ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

„Orașul unde chiria unui apartament costă mai puțin de patru lei lunar!“– Fuggerei (Augsburg), Germania

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pai, voi ce ati spune daca ati vedea un astfel de titlu? Probabil ca si mine ati citit articolul sa vedeti despre ce este vorba, asadar am aflat unde se afla, este un cartier al orasului Ausgsburg, si de aici am tricotat mai departe, am inceput sa ma uit ce as mai putea vedea prin Augsburg asa incat am decis ca Augsburg este un “Must see!” dar pana sa va povestesc despre oras am sa va spun povestea acestui cartier, si am sa incep cu o corectie, chiria este mai putin de 4 lei ANUAL, informatia insa nu este completa, dar sa o luam treptat.

Intre timp am reusit sa ermin si articolul, m-am luat de cap singura vazand cat de lung a iesit, imi cer scuze, dar daca nu puteti sa il cititi din prima, luati-o usor, puteti sa il impartiti pe zile, a fost un loc care m-a fermecat.

Acest cartier numit Fuggerei este un loc pe care nu ar trebui sa il ratati, Augsburg este foarte aproape de Munchen, cu trenul rapid faceti circa 30 de minute, cu trenurile regionale 45 de minute, pentru mine a fost una dintre destinatiile in care m-am folosit de Bayern tichet vezi impresii (pe care am sa il mentionez mereu avand in vedere ca este un bilet foarte convenabil pentru deplasari multiple intr-o singura zi si mai ales in grup (maxim 5 persoane).

Asadar intr-o sambata dimineata deja la ora 9:15 eram in Augsburg, si dupa ce am vizitat primaria (voi povesti si despre ea separat deoarece este aparte) am mers direct spre Fuggerei, adresa este Jakoberstraße 26, pagina oficiala fugger.de/en/fuggerei.html

Cateva date generale:

- Program aprilie – septembrie 8 – 20; octombrie-martie 9-18, pretul unui bilet intreg 6,5 euro, exista insa si reduceri. Ceea ce este interesant este ca poate fi achizitionat si un abonament anual, valabil pentru 2 persoane si care costa 20 de euro, si de ce ai vrea sa iti iei un abonament anual? Si desi asta este concluzia, am sa o spun de la inceput, este un loc unde as vrea sa mai merg inca o data, este ca o oaza de liniste.

Se poate solicita si ghid, 45 minute dureaza un tur ghidat (inainte era 60 de minute, cred ca acum s-a schimbat din cauza de stim ce...) si costa 70 euro in germana sau 90 euro intr-o alta limba, cele consacrate deja pe care le regasim de obicei, dar ca o surpriza placuta, si in limba romana, rezervarea unui tur ghidat se face cu cel putin o saptamana in avans.

Locul este in majoritea lui accesibil si persoanelor cu handicap mai putin casele care se pot vizita si buncarul. Sunt permisi cainii dar cu lesa.

Mai trebuie mentionate niste reguli pe care vizitatorii trebuie sa le cunoasca, acestea sunt locuinte obisnuite, asa incat trebuie pastrata decenta fata de locuitorii lor (sunt circa 150 de locuitori, dintre care multe sunt persoane in varsta), asa ca nu trebuie sa ne bagam cu bocancii in intimitatea lor, sa respectam spatiile verzi si curatenia, linistea, si de aceea exista o anume locuinta ce poate fi vizitata, amenajata gen muzeu.

Acum cateva generalitati despre acest cartier. Este cunoscut ca fiind cel mai vechi complex de locuinte sociale din lume, ca un orasel avand in vedere ca este inconjurat de ziduri si accesul se face prin 5 porti care seara la ora 10 se inchid, si care cuprinde 67 cladiri cu 142 apartamente, si o biserica. Jakob Fuggerei a fondat acest complex in numele lui si al fratilor lui in 1521.

