ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.01.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 11 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 7 MIN

[Circuit Africa de vest: Ghana, Togo și Benin] O mare provocare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Se știe, că îmi place mult să călătoresc. Probabil ca și majoritatea celor de pe aici, de pe amfostacolo. Îmi place să descopăr lumea, îmi place aventura și îmi plac noi provocări. În limita posibilităților îmi place enorm de mult să umblu pe urmele eroilor mei preferați, din adolescența mea, din romanele de aventuri citite. Și în afară de a le călca pe urme îmi place mult să am parte de noi aventuri.

Din tot acest amalgam din capul meu de gânduri, provocări și sentimente s-a născut și această excursie despre care aș vrea să vă povestesc în rândurile de mai jos. Sper din tot sufletul să vă placă.

Astfel mi-am luat inima în dinți și am pornit să cuceresc Africa de unul singur, adică pe cont propriu. Din cauza timpului, dar și al banilor am ales doar o mică porțiune din Africa de Vest și anume trei țări învecinate și anume Ghana, Togo și Benin.

De ce această alegere? Ei bine tocmai ce citisem de festivalul Voodoo din Benin care se ține o dată pe an pe data de 10 ianuarie în orașul Ouidah, unde se strâng o mulțime de turiști din tot vestul Africii, dar și din întreaga lume.

Astfel am organizat un circuit cu plecare din capitala Ghanei Accra, unde am aterizat și apoi o zi am descoperit-o, apoi am trecut în Togo și am vizitat capitala Lome. Aici am vizitat o casă a sclavilor, am descoperit istoria în Togoville, dar am și luat primul contact cu voodoo la Fetish Market, un loc groaznic și tare interesant în același timp despre care o să vă povestesc mai târziu.

După aceasta incursiunea a continuat spre est de-a lungul acestei țări micuțe până în orășelul Kara preț de vreo 500 kilometri. Aici am înnoptat, iar a doua zi am vizitat un site Unesco, Koutammakou, unde trăiesc niște triburi venite tocmai din Burkina Faso care au construit niște case cu un etaj absolut speciale. Aici am interacționat cu localnicii și am aflat câteva povești ale lor.

A urmat trecerea frontierei în Benin pe niște drumuri desfundate, unde am avut parte de noi aventuri. Apoi am vizitat comunitatea Otammari unde am descoperit ceva asemănător cu precedentul trib. Cazarea am avut în orășelul Natatingou, unde am petrecut două nopți. Evident mi-am făcut timp să-l vizitez pe fratele meu șeful de trib, vraci și preot din satul Taneka Koko, unde am socializat cu localnicii, dar am aflat câte ceva și din istoria lor și din condițiile lor de trai, dar și din tradiții. Evident am vizitat și peștera sfântă din localitate.

Traseul meu a urmat înapoi spre vest, unde am descoperit un loc ce m-a impresionat profund și anume Ganvie sau Veneția Africii așa cum mai este denumită. Aici este o comunitate de oameni care trăiesc în case construite pe piloni deasupra apei. Acest loc m-a impresionat profund și a fost preferatul meu din toată această incursiune africană.

Ultimele zile din acest periplu african le-am petrecut în orașul Ouidah unde am asistat la modul activ la festivalul voodoo și la procesiunile și manifestările care au avut loc prin tot orașul și pe străzi și pe plajă și la Templul Pitonului și la Pădurea sacră. Pe plajă a fost manifestarea principală, unde a fost un spectacol grandios pentru Africa, unde au fost o mulțime de turiști africani, dar și de alte naționalități, unde au venit oficialități înalte din țară, dar și o mulțime de televiziuni.

A fost o excursie memorabilă în care mare parte din călătorie eram singurul alb printr-o mulțime de oameni de culoare. Doar la festival am mai întâlnit turiști albi într-o proporție destul de mare.

Dar de ce provocări am avut parte, cum am organizat această călătorie pe meleaguri africane?

Ei bine din pricina vizelor care erau doar cu o singură intrare a trebuit să zbor spre Accra, Ghana și apoi întoarcerea spre casă am făcut-o din Coutonou, Benin. Din acest motiv și biletele de avion au fost cam scumpe. Desigur un alt motiv era chiar festivalul voodoo din această perioadă. Astfel am dat un pic peste 900 de euro și am zburat cu compania Turkish cu o escală la ducere în Istanbul și cu două la întoarcere în Abidjan, Coasta de Fildeș și în Istanbul. Zborurile au decurs foarte bine și n-am avut parte de amânări, întârzieri sau anulări, cum se practică în această perioadă agitată.

