ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 3 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Un oraș balcanic atât de puțin cunoscut

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei: „Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp... mergi mai departe când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă în aşa fel încât, în loc de milă, să impui respect. Când nu mai poţi să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată.” - maica Tereza

Totul a plecat de la o prinsoare făcută cu un prieten. Apropo ce-ar mai râde fii-mea de mine, dacă ar auzi că folosesc acest cuvânt: „prinsoare” ! Prietenul tocmai fusese într-o excursie de o zi la Sighișoara si se văita că a făcut șapte ore pe drum și a cheltuit 2000 lei. Ei bine i-am spus eu că pot sta într-o capitală europeană un număr dublu de nopți, la aceiași bani. Asta fără să am încă nimic în calcul.

Cum am început să caut cum mi-a sărit în ochi o super ofertă pentru Tirana, un oraș european atât de puțin cunoscut nouă românilor, cu toate că se află atât de aproape. Ei bine atât Wizz Air, cât și Ryan Air au introdus curse directe București-Tirana și acum se bat în oferte. Un bilet de avion era și 20 de euro doar că trebuia să stau trei nopți. Am ales un bilet la 30 de euro de persoană în care returul era peste două zile. Două bilete de avion la prețul de un plin de autoturism eu cred că este o afacere bună.

Orele de zbor au fost foarte convenabile, am plecat și ne-am întors în jurul prânzului, astfel am avut o zi plină și alte două jumătăți de zi de explorat capitala Albaniei. Arhisuficient, mai mult nici nu aveam ce face pe acolo, poate doar să explorăm restul țării.

Cum am precizat am fost pe buget redus. Am plecat cu metroul de acasă, se știe 3 lei de persoană până la Gara De Nord. Acolo am luat trenul spre aeroport cu alți 4 lei de persoană biletul. La gară ca la noi bulibășeală totală. În ultima clipă a fost anunțat trenul, la linia 5, ca el să sosească la linia 9. Dă-i și aleargă, abia l-am prins pe ultima sută de metri. Trenul ar fi trebuit să tragă la un peron supra- înălțat sau să ne pună scărițe, cum am văzut prin China. Nici pomeneală de așa ceva! Trebuia să faci un pas mare, să urci mai bine de jumate de metru. Nu știu cum s-ar descurca cei în vârstă. Drumul până la Otopeni a decurs ok fără incidente. La întoarcere am mai avut un mic stres. Eu cumpărasem biletele online și erau cu o anumită oră fixă, iar la retur greșisem ora, dar nașul a fost înțelegător.

Zborul până în Tirana a durat un pic peste o oră și a fost ok. Locurile le-am avut aleatoriu, dar aeronava era mai mult goală, doar vreo 7o de mușterii pe 180 locuri. Transferul de la aeroportul Nene Tereza (maica Tereza) până la autogara centrală l-am efectuat cu un bus local pentru care am luat bilete din țară online, la prețul de 8 euro de persoană dus întors. Aici nu aveai o oră fixă, ci doar o zi anume, mult mai omenesc. Bilete se puteau lua și direct din autobuz la 7 euro de persoană!!! Tare la această companie de autobuze Luna, era faptul că orarul de plecări atât de la aeroport, cât și de la autogara centrală era la ore fixe 1,2, 3,4...

Am făcut mai bine de patruzeci de minute până în centru. Erau doar vreo 15 kilometri, dar traficul era cam ca la noi. Prima impresie a fost de un oraș balcanic destul de asemănător cu orașele de pe la noi din provincie. Există urme ale blocurilor gri comuniste, micuțe cu doar 4 etaje, dar și clădiri moderne cu o arhitectură futuristă. Totul într-un amalgam balcanic.

Cazarea ne-am luat-o ultra central, la doar 600 de metri de piața centrală Skanderbeg. Am stat la un hotel de trei stele ultra modern, cu doar 430 de lei două nopți cu mic dejun, dar despre hotel o să vă povestesc ulterior.

Ce știam eu anterior despre Albania? Când eram copil râdeam de ea că este țara cea mai săracă din Europa. A fost o țară comunistă cu un regim despotic, o adevărată Coreea de Nord a Europei. Acum este o țară democratică, unde iese tare în evidență toleranța religioasă. Asta după ce pe perioada comunistă a fost interzisă religia și arestați fără milă toți oamenii ce se rugau. Pe lângă suprimarea dizidenților, Enver Hoxha, paranoicul lider albanez, a interzis aproape orice contact cu alte țări. Puțini străini ajungeau în Albania și mai puțini albanezi aveau voie în străinătate.

