ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 22.04.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 9 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 13
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Albania după 3 ani

TIPĂREȘTE URM de aici

Neștiind de Covid in toamna trecută, am decis să revedem locurile unde ne-am simțit foarte bine acum 3 ani. Așa ca am rezervat pe booking o cazare în Qeparo, pe malul mării. Deorece puteam anula rezervarea până în iulie, am stat liniștiți și cu Covidul, în speranța că până atunci se rezolvă. Dar, pe la jumatea lunii iulie, Albania era încă pe lista țărilor de unde trebuia să intri în carantină la întoarcere. Așa că am anulat rezervarea fără penalități și ne gândeam pe unde să mergem prin țară. Dar, după o săptămână, a ieșit noua listă, fără Albania. Bucurie mare, am început să caut o nouă cazare, tot pe plajă. Am găsit o variantă mai bună, dar și mai scumpă în Himare. Vă povestesc separat despre cazare.

Astfel că, pe 8 august pornim cu toate forțele, spre Albania, într-o singură zi. Asta pentru ca anulasem și rezervările intermediare de pe traseu, dar și pentru că zilele de concediu erau deja numărate.

După vreo 15 ore de mers, prin Serbia, Macedonia de Nord și Albania, ajungem la hotel, pe la ora locala 18. Evident, după cazarea foarte rapidă, ne-am aruncat direct în mare, iar oboseala acumulată a dispărut instantaneu.

Au urmat 8 zile pline de plajă și baie în diverse locuri, majoritatea deja cunoscute. Cel mai mult am stat pe plaja din Qeparo, care între timp s-a extins cu alte câteva terase. Prima zi în Qeparo am stat la capătul plajei, un loc puțin agromerat, cu o singură terasă: Taverna George. Aici plaja este cu pietricele și intrarea în mare la fel. A fost fain, am mâncat bine la George, dintr-un meniu totuși foarte puțin diversificat.

Următoarea zi am mers la Lukove, o altă plajă de suflet. Aici dezvoltarea este mult mai mare, au apărut taverne și pe stâncile de la intrare și pe cele din capăt. Plus altele pe plajă. Dar plaja la fel de frumoasă, marea tot așa, cu pietricele, dar nu deranjant cu papuci de apă. Am mâncat foarte bine la Cueva restaurant, ultimul pe plajă, inainte de cel de pe stânci. Am constat că era și cel mai plin la orele amiezii, dar chelnerii se mișcau foarte bine si vorbeau bine engleza.

Următoarea zi am decis să încercăm una dintre plajele la care nu am ajuns acum 3 ani: Dhermi. Dhermi are 2 plaje oarecum separate, drumul de coborâre începe în același loc și după vreo 200 m se bifurcă: înainte este Dhermi și spre dreapta este Drymades. Noi am ales Drymades si am ajuns destul de OK. Doar că aici sunt parcări private și se plătește 500 leka (4 euro) pe zi.

Am lăsat mașina și am coborât pe cea mai faină dintre terasele de pe plajă, cu o plajă de fițe. Doar că toate șezlongurile erau rezervate de cei dintr-un hotel apropiat. Așa că ne-am mutat un pic mai la dreapta, pe șezlongurile altei taverne. Plaja este destul de pietroasă iar intrarea în mare este pe pietre. În schimb, marea este de un albastru turcoaz incredibil și limpede de vezi la 10 m in jurul tău pietrele de pe fund. Este într-adevar, una dintre cele mai frumoase de pe tot litoralul. Doar la Palase, următoarea plajă puțin mai sus spre munte, era marea la fel, acum 3 ani. Dar și acolo, intrarea în apă se face peste pietre. Aici am mâncat la un restaurant mai select (poate cel mai select dintre cele de aici): Sofra i Pashait. Este restaurantul hotelului cu același nume, cu piscină, foarte elegant și hotelul. A lor este plaja de fițe, cu un beach bar foarte fain (dar nu scump).

Cam asta a fost experiența cu Dhermi, unde nu am mai revenit. În schimb, ceea ce ne-a uimit în drumul spre Dhermi sunt satele Vuno și Dhermi, foarte frumos așezate pe coasta muntelui. Acum 3 ani am văzut foarte multe case vechi, de piatră, în paragină, nelocuite, fără acoperiș, fără uși și ferestre. Chiar ne întrebam de ce arată așa. Acum, surpriză, aceleași case zugrăvite în alb, cu acoperișuri noi identice, cu uși, ferestre și obloane de lemn noi, toate identice. Arată absolut spectaculos. Dar nici acum nu sunt toate locuite, de ceea ce am văzut. Probabil o fi fost un program guvernamental de renovare.

În zilele urmatoare am revenit la plajele noastre de suflet: Qeparo și Lukove. La Qeparo ne-am mutat spre centrul plajei, unde singurele taverne care au curatat plaja de pietre sunt taverna Jon si vecina sa Super Paradise. Acum 3 ani (vezi impresii), taverna Jon se numea altfel, arăta altfel și nu avea șezlonguri pe plajă. Acolo mâncam micul dejun excelent format din niște gogoși la care primeai brânză telemea, miere și gem de smochine. Acum nu am văzut pe nimeni mâncând micul dejun, în schimb au amenajat un beach bar în jurul pomului uriaș de pe plajă.

Am mâncat de vreo 2 ori micul dejun la restaurantul Riviera, aproape de terasa Jon, un loc foarte frumos, spațios și cu mic dejun bun. În afara gogoșilor, pe care acum le găsești pe aproape toate terasele, aici am găsit și pâine cu ou (french toast). Pe plaja Qeparo am mai mâncat de pranz la Super Paradise (foarte bun risotto) si la Jon (mediu). Locul de parcare public din centru este foarte aglomerat așa că am parcat în spatele tavernei Jon, urmând indicatoarele agățate de măslini.

