ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 26.02.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
60.00%
Către satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
65.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Yasemine-Hammamet si excursia in Sahara

TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum am scris in alt review, am fost cazati la Medina Solaria & Thalasso (vezi impresii), care este vis-a-vis de plaja, langa port si in zona centrala a statiunii.

Despre excursii:

Exista la hotel un tip care vindea diverse excursii: atv-uri pe dune, plimbari cu camile, plimbari cu barca sau vasul piratilor, dar nu avea Sahara, asa ca l-am asteptat pe reprezentantul local (TTS) care lucra cu Karpaten, touroperatorul nostru.

Tipul care a venit, trecut bine de varsta pensionarii, stia cateva cuvinte in romana, in rest in alte limbi. Ne-am inteles in engleza si am luat excursia in Sahara (2 zile, incepand de luni dimineata) - 125E/persoana.

Programul excursiei si detaliile jalnice, dar eram hotarati de acasa sa vedem desertul.

Se pleaca cu autocarul dimineata in jur de 6:30, iar programul se termina in prima zi in jurul orei 20:00, la un hotel unde se ia masa de seara. A doua zi plecarea este pe la 4:30 si se ajunge inapoi in resort in jur de 18:30.

Luni, prima oprire la Kairouan sa ne arate cea mai mare moschee din tara, in care nu am intrat, ca nu e timp, dar am avut timp programat sa stam 30-40 de minute intr-un magazin de suveniruri, singurul de langa moschee. Dupa circa o ora de stat degeaba, lumea s-a mai impacientat si intreba de ce nu plecam. Ni s-a spus ca trebuie sa mai vina cineva din Sousse. Am asteptat cam 1h:30 si au venit 3 persoane (romani) cu taxiul si insotiti de politie. Uitasera sa-i ia de la hotel! Oamenii au facut scandal si pana la urma i-au adus cu taxiul.

Am plecat catre desert. Dupa inca 150 de km, "pauza tehnica" a fost pentru masa de pranz: 50g de salata de castraveti, 100g de piept de pui la gratar cu cativa cartofi natur si o feliuta de pepene. Nici macar o sticla de apa. Ne-am cumparat bere (6-7 dinari) si sucuri (4dinari).

Aici s-a schimbat ghidul pentru restul zilei, pentru ca era lumea nemultumita. Pensionarul nostru vorbea astfel incat fiecare intelegea altceva. S-a urcat un baia tanar care vormea romana si ne-a explicat ce urma sa se intample mai departe.

Urmatoarea oprire: Oaza! Ne-au dus de fapt la o plantatie privata de palmieri (40hectare), unde am intrat cu calestile pe care le-am platit cu 7,5E/persoana (10E daca nu luai si plimbarea cu camilele; noi am luat-o) pentru un drum de 10min de unde ne-a lasat autocarul. Ni s-a explicat ca in "oaza traiesc in jur de 30 de famili care au grija de palmieri, si alti arbori, fiecare administrand 1-2 hectare, iar ca plata primesc procent din fructele care se fac. Interesant ca scot apa de la 2800m adancime, o racesc si apoi iriga.

Ultima oprire de luni - plimbarea cu jeep-urile pe dune; dupa inca circa 1h30de la oaza se ajunge pe langa Tozeur. Plimbarea cu jeep-urile a fost inclusa in costul biletului si a meritat. Am prins si putina furtuna in desert, la un moment dat nu cred ca aveam vizibilitate mai mare de 50 de metri.

Se face o oprire la "gatul camilei - Ong Jmal" si la sit-ul SW1, pe langa excaladarea unui traseu cu dune, unde simti ceva adrenalina. Ne-a placut plimbarea, i-am dat soferului destul cat sa ne mai dea odata. Dupa asta suntem dusi cu jeep-urile la hotel in Tozeur si ajungem in jur de ora 19:00. Debarcam cu totii si mergem sa luam camerele - receptia nu stia nimic, ghidul nostru pensionar, lipsa. Ne-a spus soferul autocarului ca va veni intr-un sfer de ora. A venit si s-a facut o busculada de toata frumusetea, pentru ca ne-au dat niste formulare sa le completam si a trebui sa platim o taxa locala de 6-7 dinari. Desi erau 3 persoane la receptie, cazarea se face de catre una singura si a durat ceva pana au cazat cam 80 de persoane. Masa de seara apoi (bufet suedez, dar tare slab, erau depasiti in primul rand de numarul de oameni veniti), o bere dupa in gradina si la somn (4h).

