ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
Prieteni
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Ludwig al II-lea si castelul Herrenchiemsee

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Initial am vrut sa povestesc despre castel impreuna cu lacul (vezi impresii), insa mi-am dat seama ca totusi merita un articol separat. Traversarea de la locul de plecare (Prien am Chiemsee) dureaza doar 15 minute, iar Herrenchiemsee este primul loc de oprire.

Aici exista un loc de unde poti achizitiona biletul de acces pentru castel, atentie, biletul se ia doar de aici, afland totodata si ora la care incepe turul tau. Aceasta deja imi dadea acea stare de “deja-vu” avand in vedere castelul Neuschwanstein despre care am povestit aici vezi impresii

Insa o prima surpriza placuta, am fost intrebate de unde venim si ni s-a spus ca vom primi materiale in limba materna de la ghidul turului nostru (noi am ales turul in limba engleza), si intradevar cand ne-a luat ghidul in primire, fiecare a primit o coala A4 cu un text in care aveai traduse explicatiile ghidului in cazul in care nu intelegeai ceva, insa am avut parte de un ghid minunat si la polul opus fata de ghidul avut la Neuschwantein. Acela era un tip mai pe la 40 de ani, blazat de ce avea de facut, o sa spuneti ca poate ca prezentand acelasi lucru de atatea ori s-o fi saturat, insa daca asa iti castigi banii, aunci fa-o cum trebuie. In schimb aici am avut as putea spune un tinerel insa minunat.

Tot aici se gaseste un magazin de suveniruri, un birou de informatii dar si toalete. Avand in vedere ca poate nu orice coboara aici isi doreste sa viziteze si castelul (unii erau doar in plimbare avand in vedere ca sunt si destule locuri in care sa te retragi in liniste si sa fii doar tu cu natura).

Dar noi sa ne continuam drumul, iar pana la castel ai 15 minute pe jos sau poti ajunge acolo cu o caruta, al carui bilet insa este destul de piperat (3,5 euro sens adulti, copii 1 euro). Drumul este insa placut, prin padurice, un inceput frumos de toamna, asa incat nici nu-ti dai seama cand ai ajuns. Avand in vedere ca aveam aproximativ o ora pana la turul nostru, am putut sa admiram gradina castelului si sa facem si poze. Ghinionul meu insa cu pozele s-a numit soarele, care se incapatana sa imi intre in cadru. Gradina este amenajata simetric, aici existand fantani si statuete, influenta fiind data de Palatul Versailles, si ceea ce era util intradevar, era ca existau si placute cu explicatii altfel incat oricata imaginatie ai fi avut, nu intelegeai foarte bine ce reprezinta ceea ce vezi.

Astfel incat, o prima fantana cu o multime de statui infatisand oameni sau broaste este o reprezentare a zeitei Latona si a copiilor ei Diana si Apollo, care a transformat taranii licieni in broaste ca razbunare ca le-a refuzat potolirea setei ei si copiilor ei. Mai multe explicatii dar si o poza mult mai reusita a fantanii gasiti aici latone.chateauversailles. ... egend-of-latona

Alte doua fantani ceva mai micute numite Fantana de marmura din Sud si Fantana de marmura din Nord sunt decorate cu animale dar si statuete reprezentand zeitati, cea din Sud cu zeita apelor, Amfitrita sotia lui Poseidon dar si zeita lumii plantelor, Flora, iar cea din Nord, pe langa animale, le reprezinta pe Diana si Venus.

Avand in vedere ca mai aveam ceva timp la dispozitie am ales sa stam putin si pe o banca si sa admiram ce se intampla in jurul nostru.

Dar hai sa intram in castel, unde chiar de la intrare un panou iti spune de la ce “poarta” A, B sau C porneste turul tau. Aici am vazut ca in afara de germana, mai erau tururi in croata sau italiana. Nu stiu daca mai erau si in alte limbi, insa am vazut si grupuri mari, astfel incat cred ca se poate organiza si in functie de asta. Ne-am lasat gentile mai voluminoase in dulapioare si am pornt la drum. Aveam in grupul nostru si niste turisti americani dar si asiatici care la tot pasul erau doar WOW! si WOW! in timp ce eu si prietena mea ne cam oripilam de atata opulenta obsesiva a unui personaj controversat, dar mai si glumeam spunand ca era unul singur care cheltuia o multime de bani, pe cand noi avem o multime de bugetari pe care ii platim pentru mofturile lor. In fine, sa depasim momentul si sa pornim la drum.

Ca atentionare, daca aveti rucsac in spinare veti fi rugat sa il puneti in fata, si nu aveti voie sa faceti poze. Muzeul este “Barrier free!” , aveam in grup o persoana in carucior cu rotile, este un lift special pentru aceste persoane dar si pesoanele mai in varsta sau cu probleme locomotorii, pentru a facilita accesul la etaj. Asadar cu foitele in mana si cu un ghid minunat am pornit la drum. Recunosc cinstit ca nu m-am uitat pe foaie pentru ca aceasta prezinta oarecum pe scurt ce ne-a prezentat ghidul, dar acest tanar era atat de bine pregatit incat era mai mare dragul sa il asculti, iar intrebarile mai ciudate la care nu stia cum sa raspunda le gestiona cu delicatete.

