece calatoreste prea mult?

Si se pare ca al nostru le poarta ghinion gazdelor: azi, Kenya a pierdut meciul de fotbal. Sa speram ca vom profita noi maine de faptul ca e plecat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, crismis, Michi, mprofeanu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Schwarzwald (Pădurea neagră) :


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.079200983047485 sec
  ecranul dvs: 1 x 1