Scularea marti la 3:30, dus si masa de dimineata la 4-4:30, dupa care fuga la autocar sa ajungem pe lacul secat Chott el Jerid sa vedem rasaritul. Am ajuns pe la 5 undeva pe soseaua care traverseaza lacul, am oprit pentru poze vreo jumatate de ora, rasaritul a fost in spatele unui mare nor asa ca...

In autocar din nou spre desertul Sahara, sa ne dam cu atv-urile si camilele.

Am ajuns undeva langa Douz unde incepe desertul. Experienta atat cu atv-ul cat si cu camilele a fost pozitiva, ne-a placut mult. Dureaza in jur de 40 de minute atat cu atv-ul cat si cu camilele.

Am stat aici cred ca vreo 2h30, pentru ca mai erau si alte grupuri.

Am plecat apoi catre locuintele trogloditilor berberi, zona Matmata. Am trecut printr-o zona deluroasa (4-500m inaltime) si am oprit la o casa berbera sapata in deal. Ni s-a oferit lipie calda cu miere sau ulei de masline (cred, nu sunt sigur, avea un gust diferit), am intrat prin cele cateva incaperi, ne-am urcat pe "casa") pentru cateva poze si am plecat.

Autocar din nou pentru circa 1h. Am oprit la un mic hotel sa luam masa de pranz, cu bucatarie "berbera": 50g salata de castraveti, piept de pui la cuptor (uscat bine) + cuscus si la desert desigur felia de pepene. Am cumparat si aici bere, suc sau apa, pentru ca se pare ca berberii nu beau nimic la masa, dupa care indestulati, ne-am urcat in autocar si ne-am mai oprit la Colloseumul de la El Djem, cam 250km distanta. Am ajuns cam anchilozati, drept sa spun.

Oprire la Colloseum cam de 1h, poti sa intrii sa te plimbi peste tot, nu te intreaba nimeni nimic. Nu exista zone protejate si intradevar este conservat mai bine decat cel de la Roma. O parte a fost deteriorata de un conducator al tarii care si-a facut un palat pentru cadane cu piatra de acolo, dar si de bombardamentele din WW2. A fost refacuta partea deteriorata, dar cu piatra moderna si se vede diferenta.

Inapoi la autocar cu directia Yasemine-Hammamet, unde am ajuns in jurul orei 16:30.

Concluziile mele sunt ca excursia este extrem de obositoare. Au incercat sa "indese" cat mai multe obiective, care sunt si la 500 de km distanta. De aceea jumatate din timp il pierzi pe drum. In plus autocarul foarte incomod, locurile mici pe scaune, iar dupa 1h de mers nu mai stiai cum stai. Noi am avut noroc ca a fost plin ceva mai mult de jumatate si am putut folosi 2 locuri.

Prima zi cu autocarul, pentru ca am mers pe drumuri ce treceau prin localitati, ne-a arata o Tunisie dezolanta, murdara, saraca, cu aproape toate casele neterminate, dar si cu mormane de gunoaie peste tot. Efectiv in toti pomii erau atarnate resturi de pungi de plastic, chiar si in zona desertica le vedeai agatate in tufisuri. Banuiesc ca nu exista serviciu de salubritate.

La intoarcere am venit pe autostrada si imaginea e alta: plantatii de maslini, case singuratice, dar putine gunoaie.

Cred ca daca faceau o excursie doar de 1 zi, mers pe autostrada, doar cu jeep-urile, atv si camile era mult mai ok


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Intai despre statiune:

- Mica, cred ca poti s-o cutreieri pe toata intr-o ora;

- Exista un parc de distractii: Cartageland - parcul principal + alte cateva atractii care se platesc separat - gasiti informatii si pe pagina lui; a fost ok pentru 2-3 ore intr-o dimineata rece; se deschide la 10, dar unele atractii din interior deschid mai tarziu - 11,11:30 si unele (cele doua acvatice) pe rand;

- Carthageland este lipit de Medina, un fel de bazar cu cateva restaurante si cafenele; printre ele si Sheherezada, care ofera spectacole seara impreuna cu masa; in principiu dansuri din mai multe culturi: orientale, rusesti, unguresti, spaniole, etc; reprezentatia incepe la 19:30 si tine cam 1h30-2h cu masa cu tot; am avut bilete gratuite de la hotel; spectacolul nu extraordinar, dar mai bun decat ce era la hotel seara;

