ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Eleganta si splendoare in orasul aristocratiei

TIPĂREȘTE URM de aici

MALTA

03 august/sambata.

Pentru aceasta zi frumoasa in program am avut vizita la Mdina si Rabat, adica „centru si periferie", doua orase invecinate din centrul insulei, ambele considerate adevarate bijuterii arhitectonice. Startul s-a dat la ora 09:40 din parcarea Hotelului Excelsior, in compania aceluiasi domn Janos, ghidul nostru. La carma autocarului era alt sofer, cu nume de rezonanta mediteraneana: Franco. Traseul pana la destinatie a durat circa o ora si jumatate din cauza traficului aglomerat, cu trecere prin Floriana, Marsa, Qormi San Georg, Balzan si Attard.

MDINA este un oras vechi, de-a dreptul magnific, denumit anterior Citta Vecchio sau Citta Nobile, in prezent cunoscut sub titulatura de Silent City/Orasul Tacut. A fost si este gazda nobilimii malteze si vechea capitala a insulei, un oras tipic medieval, fortificat, pe un deal din centrul Maltei. Populatia numara astazi in jur de 300 de suflete. Intrarea in oras se face prin celebra Poarta Vilhena, construita in stil baroc in 1724, dupa planurile lui Charles Francois de Monalion, in timpul magistraturii Marelui Maestru Antonio Manoel de Vilhena. Nu este permis accesul masinilor in oras, oferind acestei urbe pietonale o senzatie istorica uluitoare. Totusi, localnicii au acces cu autoturismele in interior, la fel si autospecialele de interventie si cele de aprovozionare. Cu intrarea sa magnifica si santul reconceput recent care stau la baza Mdinei, Silent City este unul dintre cele mai frumoase exemple ale unui oras european fortificat si una dintre atractiile de top din Malta.

Istoria Mdinei dateaza de peste 4000 de ani si traditia dicteaza ca aici a poposit o vreme Sfantul Apostol Pavel dupa ce a naufragiat pe insulele malteze. Mdina este captivanta pentru atmosfera sa atemporala si comorile sale culturale si religioase. Cuprinzand strazi lungi, inguste si intortocheate, poate fi observata o selectie de fatade impresionante toate fiind de arhitectura medievala si baroca. Mdina trebuie vizitata minutios pentru a aprecia stilul arhitectonic, usile de la intrare in imobile, impunatoare, si mai multe atractii, cum ar fi Temnita Mdina sau Experienta Mdina care ofera o prezentare audio-vizuala a istoriei orasului.

Turul pietonal incepe de la Poarta Vilhena si continua prin Piata San Publius unde se afla Palatul Vilhena (Muzeul National de Istorie) si Corte Capitonale (Consiliul Municipal) , apoi, la pas, pe Triq L-Inguanez pana in Piata Sfatului si pe Triq San Pawl cu oprire in Piata Arhiepiscopului. Aici se afla impunatoarea Catedrala Sfantul Pavel inchinata sfantului apostol, fondata in secolul al XII-lea si, conform traditiei, se ridica pe locul unde guvernatorul roman Publius l-a intalnit pe Apostolul Pavel in urma naufragiului sau in Malta. Este singura catedrala de pe insula refacuta dupa cutremurul din 1693, dupa planurile arhitectului Lorenzo Gafa. Catedrala adaposteste pictura Conversiei Sfantului Pavel realizata de Mattia Preti, o pardoseala de marmura sompruoasa, pictura toscana din secolul al XV-lea infatisand pe Maica Domnului cu Pruncul si fresce care prezinta istoria naufragiului Sfantului Pavel. Din Piata Arhiepiscopului se continua turul pe Triq Villegaignon, strada care imparte Mdina in doua, si Triq il-Wesghe ta Santa Agata, de unde putem admira o panorama superba asupra asezarilor Ta Qali, L-Imtarfa, Attard si Mosta. Turul se incheie la Greek' s Gate/Poarta Grecilor care asigura accesul catre De Redin Bastion (ziduri si sant de aparare) si Rabat. Am vizitat bastionul, dupa care revenim la Poarta Vilhena prin Piata Mesquita, Piata Beata Marija Adeota Pisani si Piata San Publius.

De retinut faptul ca Mdina ofera o varietate de evenimente culturale, cum ar fi festivalul medieval de la inceputul lunii mai unde este obisnuit sa se vada reconstituiri istorice, jocuri si o piata de strada care reflecta bogatul patrimoniu cultural al orasului.