În marea închisoare care devenise Albania, Hoxha a creat închisori mai mici. Presupușii dușmani ai statului erau trimiși în lagăre de concentrare, construite după modelul gulagului lui Stalin. Cei încarcerați erau forțați să muncească în mină sau la marile proiecte de construcții. Mulți dintre ei au murit din cauza condițiilor îngrozitoare.

În total, peste 200 000 de oameni au trecut prin aceste lagăre. Într-o țară de 3 milioane de locuitori, o persoană din 15 are măcar un membru al familiei care a fost închis sau strămutat de comuniști.

Mai mult acest nebun a prins mare frică de un război nuclear și a trecut la construirea de buncăre anti atomice. În mania sa, dictatorul a construit atât de multe buncăre că nu li se știe mai știe numărul. Se estimează că sunt între 200.000 și 750.000 de buncăre de diferite mărimi, care acum, zac părăsite sau au ajuns să aibă roluri ciudate în viața de zi cu zi a albanezilor. Unele au devenit muzee, altele baruri, altele adăposturi pentru oameni ai străzii. Ce poate face paranoia unui om.

Cam asta se poate vizita în Tirana urmele trecutului comunist și lăcașuri religioase. Există atât o catedrală ortodoxă, cât și una catolică asta într-o țară preponderent musulmană unde predomină moscheele.

Catedrala Învierea Domnului din Tirana a fost construită pe locul unei biserici vechi din anul 1865, închisă în perioada regimului comunist, în 1967. Noua Catedrală ortodoxă națională din Tirana este simbolul renașterii Bisericii Albaniei, care a suferit timp de 23 ani, perioadă în care Albania a fost declarată oficial stat ateist.

Construcția ansamblului eclesiastic ce cuprinde catedrala, un paraclis, clopotnița, sediul Sfântului Sinod și un centru cultural, a durat opt ani, din 2004 până în 2012.

Catedrala a fost sfințită în data de 1 iunie 2014 de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împreună cu un sobor de ierarhi. La eveniment a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La sfințirea catedralei naționale, PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, a subliniat contribuția majoră pe care a avut-o poporul albanez în realizarea proiectului.

„Construcția acestei catedrale reprezintă rodul și osteneala poporului albanez atât din țară cât și din străinătate în slujirea credinței celei drepte. Este o recunoștință arătată înaintașilor precum și o satisfacție a noastră. Ea unește de azi înainte cerul si pământul și realizează o legătura a omului cu Dumnezeu, un efort mare, dar și o mulțumire care a fost încununată în această zi prin prezența soborului de întâistătători ai Bisericii Ortodoxe din întreaga lume” .

Patriarhul Ecumenic a adresat un îndemn de a păstra unitatea de neam și de credință:

„Petrecem momente de înaltă trăire spirituala aici în Tirana, prin sfințirea acestei catedrale, dar trebuie să rămânem uniți în dragoste față de credința pe care am primit-o. Să fim mărturisitori ai credinței precum Sfinții Apostoli pentru a arăta lumii frumusețea spirituală. Să rămânem aproape de Biserică chiar daca plecăm departe de casă și așa vom fi spiritual aproape de Hristos. Această catedrală este o bijuterie la care trebuie să venim pentru a-i mulțumii lui Hristos și pentru a ne împărtăși cu Hristos Domnul.”

Catedrala Ortodoxă din Tirana este a treia ca mărime din Europa. Conceptul arhitectural al locașului de cult se bazează pe rotondă, care simbolizează ideea timpului fără sfârșit.

De-a lungul perimetrului cupolei, în zonele dintre ferestre, se află 52 elemente decorative în relief, cele patru contraforturi fiind decorate în basorelief cu simbolul Sfintei Cruci și cu tulpini de grâu, care simbolizează sacrificiul și rodnicia.

Latura vestică a fațadei bisericii este constituită de o arcadă gigantică în care se află o serie de ferestre așezate în arc de cerc.

Axa principală reprezintă centrul unei cruci cu înălțimea și lățimea de 49 de metri, ale cărei brațe constituie principala structură de sprijin a bisericii. Cupola bisericii are diametrul interior de 26 m și înălțimea de 23 m, în timp ce structurile de sprijin se susțin pe contraforturi cu stâlpi plasați în semicerc.