Asadar Regele Ludwig II a cumparat Herreninsel ca locatie pentru Palatul regal (al treilea dupa Neuschwanstein si Linderhof), pe care si-a dorit sa il construiasca dupa modelul Palatului de la Versailles, avand in vedere admiratia pe care o avea fata de Regele Soare (Luis al XIV-lea sl Frantei).

Despre Ludwig II am citit mai mult cand m-am documentat despre Neuschwantein si imi aduceam aminte destul de multe, si normal cate ceva ne-a spus si ghidul, trecand la fel cu delicatete peste viata si destinul acestui rege. Nu am sa va povestesc acum ce puteti citi si voi de pe internet, dar viata lui a fost destul de interesanta, iar motivul mortii lui poate ca il vor afla urmasi nostri, acum sunt inca supozitii, cea mai avansata fiind insa ca “a fost sinucis” .

Acest palat a fost construit avand 70 de camere, din care insa doar 20 au apucat sa fie amenajate, restul aflandu-se si acum la rosu, nemaidorind nimeni sa investeasca atatia bani pe mai departe. Acum am sa strabat impreuna cu voi fiecare camera, asta dupa ce am urcat o luxoasa scara pentru a ajunge la etaj.

Sala de garda/Prima incapere de stat: Am spus deja ca opulenta ne va lovi ochii in fiecare camera pe care o vom strabate, asa ca nu am sa mai mentionez asta, am sa punctez insa cateva din cele aflate in fiecare loc, asadar aici ghidul ne-a prezentat cele 4 busturi din marmura de Carara, ale maresalilor favoriti ai Regelui Soare dar si picturile de pe pereti si care prezinta scene de razboi (normal, tot din vremea lui Luis XIV dar si Luis XV), iar tavanul prezinta scene mitologice. Tot aici ghidul avea sa ne spuna ca in nici o camera nu vom intalni picturi ale lui Ludwig II sau alti membri al familiei, totul se invarteste in jurul Regelui Soare.

Prima antecamera este dominata de un dulap mare decorat cu foite de aur, sidef si figuri din alama aurita, in schimb a doua antecamera este dominata de 3 lustre din cristal de Boemia si bronz aurit si care se reflecta in cele 2 oglinzi care sunt de altfel cele mai mari din castel.

Si am ajuns in “dormitorul de parada” bine numit asa deoarece regele acorda prima si ultima audienta din pat. Culoarea dominanta a camerei este culoarea rosie iar ornamentele aurii. Aici ghidul ne-a povestit ca de fapt in tot castelul sunt doar 3 kg de aur, desi pare mult mai mult, si chiar daca 3 kg par o oarecare cantitate, la cat auriu am vazut in castel de ma dureau deja ochii aveam senzatia ca este mult mai mult.

Urmeaza “Sala sfatului” dedicata succeselor lui Luis al XIV prin reprezentarea acestora in tablourile de deasupra usilor, apoi am trecut prin “Galeria de oglinzi” care are aditional in colturi inca doua camere: Camera de Razboi si Camera de Pace, acestea trei au in total aproape 100 m lungime si s-a dorit sa fie o copie a salii de bal a castelului de la Versaille, numai ca aici nu au avut loc niciodata festivitati.

Si ajungem acum in camerele private ale regelui Ludwig al II-lea, unde de fapt el a locuit doar 10 zile, in septembrie 1885. Asa ca am trecut rand pe rand prin dormitorul personal, unde in afara patului ragasim pe masuta respectiv semineu busturile ce ii reprezinta pe Maria Antoaneta si Luis al XIV-lea, biroul de lucru unde se afla una dintre cele mai pretioase piese de mbilier, masa de lucru, confectionata la Paris cu intarsie din 16 feluri diferite de lemn pretios. Tot aici se afla un ceas deosebit ce arata ora dar si asezarea planetelor si zodiacul si tot aici mai regasim inca o piesa deosebita, candelabrul de cristal, cea mai grea lustra din castel avand 480 kg.

Si ajungem si in sufragerie unde deasupra mesei se afla o lustra confectionata in Meissen, o lucrarea unica ca de altfel toate portelanurile de aici, si asta deoarece planurile au fost distruse mai apoi din ordinul regelui. Si am sa mai zabovesc in aceasta camera, unde opulenta era regina, lustra ar fi fost superba luata element cu element, atat de multe detalii incat aveai senzatia ca totul este real, insa atat de apasator incat devenea deranjant. Si pentru ca orgoliul acestui rege sa fie dus la extrem, masa care este asezata in centrul camerei se numeste “Masa pune-te” , cu trimitere la basmul fratilor Grimm, masa putand fi coborata la demisol unde era incarcata si cu un lift era urcata la etaj in camera regelui, asa incat servitoriii nu mai intrau in contact cu regele.