În ultima zi, la prânz ne-am hotărât să vizităm satul vechi: Old Qeparo, pe care îl vedeam în fiecare zi de pe plajă. Drumul pleacă chiar din satul Qeparo și urcă încă de la început foarte abrupt. Este un drum de beton, fără gropi, dar de lățimea unei mașini. Am avut noroc că nu am întâlnit pe nimeni din sens opus, nici la urcare și nici la coborâre. Sus, la capăt, este un loc de parcare destul de mare și un restaurant cu o terasă uriașă, acoperită în totalitate de un platan imens.

Am avut sentimentul că ne-am întors în timp (oricum Albania e o întoarcere în timp), era o atmosferă calmă, o masă cu un client care bea raki, răcoare (față de 500 m mai jos). Șeful localului ne-a întrebat ce dorim (într-o albanezo-italiană aproximativă), noi am cerut un meniu dar nu avea, așa că i-am spus că dorim să mâncăm. Ne-am înțeles în final la 2 supe de pui, cartofi prăjiți, friptură de porc și salată grecească pentru 3 persoane, fiecare fel pe un platou. Am avut de așteptat ceva, că totul se făcea pe loc, mai puțin supa. Nota de plată a venit pe o foaie de caiet cu pătrățele, scrisă cu pixul, iar suma ne-a lăsat mască: 1 treime din ceea ce am fi mâncat oriunde pe plajă.

Un alt loc unde am ajuns la un prânz este restaurantul Panorama, din vârful muntelui, pe drumul spre Vlore, în pasul Llogara. Aici am revenit cu plăcere, deși drumul nu e ușor deloc, în primul rând pentru că pe malul mării nu am găsit niciunde carne de oaie sau capră. Aici, ficatul și rinichii de oaie la tigaie cu ceapă au fost la fel de buni ca acum 3 ani. În plus, am descoperit o altă mâncare specifică albaneză: arapash. Este o foarte bună mămăligă cu unt și brânză (bulz) și cu intestine de oaie sau capră prăjite și tăiate bucățele în mămăligă (pentru cunoscători).

Și acum despre diferențe și asemănări față de acum 3 ani. În primul rând, autostrada de la Vlore și până după Fier. Prețurile ceva mai mari ca acum 3 ani (umbrela cu 2 șezlonguri 500 leka, față de 400), cafeaua expresso la fel de bună și ieftină (100 leka), același porumb prăjit la grătar pe unele faleze.

Pe plaje, umblau doar vânzători de fructe (smochine în principal), de ierburi aromatice (oregano, rozmarin, mentă, etc) de miroasea toată plaja când treceau, dar în plus și suprinzător, vânzători de CĂRȚI. Da, umblau cu câte un teanc de vreo 10 cărți în brațe, printre șezlonguri. Pe aproape fiecare plajă erau 2-3 vânzători de cărți. Chelnerii vorbesc mai bine engleza, 1 euro este tot 120 leka, uleiul de măsline este peste tot și mult mai bun decât în Grecia. În Qeparo am cumpărat si de la fabrica de ulei din sat, pe drumul principal. Smochinele erau mai multe și mai coapte decât în iulie, am găsit și cele uscate, înșirate pe sfoară. Meniul restaurantelor este în continuare destul de limitat, abia am găsit pești mici (dar la cuptor, nu prăjiți) într-un singur loc.

Albanezii conduc la fel de prost ca acum 3 ani, prioritatea, mai ales în sensurile giratorii, este ceva foarte relativ. Parchează în continuare pe mijlocul drumului, chiar și în curbe cu linie continuă, se opresc fără să semnalizeze, lasă mașinile pe oriunde. Dar, dacă ești atent, este OK.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de dognean in 24.08.20 20:26:52
Validat / Publicat: 24.08.20 21:50:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA. A mai fost în/la: Himare

VIZUALIZĂRI: 9562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dognean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Intrare în mare la Dhermi. Apa mult mai limpede, dar și pietre mai mari.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.08.20 22:38:37]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[25.08.20 18:59:51]
»

@dognean:  Ma bucur ca pana la urma nu ai renuntat la visul tau (oricum renuntarea era constransa si nu benevola), asa incat te-ai putut bucura de o vacanta frumoasa. Foarte frumoase peisajele asa cum le-ai surprins in poze, si la fel de interesante si informatiile oferite.

Am tot citit despre Albania, dar recunosc cinstit ca inca nu ma incumet spre acea destinaie, insa daca o voi face probabil ca ma voi intreba mai apoi​ ce m-a tinut pana atunci.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dogneanAUTOR REVIEW
[25.08.20 19:09:58]
»

@mishu:  Să știi că merită. Nu amâna prea mult, pentru că se modernizează foarte repede. Și vei pierde farmecul local.

Artiglio
[09.03.22 12:50:32]
»

Salut! Am rezervat 12 nopți în Sarande, cu gândul de a "bate" toate plajele de pe litoralul albanez, la fel cum am făcut în insulele elene! Am citit ce ai scris în 2017 și 2020 și m-a surprins puțin că nu ai amintit nimic de Sarande! Să înțeleg că nu prea e grozavă zona dpdv al plajelor? Dacă mai ai ceva ponturi vizavi de taverne, mâncaruri specifice sau altceva, le aștept cu plăcere! Vacanțe de vis îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Artiglio, dognean, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Himare și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040805101394653 sec
    ecranul dvs: 1 x 1