Crucea cupolei, contraforturile aranjate semicircular care sprijină structura acoperișului și acoperișurile celor trei abside ale Sfântului Altar sunt acoperite cu foi din cupru suflate cu aur.

Interiorul este spectaculos. Balconul care se află deasupra pronaosului și cele două galerii laterale sunt construite în trepte pentru ca toți credincioșii să aibă contact vizual cu naosul central, cu amvonul și catapeteasma. Interiorul cupolei este decorat cu mozaic în relief, centrul acesteia fiind dominat de imaginea Pantocratorului, iar cele 12 secțiuni din jurul cupolei sunt o reprezentare decorativă a Raiului. Mozaicul din jurul Pantocratorului este încadrat de 12 raze ce sugerează ideea razelor Luminii Divine.

În partea nord-vestică a Catedralei se află un paraclis construit în formă de cruce. Clopotnița are înălțimea de 46 de metri. Este alcătuită din patru lumânări pascale, care îi simbolizează pe cei patru Sfinți Evangheliști, vestind Învierea Domnului.

Pe latura estică a ansamblului Catedralei se află Sediul Sfântului Sinod, care găzduiește birourile arhiepiscopale, biblioteca și alte două paraclise. Acestea se întind pe patru etaje deasupra solului și pe alte două la subsol.

La subsolul catedralei se află centrul cultural care cuprinde un amfiteatru ce poate găzdui peste opt sute de persoane. Spre nord, în fața Centrului cultural și de conferințe, se află un amfiteatru în aer liber pentru activitățile din timpul verii.” – conform unei surse bisericești. Am vizitat-o prima si ne-am bucurat de ea. Se spune că in ziua de azi cam 7-8 la sută din populația țării se declară de religie ortodoxă.

Centrul Tiranei este într-un areal de doar un kilometru pătrat. Nu ai nevoie de mașină sau autobuz pentru a vedea cele mai importante obiective turistice. Toate se află în piața Skanderbeg denumită după conducătorul albanez ce a eliberat țara de sub jugul otoman. Cea mai mare piață din centrul Tiranei a fost numită după Georg Kastriot Skanderbeg, un simbol al Albaniei. El a fost un nobil și comandant militar din secolul al XVI-lea care a oprit înaintarea Imperiului Otoman de la castelul său din Krujë. Astfel, Skanderbeg este considerat părintele fondator al Albaniei. El este reprezentat pe un cal, iar monumentul său domină practic piața. În mod ironic, se află chiar în locul în care a stat cândva o statuie a lui Iosif Stalin, dar de câte ori nu am văzut asta de-a lungul timpului? Întotdeauna istoria este scrisă de învingători! .

Cum spuneam am stat trei zile în Tirana. În prima zi a fost soare și frumos așa că am vizitat catedrala ortodoxă și ne-am învârtit prin piața Skanderbeg. Ne-am minunat de numărul imens de terase, baruri și restaurante deschise în oraș semn că oameni sunt dornici de socializare. Chiar dacă este o țară preponderent musulmană foarte putine femei poartă văl și deasemenea băutură se găsește la liber peste tot. Prețurile sunt mai mici ca la noi în țară și se mănâncă foarte bine. 1 euro= 104 lek albanez.

A doua zi nu am mai fost așa de norocoși. A plouat cu găleata toată ziua. Oricum nu aveam de gând să stăm în camera de hotel, așa că ne-am achiziționat umbrele și am purces la drum și am sărit din muzeu în muzeu.

Am început cu așa numită Casă a Frunzelor, în fapt un fost sediu al securității, transformat într-un muzeu. În anul 2020, Muzeul Supravegherii Secrete, așa se numește de fapt, a câștigat Premiul European pentru Muzeul Anului, un premiu bine meritat, deoarece muzeul abordează subiectul cu multă decență. fără nicio exagerare, fără a încerca să-l transforme într-un spectacol kitchos. Doar prezintă faptele abominale, exact așa cum s-au petrecut. Este un muzeu de vizitat în special cu copiii noștri care nu au trăit acele vremuri, pentru a fi informați cât de cruzi pot fi oamenii și deasemenea să se bucure de libertate și democrație zi de zi și să o apere, deoarece istoria atr obiceiul pervers de a se repeta.

