ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

LiechtensteinKlamm - cel mai lung defileu din Alpi

TIPĂREȘTE URM de aici

A fost odată ca niciodată un fierar, care locuia, impreună cu soția și fată lui infirmă, in Austria, undeva in munți, in Plankenau, in apropiere de St. Johann. Dorninc de imbogățire, fierarul a făcut un pact cu Diavolul. I-a spus că ii dă fata dacă ii aduce la ușă izvoarele termale Gastein. Schimbul trebuia făcut in ziua următoare, inainte de cântatul cocoșului. Dar, soția fierarului a aflat de pact și, inainte de zorii zilei, a luat cocoșul și l-a scufundat in apa inghețată. Cocoșul a răgușit și nu a mai putut să cânte, astfel incât schimbul nu a mai avut loc. De supărare, Diavolul a aruncat izvoarele și le-a zdrobit de stâncile deasupra căruia zbura, ingropându-le adânc sub ele, ca să nu mai poată fi găsite de oameni. In căderea lor, izvoarele au format un defileu adânc, dar apele termale nu au mai ieșit la suprafață.

Aceasta este legenda defileului Liechtenstein, cel mai lung defileu din Alpi și cel mai adânc din Austria.

In realitate, apele râului Grossarler Ache au străpuns stâncile inalte de 300 m și au format un defileu lung de 4000 de metri., din care 1000 de metri au fost amenajați in scop turistic.

In anul 1875, Clubul Alpin Pongau a inceput construcția unui traseu turistic prin cheile formate de râul Grossarler Ache. Nu era simplă și nici ieftină construcția unui astfel de traseu. In scurt timp de la inceperea lucrărilor, Clubul Alpin Pongau a realizat că banii s-au terminat și au inceput să caute sponsori. Ajutorul a venit din partea Prințului Johann al II-lea de Liechtenstein, care avea o cabană de vânătoare in Grossarl. Prințul a fost bucuros să contribuie la construcția acestui traseu și a donat 600 de guldeni pentru continuarea lucrărilor. Cu ajutorul acestei donații, in anul 1876 traseul turistic a fost inaugurat, iar numele defileului a fost schimbat din GrossarlerKlamm in LiechtensteinKlamm.

Este ușor de ajuns la Cheile Liechtenstein. Dacă sunteți cu mașina, mergeți spre St. Johann im Pongau, de unde pornește un drum de aproximativ 4 km până la parcările din apropierea defileului. Nu vă opriți la prima parcare, deoarece este cea mai indepărtată de intrare. Mai mergeți și incercați să găsiți loc la cea mai apropiată de casa de bilete.

Se poate ajunge și cu trenul, până in gara St. Johann im Pongau, de unde autobuzul cu numărul 540 vă va duce până in Plankenau, la 2 Km de intrarea in defileu.

LiechtensteinKlamm este deschis din mai până in octombrie, intre orele 9.00 și 18.00. Iarna traseul este inchis.

Prețul unui bilet pentru adult este de 10 Euro și de 5,50 Euro pentru copii și tineri până in 18 ani. Nu este ieftin, dar merită fiecare ban.

La intrare defileul este mai lat, poteca merge chiar deasupra apei, trece apoi peste un pod protejat cu plasă și intră in primul tunel. Pe măsură ce urci in defileu, stâncile se apropie, cerul este undeva sus, mic, o lumină albastră intre monștrii stâncoși. Nu te oprești, continui să urci. Scapi din strînsoarea stâncilor și ieși din nou la lumină, undeva sus, deasupra apei involburate și zgomotoase. Cobori 30 de metri pe o scară in spirală, un melc care te duce jos, aproape de apa involburată. Te oprești. Este prea multă frumusețe! Privești apa care se zbate să scape din strânsoarea stâncilor. Ajungi jos, aproape de ea, ii oprivești involburarea, ii auzi zbuciumul. Satancile se apropie iar, strâng poteca, se intunecă deși nu e seară. Mergi mai departe, spre lumină, sigur vei ajunge la ea. Râul merge mai departe, il urmezi, sigur există o ieșire. După un tunel, se vede cascada, un suvoi de apă involburată care iese dinbtr-o stâncă. Râul a scăpat din strânsoarea stâncilor, defileul este mult mai larg, soarele pătrunde printre stânci și ne incălzește. Am ajuns la capătul vizitabil al defileului.

