ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 5 zile
Prieteni
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Sfarsit si inceput de an pe taramul zeilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 m-a prins pe tărâmul zeilor într-un Circuit de 5 zile/4 nopti. A fost pentru prima oara când am sărbătorit trecerea dintre ani în afara granitelor Romaniei. A fost o experiența plăcută, de vis, pe care vreau sa o împart și altora. Chiar va recomand sa încercați o asemenea aventura. Programul a fost destul de încărcat, obositor pot spune, dar s-a meritat. Am văzut locuri încărcate de mituri și istorie pe care le știam din cărțile scolare sau din documentarele tv. Cele mai importante și cunoscute vor beneficia de review-uri separate.

În rândurile următoare vreau sa expun pe indelete întreg program al Circuitului, pe zile, activitățile intreprinse și obiectivele vizitate.

ZIUA 1.

29 decembrie 2021.

Desteptarea cu noaptea în cap pentru a pleca către Aeroportul Internațional Henri Coanda unde aveam întâlnire la ora 08:15 cu insotitorul de grup și imbarcare pe cursa AEGEAN A3 961, cu plecare spre Atena la ora 10:45. După un zbor lin pe deasupra norilor care a durat 1 ora și 35 minute, am aterizat pe Aeroportul Internațional Elefterios Venizelos, la ora 12:20.

Am îndeplinit formalitatile de frontiera, inclusiv pezentarea testului PCR și a PLF-ului, apoi ne-am întâlnit cu ghidul local vorbitor de limba romana. Un tip în vârsta, extrem de simpatic și bine documentat, care cunostea bine Romania deoarece aici facuse facultatea și mai venise de câteva ori în vizita. Ne-a poftit sa urcam în autocar, grupul nostru numarand doar 20 de persoane, după care am pornit spre Atena. Era ora 13:30.

Traseul urmat a masurat 35 km pe Autostrada Odos Attiki. La intrare în capitala greaca a început turul panoramic. Pe parcursul acestuia am admirat Stadionul Olimpic Panathenaic, locul unde s-a desfasurat prima Olimpiada moderna în 1896 (o scurta oprire pentru fotografii); Grădina și Centrul Zappeion; Templul lui Zeus Olympianul; Parlamentul și Monumentul Soldatului Necunoscut; Piața Syntagma; Muzeul de Numismatica; Academia; Universitatea Naționala și Capodistriana; Biblioteca Naționala; Ministerul de Externe și alte clădiri oficiale. Toate acestea din mersul autocarului. Șoferul grec s-a străduit sa mentina o viteza cât mai adecvată pentru a putea vedea mai bine pe ferestre. Din păcate vremea era innorata și tragea a ploaie. Pentru Attica se anunța doua zile cu nori și ploaie marunta, la o temperatura maxima de 17 grade.

În jurul orelor 16:00 am ajuns la Breeze Boutique Athens (vezi impresii), locația de cazare pentru întreg circuitul. Îndată ce am terminat de despachetat bagajul, m-am schimbat de hainele de pe drum și, în mare graba, am coborat la Recepție unde ma așteptau prietenii. Alături de ei am pornit către Piața Omonia, aflata la 800 m de hotel, cu intenția de a ajunge în Piața Syntagma. Eram cu ochii pe ceas deoarece vroiam sa prin manevrele „evzonilor” din fata clădirii Parlamentului.

De la Omonia am luat-o la pas pe Leof. Stadio, pe lângă Piața Klafthmonos și Piața Kolokotroni unde se afla Muzeul Național de Etnografie și de Istorie și Monumentul lui Theodoros Kolokotronis, erou al Războiului de Independenta (1821-1829), și ajungem în Piața Syntagma care este extrem de aglomerata. În mijloc se afla impodobit un brad uriaș, iar pe margini sunt deschise spatii comerciale adecvate sarbatorilor de Crăciun și Anul Nou. Am înțeles ca nu sunt impuse restrictii de circulatie pe timpul nopții din cauza pandemiei de Covid 19, iar magazinele esentiale, restaurantele și cafe-barurile pot ține deschis pana la ora 02:00. Situația urma să se schimbe după doua zile.

