ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2022
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • [fb]
  TIMP CITIRE: 9 MIN

  Idei practice desprinse din organizarea multașteptatei minivacanțe la Bari

  TIPĂREȘTE URM de aici

  După cum spuneam în articolul de cazare, pentru minivacanța petrecută la Bari, am avut la dispoziție aproape patru zile, timp în care ne-am organizat pe cont propriu, ca de fiecare dată, mulțumită sfaturilor și recomandărilor reținute din articolele de pe site, dar și din alte surse de documentare. Încă de acasă am schițat un plan general pe zile, urmând ca la fața locului să ne orientăm în funcție de ce găsim, ba adăugând, ba renunțând la una, alta. Am luat în considerare câteva idei de bază pe care voi încerca să le transpun în cele de mai jos ca-ntr-un mic îndrumar şi de care vă sfătuiesc să ţineţi seama adaptându-le la propriile persoane:

  -în aeroportul „Karol Wojtyla” , acolo unde veți ateriza, încă nu există echipamentul tehnologic/informatic necesar pentru a fi identificați pe baza pașaportului electronic fără personal uman, așa cum am întâlnit în multe altele chiar și la Otopeni, așa că înarmați-vă cu răbdare pentru formalitățile de intrare, fiindcă se formează cozi semnificative la cele câteva ghișee;

  -de la aeroport, situat la circa 9 km vest de Bari, se poate ajunge în oraș, în Piazza Aldo Moro, zona Stazione Centrale (gara principală), de unde există conexiuni foarte bune cu alte cartiere ale orașului sau cu alte părți din zona înconjărotoare, în mai multe feluri:

  *cu trenul contra a 5,10 €/persoană/sens biletul în 15-17 minute, modalitate experimentată și de noi la întoarcere, de la Stazione Centrale către aeroport;

  *cu microbuzele rapide Tempesta ale firmei locale de transport în comun AMTAB sau autocarele Terravision, în circa 20-30 minute, cu bilet de 4 €/pers. și orar acoperitor pe parcursul întregii zile;

  *cu autobuzul nr. 16 (tot al firmei AMTAB) contra biletului de 1 €/persoană cumpărat dintr-un bar de la etajul aeroportului. Acolo am fost trimiși de șoferul autobuzului când i-am întins banii pentru a cumpăra de la el. Aceasta este cea mai ieftină cale de transfer spre/dinspre oraș, dar și cea care durează cel mai mult (circa 40-50 minute), având stații dese. Pe toate acestea le găsiţi la ieșire din aeroport și orarul fiecăruia este afișat la vedere, cursele fiind bine conectate la cele ale avioanelor.

  *cu taxi (23-30 €/cursa) sau cu transfer privat dinainte aranjat.

  Aș mai preciza aici că tot de la aeroport există și curse regulate asigurate de Pugliairbus către multe orașe din regiunea Puglia sau Basilicata.

  Ca și primă concluzie, transferul spre/dinspre aroport este ieftin și foarte variat. De urmărit, pentru detalii, acest site: bariairport.net/transport.shtml

  - Bari, capitala Pugliei și a provinciei omonime, este un oraș nu prea mare, de circa 350.000 locuitori, cu un centru istoric (città vecchia) situat în „vârful” unei peninsule micuțe, la care este cantonat unul dintre cele mai importante porturi de la Adriatica de unde vin și pleacă vase către Grecia, Albania, Croaţia, Muntenegru, etc.

  În afara centrului său istoric, alt punct de interes major este Piazza Aldo Moro, cum am mai zis, acolo unde se află și Stazione Centrale, locul de unde pleacă și vin trenurile, autobuzele către localitățile din regiunile învecinate și nu numai. Din centrul istoric până la Stazione Centrale se fac 20-30 minute de mers pe jos, funcție de pas sau de distanța efectivă de parcurs. Stazione Centrale este un fel de inimă din care pulsează viața orașului.

  -stabiliți-vă Bari drept cartier general și rezervați-i măcar o zi, dacă nu mai mult, pentru a face cunoștință cu cele mai însemnate dintre obiectivele sale. De asemenea, acesta reprezintă o bună bază de pornire în explorarea multor puncte de interes sporit cum ar fi: Alberobello, Polignano A Mare, Ostuni, Lecce, Matera, Locorotondo, etc.

  -descoperiți orașul vechi la pas, scop în care aveți nevoie de hartă turistică în funcție de care să vă orientați pe străduțe. Hărțile se pun la dispoziție gratuit de punctele info, de hotelieri, am văzut chiar și în magazine. Barivecchia, așa cum mai este numit orașul medieval, este o rețea de străduțe înguste, absolut fermecătoare, cu clădiri vechi, din piatră arămie, cu arhitectură romanică, specifică locului în care excelează arcadele (arcurile) ce leagă construcțiile între ele. Cel mai bun lucru de făcut pentru observa și cunoaște arealul este să rătăcești fără vreun motiv anume pe ulicioare, privind în stânga și dreapta clădirile garnisite cu multe ghivece de flori pline de culoare.