- Sunt doua tipuri de magazine, cu pret fix si negociabil. Cele cu pret fix erau 3 mai mari: Costa Mall, Flamingo si Maxi center. Nu va ganditi ca erau mall-uri asa cum le stim noi, ci doar niste magazine mai mari cu de toate: cosmetice, marochinarie, haine, pantofi, suveniruri, dulciuri, etc - toate pentru turisti. Calitate indoielnica, preturi de la 30 la 60 de dinari un tricou "de firma", pentru europeni nu era mult, dar cum am spus calitatea foarte slaba.

Magazinele cu preturi negociabile erau multe si aveau cam aceeasi marfa. Aici daca intrai si te uitai, erau amabili; daca plecai fara sa-l intrebi nimic, te cam lasau in pace; daca intrebai pretul unui articol, trebuia sa negociezi si sa cumperi, altfel deveneau agitati si ziceau ca esti sarac. Se pot cumpara peste tot "trandafiri ai desertului" - sa-i puneti la cala, pentru ca altfel se confisca la aeroport.

Recomand pentru cine vrea sa guste si altceva decat la hotel cafeneaua YOYO Premium de langa Maxi center - Portii enorme (se poate manca cam 50%), mancare buna si preturi modice.

Pentru cei care vor sa cumpere tigari, se gasesc aproape la toate micile buticuri cu de toate, iar preturile sunt negociabile. Tigarile sunt toate de contrabanda - Algeria, Emiratele Arabe, etc si sunt negociabile. In plus mai venea pe plaja un batran cu tot felul de tigari. Se cumpara la cartus si am luat cel mai ieftin cu 100 de dinari 2 cartuse, dupa care ni s-au oferit inca 2 la 80 de dinari.

Pe plaja mai umbla si altii cu diferite obiecte, dar nu am avut senzatia de teama ca ne va disparea ceva cat suntem in apa; hotelul avea salvamar si un agent de paza. Intrarile in statiune sunt cu filtre de politie pentru autovehicule, la fel si cand intra in resorturi, se uita pe sub ele. Am iesit putin din statiune (ziua), dar doar vreun km - am vazut cateva magazinase pentru ai lor, o "terasa" cu gratar si o farmacie, dupa care nimic. N-am ajuns in oras - Hammamet.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distractie seara cu animatorii hotelului, o tura prin statiune sau port, eventual un ceai sau o cafea la o terasa. Am baut un ceai excelent in port, la terasa Palm Jasmine: ceai negru cu menta si muguri de pin (~11dinari); la fel a fost si cel negru cu menta si un pumn de migdale alaturi (~6 dinari).

Am incercat si la alta terasa, dar nu a fost asa de bun.

La sfarsit esti intrebat daca ai recomanda destinatia, da sau nu. O sa zic da, dar fiecare poate aprecia daca este pentru el.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de mihais68 in 13.06.23 16:38:02
Validat / Publicat: 13.06.23 17:32:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA

VIZUALIZĂRI: 8082 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihais68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Colloseum din afara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14300 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.06.23 17:32:06]
»

Foarte bun review-ul

mprofeanuPHONE
[13.06.23 19:34:13]
»

@mihais68: Ai dat și în acest articol informații foarte utile pentru cei ce vor să meargă acolo! Ai dreptate cu excursia în Sahara, se pierde prea mult timp pe drum. Mi-a plăcut Colloseum, deosebit...

Interesante informații și despre stațiunea unde ați fost cazați, despre cumpărături și prețuri...

webmaster
[14.06.23 06:49:51]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmasterX
[15.06.23 07:15:25]
»

@mihais68: Am modficat și aici, în titlu și în review — înlocuind „Hammamet” în „Yasmine-Hammamet” — sunt 2 stațiuni diferite. E bine să clarificăm, pentru a nu induce în eroare, neintenționat, cititorii

Yasmine-Hammamet e o stațiune nouă, cosmopolită, aflată în apropiere de Hammamet, un oraș mult mai vechi

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' din Hammamet & Yasmine-Hammamet:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044270992279053 sec
    ecranul dvs: 1 x 1