Nu zabovim prea mult în piața și traversam Bulevardul Vasilissis Amalias pentru a pătrunde în squarul unde se găsește Monumentul Eroului Necunoscut și Parlamentul în spate. Renumitii „evzonii” tocmai se pregateau sa încheie celebrul ritual de schimbare al garzii. Preț de un sfert de ora le-am admirat mișcările specifice doar lor. Oricum, mai aveam de gând sa vin aici și, în consecinta, am plecat cu prietenii către Cartierul Plaka. O zona foarte animata, aglomerata, plină de viața, cu străzi largi și inguste în care găsești o sumedenie de magazine, restaurante și cafenele, mulți vanzatori și artisti ambulanți. Am înțeles ca aici se afla centrul comercial al Atenei.

Seara am încheiat-o la Restaurantul Traditional, cu specific grecesc, pe Odos Kolokotroni, unde am servit o porție de miel la cuptor în suc propriu. O bunatate! Abia am putut sa termin portia. Cum oboseala și-a spus cuvântul, am plecat către hotel. Următoarea zi avea să fie plină de aventuri.

ZIUA 2.

30 decembrie 2021.

O dimineața ploioasa în Atena și aveam ceva banuieli ca așa va fi toată ziua. După servirea micului dejun, în jurul orei 08:30, ne-am imbarcat în autocar împreuna cu ghizii și plecam către Peninsula Peloponez unde se afla leaganul civilizației minoice. Pe parcursul excursiei, s-a vizitat: Istmul și Canalul Corint; Epidavros / Epidaur cunoscut pentru teatrul construit în anul 340 iHr, care funcționează și astăzi cu aproximativ 6000 de locuri; Mycene, site-ul arheologic care cuprinde cetatea antica, teatrul și mormântul regilor atrizi Agamemnon și Oreste; Nafplio, un oraș port construit de venetieni care a fost prima capitala a Greciei după castigarea independenței de sub otomani în 1829.

Voi scrie un review separat despre aceasta excursie optionala.

ZIUA 3.

31 decembrie 2021.

Ultima zi din acest an și vremea începe să se schimbe la Atena și în toată Attica. Norii se spulbera, iar soarele își face aparitia. Temperaturile urca pana la 19 grade. Servim micul dejun, apoi plecam către Delphi unde se afla renumitul Oracol și Sanctuar al lui Apollo atât de cunoscut noua din istorie și „Legendele Olimpului” . A fost excursie de „tip rezerva” deoarece im program aveam Croaziera în insulele din Golful Saronic (Hydra, Poros și Egina), dar aceasta s-a anulat din cauza restrictiilor pandemice.

Pe drum către Delphi, în autocar, ghidul grec ne-a comunicat ca orice program de Revelion, în aer liber sau la interior, sunt anulate de „Consiliul Medical de Urgența Elen” , omologul CNSU din Romania. O veste bomba, dar oricum previzibila. Masa de Revelion trebuia sa aibă loc la Hotelul Stanley din Piața Kairaiskaki, intre orele 21:00-01:00, dar acum era de domeniul trecutului. Am avut de ales intre doua variante: primo – primesc banii înapoi, cei 85 euro, și fac Revelionul în camera de hotel; secondo – în schimbul a 20 euro urma sa avem o masa festiva la Boss Boutique Athens aflat vis-a-vis de hotelul în care eram cazat, intre orele 21:00-23:00. Un fel de mic dejun prelungit. N-am cantarit prea mult și am ales prima varianta.

Am revenit de la Delphi în jurul orelor 18:00, dar am avut timp sa cumpăr rapid câte ceva pentru seara de Anul Nou. Chiar dacă am sărbătorit trecerea dintre ani într-o camera de hotel, a fost extrem de frumos sa servesc un pahar de „La mulți ani!” cu prietenii mei. Despre cele vazute în Sanctuarul de la Delphi, inclusiv Muzeul de Arheologie, voi scrie un articol separat.

ZIUA 4.

01 ianuarie 2022.

„LA MULTI ANI!” Un An Nou care sper să fie mai bun și mai manos decât cel trecut.

Am luat micul dejun în jur de ora 08:00, după care plec alături de prieteni într-o excursie de o zi pe cont propriu prin Atena. O parte din grup a ales sa meargă la Cap Sounion (plecare la ora 11:00). M-am gândit să mă alatur, dar când mai vedeam Atena la pas? Era ultima ocazie deoarece, în ziua următoare, era programata excursia pe Acropole apoi plecarea către casa.