Si da, chiria este 0,88 euro pe an si asa a fost de la inceputuri, doar ca atunci acea chirie insemna un gulden (in 1521 un gulden reprezenta salariul pe o saptamana al unui negustor). Si tot echivalentul unui gulden se plateste si catre biserica. Si ca o mica paranteza atat in Germania cat si in Austria (probabil si alte tari) se plateste o taxa anuala catre biserica iar aceasta taxa o puteti include in declaratia de venit pentru a fi scazuta de la impozit. Dar sa stiti ca in afara chiriei, restul platilor le suporta locuitorii, adica intretinere, gunoi, lumina, dar asta nu inseamna mult pana la urma (nu stiu cum este in Germania, in Austria de exemplu in orasul in care locuiesc eu acum intretinerea-ce cuprinde si gunoiul, precum si electrica inseamna cam 20% din darile totale.

Revenind insa la felul in care sunt alesi locuitorii din acest cartier, deoarece sa fim sinceri, cred ca mult mai multi ar vrea sa stea aici, sunt cateva conditii (unele stabilite chiar de la inceput, adica in urma cu 500 de ani) pe care doritorii trebuie sa le indeplineasca si acestea sunt:

Sa locuiasca in Augsburg de cel putin 2 ani (stramosii, varsta, statutul familial nu conteaza ci acel statut de persoana in nevoie),

Sa fie buni catolici

Sa participe la 3 slujbe zilnice in memoria intemeietorilor (am inteles ca trebuie sa spuna trei rugaciuni: Ave Maria, Rugaciunea catre cel de Sus si Crezul Nicene – despre acesta gasiti informatii pe net)

Si ca sa fiu cinstita, cerintele nu sunt absurde. Totodata mai sunt cerute rezidentilor mici servicii cum ar fi sa asigure servicii de paznic de noapte, ajutor la biserica, gradinarit. Ce am citit dragut privind regulile, a fost ca dupa ora 10, accesul rezidentilor este permis cu plata unei taxe de 0,5 euro, dupa miezul noptii taxa creste la 1 euro, asa ca te poti simti cam ca la sanatoriu. Dar ca sa intelegem si mai bine cum au fost posibile toate acestea, ar trebui sa povestim putin despre aceasta familie Fuggerei cu cateva date istorice:

Primele documente in care se atesta venirea familiei Fuggerei in Augsburg dateaza din 1367 pentru ca la inceputul anilor 1400 deja sa se vorbeasca despre ceva afaceri ale familiei, dezvoltate an de an, ca sa mentionam doar faptul ca in perioada 1472-1486 averea familiei sa se dubleze, iar familia se muta din breasla tesatorilor in breasla negustoriilor, fiind mentionati in registrul orasului printre cei mai bogati negustori din oras. Incep totodata si investitiile in minele de sare din Tirol, extinderea afacerilor in Innsbruck dar si o colaborare cu regele Maximilian I ceea ce ii va fi de folos (l-a imprumutat cu bani si a finantat afaceri judecatoresti si campanii militare).

Familia isi extinde afacerile si in Ungaria, o dezvoltare mai accentuata fiind in perioada in care cei trei frati Ulrich, Georg si Jakob preiau afacerea familiei. Extinderea continua si in India de unde aduc condimente.

In perioada 1512 – 1515 sunt construite cladirile situate si azi pe una dintre arterele importante ale orasului, iar in 1514 sunt stabilite planurile pentru acest cartier de locuinte sociale.

Tot in 1514 Jakob Fuggerei (singurul frate supravietuitor dintre cei trei) primeste titlul de Conte Imperial.

La moartea lui Maximilian I urmas este ales nepotul lui, Karl, aproximativ doua treimi din banii electorali pentru asigurarea votului pentru Karl sunt imprumutati de la Jakob Fuggerei. De-a lungul timpului familia Fuggerei a imprumutat capete incoronate si in alte tari (Anglia, Portugalia, Danemarca)

Afacerile crescute atat de mult de Jakob sunt continuate mai apoi de nepotul acestuia, si ca un exemplu, in 17 ani averea a fost crescuta cu mai mult de 900%.