După cum spuneam trebuia musai să accesez pentru vize. Fiecare din cele trei țări vizitate aveau o altă modalitate de obținere a vizei. Dacă pentru viza de Ghana trebuia să merg la consulatul din București cu un formular completat cu pașaportul și cu banii de taxă 60 euro și a doua zi o aveam pe pașaport cu o intrare și cu un termen de 90 de zile, la celelalte două țări a fost diferit.

Viza de Benin se putea lua de la ambasada de la Paris sau online prin sistemul e –visa. Evident am ales a doua variantă. Dacă la ambasadă o viză de 30 de zile costa 60 de euro, achiziționată online a costa 50 de euro și am primit-o în câteva minute.

Pentru viza de Togo trebuia să o iau de la punctul vamal terestru de intrare în țară, lucru pe care l-am și făcut de altfel. După completarea unui formular, un mic interogatoriu și plata taxei de 250000 CFL am reușit să o obțin și pe aceasta.

Toate aceste trei țări mi s-au părut destul de sigure neavând absolut niciun fel de incident, cu un plus pentru ultimele două Togo și Benin. Ghana este o țară mult mai mare și am perceput-o un pic mai periculoasă prin anumite zone, mai ales pe timpul nopții.

Spre deosebire de alte țări africane, în aceste țări am putut face poze în voie, fără să se simtă nimeni ofensat, așa cum am pățit prin Senegal de exemplu.

Dacă în scurtul meu sejur din Accra, capitala Ghana, nu am avut probleme de comunicare toată lumea vorbind engleza, în celelalte două am avut ceva dificultăți fiind două țări francofone unde toată lumea vorbea limba franceză. A trebuit să-mi pun ceva capul la contribuție să-mi aduc aminte de franceza din școală. Mai cu amintiri, mai cu Google Translate am reușit până la urmă să mă înțeleg cu ei.

Pentru acest sejur pe teritoriu african am ales o agenție locală luată de pe net. Nu erau foarte multe opțiuni, așa că am ales o agenție din Nigeria! Nigeria, toată lumea a comentat când a auzit așa ceva! Eu am făcut ceva cercetări pe Trip advisor și am mers pe încredere. Ca o paranteză numele sau porecla șefului de la agenția din Nigeria era Confidence sau încredere în traducere liberă! Nu le-am dat niciun ban înainte, cu toate că mi-au cerut și am mers pe mâna lor și a fost o decizie foarte bună!

Una peste alta a fost un sejur foarte reușit unde mi-am depășit limitele, unde am ieșit din zona de confort și asta m-a făcut să mă simt foarte bine. Dacă timpul și sănătatea îmi vor permite voi începe să scriu un scurt serial african!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Am descoperit locuri noi, oameni interesanți, tradiții minunate.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

M-am simțit excelent pe meleaguri africane.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 16.01.23 18:01:31
Validat / Publicat: 16.01.23 19:09:24
VIZUALIZĂRI: 503INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Argentina, Bahamas, Brazilia, Chile, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 prin satul Taneka Koko
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

robert [16.01.23 18:26:37] »

rog https://www.youtube.com/watch?v=CCmItvVgn6Q

mersi frumos!

webmasterX [16.01.23 19:08:28] »

Excelent — încă o dată!

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite africane, AFRICA - CIRCUITE DIVERSE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterX [16.01.23 19:12:43] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Rodel [16.01.23 20:45:42] »

Citit cu plăcere despre aventura ta africană! Te-ai îndrăgostit de acest continent și cred că vei repeta aventura.

Felicitări pentru curajul să mergi pe cont propriu, pentru impresiile și pozele postate!

webmasterscris / TELEFON [17.01.23 07:50:48] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robert [17.01.23 09:23:39] »

@Rodel: multumesc frumos! Chiar și asa e, după ce ai prins gustul Africii greu îl vei uita și mereu vei vrea să te întorci acolo!

robert [17.01.23 09:25:48] »

@webmaster: mersi frumos!

Mika [17.01.23 09:59:36] »

@robert: Felicitări! Te invidiez, in sensul bun. Mi-ar fi plăcut și mie, excursiile pe care le organizezi singur sunt cele mai plăcute. Astept continuarea.

Dana2008scris / TELEFON [17.01.23 10:14:32] »

@robert: WoW!!!