Turul prin Atena a pornit din fata hotelului, de pe Odos Chalkokondili, și a continuat către Piața KairaskakiPiața OmoniaOdos AthinaisPiața KotziaPiața Monastiraski, apoi pe lângă Biblioteca lui Hadrian și Agora Romana am continuat traseul pana în Piața Syntagma. În sfârșit, am avut onoarea sa prind schimbarea de garda a „evzonilor” de la bun început. Apoi, am continuat să mergem pe Leof. Vasillissis Sofias și Leof. Vasileos Konstantinou, efectuand opriri în Grădina Naționala și Grădina Zappeion. Vis-a-vis se afla complexul denumit Templul lui Zeus Olympianul. Am vrut sa vizitez, însă ghinion! Era închis din cauza sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare. Am uitat cu totul de acest amanunt: la grecii ortodocsi data de 1 ianuarie este sărbătoare naționala. Toate obiectivele administrate de Ministerul Culturii sunt inchise. Dar, am avut noroc la Kalimarmaro- Panathenaic Stadion. Acesta era deschis și, evident, nu am ratat ocazia unei vizite.

Excursia a continuat la Arcul lui Hadrian de pe Leof. Vasilisis Amalias, apoi traversat promenada Dionysiou Areopagitu pana la Dealul Areopagus de unde se deschide o panorama supreba peste Atena. La intoarcerea către hotel am luat-o la pas prin Cartierul Plaka, indeosebi pe Odos Ermou, o strada comerciala care m-a fascinat total. Trebuie sa închei cu un amanunt surprinzător: afara au fost 24 grade fiind nevoit la un moment dat sa duc jacheta pe umar.

Am revenit la hotel către orele serii, iar oboseala m-a făcut sa rămân la camera. Eram satul oricum! În plus trebuia sa fac bagajul deoarece era ultima noapte petrecuta în Atena.

ZIUA 5.

02 ianuarie 2022.

Dimineața plecarii din Atena. Micul dejun și predarea camerei la ora 09:00. Întâlnire cu ghidul grec în holul de la Recepție și plecarea pe jos către Acropole pe următorul traseu: Piața Omonia Piața MonastiraskiOdos AreosOdos Dioskouron Odos TheoriasDealul Areopagus. Ghidul grec a plecat către Acropolis Ticket Office pentru a cumpăra biletele de acces – 20 euro/persoana, 10 euro/persoane cu vârsta de peste 65 ani, gratuit pentru copii sub 18 ani -, iar noi am urcat pe Areopagus. Era pentru a doua oara în 24 de ore pentru mine și prietenii mei, dar parca a avurt alt farmec.

La poarta de acces pe Acropole am avut o surpriza plăcută: ghidul grec ne-a dat banii înapoi, spunând ca „in prima duminica din fiecare luna de iarna accesul este liber pe Acropole” . Exact! Era data de 2 ianuarie, prima duminica din a doua luna de iarna. Frumos!

Nu o să spun prea multe despre vizita pe Acropole, o să fac asta într-un review separat, dar pot sa remarc un lucru: am rămas fermecat în acest loc vechi de aproximativ 2500 de ani chiar dacă multe dintre ruinele existente nu sunt originale (cu excepția unora aflate la Muzeul Național de Arheologie, altele de găsesc pe alte meleaguri și nu vor să fie retrocedate proprietarilor de drept).

Vizita pe Acropole a durat o oră și jumătate. Tot atat am primit timp liber la dispoziție, după care trebuia sa revenim la hotel pentru transfer la aeroport. Nu era timp suficient pentru vizita la Muzeul Acropole. Era un rând kilometric la intrare. Am profitat de timpul lăsat și am trecut ultima oara prin Piața Monastiraski și Agora Romana. Aici, alături pe Odos Epaminonda 2, am servit un prânz copios la Taverna Akropolis. La hotel am ajuns la ora 13:30, iar o jumătate de ora mai târziu plecam cu autocarul către Aeroportul Venizelos. Imbarcarea a decurs fără probleme pentru cursa AEGEAN A3 962, cu plecare la ora 17:40, la fel și zborul către casa. Chiar am ajuns cu 20 minute mai devreme la Otopeni. Cu debarcarea și verificarea documentelor, inclusiv formularul PLF, am mai pierdut vreo 40 minute. Alții au stat mai mult!