Se poate observa că a fost o clădire frumoasă la vremea ei, dar ororile ce s-au petrecut între acele ziduri te înfioară pur și simplu. Parcă auzi țipetele sfâșâietoare ale miilor de oameni nevinovați ce au fost torturați cu mare cruzime acolo. Casa Frunzelor din Tirana este dedicată numeroșilor oameni nevinovați care au fost supravegheați și apoi arestați și executați de regimul comunist din Albania. Clădirea a fost sediul poliției secrete albaneze, Sigurimi. La început, clădirea a fost folosită ca clinică medicală. Ulterior în timpul ocupației Albaniei de către Germania nazistă, a fost folosită de Gestapo. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Sigurimi l-au transformat în sediul lor odios. Ascuns în spatele multor copaci și frunze, nimeni nu trebuia să știe ce se întâmplă în interiorul clădirii.

Cele 31 de camere ale muzeului prezintă fără echivoc perioada de tristă amintire. Avem camere în care ni se prezină structura aparatului represiv, camere cu numele și chipurile deținuților politici, diverse aparate de interceptare, diverse aparate de tortură. Sunt prezentate în imagini foarte grăitoare până și metode de tortură. Deasemenea sunt prezentate atât o cameră mobilată în stilul anilor 70 unde stătea șeful securității, dar și haine din acea epocă. Nu trebuie uitate nici instrumentele de tortură.

O vizită la acest muzeu costă 700 de leka aproximativ 7 euro de persoană și acolo poti petrece între juma de oră și o oră. Este o adevărata lecție de istorie, un loc ce nu trebuie ratat.

Într-o țară a buncărelor anti atomice evident că există și muzee cu această temă. Bunk’ art 2 se afla ultra central în Piața Sknderberg și a fost al doilea obiectiv al zilei vizitat de noi. Acesta a fost un bunkăr guvernamental. Aici este prezentată cu imagini foarte găitoare o parte din istoria comunistă a țării cu persecuțiile de rigoare. O intrare la acest muzeu costă tot 700 leka de persoană. Aici vei vedea viața de zi cu zi a albanezilor din perioada comunistă, dar și ororile la care au fost supuși. Există și o cameră de decontaminare, dar și un apartament mai luxos destinat ministrului de interne din acele vremuri tulburi.

Enver Hoxha versus Nene Tereza, cam despre asta este vorba în Tirana, bine-rău, de fapt invers, dar înțelegeți voi. Diavol versus sfânt, lupta dintre aceștia a creat Albania din ziua de azi. Maica Tereza era de etnie albaneză, chiar dacă s-a născut la Skopje. Ea este singura albaneză care a câștigat vreodată un premiu Nobel. Papa a canonizat-o pe Maica Tereza, iar evenimentul este sărbătorit anual pe 5 septembrie. Albanezii sunt foarte mândri că au același sânge cu ea. Ei au numit a doua piață ca mărime din Tirana și aeroportul după ea. Următoarea noastră vizită a fost la catedrala catolică din oraș. Catedrala Sf. Paul este o catedrală situată în inima orașului Tirana, pe bulevardul Jeanne d'Arc. Catedrala este considerată a fi cea mai mare biserică catolică din țară, care atrage atenția turiștilor și este, de asemenea, una dintre principalele atracții ale orașului. Catedrala Sf. Paul din Tirana a fost construită în 2001, conform proiectului în stilul postmodernist. Ceremonia de consacrare catolică a fost efectuată un an mai târziu. În prezent, catedrala este reședința Arhiepiscopului Anastasia din Albania. Aspectul catedralei nu are nimic de-a face cu o biserică clasică tradițională. Această clădire modernă luminoasă, situată pe malul râului, arată ca o casă mare. Despre spiritualitatea structurii de pe stradă indică statuia Sf. Paul, care este instalată pe acoperiș deasupra intrării principale, precum și un turn înalt cu o cruce catolică. În partea de sus a turnului este un clopot. Interiorul catedralei indică stilul postmodern. Principala sa caracteristică sunt ferestrele vitrate reprezentând atât pe Papa Ioan Paul al II-lea și cât si pe Sfânta Maică Tereza. Vitraliile din sticlă colorată se află în partea stângă a ușii principale de intrare a catedralei. Chiar în fața clădirii se află o statuie ce o înfățișează pe Maica Tereza.

După ce am vizitat si ne-am recules un pic și la această catedrală, am luat iar în piept ploaia rece. Am găsit un restaurant tradițional albanez, unde ne-am adăpostit de ploaie și ne-am delectat cu produse tradiționale, dar și cu câte un rachiu.