  -nu ratați Bazilica Sf. Nicolae, cel mai de seamă obiectiv din orașul vechi. Probabil știți, aici se află moaștele Sfântului Nicolae, loc de pelerinaj pentru întreaga creștinătate, când am fost noi, cea de origine rusă era bine reprezentată, sfântul fiind considerat patronul spiritual al Rusiei. Bazilica este impresionantă, fiind un bun exemplu de edificiu ridicat în stil romanic.

  -vizitați desigur și celelalte biserici din centrul istoric, toate sunt destul de vechi și valoroase din punct de vedere arhitectonic sau al obiectelor de cult deținute, dintre acestea detașându-se Domul sau Catedrala Metropolitană San Sabino, prin importanță și dimensiuni. Aici este un întreg complex de vizitat, cu muzeu, catacombe, ruine, etc.

  -la fel, din categoria construcțiilor vechi, trebuie vizitat și Castelul Svevo, o fortăreață medievală cu patru bastioane, fiecare într-un capăt, înconjurată de șanțuri de apărare, odinioară cu apă. Era „vecinul” nostru și am intenționat să-l vizităm în prima zi, chiar am mers să vedem programul și prețul biletului (6 €/pers.), însă până la urmă n-am mai ajuns, fiindcă în februarie se întunecă repede și dacă l-am ratat în prima zi, în următoarele am sosit înapoi în oraș pe întuneric. Rămâne, deci, pe altă dată!

  -un alt must-see și must-do este faleza Lungomare Imperatore Augusto care mărginește Barivecchia la est și care reprezintă o alee pietonală paralelă cu șoseaua, foarte aerisită, garnisită cu bănci și lampadare ce asigură iluminatul stradal, pe care este o reală plăcere să te plimbi.

  -treceți prin portul pescarilor, pentru a privi bărcile pescărești cu care oamenii mării își aduc din larg captura. Ne-am nimerit acolo când unii veniți din larg predau caracatițele și kalamarii spre cântărire și vânzare. Este un spectacol de urmărit.

  -dacă vreți să aveți parte de o experiență autentică bareză, luați-vă cazare, dacă se poate în orașul vechi, mai cu seamă dacă stați puțin, pentru a nu pierde timpul cu deplasarea până în centrul istoric, atracția principală a locului. Dacă aveți în plan să vizitați mai multe localități celebre din regiune, spre care veți călători cu trenul, poate e mai bine să luați cazare mai aproape de Stazione Centrale, în ideea de a economisi timpul de ajuns la gară.

  -folosiți trenul când călătoriți în destinațiile din jur, gara este un nod foarte important, sunt mai multe companii care deservesc liniile ferate, unele dintre ele private. Biletele de tren nu sunt scumpe, se cumpără de la automat în gările mai mici, dar și de la ghișee în gările mai mari, cu cardul sau cu numerar. Se pot achiziționa chiar și și online de pe site-ul fiecărei companii feroviare.

  De pildă, pentru Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni se utilizează trenurile de stat, Trenitalia, rapide, ieftine și foarte curate. Se poate consulta siteul trenitalia.com/it.html -- un bilet până la Ostuni a fost 6,10 €/sens, iar timpul de parcurs de o oră-o oră și jumătate.

  Pentru Matera se folosește linia Ferrovie Appulo Lucane, situată în dreapta cum ești cu fața la Stazione Centrale. Aparține unei companii private ce pune la dispoziție trenuri curate, dar ceva mai lente, care duminica, spre exemplu, nu circulă. Un bilet până la Matera a costat 5,20 €/persoană/sens și le-am luat dus-întors de la bun început. Timpul de parcurs a fost de aproape două ore. Consultați: ferrovieappulolucane.it.

  Din păcate, la Alberobello și Locorotondo, puse initial pe listă, nu am mai ajuns, motiv să revenim cândva în zonă, de aceea nici informații nu pot da.

  -pentru cei ce vor să facă shopping în magazine mai de soi, Via Sparano este foarte potrivită fiind un bulevard pietonal larg, mărginit de clădiri înalte și arătoase al căror parter este ocupat de magazine ale unor branduri faimoase.

  -mâncați pastele locale numite orecchiette, pizza, fructe de mare, gelato, dar și alte bunătăți autohtone (mămăligă friptă!), nu este scump, de altfel Bari mi s-a părut un oraș cu prețuri prietenoase față de altele din Italia, așa încât poate fi considerat destul de accesibil.

