ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Paxos și Parga, două bijuterii ale Mării Ionice

TIPĂREȘTE URM de aici

De câte ori merg în Grecia, trebuie neapărat să fac o croazieră, altfel vacanța pare incompletă. Din insula Corfu se pot face multe croaziere, una dintre ele fiind în alte două insule: Paxos și Parga. De obicei, croaziera combină Paxos cu Antipaxos, cu program de snorkelling. dar am găsit altceva, mai pe gustul meu.

Am colindat vreo două zile pe la agențiile de turism din Moraitika în căutarea unei croaziere. Ne-am oprit în cele din urmă la „Oscar Corfu Travel” care avea față de alte agenții o croazieră în cele două insule. Costul a fost de 40 Euro/ persoană.

Duminică, 4. o9, la ora 9:20, plecăm cu autocarul spre portul Lefkimi unde ajungem la 9:58. Ne îmbarcăm la bordul vaporașului „Sarris” care pornește în larg la 10:15. Plutim pe o mare incredibil de frumoasă, cu ale ei culori de la albastru la turcoaz și după o oră oprim în prima destinație a croazierei, insula Paxos. Până ajungem, ghida ne prezintă în engleză informații despre insulă, dar eram prea fascinată de mare ca să ascult, să înțeleg și să-mi traduc. Vasul se apropia de portul orașului Gaios, capitala insulei. Prima impresie: o bijuterie pe care trebuia s-o descoperim în cele două ore alocate vizitării ei. Paxos se află la 14 Km sud de Corfu și legenda spune că s-a format în urma loviturii de trident a lui Poseidon care a desprins insula de Corfu, creând un loc ascuns pentru iubita sa Amphitrite. Asta e legenda, ne place să credem în ea și să-l felicităm pe Poseidon că a creat un loc atât de frumos.

Prima oprire o fac la o Gellateria unde aveam informația că se mânăncă cea mai bună înghețată. Da, e bună, dar nu cea mai bună mâncată de mine! 3 euro un cornet încărcat. Ce poți să faci în două ore? Iei la pas, atât cât se poate, orășelul. Ne oprim într-o piațetă cu o bisericuță, Analepsi, și un monument, facem poze și apoi rătăcim pe străduțele înguste și întotrtocheate, unele fără trotuare. Ne oprim pe faleză la o terasă pentru o cafea și o limonadă. De aici putem admira marea, portul, dar si să ne odihnim puțin. Magazine cu suveniruri, terase ce se întind până spre faleză, turiști mulți, pisici toropite de căldură, imginea obișnuită a unei stațiuni grcești. Ca și în alte insule, influența venețiană este prezentă și aici în arhitectura clădirilor, cele mai multe înfrumusețate de florile de bouganvillea și hibiscus. nu numai flori găsești în Paxos, ci și bogate livezi de măslini, locuitorii fiind mândri de calitatea uleiului.

Toate străzile duc spre mare. Unele coboară în pantă și dintre două clădiri ți se deschide în fața ochilor panorama asupra portului și a mării. La polul opus falezei, peste mare, sunt două insulițe, Panaghia și Agios Nicolaos, care veghează asupra orașului. Se poate ajunge la ele cu barca. Nu am avut timp să le vizităm.

Gaios este un orășel colorat, fermecător, liniștit mi s-a părut. Insula mai are două sate, acestea mai mici, Lakka și Longos.

Ne grăbim spre vaporaș pentru că ne așteaptă următoarea destinație, pe care demult voiam s-o vizitez: Parga

După două ore pe mare, ajungem în frumoasa Parga. Incă de pe vas, ni se deschide în fața ochilor orașul cu ale sale case dispuse în terase. Peisajul este superb! Stânci ieșite din apa Mării Ionice, insulita, Panaghia, cu o biserică albă, Capela Maicii Domnului, orașul -stațiune viu colorat, amprenta istoriei, toate fac din Parga un loc de care nu poți să nu te îndrăgostești.

Aflată în regiunea Epirus, între Preveza și Igoumenitsa, Parga este o adevărată bijuterie a Mării Ionice. Mie mi-a amintit de o altă bijuterie, insula Symi. Istoria ei este asemănătoare cu a altor insule grcești și mărturie a acestei istorii stau influențele venețiene, otomane, franceze, britanice vizibile în arhitectură și în vestigiile rămase, unul fiind Castelul Venețian aflat în stânga orașului, privind dinspre mare. Îmi pare rău că nu am avut timpul necesar să-l vizitez.

Parga are câteva plaje, dar eu am ajuns doar la una, cea a orașului, numită Krioneri. O scurtă bălăceală în mare a fost binevenită. Ne-am mai răcorit, am mai alungat din oboseală. Plaja, sub forma un arc de cerc, se află în oraș, este întinsă și cam îngustă. O mare parte este cu pietre, la fel și intrarea în apă. Apoi, începe să se lărgească și am văzut că este nisipoasă. cam de la jumătatea ei. Prea mult n-am stat la plajă, doar cât să ne răcorim și să ne uscăm costumele. La fel ca în Paxos, am luat la pas străduțele, și aici multe în pantă, ba chiar unele cu trepte. Parga este la altitudine mai mare decât Paxos. Casele construite pe dealuri coboară spre mare, fiind despărțite de aceasta prin faleza largă. Multe taverne la malul mării, faleza este plină de ele și de buticuri. Parga e plină de culoare!