Seara am petrecut-o la modernul Bazar din localitate, unde am degustat produse specifice albaneze, dar de unde am și achiziționat mici suveniruri pentru acasă. O să vedeți în poze cât de bine arată.

După o zi ploioasă unde ne-am murat până la piele a ieșit soarele și pe strada noastră. La ora 13 aveam autobuzul spre aeroport si deja ne gândeam cu ce să ne umplem ziua. A mea soție a venit cu ideea și eu am fost imediat de acord. Hai să ne dăm și cu telefericul. Uitai să vă povestesc, dar Tirana este situată într-o vale și este înconjurată de munți. Cadrul natural este foarte frumos. Ei bine pe un asemenea munte s-a construit un teleferic. Se spune că este unul din cele mai lungi trasee de acest gen din balcani cu o diferență destul de mare de nivel aproximativ 800 de metri, destul de abrupt... Problema era alta, că era situat la exact 5,4 kilometri de hotelul nostru. Cum eram puși pe înghițit kilometri, ne-am propus să-l facem rapid per pedes. Am plecat după micul dejun de la hotel la ora 7,45 și am ajuns la teleferic exact când se deschidea la ora nouă.

Telefericul este unul silențios și modern construit de o companie austriacă. Tur retur ne-a costat pe amândoi 2800 leka, adică 28 de euro. Am urcat în cabină cu doi pensionari albanezi. Unul dintre ei avea un baiat căsătorit cu o româncă și locuiau în Italia. Apropo ca o paranteză majoritatea turiștilor întâlniți acolo erau italienii, pe locul doi fiind neașteptat românii. Cam 15 minute a durat urcarea cu telefericul pe muntele Dajti.

Ajunsi sus am dat de o clădire modernă utilizată ca hotel cu o belvedere superbă. Tot acolo este amenajat un parc de aventuri, un teren de mini golf, dar si mai multe baruri și restaurante. Când mă gândesc la cabana Babele deja mă ia capul. Am băut o bere locală și apoi am luat-o repejor înapoi. Timpul era destul de limitat.

Am petrecut trei zile si două nopți în această atât de puțin cunoscută capitală balcanică. Mai mult chiar nu aveam ce face, doar să ieșim din oraș să vizităm restul țarii. Mai erau de vizitat muzeul de istorie ori piramida din Tirana. Am trecut pe lânga cele două moschei din centru, una dintre cele mai mari si moscheea Moscheea Et’hem Bay, dar programul de vizitare era limitat așa că le-am sărit de data asta. Una peste alta ne-a plăcut această scurtă vizita în capitala Albaniei. La final am calculat și toată distracția ne-a costat doar 1700 lei două persoane. Avion plus cazare plus transferuri plus muzee plus cheltuieli personale plus cadouri...

P. S. Aveam ceva idei preconcepute despre albanezi, date mai mult despre mafia albaneză din Europa. Oamenii de rând sunt oameni normali, simpli, fără fițe și destul de primitori. Și la final două picanterii: la ei datul din cap e invers ca la noi, da e nu si nu e da. Și a doua Albania e plină de mașini Mercedes asta în ciuda dictatorului, ce le interzisese și el mergea cu una de lux. ; -)

## end review sc

[fb]
---
Trimis de robert in 12.11.23 19:00:24
Validat / Publicat: 12.11.23 19:36:25

VIZUALIZĂRI: 4409 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 o clădire modernă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[12.11.23 19:36:31]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=QpBhza4gjTY mersi frumos!

webmasterX
[12.11.23 19:40:13]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[13.11.23 07:59:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

robertAUTOR REVIEW
[13.11.23 08:50:48]
»

@webmaster: mersi frumos!

micutzuPHONE
[13.11.23 14:08:57]
»

Salut. Am vizitat Albania de mai multe ori, e o tara frumoasa cu oameni sociabili si primitori. In Tirana am stat de doua ori, o data in tranzit si alta data 3 zile. Orasul se dezvolta, hotelul unde am stat era peste multe similare din capitale occidentale super dezvoltate. Ce nu a fost pe placul meu circulatia dupa regula..., fara reguli.

