ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Amman, orasul alb al Iordaniei

TIPĂREȘTE URM de aici

Amman, capitala Iordaniei, are toate cladirile din piatra de culoare crem, bej, fiind numit si “orasul alb” . Initial se intindea pe 9 coline, extinzandu-se in timp, astfel ca astazi ocupa de 2 ori mai multe.

Orasul s-a numit Philadelphia, iar o lunga perioada de timp a purtat acest nume in arhive si documente, facand parte din celebrul Decapolis, alianta a 10 orase romane prospere ale Levantului.

Cu timpul insa din orasul prosper a ramas doar o garnizoana militara in varful vechii citadele.

Atunci cand turcii au inceput construirea caii ferate Damasc – Mecca, au hotarat ca Ammanul sa fie si el pe aceasta ruta. Dinastia Hashemita ajunsa la putere odata cu Revolutia araba, condusa de regele Abdullahm hotaraste capitala la Amman.

Inainte de a povesti despre Amman, fac o scurta introducere despre Regatul Hasemit al Iordaniei. Organizat ca o monarhie constitutionala, seful statului si comandantul suprem al fortelor armate este regele. Religia oficiala este islamul, arabii reprezentand 98% din populatie, iar 67% dintre acestia sunt palestinieni.

Am dorit sa vizitam Iordania in special pentru Petra, insa circuitul a inclus si alte 2 obiective, Jerash si Amman. Cum am perceput eu Iordania? Ca o tara saraca si murdara, desertul accentuand aceasta atmosfera, dupa cum se poate observa si in fotografiile atasate. Cu toate acestea, desi saraca in resurse, este bogata in istorie, acesta fiind motivul pentru care Regatul s-a clasat pe locul 8 la nivel mondial din punct de vedere al cresterii incasarilor din turismul international in primul trimestru din 2023.

Ammanul se afla intre desert si fertila Vale a Iordanului, la aproximativ 4 ore de mers cu masina din orice parte a Iordaniei ai veni. E un oras care contrasteaza cu restul tarii, imbinand modernul cu vechiul, in continua transformare, concentrand aproape jumatate din populatia Iordaniei.

In partea de est se afla constructiile moderne, resorturile hoteliere, iar partea de vest este centrul vechi al orasului, in care isi duc viata cei mai multi dintre reprezentantii clasei de mijloc a populatiei locale.

In Amman am fost cazati timp de 2 nopti, insa orasul l-am vizitat in ultima zi, intr-un circuit cu autocarul, strabatand cartierele luxoase si oprindu-ne la obiectivele istorice importante.

Am pornit de dimineata la drum, avand in vedere ca la pranz trebuia sa ajungem la granita cu Israelul, dupa ora 14 aceasta urmand a se inchide pana a doua zi dimineata. Prin urmare„, am trecut in revista” cele mai cunoscute obiective din Amman: Citadela si Amfiteatrul roman.

Citadela este construita pe colina cea mai inalta a orasului, Jebel al-Qala’a (aproximativ 850 m deasupra nivelului marii). De-a lungul timpului aici s-au construit cele mai multe dintre fostele temple, castele, teatre si cladiri, vestigiile purtand urme ale romanilor, persilor, egiptenilor, grecilor si arabilor. La ora matinala la care am ajuns, Citadela nu era deschisa, insa m-am apropiat foarte mult de poarta si am„furat” cateva cadre de dincolo de zidul lung de 1700 m, reconstruit de mai multe ori in timpul erei Bronzului si a Fierului, precum si in perioadele romane, bizantine si Umayyad.

Cel mai vizibil de pe site este Templul al lui Hercule, construit la capatul sudic al cetatii in timpul domniei lui Marcus Aurelius. Coloanele aveau 13,5 m inaltime, porticul fiind incadrat de 6 astfel de coloane. Cei doi piloni gigantici care se vad astazi sunt reconstruiti, acest templu fiind cel mai prost conservat templu roman din zona. A fost jefuit inainte de cutremurul din 747/748 d. Hr., cand ramasitele structurii, inclusiv cele patru coloane ramase din fata, s-au prabusit.