La 17:30 ne-am îmbarcat pentru returul în Moraitika. Mi-ar fi plăcut să stăm mai mult în cele două stațiuni, dar atât a fost excursia. După o oră de navigat, de data aceasta sub un cer acoperit de nori, am ajuns de unde am plecat.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Peisajul marin al Mării Ionice este superb! Culorile mării sunt incredibil de frumoase. Paxos și Parga sunt două bijuterii ale Mării Ionice.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu a fost o croazieră obositoare, dar nici una relaxantă. Ceva între. A fost o croazieră în care am descoperit două insule despre care doar citisem înainte și pe care îmi doream să le văd.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Rodel in 25.11.22 18:46:23
Validat / Publicat: 25.11.22 20:35:09
VIZUALIZĂRI: 644INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Parga,Insula Fecioara Maria și capela Adormirea maicii Domnului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX [25.11.22 20:34:53] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Croazieră Paxos, Antipaxos, Parga, #EXCURSII și CĂLĂTORII - I. CORFU (i. Ionice)" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mishu [25.11.22 20:47:43] »

@Rodel: Start vot! Un articol relaxant, asa cum ai spus si tu, si recunosc ca mi-ar fi placut sa vad si mai multe poze.

Felicitari, votat cu mare drag.

Rodel [25.11.22 20:55:16] »

@mishu:

Mulțumesc pentru vizită și vot! Voi mai atașa câteva poze.

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.11.22 21:39:27] »

@Rodel: Frumoasă croazieră, am facut- o și eu în varianta Paxos și Antipaxos, plus oprire de o oră în stațiunea Parga. Ai dreptate: niciun sejur în Grecia fără o croazieră!

Gaios are o așezare splendidă în estuar și străduțe pitorești. La Parga am revenit în altă zi și am vizitat castelul. Casele de pe țărm sunt viu colorate, o plăcere să le admiri de pe apă, dar plaja de lângă port e prea mică și inghesuita.

Felicitări pentru excursie, review și poze!

iulianic [26.11.22 06:48:01] »

@Rodel: Articolul tău este scânteia reaprinderii dorului de Grecia și de vacanțele petrecute acolo. Într-adevăr, vacanța în Grecia parcă nu e vacanță dacă nu faci măcar o croazieră. Chiar și una de numai câteva ore.

Noi am petrecut o săptămână în Parga și de acolo am făcut mai multe mici excursii opționale. Una dintre ele a fost croaziera Paxos combinată cu Antipaxos, bineînțeles cu program de snorkelling. În Corfu am ajuns în mai multe rânduri, în ani diferiți, dar niciodată cu plecare din Parga. Am admirat insula numai din depărtare.

Vacanțe frumoase oriunde și oricând!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [26.11.22 09:31:24] »

Acest articol mi-a amintit de vacanța noastră de anul trecut din Corfu.

Nu a fost demult, dar acum revăzând pozele m-au apucat nostalgiile și amintirile... ne-a plăcut foarte tare la Gaios, în Paxos, cu străduțele ei pitorești și florile frumoase. Ba chiar și cu pisicile ei minunate!

Excursia noastră a fost cu combinația Antipaxos, așa că rămâne pe altădată vizitarea Pargăi, pe care am admirat-o acum din pozele prezentate, foarte frumoase.

Felicitări pentru alegerea aceasta frumoasă, nici pentru noi nu există vacanță în Grecia fără a vizita ceva insule din jur!

Rodel [26.11.22 10:54:57] »

@iulianic:

Mi-aș dori și eu un sejur în Parga, s-o pot descoperi cu adevărat și să mă bucur din plin de tot ceea ce oferă din punct de vedere turistic. dar a fost bine și doar două ore...

Mulțumesc pentru vizită și vot!

Rodel [26.11.22 10:59:48] »

@maryka:

Scriind review-ul și uitându-mă din nou la poze, am retrăit întâlnirea mea cu Paxos și Parga. Stiu că ai fost în Paxos, ți-am citit impresiile. Între cele două variante de croazieră, am ales-o pe aceasta care mi s-a părut mult mai potrivită pentru mine.

Mulțumesc pentru lectură, ecou și vot!

Rodel [26.11.22 11:21:10] »

@Carmen Ion:

O încântare cele două insule! Mă bucur și mă felicit că am ales această croazieră!

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot!

k-lator [26.11.22 14:14:16] »

@Rodel: Bougainvillea, măslini, ape albastre, bărci colorate prin porturi, străduțe întortochiate și case cățărate pe țărmuri... da! Asta este Grecia și ne place tuturor.

Furmoasă povestea, frumoase pozele... le-am privit cu plăcere și nostalgie de tărâmurile Eladei. Poza 17 m-a cam pus pe gânduri. Sper că acela nu este singurul drum către faleză, nu de alta dar claustrofobii ar pierde tot spectacolul mării.

Toate cele bune!

Rodel [26.11.22 19:47:59] »

@k-lator:

În poza 17 este una dintre străduțele ce duc spre faleză. Dar, într-adevăr, în Parga toate urcă și coboară. Treptele sunt un motiv arhitectural al orașului, fac parte din farmecul lui.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, k-lator, maryka, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0897438526154 sec
ecranul dvs: 1 x 1