Reviewul foarte bun si util la care daca imi dati voie sa adaug doar o mica completare. Mafia albaneza exista si este una dintre cele mai de temut organizatii dar nu activeaza in propria tara. Acolo investesc si spala banii negri obtinuti din toata lumea. Stiu aceasta informatie de la un ofiter de politie din Tirana care a stat foarte mult in Romania. Toate cele bune.

elviramvio
[13.11.23 15:15:09]
»

Super idee! Nu știam de Wizz Air și chiar am niște bani în portofelul meu la ei ???? pe care trebuie să-i cheltui până la o anumită dată. Albania e pe lista mea, ideea e cu avion ori mașină proprie? Și aici nu m-am înțeles eu cu mine ????

Cât privește scărița pentru tren, nu e o noutate. Eu am pățit în Istanbul, în aeroportul cel nou. M-am jurat că la următoara vizită îmi iau un scăunel de acasă. Camera pentru scanare facială nu mă prindea așa că s-a ofticat rău salariatul și în final s-a ridicat de pe scaun să o mute. Manual ????!

Cu datul din cap, e valabil și la bulgari.

robertAUTOR REVIEW
[13.11.23 17:19:46]
»

@micutzu:

Mafia albaneza exista si este una dintre cele mai de temut organizatii dar nu activeaza in propria tara. Acolo investesc si spala banii negri obtinuti din toata lumea.

- dada asa e! Eu mă așteptam să fie mafioți si prin Tirana, dar acolo mi s-a părut liniște și pace!

Mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[13.11.23 17:26:42]
»

@elviramvio:

Cât privește scărița pentru tren, nu e o noutate. Eu am pățit în Istanbul, în aeroportul cel nou. M-am jurat că la următoara vizită îmi iau un scăunel de acasă. Camera pentru scanare facială nu mă prindea așa că s-a ofticat rău salariatul și în final s-a ridicat de pe scaun să o mute. Manual ????!

- tare vii cu scaunelul de acasă!

Chiar e o idee buna o scurta vizită prin Albania!

Mersi frumos pentru vizita si comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[14.11.23 07:58:16]
»

@robert: Am trecut prin Tirana cam jumătate de zi în cadrul unei călătorii prin ţările balcanice făcută în 2016.Mai mult am vizitat în Durres. În Tirana am vizitat catedrala, o moschee şi piaţa Skanderberg. Mi-a făcut impresia unui oraş curat, liniştit dar deşi se schimbase regimul de vreo două zece de ani, cam comunist încă sub amprenta lui Hogea ( am scris incorect de fapt l-a chemat cum spui Enver Hoxha). Am citit reviewul tău, apoi ce scrisesem eu în 2016 dar uitasem şi iată că, graţie articolului tău mi-am adus aminte de Tirana

robertPHONEAUTOR REVIEW
[14.11.23 12:27:52]
»

@Michi: cred ca s-a mai schimbat un pic din 2016! Mulțumesc frumos pentru vizita și comentariu!

roth
[14.11.23 14:46:28]
»

Buna Robert, uite ca sunt tot pe urmele tele, asa uneori. Merg peste 3 saptamani in Albania/Tirana si e mai mult decat bine venit articolul.

Sunt zboruri cu Wizz si Ryanair, orar bun si diferit la retur, pret de inceput de destinatie, adica foarte accesibil.

Caut in sacul cu povesti si voi revenii la obiceiul de a scrie, uite tu ramai constant si ne prinde bine orice info

Multam, vacante faine

robertAUTOR REVIEW
[14.11.23 16:12:35]
»

@roth: dada eu scriu cât de cât, dar tot am multe restanțe! Nici la Algeria, care a fost în mai, nu am terminat încă! Ai face foarte bine să ne mai scrii și tu! Mă bucur tare să-mi mai calci pe urme. Și Emilia mă intreba mai deunăzi de Tirana zicea că o să meargă acolo singură! Merită tare la biletele astea de avion ieftine!

Vacanțe faine să ai! Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ClaudiutPHONE
[15.11.23 09:49:43]
»

Și eu împreuna cu prietena mea am fost in Tirana și ne-am intors ieri (11.11-14.11.2023). Confirm cele expuse deja. Biletele de avion de persoana dus-intors 150 de lei. Dacă plecam duminica și ne întorceam pe 15 erau 70 de lei însă am vrut sa prindem weekendul acolo.

In luna noiembrie vremea e instabila la ei, motiv pentru care am prins și noi o zi plină cu ploaie.

Trebuie sa subliniez din start ca prețurile la ei sunt foarte avantajoase! (mai mici ca la noi).

Am fost cazați la Hotel Doanesia (4****) care era la 4 km de centru însă l-am ales pentru a avea piscina, sauna si sala in cazul in care urma sa ploua.