Si din tot ce am mai citit s-au implicat in multe, ajungand insa mai in zilele noastre, Fuggerei este distrus in proportie de 50% intr-un raid aerian in februarie 1944 (rezidentii scapand deoarece construisera aici in 1943 un buncar), pentru ca o luna mai tarziu urmasii familiei Fugger sa decida reconstruirea acestui cartier social.

Normal ca exista o fundatie care se preocupa in continuare ca acest loc sa functioneze pe mai departe (banii sunt inmultiti mai departe pin 70% diferite investitii, 20% imobiliare si 10% din acest cartier, asa ca si biletul meu de intrare a contribuit putin), acum insa sa trecem de porti si sa pornim la drum.

Am sa povestesc asa cum am si pozele, si asta deoarece nu pot comenta prea mult la poze, insa lucrurile sunt explicate prin informatii puse in diverse locuri si un lucru pentru care merita felicitati, informatia este oferita in germana, engleza, italiana.

Odata intrati in acest complex primul lucru care iti atrage privirea este o mica terasa, cu un chiosc si cateva mese. Acesta este un loc unde multi dintre vizitatori fac un scurt popas mai degraba inainte de a pleca, pentru a mai savura putin din atmosfera linistita.

Si tot la intrare avem si micuta bisericuta dedicata Evanghelistului Marcu, aceasta bisericuta a fost construita in jurul anului 1580, aparand ca o necesitate, biserica la care se inchinau pana atunci transformandu-se din biserica catolica in protestanta. Este o bisericuta micuta (o sa o vedeti cel mai bine in poze), ca o caracteristica speciala este ca nu a respectat orientarea obisnuita a bisericilor (spre rasarit) ci a tinut cont de orientarea in strada in care se afla. Are o capacitate de circa 200 persoane. In februarie 1944 interiorul a ars, fiind reconstruita in 1950 cu ceea ce a fost salvat, sau elemente noi. Asa incat si astazi putem vedea altarul original din 1595. Tot la intrare se gaseste si o cladire administrativa si in aceasta zona a fost chiar si o scoala infiintata in secolul XVII (casa cu nr 35 care acum este a preotului).

Tot aici, in exterior, pe perete exista un ceas solar cu un mesaj foarte intelept si aplicabil si astazi: “Nütze die Zeit” – Foloseste timpul!

Pe foarte multe case veti vedea simbolul familiei Fugerrei (prin innobilarea familiei in 1473), floarea de crin, si aceasta floare de crin daca o sa sa mai vedeti si pe alte case din Augsburg inseamna ca au legatura cu familia. Casele sunt aliniate pe asa numitele strazi, si au acelasi gen de constructie, iar multe dintre ele sunt acoperite de iedera, ceea ce vara arata minunat.

Nu v-am spus, o fac acum, orientarea la fata locului o faceti si cu un pliant care va atrage atentia asupra anumitor puncte de interes si unul dintre acestea este reprezentat de casa cu nr 13-14 aflata pe Mittlere Gasse (un fel de Alea de mijloc) aceasta casa prezentand interiorul unei case cu mobilier din secolele trecute, iar casa cu nr. 14 prezinta documente vechi, dar aici poate fi urmarit si un filmulet referitor la acest complex.

Daca vorbim la modul general despre aceste locuinte, apartamentele au o suprafata cuprinsa intre 45-65 metri patrati, fiecare are intrarea proprie, apartamentele de la parter au si o mica gradina iar cele de la etaj au mansarda. Ca structura, cuprind o bucatarie, living, un dormitor si o camera de rezerva mult mai mica pe care fiecare o gestioneaza in felul lui.

Un astfel de apartament, situat la parter este amenajat pentru vizitare (casa nr 51).

Casele de la numerele 40,41,42 sunt numite “Holzhaus” si au servit in secolul XVI ca centre de tratare a sifilisului.

