ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cazuar, tapir, gelada, pasărea rinocer, furnicarul gigant, exoticele și ineditele Szegedului

TIPĂREȘTE URM de aici

La marginea orașului Szeged, 4 km de la Novotel Hotel - vezi impresii, într-un spațiu generos, printre copacii muți și chelioși, într-o arie protejată, Grădina Zoologică din Szeged este cea mai mare din Ungaria, beneficiază de o parcare măricică, se poate ajunge și cu tramvaiul dar și cu autobuzul. Noi am fost cu mașina noastră, în luna noiembrie 2019.

Programul muzeului în aer liber este următorul:

Ianuarie-martie, noiembrie-decembrie 9-16

Aprilie-octombrie 9-17

Mai-septembrie 9-18

Iunie-august 9-19

Tarife: adulți 2800 forinți, copii de la 3-14 ani 2100 forinți, studenți și pensionari 2100 forinți, am să atașez o poză cu toate tarifele și reducerile, informațiile sunt în maghiară, română și engleza. Se acceptă și plata cu cardul. Se poate cumpăra hrană pentru animale, tot de la casa de bilete, o punguță costă 500 forinți.

Este interzis accesul cu biciclete, baloane și animale de companie.

Întregul parc este împărțit pe continente, animalele beneficiază de spații largi, în dreptul fiecărui țarc sunt panouri informative, denumirile animalelor sunt scrise în maghiara, engleză, română, germană și franceză. Explicațiile și detaliile sunt doar în limba locală dar existau hărți și desene despre locul în care trăiește specia respectivă, despre hrană și reproducere. La multe panouri am văzut și un cod QR, apropiam telefonul și mă conectam la site-ul oficial zoo, explicațiile de acolo erau în maghiară și engleză.

Centrul de recuperare și salvare din acest parc se ocupă de îngrijirea animalelor bolnave, rănite sau orfane. Există și o clădire pentru carantină, acolo sunt adăpostite animalele confiscate.

În incinta muzeului iși desfășoară activitatea un pedagog specializat în educație ecologică, zoologie, pe baza unor programări tinerii pot beneficia de lecții ecologice.

Centrul pentru protecția mediului organizează activități și concursuri în grădina zoologică, acestea sunt distractive, uneori premiile sunt semnificative, așa-am citit pe site.

Magazinul de cadouri oferă spre vânzare diferite obiecte specifice locului.

Punguțele cu mâncareuscată sunt din hârtie, au instrucțiuni scrise în limba locală dar și în engleză, nu toate animalele pot fi hrănite de către turiști. De altfel sunt și plăcuțe cu atenționări la fiecare bordei în parte.

Parcul Zoo este foarte mare ca întindere, sunt indicatoare peste tot, aleile sunt asfaltate și șerpuiesc prin pădure, am petrecut acolo câteva ore pe timp friguros, soarele avea dințișori :). Și nu, nu ne-am plictisit, soțul meu a rezolvat un puzzle întâlnit în cale, am hrănit animalele, am alergat după o focă =)), m-am lăsat certată de pasărea rinocer pe care am găsit-o în clădirea în care-și avea adăpost elefantul.

Pinguinii africani erau tare pitici, la fel și crocodilul african. Gheparzii erau înfumurați, masculul se plimbărea pe toată moșia, femela se credea regină și ne privea indiferentă.

Maimuța de Brazza era foarte tristă, semăna cu un moșneag ciufut :D. Jderul se pitea după arbuști iar graurul regal se zbenguia-n cușca-i uriașă.

Locul de joacă pentru kinderi este vis-a-vis de girafe, un crocodil-jucărie se odihnea pe frunzele ruginite.

Până să ajung să stau față-față cele trei girafe am intrat într-o clădire, trebuia să urcăm la etaj pentru a admira girafele îndeaproape, și-am văzut niște oribilități care miroseau îngrozitor, zeci de șobolani înrudiți cu cârtițele se târau prin niște acvarii:(. Tot acolo era și-o iguană parșivă care mă privea cu juma’ de ochi, jurai că e beată.