Traseul vizitabil, lung de 1000 m, este foarte sigur. Câteva podețe bine asigurate și protejate de căderea pietrelor, tuneluri prin stânci, poteci pe lângă stâncile inalte protejate cu balustrade.

In anul 2017, in urma unui accident, defileul a fost inchis. A avut loc o alunecare de teren, stâncile au căzut peste un pod din defileu, rănind câțiva turiști. S-a decis reconstrucția traseului, reconfigurarea lui, prin construcția de noi poduri, săparea a trei tuneluri noi și a patru galerii. Au fost amplasate, in locurile sensibile, plase care să impiedice pietrele să ajungă pe traseu.

Tot atunci a fost construit cel mai frumos pod din traseu, supranumit Helix, o scară metalică, in spirală care coboară 30 m in adâncul defileului. Scara a fost construită pentru a face mai ușor și mai sigur accesul intre două părți mai periculoase ale defileului.

Sunt câteva mici cascade de-a lungul traseului, dar cea mai frumoasă și cea mai mare, cu o cădere a apei de 49 m, este chiar la final, unde este cea mai lată parte a defileului. Aici este amenajată o platformă mare, cu câteva bănci, tocmai bune pentru câteva clipe de odihnă inainte de a face drumul inapoi.

Intoarcerea este pe același traseu, tocmai bine pentru a admira din toate unghiurile defileul și de a surpinde cele mai frumoase imagini.

In total, dus-intors, traseul insumează aproape 2 Km, cu 900 de trepte urcate sau coborâte. Dar nu e grabă, fiecare poate să meargă in ritmul lui. Sunt amenajate și multe platforme de vizionare și fotografiere a apelor râului, a piscinelor naturale formate de-a lungul defileului precum și a stâncilor modelate de apă. Având in vedere că in multe locuri poteca săpată in stâncă este umedă, este recomandabilă purtarea de incălțăminte sport, cu talpa plată.

Dacă vi se face foame, sau sete, inainte sau după parcurgerea traseului, puteți să faceți un popas la restaurantul aflat la intrarea in traseu. Tot in această zonă sunt câteva mici magazine cu suvenire.

Dacă ajungeți in zona Salzburg, rezervați câteva ore și pentru Liechtensteinklamm. Veți petrece câteva ore in care veți auzi doar vuietul râului care curge vijelios prin defileu.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

In apropiere este stațiunea Alpendorf, St. Johann im Pongau, Bad Gastein, cu multe atracții atât vara cât și iarna. La aproximativ 40 km se află Zell-am See și Kaprun.


[fb]
---
Trimis de Mika in 17.04.22 22:39:14
Validat / Publicat: 18.04.22 07:27:10
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1494 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Nu este fum! Este râul care se zbate intre stânci.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57200 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.04.22 07:27:34]
»

Mutat în rubrica "Cheile Liechtenstein, ST JOHANN im PONGAU" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[18.04.22 07:40:33]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[18.04.22 09:06:43]
»

@Mika:

In total, dus-intors, traseul insumează aproape 2 Km, cu 900 de trepte urcate sau coborâte. Dar nu e grabă, fiecare poate să meargă in ritmul lui.

La cat de frumos este totul, cele 900 de trepte nici nu mai conteaza. Nu am vazut aceste chei, insa in mod sigur am sa le trec intr-un plan de viitor. Foarte frumos totul, foarte interesanta gandirea din ultimii ani prin care au amenajat astfel incat sa vezi cat mai mult din aceasta frumusete, si asa cum spuneai si tu, din toate unghiurile. Acest loc va deveni pentru mine "Must see! ", felicitari, votat cu mare drag.

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[19.04.22 07:45:37]
»

Mulțumesc! Asa cum bine știi, Austria are mult de oferit dpdv turistic. Și eu am pus pe lista câteva din recomandările tale. Abia aștept sa merg din nou acolo.

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[19.04.22 07:47:55]
»

@webmaster: Mulțumesc!

mprofeanuPHONE
[19.04.22 22:34:27]
»

@Mika: Superb defileu și atât de bine amenajat! Mi-a plăcut și scara Helix spiralată! Merită cu prisosință cei aproape 2 kilometri parcuși...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, mishu, mprofeanu

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.04679799079895 sec
  ecranul dvs: 1 x 1