  -pentru cei ce sunt amatori de plajă, orașul are doar o plajă proprie, care se numește Pane e Pomodoro (pâine și roșie), situată la 3 km sud-est de centrul istoric (nu este chiar la îndemână). Noi nu am ajuns.

  -plimbați-vă pe bulevardele perpendiculare Corso Vittorio Emanuele II și Corso Cavour, din zona de la sud de orașul vechi, știută drept Borgo Murattiano, după numele generalului Murat, cel care în secolul al XIX-lea pune bazele urbanistice ale orașului nou. Admirați edificiile emblematice ale orașului: teatrul Margherita, teatrul Petruzzelli, Niccolo Piccini, palatul Fizzarotti, Palazzo del Governo, Palazzo Mincuzzi, etc.

  În concluzie, cam acestea mi s-au părut mie aspectele musai de luat în seamă pentru o ședere reușită la Bari, mai scurtă sau mai lungă. Puglia este o regiune foarte ofertantă și foarte frumoasă, cu multe locuri specifice și o multitudine de obiective turistice pentru care este necesară o bună organizare a celor ce o vizitează. Pentru a se bucura din plin, fără momente de dezamăgire!

   

  Vă rog, atașați următorul videoclip: youtube

  Citește și CONTINUAREA aici
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

  [fb]
  ---
  Trimis de irinad in 25.08.22 18:08:09
  Validat / Publicat: 25.08.22 18:55:28
  VIZUALIZĂRI: 934INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Turcia, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia, Malta, Iordania, Israel, Italia, Franţa, Cipru, Portugalia, Croaţia, Spania, Egipt, Monaco
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P21 Pe Corso Vittorio Emanuele II
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52600 PMA (din 40 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  6 ecouri scrise, până acum

  webmasterscris / TELEFON [25.08.22 20:08:04] »

  Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

  — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  ===

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  irinad [25.08.22 20:58:27] »

  @webmaster: Mulţumesc frumos!

  marykascris / TELEFON [25.08.22 21:09:14] »

  Ca întotdeauna, sfaturile și experiențele voastre, sunt cel mai bun ghid pentru un viitor călător, turist pentru această zonă frumoasă din Italia. Fiind o zonă așa ofertantă, cu atât de multe obiective turistice, este nevoie de un plan bine gândit, așa că articolul tău vine mănușă.

  Iar pozele sunt minunate, asta ca să avem un imbold și mai bun, nu? Aștept cu drag restul povestirilor, pe capitole.

  Felicitări, excelent articol, seară bună, pupici!

  irinad [25.08.22 21:45:30] »

  @maryka: Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită, ecou! Am strâns şi redat câteva idei din organizarea minivacanţei noastre. Toate sunt extrase din experienţa pe care am am avut-o la Bari şi în Puglia. Fiindcă nu am avut foarte mult timp la dispoziţie pentru sejur, orice informaţie dobândită dinainte s-a dovedit a fi foarte valoroasă, dar şi ce am căpătat din mers a fost foarte util. M-aş bucura dacă ce am scris ar folosi cuiva care merge la Bari. Cât despre fotografii, eşti tu prea drăguţă, ele au ieşit aşa datorită faptului că Bari este, realmente, un oraş fermecător.

  Seară liniştită şi o noapte pe măsură! Te îmbrăţişez cu drag!

  mishu [04.09.22 18:54:34] »

  @irinad: Excelent! Il printez si am plecat. Ai facut ca totul sa fie atat de usor si confortabil. Intotdeauna documentarea este partea cea mai grea, in rest obiectivele, fiecare le vede si le simte dupa starea lui de moment, dupa ce is doreste, insa partea organizatorica este comuna tuturor, iar tu ai oferit toate variantele posibile.

  Iar pozele, cu toata modestia a, tine de loc, dar tine si de maiestria fotografului, pe care tu o ai clar in buzunarul au.

  Felicitari, votat cu mare drag.

  irinad [04.09.22 19:46:10] »

  @mishu: Mă bucur să văd că informaţiile şi aspectele care mie mi s-au părut demne de luat în seamă, sunt importante şi în opinia ta. Faza de organizare a unei vacanţe cât de mică ar fi, nu este uşoară, dar este plăcută atunci când o faci cu "aplecare" şi ia ceva timp. Când mergi pe cont propriu, este musai să vii oarecum cu lecţiile învăţate pentru a nu bâjbâi riscând să pierzi timp sau să te enervezi. Chiar şi aşa neprevăzutul îţi poate face diverse figuri.

  Mulţumesc frumos pentru vizită ecou, şi generozitate în a aprecia articolul şi fotografiile!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  irinad, maryka, mishu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0997121334076 sec
  ecranul dvs: 1 x 1