In legătura cu transportul de la si către aeroport, precizez ca noi am luat biletele direct de la sofer. De fiecare data am platit 4 euro ci nu 7. Autobuzele pleacă din ora in ora.

Referitor la transportul urban, atrag atentia ca un bilet costa 40lek (tarif standard) sau 20 de Lek (posibil doar sambata). Practic, 85 de bani sau 1,8 lei. In statii nu exista informații despre autobuzele care opresc acolo.

Noi am folosit aplicația Moovit însă nu trebuie sa va bazați prea tare pe ea, încercați sa întrebați controlorii care coboara din autobuze. Nu inteleg ei engleza însă dacă le spuneti destinația va fac semn sa urcați dacă autobuzul merge acolo.

De exemplu, aplicația Moovit ne arată ca autobuzul către hotel Doanesia se numește L7.

Stația indicată era corecta, situată lângă centru, la 100 de metri in stânga hotelului inalt placat cu galben. Problema era ca autobuzul corect era 5B iar pe afisaj mai scria Institu (stația finala).

Aceeasi situatie am întâlnit-o către telecabine. Moovit arată ca autobuzul trebuie asteptat intr-o alta stație din centru. Stația corecta care duce către telecabine pentru a urca pe munte se afla chiar acolo unde parcheaza autobuzele care merg/vin de la aeroport. Autobuzul este unul albastru și scrie pe afisaj ceva cu P.

Din puctul mei de vedere e obligatoriu sa mergeți cu telecabina, merita. Va sugerez sa plecați din centru pe la ora 1 jumătate-2 (dacă mergeți cu autobuzul, de la ultima stație o sa mai aveți vrei 10 minute de mers pe jos). Astfel o sa prindeți apusul instagramabil sus pe munte care este de vis. Tot acolo se afla un restaurant cu vedere panoramică cu preturi decente. Eu mi-am luat prima mancare tradiționala care aparea sub titlul de "traditional food" și a fost foarte delicioasa -600lek (28 de lei).

Un alt obiectiv care trebuie neaparat vizitat intr-o zi însorita este parcul de lângă lac. Este absolut MINUNAT și foarte ingrijit. Când ajungeți in parc faceți stânga ci nu dreapta către digul de traversare. La parc se ajunge ușor din piata centrala. Trebuie sa mergeți drept pe strada principala pana ajungeți sa vedeți stadionul local (cel îmbrăcat in roșu) iar apoi începeți sa urcați un deal nu foarte mare.

Ps: pe unde am fost chelnerii s-au bucurat foarte tare la 100lek sau 200lek bacșis. Ba chiar la 200 lek le sclipeau ochii, probabil înseamnau mult pentru ei 5-10 lei bacsis.

webmasterX
[15.11.23 10:02:43]
»

@Claudiut: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

roth
[15.11.23 10:29:46]
»

@Claudiut: multam, am notat, mai am putine zile pana ajung acolo si info sunt foarte utile.

Vacante faine

robertAUTOR REVIEW
[15.11.23 13:23:28]
»

@Claudiut: dada ai dreptate! Mulțumesc frumos pentru completările detailate! Așa era 4 euro pentru un drum, eu am luat bilet dus întors! Si la fel ai dreptate cu șpaga la chelneri, erau foarte mirați și încântați deopotrivă!

Nasshu
[15.11.23 13:56:56]
»

Harta transportului public in Tirana si nu numai - info utile pentru turisti - se poate gasi/vedea/consulta aici

tirana.al/en/points-of-in ... erest/bus-lines

NU exista un terminal comun, dar majositatea linilor de transport public au statii in proximitatea Skanderbeg Square.

Aplicatie proprie eu unul nu am gasit, iar in google nu este integrt transportul public.

robertAUTOR REVIEW
[16.11.23 10:15:30]
»

mersi frumos pentru vizită și pentru completări!

DansanPHONE
[28.11.23 20:03:38]
»

Cum se numeste hotelul unde ați fost cazați?

Mulțumesc!

webmasterX
[28.11.23 20:16:07]
»

@Dansan: La începutul review-ului e un link „Urmare de aici” -- dacă faci click acolo, vei ajunge la review-ul despre cazarea la hotel Europa

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Claudiut, Dansan, elviramvio, Michi, micutzu, robert, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tirana și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093466997146606 sec
    ecranul dvs: 1 x 1