ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
APR-2023

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Brasserie des Tanneurs, probabil cel mai faimos local din Colmar

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Primele imagini cu Colmar pe care le-am văzut în timp ce mă documentam despre oraş, pe google, youtube şi nu numai, au fost cu La Petite Venise, despre care am povestit un pic în articolul de călătorie, şi cu Brasserie des Tanneurs. Mai precis cu clădirea care găzduieşte acest local emblematic în care mi-am dorit să ajung aici la masă măcar o dată în timpul foarte scurtei noastre vacanţe.

Aşa de tare mi-a plăcut mie, dar mai ales soţului, că nu ne-am mai dezlipit de acesta, iar pe parcursul celor două zile am mâncat numai aici, e drept neavând timp decât pentru două cine şi un prânz, nemaigândindu-ne că în oraş ar fi mai multe restaurante unde am fi putut lua masa.

Brasserie des Tanneurs este un local rustic, situat în celebrul Quartier des Tanneurs (Cartierul Tăbăcarilor/Pielarilor), destul de şic, pe afară şi destul de tradiţional pe dinăuntru, cu o vârstă onorabilă, judecând după edificiul construit din bârne vechi de lemn care urmează modelul maison á colombages. Garnisit bogat pe faţadă, fără a fi vreun kitsch, se pot vedea laolaltă inimoare roşii, biciclete, cocoşi, nelipsitele berze, etc. Alături are un “frăţior” mai tânăr şi mai modern pe nume Le Petit Tanneur, însă noi am vrut la cel original, cu o vechime considerabilă care să ne ofere atmosfera autentică pe care o căutam. Am zis să scriu despre experienţa noastră gastronomică, chiar dacă s-a petrecut doar într-un singur local, pentru că acesta merită avut în vedere.

Date de identificare:

Adresă: 12 rue des Tanneurs, 68000 Colmar

Website: https://www.facebook.com/brasserietanneurs

Tel: +33 3 89 41 88 05

E-mail: lestanneurscolmar@gmail.com

Orar de funcţionare: zilnic pentru prânz între 12,00-14,00, pentru cină între 18,30-21,00. În fiecare joi localul este închis.

După cum se observă, localul are un interval de timp limitat în care poate fi călcat şi acesta nu face notă discordantă cu celeleate restaurante, ci pur şi simplu aşa se procedează acolo, cam acestea fiind orele în care sunt deschise cârciumile în Colmar. Vă mai spun că pentru masa de prânz luată acolo am stat chiar la coadă la uşă, fiindcă numărul doritorilor depăşea capacitatea localului, deşi deţine mese atât la parter, cât şi la etaj, însă destul de puţine per total. Nu acceptau să se facă rezervări în prealabil, iar aceasta era consecinţa, însă se pare că gestionau destul de bine situaţia. Pentru cină, lucrurile au stat mai lejer, pesemne s-au organizat mai bine, cert este că în niciun moment nu am văzut mese libere.

Şi-au adjudecat titlul de Micul Viclean (Petit Futé) în fiecare an, lucru afişat cu cinste la intrare.

Interiorul este simplu, fără pretenţii, decorat în stil “ca la ţară” , adică bucolic, cu multe obiecte vechi agăţate de pereţi şi bârne. Însă, asta am vrut, un local reprezentativ, cu ambianţă şi bucate tradiţionale.

Meniul îl consultaserăm un pic pe website dinainte de a ajunge fizic acolo, pentru a ne familiariza cu specialităţile alsaciene pe care le oferă şi pentru a afla exact în ce constau.

De îndată ce am ajuns în Colmar, cumva după-amiaza, ne-am îngrijit să ajungem în zona istorică şi după o rundă serioasă de colindat, Brasserie des Tanneurs intrându-ne în raza vizuală, imediat ne-am înfiinţat la uşa sa. Foamea ne rodea serios de câteva ore, dar trecuse în planul al doilea, că doar eram entuziasmaţi la maximum de Colmar, bijuteria alsaciană care ne vrăjise pur şi simplu.

De la uşă, am fost întâmpinaţi cu bineţe şi apoi preluaţi şi conduşi undeva la parter, la o masă de două persoane, cam micuţă, dar ne-am descurcat. La prima privire, localul este împodobit vintage cu tot felul de obicte vechi de uz casnic şi gospodăresc sau instrumente muzicale agăţate de pereţii de lemn şi impresionează aspectul vetust, rural.

Ne-au fost aduse degrabă meniurile şi tot degrabă ne-am conformat şi am comandat. Eu am vrut tarte flambée, un fel de pizza dar cu un blat foarte subţire şi crocant peste care se aşează cremă de brânză din belşug că tot suntem într-o zonă vestită pentru brânzeturile sale bune, apoi rondele de ceapă, bucăţi de şuncă de porc afumată. Este un produs de bază, foarte popular şi promovat, din care aveam posibilitatea să aleg din câteva variante.