Asta a fost aventura mea de sarbatorile Anului Nou pe tărâmul zeilor. A fost superb! Sper sa am în continuare timpul necesar pentru scrie în parte cele vazute la Corint, Epidaur, Mycene, Delphi și Acropole.

Un An Nou plin de vacanțe minunate doresc tuturor membrilor AFA!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 23.01.22 22:26:46
Validat / Publicat: 24.01.22 08:39:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1228 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Acropole din Atena. Parthenonul (02.01.2022).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

danappscris / TELEFON [24.01.22 09:45:38] »

Am citit cu mare placere articolul tau. Felicitari, cred ca ai facut o alegere buna cu Atena pe final de an si totodata inceput de an nou.

Sa dea Dumnezeu sa avem un an nou normal, fara restrictii si alte nebunii. Sa ne bucuram de cat mai multe excursii.

ovidiuyepi [24.01.22 09:58:05] »

@danapp: Multumesc pentru ecou! Sunt intru totul de acord cu dumneavoastra!

mprofeanuscris / TELEFON [24.01.22 10:19:09] »

@ovidiuyepi: Un circuit frumos, intens, cu foarte multe obiective turistice de prim rang văzute! Interesant și modul în care ai făcut trecerea dintre ani! Să fie de bun augur!

Mi-ai adus aminte de circuitul meu din vara anului 1999 în Grecia, făcut cu mașina proprie dar și cu copiii, ce mult a trecut de atunci, sunt amintiri ce nu se pot uita!! ????

ovidiuyepiscris / TELEFON [24.01.22 10:46:48] »

Aveti perfecta dreptate! Sunt amintiri care nu se pot uita. Pentru asta trebuiesc improspatate.

ANILUscris / TELEFON [24.01.22 15:04:54] »

Îmi dau seama ce frumos se vede Atena de la înălțimea autocarului! Și spun asta din experiența excursiilor cu autocarul în diverse destinații de vacanță, dar Atena am văzut-o mergând pe jos...

Păcat că s-au anulat excursia în insule și petrecerea dintre ani... offf pandemia asta...

Nouă ne-a plăcut Atena atât cât am reușit să vedem!

Costul vacanței trecut în caseta tehnică bănuiesc că este per persoană... mi s-ar părea maxim, 499 euro/ 3 adulți...

Felicitări pentru alegerea făcută și să avem un an normal de bun!

elenaadinascris / TELEFON [24.01.22 16:28:19] »

Mi-a plăcut articolul, se vede că a fost scris cu plăcere și circuitul în sine a fost o experiență reușită! ????

Aștept să citesc și continuarea! ????

flaviana77 [01.02.22 10:30:16] »

Buna, ei bine in aceasta dimineata articolele tale despre Atena mi-au mers direct la suflet.

Revelionul petrecut de mine la Atena din anul 2008 spre 2009, este una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele.

Atunci pot sa spun ca am vazut mult din Grecia, a fost cea mai complexa excursie a mea. Atena 8 zile, circuit.

De atunci nu am mai reusit sa ajung acolo, desi mi-am promis ca o sa ma intorc pe Acropole.

Iti doresc un an nou plin de sanatate si impliniri.

Mi-a placut sa calatoresc pe urmele tale. ????

ovidiuyepiscris / TELEFON [01.02.22 15:34:52] »

@ANILU: Pretul Circuitului a fost de 499 euro/persoana, iar intrarea la obiective s-a platit separat.

Multumesc pentru ecou si sa speram ca in acest an vom calatori fara restrictii.

ovidiuyepiscris / TELEFON [01.02.22 15:37:11] »

@flaviana77: Va doresc din suflet sa ajungeti cat mai repede pe Acropole, dar intr-o perioada fara zapada.

Multumesc pentru ecou si va doresc un an fericit si plin de excursii reusite (fara restrictii).

ovidiuyepiscris / TELEFON [01.02.22 15:40:04] »

@elenaadina: Multumesc pentru ecou. Incerc sa-mi fac timp pentru a continua redactarea impresiilor. Doar in weekend pot lucra, dar atunci nu trebuie sa intervina alte probleme.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, danapp, elenaadina, flaviana77, mprofeanu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Grecia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090549945831299 sec
    ecranul dvs: 1 x 1