Intersectia principala din Fuggerei este locul in care se afla o fantana, si este un loc foarte apreciat de artisti, aici am gasit cativa pictori ce cuminti pe scaunelele lor incercau sa surprinda frumusetea. Aceasta fantana construita in 1599 a fost initial din lemn, si era furnizor de apa pentru locuitorii de aici fara a le cerute taxe. Din 1744 fantana de lemn a fost inlocuita cu una din fier.

Pe una dintre placutele montate pe o casa arata ca acolo (la numarul 14) a locuit zidarul Franz Mozart in perioada 1681-1694 (adica pana la moartea lui), acesta fiind strabunicul compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.

Pe multe dintre cladiri veti vedea de asemenea mici figurine reprezentand diferiti sfinti, cum ar fi Sfantul Mihail, si chiar si Ferioara Maria este reprezentata.

Sunt explicate chiar si “soneriile” aflate pe usi, ceva inginerii metalice, mai greu de povestit, dar o sa le vedeti in poze. De fapt rolul acestora nu era doar estetic, era erau idividualizate avand in vedere ca pe intuneric dibuiai mai greu casa la care trebuie sa ajungi, stiti cum e: “Noaptea toate pisicile sunt negre!” , si mai trebuie mentionat, Fuggerei este ultima locatie din Augsburg unde se mai pot gasi lampi (felinare) cu gaz.

Sunt descrise si alte elemente de constructie ale caselor, cum ar fi marginile acoperisurilor, cosurile de fum numite “cosuri rusesti” -nu ma intrebai mai mult ca nu stiu.

Casa nr 52 are si ea o poveste, aici a locuit Dorothea Braun care era ingrijitoare la infirmeria din Fuggerei si care a fost acuzata de vrajitorie de fata ei de 11 ani. “De buna voie si nesilita de nimeni” a recunoscut, astfel incat la data de 25 septembrie 1625 a fost decapitata si arsa in aceeasi zi.

Si undeva intr-un mic parculet gasim un buncar care in al Doilea Razboi Mondial a adapostit si salvat locuitorii acestui cartier. Am coborat in buncar cu sentimente amestecate, si asa cum am mai spus, sentimentele mele au fost amestecate in toate muzeele in care Hitler era implicat. Si aici Hitler este prezentat ca fiind printre persoanele de vaza care au vizitat orasul, apoi sunt postate poze cu orasul asa cum arata el dupa bombardament iar mai apoi poze cu etapele refacerii acestui cartier. Nu am sa mai insist, dar o sa vedeti ceva poze.

La final mai trebuie mentionat ca acesta nu este un muzeu, aici sunt organizate festivaluri pentru copii, concrete, prezentari de carte, o piata de Craciun si circa 200000 de persoane ajung anual aici si daca vreti sa vedeti un loc frumos, acesta chiar merita.

Si ca o dovada in plus fata de pozele mele, am rugamintea catre web sa ataseze acest filmulet care prezinta acest cartier exact prin prisma unui vizitator youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 16.09.20 21:40:11
Validat / Publicat: 17.09.20 09:23:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1878 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61800 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.09.20 09:21:37]
»

Interesant & inedit!

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi prin Augsburg, AUGSBURG" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[17.09.20 09:47:26]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008PHONE
[17.09.20 10:06:26]
»

@mishu:  Interesant! Felicitări pentru articol!

​Așa mai aflăm cum trăiesc alții în vest, după reguli de conduită cu vechime mare.

Chiar dacă e mai ieftin, mi de pare că libertatea este oarecum îngrădită.

Să spui trei rugăciuni nu e mare ​lucru, dar cu toate acestea, nu aș vrea să locuiesc acolo.

Călătorii plăcute! ​​

Sănătate! Te pup! ​

doinafil
[17.09.20 14:51:38]
»

Un articol interesant prin ineditul informațiilor și, mai ales, cu „nadă” în titlu!

Ar fi interesant de știut dacă în acest cartier pot fi cumpărate spațiile închiriate și lăsate moștenitorilor.