Girafele erau superbe, n-am stat niciodată atât de aproape de vreuna, am fost tare bucuroasă. O lungană se hrănea iar celelalte se giugiuleau de zor. Zebrele n-aveau stare, se plimbau pe toată tarlaua lor, miroseau frunzele care încălzeau pământul rece.

Panda roșu este numit și „ursul pisică” sau „vulpea de foc”, avea și pereche, nu suferea de singurătate. Cămilele erau numeroase, se scuipau și se certau =)), cerbii lopătari erau adorabili, aveau boticul moale, umed și pufos, i-am hrănit un pic și ne-am distrat teribil.

Tigrul siberian m-a impresionat prin mărimea sa, eu credeam că-i mai micuț și mai amabil. Dar să știți că avea ochii blânzi, unul dintre ei era tare slab și trist.

Un bivol ciudat, un fazan imperial cu un penaj fosforescent, un leopard al zăpezilor ce se lingea la funduleț, un leu alb care mi-a întors spatele preferând să-și admire iubita și suricatele vitezomane care alergau prin căsuța lor, toate au fost inedite pentru mine, o femeie la a doua tinerețe.

Măi, atât de tare alergau suricatele încât n-am făcut nicio poză ca lumea la niciuna. Hai să vă spun niște curiozități despre ele: masculul alpha nu există, vorbim aici de cuplul alpha, dominant în clan. Niciun alt cuplu de suricate nu are voie să facă pui, cum naiba fac sex protejat habar nu am:-?? . Dar dacă altă pereche greșește și face pui, femela alpha va ucide acești pui sau va alunga mama respectivă. Suricatele adulte sunt imune la veninul scorpionilor, se hrănesc cu reptile sau păsări mici, cercurile negre din jurul ochilor sunt „ochelarii lor de soare” iar burta lor cea neagră captează căldura soarelui, de aici și denumirea de „panourile solare din lumea animalelor”.

Să vă mai povestesc niște amănunte hazlii: maimuța gelada mi s-a părut tare nesi deoarece ne arăta organul genital :p, în același țarc din plasă era și vulturul care se ospăta cu poftă din carnea crudă primită de la o îngrijitoare, lemurul era un ciudat dungat, hipopotamul pitic semăna cu un purcel negricios dar parcă avea pielea cremuită =)). Înfiorătoare și mari de statură erau hienele, bibilicele se credeau prințese pestrițe, cangurul Bennet păzea cu indiferență mormanul cu fân, elefantul-mamă încerca în zadar să escaladeze un „guguloi” cu noroi, aluneca de fiecare dată, sub privirile noastre. Puiul de elefant era adorabil, se bălăcea în mocirlă, la marginea pădurii.

Vidra asiatică era la ora de înot, emu era cumințel, cocorul cu gușă părea cam rătăcit în peisaj iar caprele și țapii se-ngrămădeau la gard pentru grăunțele noastre, erau amuzante.

Cazuarul din Noua Guinee era uriaș și fascinant, avea o piele albastră pe tot gâtul iar pe cap avea o creastă în formă de coif. Penajul de pe corp este negru, deosebit de frumos. Cu cât creasta este mai mare, cu atât rangul cazuarului este mai important. Această pasăre care nu poate zbura este pe cale de dispariție, apare și în Cartea Recordurilor ca fiind una dintre cele mai periculoase păsări din lume, ea poate ucide un om, este extrem de agresivă, are o nervozitate ieșită din comun, se hrănește de obicei cu fructe dar „acceptă” cu plăcere și șerpi, insecte sau melci. Foarte util pentru ecosistem, cazuarul lasă pe pământ semințele fructelor savurate, iar acestea prind viață. Trist este că femela depune ouăle apoi părăsește cuibul:((, masculul clocește ouăle și are grijă de pui. Fiind greu de îngrijit această pasăre, foarte puține grădini zoologice din lume au obținut dreptul de a o întreține și a o arăta publicului.