M-am oprit la cea numită forestière fiindcă includea suplimentar şi ciuperci după care eu mă dau în vânt. Foarte gustoasă şi nu prea grea! La preţ nici prea, prea, nici foarte foarte: 10,90 €. Nu acelaşi lucru pot spune despre felul de mâncare la care s-a orientat soţul meu: Gratin Spätzle Munster, o specialitate la cuptor pe bază de faimoasa brânză Munster alături de şuncă (lardon), paste Spätzle, ceapă, cartofi, smântână, usturoi şi condimente, o adevărată bombă calorică, altminteri, pentru pofticioşi, curcubeu pe cerul gurii! Nu e de mirare că este servit cu o salată de crudităţi menită să uşureze drumul în stomac. Cam piperat preţul: 15,90€. Desigur, am făcut schimb la un moment dat, aşa încât ne-am putut delecta cu fiecare preparat, mai cu seamă că porţiile sunt generoase, mai mult nemţeşti decât franţuzeşti!

De băut, eu am luat o apă plată la un litru (3,5 €), iar soţul era nerăbdător să guste din vinurile vestite ale zonei, aşa că a luat o carafă de jumătate de litru, deloc ieftin:(12 €), dar foarte bun, nimic de zis. Am simţit nevoia de o cupă de îngheţată artizanală de caramel sărat: 2,70 €, acceptabil!

Nota de plată, care a însumat până la urmă 45 €, am achitat-o cu cardul Revolut.

Ziua următoare am stat un pic la coadă pentru a fi preluaţi în interior şi de data asta ni s-a găsit o masă de două persoane la etaj, trebuind să urcăm scara de lemn în spirală, destul de primitivă, că scârţâia la fiecare mişcare. Pentru masa de prânz mie mi-era era clar că voi merge pe aceeaşi Forestière, soţul dorind o altă specialitate alsaciană renumită: Choucroute Garni alături de nelipsita carafă de vin din care am gustat şi eu un pic, îmboldită de laudele aduse licorii bahice, absolut îndreptăţite. Am uitat să vă spun ce înseamnă Choucroute Garni şi nu ezit s-o fac: choucroute înseamnă varză murată tăiată fideluţă, care, á-propos, se găsea în Marché Couvert (Piaţa Acoperită) la preţul de 10 € punguliţa vidată de cel mult un kilogram. Varza acră este gătită la cuptor cu vin şi acompaniată de doi cârnaţi de feluri diferite, precum şi de trei cărnuri diferite, la rândul lor, inclusiv jambon. Alături, în farfurie, sunt servite şi două bucăţi de cartof fiert. Sincer, am fost cam sceptică la toată această combinaţie, dar recunosc că mi-a plăcut, însă tot o ameninţare la siluetă reprezintă şi acest preparat! Şi nici preţul nu e de neglijat: 17,90 €.

La final, ne-am răsfăţat cu câte o cupă de îngheţată de caramel sărat servită cu biscuit, absolut delicioasă! Toată nota de plată a fost de 46,20 € pe care i-am achitat la fel cu cardul.

Pentru cina aceleiaşi zile, eu am rămas constantă pe Forestière, soţul s-a gândit să experimenteze un alt preparat alsacian vestit, şi anume Bäeckeoffe, un fel de mâncare ce are la bază trei feluri de carne (porc, miel, vită) şi legume precum cartofi, ceapă, morcovi, etc. Totul este gătit împreună la cuptor într-o terină cu vin alb și ierburi lent, timp de câteva ore. Când carnea este frăgezită bine de se topeşte în gură, iar cartofii sunt bine pătrunşi cu gustul cărnii, vinului și ierburilor, bucatele devin absolut delicioase! Acestea sunt servite din nou cu salată asortată (verde, porumb, morcov ras, roşii) spre a fi mai digerabile, doar că şi preţul este pe măsură: 18,90 €. Desigur că am stropit masa cu aceleaşi vin divin alsacian, iar la final am îndulcit totul cu aceeaşi îngheţată artizanală de caramel sărat, o bunătate!

Nota de plată a rămas tot pe acolo, adică 44,50€, la fel achitată tot cu cardul.

În concluzie, pot afirma că experienţa noastră gastronomică la Brasserie des Tanneurs a fost un real succes, pe măsura aşteptărilor. Nici preţurile nu ne-au surprins prea tare, le ştiam dinainte cât sunt de mari, însă intervalul orar limitat în care funcţionează restaurantele în Colmar chiar ne-a dezamăgit, fiind total atipic faţă de ceea ce se obişnuieşte noi.

Recomand Brasserie des Tanneurs, un local istoric, cu parfum de epocă şi atmosferă pe măsură într-o clădire şic pe afară, modestă foc pe dinăuntru. Mâncărurile sunt apetisante semn că bucătarul este priceput, serviciul bun, personalul foarte atent. Enjoy!

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube

## end review sc

[fb]
---
Trimis de irinad in 06.07.23 18:23:44
Validat / Publicat: 06.07.23 20:38:41
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 2386 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Îngheţata de caramel sărat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster [06.07.23 20:44:15] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA [06.07.23 20:57:17] »

@irinad: Îmi amintesc localul, cred că l-am și fotografiat.