Este un loc cu adevărat patriarhal, liniștit și datorită regulilor impuse de comunitate,   (?!) de-a nu întârzia intrarea în incinta împrejmuită (și păzită!) după ora 10 seara.  

O întrebare: locuitorii sunt oameni cu venituri mici - verificate și parafate - sau poate oricine să se stabilească acolo?! (respectând restricțiile, desigur!)

Foarte frumos este și mobilierul din casele vechi​, bine conservat și plăcut ochiului, cu sculpturile și picturile lui! Buncărul era construit înaintea celui de-al doilea război?!

Casele îmbrăcate în iederă sunt - parcă - trase la indigo, dar asta face farmecul lor! ​

Mi-a plăcut și am votat! ​​ ​

mihaelavoicu
[17.09.20 15:34:21]
»

Am fost în Augsburg cu foarte mult timp în urmă, mai bine zis în trecere, prin 1988. Rețin niște case cu grafitty, dacă nu greșesc, altceva... nimic.   Umblam după „cai verzi să le luăm potcoavele!” Am dormit la cort undeva printr-o margine de oraș.

Toate bune!

mishuAUTOR REVIEW
[17.09.20 19:40:32]
»

@webmaster si@webmasterX:  Multumesc frumos, o seara linistita!

mishuAUTOR REVIEW
[17.09.20 19:47:22]
»

@Dana2008:  Am stat si m-am gandit la toate conditiile impuse, noua ni se par ingradiri, si in este cat de cat adevarat, insa gandeste-te la situatia in care trebuie sa te afli ca sa fii rezident acolo , asa incat fiecare este astfel multumit sa spunem.

In ceea ce priveste regulite, acestea au vechime, dar a avut si cine sa faca educatie (cu sau fara constrangere).

Multumesc pentru vizita si aprecieri, dar si pentru urari. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[17.09.20 19:56:40]
»

@doinafil:  Am pus in articol ceea ce am vazut si am citit pe saiturile oficiale, care stiu ca furnizeaza informatia corecta (sau macar un anume procent), in ceea ce priveste alte informatii, le pot oferi asa cum le-am citit pe net, dar nu din "surse verificate", si o iau pe rand, am citit ca aceste locuinte nu se lasa mostenire, statutul de a fi chirias aici este dat de situatia ta de persoana in nevoi (dar fara a-ti fi provocat singur saracia - adica daca ti-ai jucat averea la carti nu se pune), exista mai multe cereri decat posibilitati astfel incat exista o lista de asteptare.

Daca situatia ta s-a schimbat, se presupune ca ar trebui sa parasesti cartierul pentru a face loc altor persoane nevoiase.

Cat despre intrarea dupa ora 10​ seara, ma gandesc cum este daca lucrezi sch III .

Despre buncar cred ca am spus ca a fost construit in 1943.

Intradevar, iedera asigura un farmec aparte.

Cat despre persoane in nevoi, am cunoscut anul trecut in tren un domn in varsta care era cu un catelus si cu care m-am conversat sa treaca timpul mai usor, venisera in Germania la o varsta destul de inaintata si sperau sa mai poata lucra cativa ani sa aiba o pensie cat de cat. Ghinionul sotiei a fost ca la un an sa se imbolnaveasca si sa fie nevoita sa se pensioneze. Pensia stabilita a fost de circa 100 euro, in fine spunea si de niste ajutoare pe care le primesc, mai lucra si el pe ici pe colo, nu voia sa fie o povara pentru copii, asa ca nu stim ce ne ofera viata.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[17.09.20 19:59:19]
»

@mihaelavoicu:  Augsburg este un oras minunat, mai am de povestit despre el la modul general dar si ceva separat. Este un oras care mai are ce sa-mi ofere, astept doar ocazia sa mai ajung pe acolo, deocamdata ma abtin. Multumesc pentu vizita si aprecieri.

mprofeanu
[17.09.20 21:33:00]
»

@mishu:  Incitant titlu, citind articolul m-am dezmeticit! Interesantă și captivantă poveste reală despre acest mic cartier social din Augsburg! Chiar ai ce să vezi și să descoperi, mi-au plăcut mult pozele, iar casele cu iederă sunt deosebite...

mishuAUTOR REVIEW
[17.09.20 22:08:37]
»

@mprofeanu:  Imi doream de mult sa povestesc despre acest loc, uite ca a trecut mai mult de un an de cand am fost acolo insa pana la urma am reusit.