Toaletele din grădina zoo erau curate, erau vis-a-vis de bazinul cu foca jucăușă, lângă casa reptilelor urât mirositoare.

Bazinul focilor era măricel, avea două „ferestre”, pe două dintre laturi, una dintre ele era mai jos decât trotuarul, eu alergam de la un geam la altul pentru a o surprinde, cred că-și dădea seama că e admirată, se învârtea de zor, se rostogolea, mă privea prin sticlă puțin și-apoi fugea în partea cealaltă, unde mă aștepta. E drept că m-a obosit un pic =))

O noutate interesantă a fost și câinele de pradă cu coada neagră, mai mult veveriță decât dulău, foarte, foarte drăgăstoase animale, se iubeau, lingeau și puricau, masculul se împerechează cu mai multe femele :)), acestea asumându-și rolul de mame în adevăratul sens al cuvântului. Câinii ăștia sunt dăunători pentru agricultură, sunt ca niște șobolani, cârtițe, sapă galerii în pâmănt și distrug recoltele. Am citit despre ei că au fost folosiți în laborator pentru testarea calculilor biliari.

La maimuțe, în clădirea lor, n-am rezistat, mirosea îngrozitor. Papagalii erau tare gălăgioși, aveau un penaj superb, porcul spinos era tare haios și lucios.

În Szeged Zoo am văzut tapirul pentru prima dată-n viață, ibisul portocaliu se numește „cel roșu” și e originar din Caraibe, în acel loc am admirat îndelung și îndeaproape o maimuță păianjen și una veveriță, am văzut furnicarul gigant- în premieră pentru mine, la fel și în cazul papagalului-zambilă <:-P

Eu v-am prezentat doar câteva dintre necuvântătoare, ceea ce mi s-a părut mai haios, inedit sau interesant.

Când mă gândesc la biata noastră grădină zoo din Băneasa mă apucă nervii din nou, parcă văd și acum blocurile ridicate lângă gardul grădinii, în mijlocul pădurii, foamea asta românească de bani mă irită maxim >:(

Printre copacii adormiți, printre raze de soare strecurate pe potecile zoologice, în lipsă de omăt ne-am lăsat îmbrobodiți de liniștea pădurii, departe de lumea oamenilor, a clădirilor - vezi impresii-a beculețelor - vezi impresii, am redescoperit plăcerea unei acțiuni copilărești, ceea ce vă recomand și vouă. E tare odihnitor să redevii din când în când copil...

Vacanțe vesele vă doresc!


[fb]
---
Trimis de krisstinna in 26.12.19 09:04:00
Validat / Publicat: 26.12.19 10:42:37

VIZUALIZĂRI: 5956 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Zoo Szeged, girafa fomistă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59200 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.12.19 10:41:54]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

cosminap
[26.12.19 10:55:27]
»

Descrierea este bestială????!

De la prima frază am încercat o comparație cu Băneasa! Ca să vad, spre final, că ați făcut aceeasi comparatie????

Noi am fost în august la Băneasa, poate la o oră și la o temperatură nu prea potrivită pentru vizite, drept pentru care am văzut multe... poze????.

Fiică-mea voia să vadă girafele, doar atât. Am amețit căutând girafe???? și la final am întrebat un nene din staff unde stau ascunse?!? Chiar nu mă așteptam să-mi spună că nu au girafe!

Sărbători așa cum vă doriți!

Carmen Ion
[26.12.19 11:20:41]
»

@krisstinna: Hazlie, veselă (așa ca tine) descrierea grădinii zoo din Szeged.

M-a întristat comparația cu grădina de la Băneasa (n-am mai fost de mult acolo, tocmai pentru că...), dar am râs la multe comentarii și la final m-am mirat: cum de ai avut răbdare să faci peste 90 de poze?!! Foarte tare!