Alte ruine sunt ale Palatului Umayyad, complexul rezidential regal care a fost casa guvernatorului, castelul al Qasr ridicat peste un fost palat de inspiratie bizantina, un mormant datand din Epoca Bronzului si turnul de paza, construit de musulmani in secolul al XIII-lea.

Acest loc ofera si una dintre cele mai bune panorame ale orasului, pana departe, in zare. De aici se vede fluturand steagul Raghadan, inalt de 127 m, luminat chiar si noaptea, construit din otel si ridicat in curtea palatului cu acelasi nume, de catre regele Abdulah al II-lea la 10 iunie 2003. La acel moment era cel mai inalt steag ridicat in picioare din lume.

Pe de alta parte, urme ale trecerii oamenilor cu o seara inainte erau vizibile, parcarea fiind plina de deseuri menajere care, vreau sa cred, urmau a fi ridicate in acea dimineata.

De aici am coborat cu autocarul, indreptandu-ne spre Amfiteatrul Roman, un alt punct de atractie din Amman, care dateaza din vremea Imperiului Roman, pe cand orasul era cunoscut ca Philadelphia.

Teatrul a fost, probabil, construit in secolul al II-lea, putand gazdui circa 6000 de oameni. Constructia a fost proiectata si realizata pe trei niveluri: nivelul de jos, cel mai apropiat de scena apartinea conducatorilor, sectorul de mijloc dedicat armatei si ultimul nivel, publicului larg. Altarul mic de deasupra randului de sus de scaune a gazduit o statuie a zeitei Atena (care acum se afla in Muzeul National de Arheologie), care a jucat un rol important in viata religioasa a orasului.

Dupa ce am poposit putin si aici pentru fotografii, am pornit cu autocarul in turul orasului, fara a mai opri, privind doar in stanga si dreapta si ascultand explicatiile ghidei.

O moschee spectaculoasa, care poate gazdui 7000 musulmani, construita in memoria bunicului regelui Hussein dateaza din anul 1989 si este numita Moscheea albastra a regelui Abdullah I. Este singura moschee din Amman unde sunt primiti si non musulmani. Domul e de un albastru foarte deschis, ce sugereaza infinitul cerului, are un diametru de 35 de m si o inaltime de 31 de m, construit fara coloane, dar sustinut de laturile exterioare ale curtii moscheii. Vis-a-vis de moschee este si o biserica crestina.

Acestea se afla in zona numita Abdali, aflata in centrul orasului, care detine mai multe cartiere rezidentiale, dar si cladiri guvernamentale si de afaceri, practic universul iordanienilor si expatilor instariti. Am trecut pe langa impresionantul Spital Abdali, care atrage pacienti din intreaga lume si pe langa cladirea Parlamentului. Parlamentul este de tip bicameral, compus din Senat (camera superioara) si Camera Reprezentantilor (camera inferioara). Membrii Senatului sunt numiti de rege pentru o perioada de patru ani, iar cei ai Camerei Deputatilor sunt alesi, prin vot secret, uninominal, tot pentru o perioada de patru ani.

Vilele din aceste cartiere sunt intr-un contrast evident cu celelalte case intalnite de-a lungul intregii Iordanii.

Atat pot spune eu despre Amman, pe care mi-ar fi placut sa-l descopar la pas, nu doar in fuga autocarului. Locuri frumoase de vizitat sunt si Parcul Hussein, Muzeul Regal de Automobile si zona Palatelor Regale, proprietatea Coroanei, chiar daca acestea nu se viziteaza.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 14.08.23 17:28:13
Validat / Publicat: 14.08.23 19:18:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 1326 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P40 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10400 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[14.08.23 22:30:58]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amman:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05729603767395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1