Si asa este, iedera parca face locurile si mai frumoase. Am incercat sa imi imaginez locul si iarna, cred ca este frumos insa nu la fel de spectaculos.

Multumesc de vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterPHONE
[20.09.20 08:22:19]
»

Împreună cu continuarea sa, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishuAUTOR REVIEW
[20.09.20 21:56:57]
»

@webmaster:  Multumesc frumos, o seara linisita!

Mika
[21.09.20 14:29:18]
»

@mishu:  Interesant loc, foarte frumoase căsuțele acoperite de iederă. E normal să fie impuse anumite condiții, având in vedere că plătești o chirie mai mult simbolică, dar cam greu de respectat, cel puțin cu intoarcerea acasă până la ora 10 seara. Sincer, nu prea știu cum este cu cele trei slujbe la care trebuie sa participi zilinic. dacă lucrezi și ești plecat din cartier (de acasă), cum poți să participi?! Poate se practică și pe acolo varianta on line . Oricum, felicitări pentru această excursie și pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[21.09.20 15:52:40]
»

@mishu:  Pai, voi ce ati spune daca ati vedea un astfel de titlu?

As cauta pe harta si m-as muta in Augsburg! Apoi, dupa 2 ani si convertire la catolicism, m-as "reloca" In Fuggerei!  

La final mai trebuie mentionat ca acesta nu este un muzeu 

​Ba este! Si-nca unul cu o istorie lunga si frumoasa, calda ca inima lui Joseph care a facut, face si va mai face multa vreme bine unor oanemi aflati la greu!

Frumoasa si interesanta istorie! Ca o poveste! ​

Da, e lung articolul, da, mi-a luat doua zile sa-l citesc, dar DA, a meritat! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[21.09.20 16:13:15]
»

@Mika:  "Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun de le-ntelegi! ", sa stii ca si eu mi-am pus multe intrebari si am si multe variante, avand insa in vedere ca regulile vin din trecut, poate ca s-au mai adaptat insa asa, pentru farmecul povestii au ramas la vedere.  

Ca sa fii un bun credincios nu trebuie sa te rogi in biserica, ci sufletul tau sa fie acolo unde trebuie​, penru mine cel putin acesta este principiul dupa care ma ghidez, in rest, se rezolva toate. Multumesc pentru vizita si aprecieri, dar si pentru intrebarile pe care ti le-ai pus.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[21.09.20 16:18:32]
»

@Zoazore:  Te-am avertizat ca este un articol lung, si ma bucur ca ti-a placut. Jakob Fugger nu stiu exact cat sa spun ca a fost un bun credincios, stiu cum e cu prezumtia de nevinovatie, insa nimeni nu se imbogateste la acest nivel chiar usor si pe calea cea corecta. In momentul in care imprumuti regi, magistrati, armata, mi se pare ca deja beneficiezi de alte favoruri, si am citit mult despre biografia lui si a inaintasilor sau urmasilor lui, insa altii s-au imbogatit fara sa ofere la randul lor, asa ca acest merit deosebit care inca exista, nu putem sa il negam.

Cat despre tine si mutatul tau, inca mai ai timp avand in vedere ca media de varsta este undeva la 71 de ani .

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[23.09.20 05:39:38]
»

Foarte interesant! Un loc superb

mishuPHONEAUTOR REVIEW
[23.09.20 08:38:59]
»

@Dan&Ema:  Multumesc pentru vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, mihaelavoicu, Mika, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi prin Augsburg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070888042449951 sec
    ecranul dvs: 1 x 1