Da, ai dreptate: nu strică să redevenim, măcar din când în când, copii...

webmaster
[26.12.19 11:26:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost desemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nicole33
[26.12.19 11:50:19]
»

@krisstinna:

Şi mie mi-a plăcut descrierea haioasă, cum altfel? , a celor văzute de tine, dar mi-a plăcut şi grădina zoologică cu spaţii generoase pentru " locatarii" acesteia, o atracţie interesantă, de vizitat.

Amuzantă mi s-a părut şi Batwoman din poza P92

ibisul portocaliu se numește „cel roșu” și e originar din Caraibe

Din poza postată mie îmi par extrem de asemănători cu păsările flamingo pe care le întâlneam în resortul din Republica Dominicană plimbându-se prin grădină şi pe alei, în deplină libertate.

=

Ştiu ce înseamnă să postezi un număr foarte mare de fotografii, ce muncă de selecţie implică şi ce presupune încărcarea fiecăreia, one by one, pe site, dar totuşi îndrăznesc să-ţi sugerez că o explicaţie despre cine este " personajul" din poză poate fi utilă cititorilor mai puţin familiarizaţi cu cele exotice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nrs †
[26.12.19 11:51:38]
»

noi am fost la Szeged special pentru balaceala, totusi la plecare am dat si pe la zoo (am citit un articol care sugera ca nu e bine sa ratezi locul daca esti in zona). desi ne-am balacit 3 zile totusi cea mai tare amintire o avem de la zoo, din pacate nu am avut decat 3 ore la dispozitie ceea ce s-a dovedit cam putin, poate vom reveni si vom sta pe indelete sa admiram animalele

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[26.12.19 12:23:30]
»

@cosminap: Nu pot sa ignor indolența celor responsabili cu distrugerea grădinii zoologice din Băneasa, acolo sunt mai multe blocuri decât animale. Ar trebui sa intram in Cartea Rocordurilor la capitolul “distrugeri in detrimentul populației dar in folosul unor indivizi”

Dar parcul pentru copii l-ai văzut? E tot in pădure, înainte de blocuri, au defrișat și acolo un pic. Doar nu era sa lăsam pruncii bogătașilor fără leagăne, tobogane, piste de bicle prin pădure... Și, doar ca fapt divers... mulți arabi proprietari sau chiriași, i-am văzut mișunând pe acolo.

Eu studiez animalele când merg la zoo, vorbesc cu ele, mă distrez pe seama lor, sunt fascinante.

La Szeged a fost senzațional, mai frumos ca la Viena, in sensul ca m-am distrat mai mult

Girafele erau ca niște dame elegante, delicate și teribil de frumoase.

Îți mulțumesc, la fel îți doresc și eu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[26.12.19 12:26:24]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos, Carmen!

Am făcut peste 300 de poze la zoo, vreo 8 filmulețe, mi-a fost greu sa aleg doar 90

Am sa revin asupra comentariilor la foto, nu am avut timp/stare sa scriu ceva amuzant și acolo unde era necesar.

Eu fac peste 3000 de poze in fiecare vacanță, sunt un pic obsedată, recunosc

Și da, am multe momente in care vreau să redevin copil, uneori chiar îmi iese

Viața de adult e prea complicată, e minunat să poți uita un pic de griji, asta caut eu in vacanțe

krisstinnaAUTOR REVIEW
[26.12.19 12:26:52]
»

@webmaster:

krisstinnaAUTOR REVIEW
[26.12.19 12:29:47]
»

@nicole33: Ei da, ibisul face parte din familia păsărilor flamingo, ai observat bine.

Așa intenționam, sa scriu despre locatari la fiecare poza, a intervenit ceva (urgent și personal) și n-am mai avut timp. Sper sa revin și sa scriu, asta intenționez

Da, eram un liliac, am fost și vultur , am stat in zoo multe ore, timpul a zburat foarte repede.

Bănuiesc eu că vara sunt și mai multe distracții, jocuri și atracții din partea organizatorilor.

Eu nu pot merge vara, nu am timp, astfel că ajung in asemenea locuri doar iarna.