Felicitări!

robert [17.01.23 10:33:44] »

@Mika: mersi frumos!

robert [17.01.23 10:44:33] »

@Dana2008: mersi frumos!

mishu [17.01.23 22:10:07] »

@robert: Vrei comentarii in partea mea? Ce sa spun, te admir pentru calatoriile facute, mai ales ca nu vor fi locuri in care sa ajung asa incat ma bucur sa vad aceste locuri cu ajutorul tau. Cat despre Nigeria, pot spune ca am amintiri placute , cele 3 "ciocolate" din Nigeria care au vrut sa faca poze cu sotul meu sa il ia cu ele in Nigeria si care au fost foarte incantate cand le-am spus chiar ca am vazut cateva filme nigeriene pe Netflix, insa mi-am adus aminte numele doar a doua filme.

Nu pot decat sa te felicit si sa astept urmatoarele articole, votat cu mare drag.

robert [18.01.23 13:37:07] »

@mishu: evident că vreau comentarii din partea ta! Ce vorbă-i asta? ; -) Periculoase nigerience de au vrut să-ți fure soțul. Sper că nu le-ai lăsat și ai ținut bine de el. Încă nu am cunoscut nigerince, doar nigerieni foarte simpatici. Poate data viitoare, dacă mă încumet să merg acolo.

Eu nu știu de filme nigeriene, ci doar de unchi sau mătuși din Nigeria care mi-au lăsat multe milioane moștenire și eu nu vreau de al naibii să intru in posesia lor!!!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

Michi [19.01.23 08:12:58] »

@robert: Se știe, că îmi place mult să călătoresc. Probabil ca și majoritatea celor de pe aici, de pe amfostacolo. Îmi place să descopăr lumea, îmi place aventura și îmi plac noi provocări

Cu siguranţă că mi-ai fi călcat tu pe urme dacă aşi fi îndeplinit câteva minore condiţii: dacă aşi fi avut cu 60-65 de ani mai puţin; dacă mergeam cu soţul, dacă la vremea aceea 1960 aşi fi avut de unde să mă informez, dacă aveam voie să deţin valută, dacă pe lângă soţ care ştia bine engleza, aşi fi rupt şi eu mai multe boabe, franceza da, dacă pe str. Iorga aşi fi obţinut pasaport (nu ne-au dat viză nici pt. Bulgatia), dacă aşi fi avut curaj căci nu ieşisem niciodată din colivie, dacă şi dacă...

Lăsând gluma şi diferenţele de libertăţi, mă fascinează călătoriile tale şi ai un stil cinematografic de a le povesti

Si noi care cârcotim că nu s-a schimbat nimic...

robert [19.01.23 09:03:08] »

@Michi: Mama Michi mersi frumos pentru vizită și comentariu! Sunt absolut convins că v-am călcat pe urme de mai multe ori cel putin prin Europa. Eu de-abia după 2005 am reușit să ies din țară prima oară. La aceea dată sigur erați o călătoare cu ștate vechi. Pe de altă parte sunt convins că dacă ați fi prins alte vremuri, cu libertate, ați fi călătorit mult mai mult. Oricum nu mulți din generația dumneavoastră, au reușit să vadă atâtea locuri interesante. Aici pot da exemplu părinților mei, care pot număra țările vizitate pe degetele de la o mână!

Mulțumesc încă o dată pentru aprecieri! Mă înclin!

Michi [19.01.23 09:24:11] »

@robert :Singura viză cerută a fost pentru Bulgaria de unde vroiam să cumpăr telemea. Nu mi-au dat-o. Am ieşit odată cu paşaport colectiv în 1984 (adică nu te puteai îndepărta 10m de grup), cu o excursie de 21 de zile făcută de Institut în URSS. Ne spionau ciolovecii tot timpul. Soţul trebuia să plece într-o delegaţie în URSS pentru că era un bun specialist în cazane de abur (doctoratul şi l-a luat după 90). Cu viză de URSS, au alergat după el şi l-au întors din aeroport. Până s-a schimbat regimul, cu cortul, Dacia 1100 şi copiii în concedii am străbătut ţara. Am început să vedem lumea după 90, când ne apropiam de 60 de ani, primele excursii fiind Parisul şi Egiptul. Dar nici atunci nu ne-a tihnit pentru că soţul făcuse o boală incurabilă care a durat 11 ani şi plecam între internări iar eu începusem cu durerile de picioare. Mulţumesc lui Dzeu că am văzut şi atât.

valentinag [19.01.23 11:37:12] »

Fascinanta Africa!

robert [19.01.23 12:14:20] »

chiar și așa! După ce îi simți gustul pământului roșiatic al Africii, nu-l mai poti uita și te vei întoarce mereu cu mare plăcere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Mika, mishu, robert, Rodel, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0912969112396 sec
ecranul dvs: 1 x 1