Am testat o parte din felurile menționate de tine și, sincer, nu m-au entuziasmat, mi s-au părut fie prea grele, fie prea uscate, ca de pildă celebra tarte flambee. Așa cum am precizat în reviewul meu dedicat mâncării alsaciene (vezi impresii), aceasta nu mi-a plăcut, în schimb am savurat vinurile locale, deși nu sunt băutoare.

Colmar mi-a lăsat o impresie foarte bună, dar nu și la capitolul restaurante. Deși este oraș turistic, sunt puține localuri iar orarul lor este aberant. Dar alsacienii, și francezii, în general, se respectă: au pauză de lucru la prânz iar seara închid devreme ca să se odihnească...

pitiscris / TELEFON [06.07.23 23:28:34] »

Hmmm...

La finalul articolului păreau lucrurile în ordine.

Ca apoi trosc! Comentariu lui @Carmen Ion îmi face ciacrele muci.

AMR 3 săptămâni. Cu unele griji. Orarul ăla mă încurcă tare. Ce îmi place mie să depind de anumite intervale orare.

irinad [07.07.23 07:16:54] »

@webmaster: Mulţumesc foarte mult!

irinad [07.07.23 07:36:14] »

@Carmen Ion:

Îmi amintesc localul, cred că l-am și fotografiat.

Da, e aproape sigur că Brasserie des Tanneurs nu poate scăpa nimănui din raza vizuală, fiind bine poziţionat pe Rue des Tanneurs, dar şi pentru că iese în evidenţă prin aspect.

Când mergem într-un loc în care n-am mai fost, încercăm îmtotdeauna câte ceva din specialităţile locale, tocmai pentru a le simţi cu propriile noastre papile gustative, chit că din ceea ce citim dinainte n-ar fi întocmai potrivite pentru noi.

Am testat o parte din felurile menționate de tine și, sincer, nu m-au entuziasmat, mi s-au părut fie prea grele, fie prea uscate, ca de pildă celebra tarte flambee.

Mâncărurile tradiţionale alsaciene pe care le-am experimentat sunt destul de grele, lucru afirmat şi de mine, dar nu lipsite de gust, de aceea nici nu am exagerat cantitativ. Nu mă dau în vânt după ele, dar, ştii vorba aceea "de gustibus... " Vinul local la carafă pe care l-am testat a fost foarte bun, într-adevăr, şi, ca şi tine, nu sunt băutoare, ba chiar spre deloc, cum se spune.

Aşa este, orarul de funcţionare al localurilor din Colmar surprinde neplăcut, însă trebuie luat ca atare şi faptul că francezii, în general, se respectă în multe privinţe este un lucru de admirat, dar mai greu de înţeles pentru noi obişnuiţi cu regimul "deschis aproape toată ziua, dacă s-ar putea non-stop" în mai multe privinţe, cred că înţelegi ce vreau să spun.

Desigur, Colmar este o bijuterie, lucru absolut indubitabil...

irinad [07.07.23 07:45:14] »

@piti: Eu zic să te ghidezi după propiile tale gusturi şi să experimentezi ceea ce crezi tu că e mai bine pentru voi, din punct de vedere gastronomic. Mâncărurile alsaciene nu sunt nici mai rele, nici mai bune faţă de alte bucate de prin alte locuri, dar cu siguranţă ceva mai grele. În privinţa orarului, sunt de acord că trebuie luat serios în seamă şi să vă adaptaţi programul şi în funcţie de acesta.

Ce îmi place mie să depind de anumite intervale orare.

Cui îi place, dar nu prea avem încotro...

În că o dată, vacanţă plăcută, stai liniştit, vei găsi ceva de mâncare pe gustul tău în Colmar sau prin Alsacia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
k-lator [07.07.23 14:36:35] »

@piti: În general în țările mediteraneene - dacă nu mergi în Paris, Roma etc... alte orașe mari, în care orarul acesta nu se respectă cu sfințenie - trebuie să ai în vedere că siesta îți poate încurca programul ????.

Îmi amintesc că am fost într-o vară în zona Chamonix-Mont-Blank cu o cazare la un hotel de 2*, cu program foarte strict pentru luat masa. Noi aveam doar micul dejun și cina. În fiecare dimineață ne întrebau ce dorim să alegem pentru cină (dintr-un meniu prestabilit) și doar aia găteau pentru oaspeți. Într-una dintre zile, pentru că hotelul era la vreo 70-80 km de Chamonix unde întârziasem cu urcatul și coborâtul cu telecabinele, am ratat cina cu jumătate de oră. N-am mai primit nimic de mâncare, deși gătiseră și pentru noi, pe motiv că bucătăria se închisese și bucătarul plecase. La rugămințile noastre aproape înlăcrimate ????, ne-au dat niște unt cu care am uns niște resturi de baghetă pe care le aveam noi prin traistă!...

De atunci ne-a fost învățătură de minte cu francejii ăștia????...

Vacanță plăcută!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, irinad, k-lator, piti
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Colmar?:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.065037965774536 sec
  ecranul dvs: 1 x 1