Mulțumesc de vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[26.12.19 12:31:21]
»

@webmasterX: E Ok amplasarea pe hartă a grădinii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[26.12.19 12:38:01]
»

@nrs: Știu ca ați fost acolo, m-am mirat când am văzut ca nu ai scris un review separat, ai amintit doar in treacăt de zoo, la articolul despre bălăceală

Îți recomand și grădina botanică, mai ales ca voi mergeți vara, spre deosebire de mine.

Mulțumesc de vizită!

Mihai18
[26.12.19 16:44:52]
»

Sărut mâna și La mulți ani cu ocazia sfintelor sărbători ale Crăciunului.

Și acum despre rewiev.

Din păcate Szeged este un oraș neglijat de mine în drumețiile Go West, un oraș frumos dar traversat cu ochii pe ceas și singura satisfacție era că acea zi avea 25 ore (deh, fusul orar).

Din descriile dv. cât și a altor useri, Szeged este un oraș foarte frumos, cu clădiri și hoteluri bune și care are ce oferi vizitatorilor.

Grădinile zoo totdeauna mi-au plăcut, chiar și cea de la Băneasa. Subiectul rewievului dv. este pe placul meu. Din descrieri am aflat multe lucruri noi, dar să știți că mie mi-au plăcut cel mai mult P-5,6 și 9 care prezintă ghepardul. Din punctul meu de vedere, el este regele mamiferelor terestre în privința abilităților fizice, depășind chiar leul sau tigrul.

Îmi permit să adaug câte ceva la rewievul dv. și rog să nu vă supărați tocmai acum la sfârșitul anului.

Ghepardul este un animal extraordinar, este cel mai rapid animal terestru. Are cel mai bun sprint și poate ajunge la 100 km. /h în 3 secunde, ca și o mașină de formula 1. Astfel, el poate atinge 110-120 km. /h. Categoric, depășește de 3 ori viteza omului. Leul ori tigrul sunt superiori numai prin forța fizică, dar nu au aptitudinile fizice ale ghepardului. Eu apreciez foarte mult acest animal.

Vă mulțumesc pentru sugeștiile de a vizita Szegetul. Totodată, vă sugerez să vizitați și Grodina Zoo din din Schombrun dar acolo să nu fiți cu ochii pe ceas pentru că „nici nu știți ce pierdeți”

Cu mult bine și Sărbători fericite.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[26.12.19 18:06:31]
»

@Mihai18: Mulțumesc de vizita, aprecieri și completări, lumea animalelor este deosebit de interesantă, fiecare specie are ceva aparte.

Am fost la zoo din Viena, in urma cu câțiva ani, nu am povestit despre ea, pe vremuri nu scriam decât despre cazări

Îți doresc sărbători cu bine, frumoase, linistite, un an nou plin cu bucurii și sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[28.12.19 21:32:20]
»

Mi-a plăcut aventura voastră la Szeged, iar asta de la Zoo, a fost cea mai tare.

Foarte multe animale, le-ai prezentat frumos, cu multe poze, mi-a plăcut mult de tine, parcă erai un copil, veselă și bucuroasă ca un copil!

Felicitări!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[29.12.19 07:22:37]
»

@maryka: Mulțumesc pentru aprecieri, draga mea

Într-adevăr m-am distrat câteva ore, cred ca vara aș fi stat și mai mult, sunt convinsă ca sunt mai multe jocuri și activități.

De câțiva ani caut in vacanțe locuri copilărești, vreau sa mă relaxez, îmi închipui ca sunt din nou copil

Poate și pentru ca n-am nepoți și tare mi-ar plăcea să-mi fie copilul binecuvântat cu un prunc sănătos, nu contează sexul.

Cred ca aș face față cu brio unui nepoțel/nepoțică, ador copiii și consider că un copil e cel mai frumos dar primit de la Dumnezeu, de la viață. Sunt sigură ca ești pe aceeași lungime de undă ca și mine

Vacanțe frumoase îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminap, maryka, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂZoo Szeged:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054181098937988 sec
    ecranul dvs: 1 x 1