A urmat o binemeritata pauza pentru hidratare la o terasa din parcarea langa Porta Vilhena, apoi masa de pranz la restaurantul Root 81, la alegere fiind dorada la gratar (preferata mea), braggioli sau fenkata stropite cu un pahar de vin alb. Dupa servirea mesei, s-a trecut la partea a doua din programul zilei: vizita in Rabat.

RABAT sau Ir-Rabat (limba malteza) este un oras invecinat cu Mdina, avand o populatie de 11.500 de locuitori. Numele inseamna suburbie in araba veche si acest lucru se datoreaza faptului ca se afla situat in afara Mdinei. Cele doua asezari erau un singur oras pana cand stapanitorii arabi au sapat un sant peste deal si au fortificat varful, luand nastere astfel Mdina. Rabat avea ziduri proprii in perioada romana, dar acest lucru poate fi vazut astazi doar in parti ale modelului strazilor.

Orasul este renumit pentru faimoasele Catacombe ale Sfantului Pavel si ale Sfantei Agata. Acestea erau folosite in epocile punica si romana pentru a ingropa mortii deoarece, conform culturii, era neigienic sa ingropi mortii in oras. Catacombele nu au fost niciodata menite sa fie ascunse in timpul persecutiilor sau ca locuinte. Situl a fost investigat pe deplin in 1894, de catre dr. Antonio Annetto Carmon, in prezent fiind administrat de Heritage Malta (Agentia Nationala pentru Muzee, Practici de Conservare si Patrimoniu Cultural). Exista peste 30 de subterane - hipogei - in intregul sit dintre care doar 24 sunt deschise pentru vizitare. Acestea prezinta dovezi ale inmormantarilor pagane, evreiesti si crestine, unul langa altul, fara diviziuni vizibile. Principalul complex, care acopera o suprafata de peste 2000 mp, este pana acum cea mai mare Catacomba descoperita pe insula. Cele doua hale din partea de jos a scarilor de la intrare prezinta doua mese agape. Desi complexul contine aproape toate tipurile de inmormantare gasite in repertoriul maltez, cele mai bine reprezentate sunt asa-numitele morminte baldacchino. Aceste inmormantari independente, cu baldachin, domina principalele coridoare ale complexului, cele patru arce si stalpii de sustinere sunt exemplare.

Palatul si Muzeul Wignacourt reprezinta un alt obiectiv major din Rabat. Cladirea care adaposteste Muzeul a fost construita in 1749, in stil baroc, si poarta numele Marelui Maestru Alaf de Wignacourt care a condus Ordinul Ioanitilor intre anii 1601 si 1622. A fost un personaj extrem de popular printre maltezi spre deosebire de alti conducatori. Cladirea este structurata pe trei niveluri. Subsolul este legat de Grota Sfantului Pavel si contine, de asemenea, un numar de catacombe punice, romane si crestine timpurii care sunt intersectate cu un complex de adaposturi antiaeriene folosite de populatie in timpul Bataliei pentru Malta, 1941-1943, in momentele cand avioane germane si italiene bombardau insula. Se crede ca in Grota a ramas o perioada de timp Apostolul Pavel dupa naufragiu. In anul 1619, Marele Maestru Alaf de Wignacourt a ridicat statutul Grotei si al Bisericii de deasupra acesteia la o Biserica Colegiala.

In Rabat, turistii mai pot vizita Casa Bernard, Domus Romana si Villa Romana, Biserica Nasterii Maicii Domnului, Casa Cosmana Navarra, Biserica Franciscana, Fortul Bingemma, Biserica Sfanta Ecaterina, Biserica Dominicana, Biserica Sfanta Agata, Biserica Sfantul Marcu.

Recomand cu mare interes vizita in cele doua orase istorice ale Maltei deoarece sunt multe de vazut si invatat.

PS: Cu ocazia Sfintelor Sarbatori ale Invierii Mantuitorului urez un calduros La Multi Ani si multa sanatate tuturor membrilor AFA!

PASTE FERICIT!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 28.04.21 11:41:05
Validat / Publicat: 28.04.21 15:23:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 1222 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Statuia Sfantului Pavel de pe Triq San Pawl din Rabat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.04.21 08:26:08]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Mdina, orașul tăcut, MOSTA-MDINA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Malta]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mdina, orașul tăcut:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071063041687012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1