Am mai vazut galeria mica a oglinzilor, casa scarilor care era nefinisata (era la rosu), sala liftului unde se incarca masa, baia, construita sub forma unei bai antice rotunde, cada avand o capacitate de circa 60 metri cubi.

Si cum vizita in castel s-a incheiat, noi ne-am continuat drumul spre muzeul care este la parterul castelului si care arata momente din viata regelui incepand din copilarie, familia regala, sunt recreate unele camere din castel, si altele.

Mai trebuie spus ca in acest bilet intra si vizitarea unei manastiri augustine insa cum prietena mea si mama ei doreau sa mergem mai departe spre Fraueninsel, am mers acolo (eram in minoritate asa ca alegerea nu era a mea).

Acum insa am sa va mai spun ceva, aceasta manastire augustina, este de fapt vechiul castel si uitandu-ma cand am ajuns acasa peste pliantele luate de la castel am vazut ca ar fi meritat sa ajungem si acolo asa ca nu ratati si acest obiectiv, merita sigur, o sala de bal superba, camera amenajate ca si cand ar fi locuita in continuare, picturi si multe altele.

Mai multe informatii puteti afla din pagina oficiala a castelului herrenchiemsee.de/englisc ... alace/index.htm eu am sa va mai ofer niste informatii utile pentru planificarea vizitarii acestui castel.

Cursa cu vaporasul – 20 minute

Cursa cu caruta pana la castel 15 minute (de la jumatatea lui aprilie pana in octombrie), sau 20-25 de minute pe jos – de preferat pe jos daca va place natura, drumul este minunat

Turul ghidat 30-35 minute

Vizitarea muzeului 30-15 minute

Vizitarea manastirii 60-90 minute

ro.wikipedia.org/wiki/M%C ... _Herrenchiemsee

Si normal, la acesti timpi trebuie sa mai puneti si alte variante, vreti sa mai stati putin prin zona, poate fi coada la vaporas sau sa nu mai prindeti turul ghidat in limba in care doriti decat peste vreo ora, asa ca totul poate intarzia. Acum ca suntem in pandemie, cu atat mai mult grupurile sunt mult mai mici asa ca este cu atat mai greu.

Web, te rog sa atasezi acest filmulet ca sa va faceti o mica idee despre acest castel youtube si multumesc.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 22.10.20 18:57:58
Validat / Publicat: 22.10.20 19:53:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Herrenchiemsee - parcul din fata castelului si niste statui
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.10.20 19:53:20]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[22.10.20 20:31:06]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[22.10.20 20:43:23]
»

@webmaster & @webmasterX:  Multumesc frumos, o seara linistita!

krisstinnaPHONE
[22.10.20 21:54:13]
»

@mishu:  Ce bolnavi! Ce naiba sa faci cu zeci de camere? ​​​​

​​Din mantia regală aș face o draperie ​​

​​Îmi place tare mult să vizitez castele, sunt curioasă să văd până unde merge "boala" fiecăruia. ​​

Aia cu "masă pune-te" merge acum, in pandemie

Foarte interesant și frumos obiectiv, pe gustul meu

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[22.10.20 22:30:12]
»

@krisstinna

Ce bolnavi! Ce naiba sa faci cu zeci de camere? ​​​

Ludwig al II-lea chiar a fost nebun, cel putin asa se spune, si daca ne gandim ca a trait in secolul XIX il vedem destul de aproape de noi, iar eu din ce am citit despre el am cam fost socata. Aceste 2 castele ale lui pe care le-am vizitat mi s-au parut de o opulenta apasatoare (din Herrenchiemsee ce a fost gata) si prin banii cheltuiti si el si-a atras oprobiul societatii, cred ca uneori puterea te orbeste.

Intamplator am vazut anul trecut si un castel al primului rege din casa Wittelsbach (ce-i drept o distanta de niste sute de ani), insa mult mai simplu, dar cu aceeasi politica, in interior nu aveai voie sa fotografiezi, doar pe niste holuri si inca cateva locuri. O sa ii vina vremea si acelui castel sa il povestesc.

Castelele sunt frumoase, insa uneori sunt altfel decat ne asteptam noi, uneori mai mult alteori mai putin, insa macar ca experienta merita vazute, si ne luam de acolo ce ne place.

Sa stii ca la utilitatea mesei acum ma gandeam si eu .

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

​​​​

alex1987sbPHONE
[24.10.20 00:43:34]
»

... pffiiiuu... ce faina-i istoria si arta acum... ????... nu degeaba merg mana in mana cu geografia... ????... o cina regala de dadea regele era de vis... ????????

mishuAUTOR REVIEW
[24.10.20 17:27:30]
»

@alex1987sb, foarte amuzant ecoul tau, multumesc pentru vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex1987sb, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Herrenchiemsee (Schloss Herrenchiemsee) [Chiemsee]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074735879898071 sec
    ecranul dvs: 1 x 1