ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 4 nopți
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 26 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 8 MIN

O pensiune ca o casa muzeu

TIPĂREȘTE

Hai sa scriu cateva cuvinte si despre faina pensiune in care ne-am cazat in vacanta petrecuta la Zheravna, la Zheravna Ecohouse.

Chiar daca am gasit la o cautare pe booking.com cazari mai ieftine decat aici, cu note bune peste 9,00, cu foarte multe recenzii pozitive, chiar si cu mic dejun inclus, am ales aceasta pensiune.

A fost un cumul de factori care ne-a facut sa alegem: nota foarte buna: 9,3, numarul foarte mare de recenzii positive: peste 130 si in primul rand faptul ca era o veche casa, avand peste 200 ani vechime, foarte frumos restaurata. Ne-au incantat si multele recenzii positive referitoare la micul-dejun, gustos, traditional. Noi suntem incantati mereu cand la micul-dejun ni se ofera traditional placinta cu branza, bulgareasca: banitsa, sau gustosul lor iaurt, si branza la fel de gustoasa. Nu mai zic de feluritele dulceturi produse in casa.

Ajunsi aici la pensiune, undeva in jurul orei 12,00, gasind-o foarte usor dup ace am intrebat la magazinul alimentar din micuta piata din centrul satului.

De acolo se urca pe o ulita, vreo 100m, pana la pensiunea noastra. Ulita ingusta, in panta si usor serpuita nu permite amenajarea unei parcari in fata portii si nici in curte nu este loc.

E drept ca se pot parca 2 masini chiar langa poarta, una in spatele celeilalte. Asa am parcat si noi.

Practic pensiunea este cu o latura chiar la ulita, gardul, cum altfel decat din piatra, fiind incontinuarea casei si a portii masive din lemn, de acces in micuta curte a pensiunii, o curte deosebit de frumoasa chair si acum iarna, cand era zapada de cam 10cm.

Ne-a intampinat gazda noastra, vorbitoare doar de lb. bulgara (si posibil de rusa =))).

Ne-am prezentat, ne-a spus ceva in... bulgara, si ne-a invitat sa ne arate camerele noastre.

Pensiunea este o cladire foarte veche, cu etaj, traditionala, in intregime din lemn, cu acea arhitectura specifica, a caselor bulgaresti, de prin sec. XIX.

La parter se intra intr-un hol, de unde se intra pe o latura in doua camere, camerele rezervate noua, iar pe latura dreapta se intra in zona de servit masa si relaxare, o camera maricica, o autentica teverna bulgareasca, o mehana cum se numeste in bulgara.

O camera a avut un pat dublu matrimonial iar cealalta camera, un pic mai mare, avand 2 paturi twin, alaturate, si inca un pat de 1 persoana.

La etaj, se mai gasesc inca 3 camere cu intrare directa de pe o terasa semi-deschisa.

Intrand in aceasta casa am avut senzatia ca am intrat a vizita unul din acele case-muzeu intilanite la tot pasul prin Bulgaria.

E drept ca traditionalul si vechiul este impletit, pentru confort, cu modernul. Paturile si mobilierul camerei este “de prin zilele noastre”, pentru functionalitate si confort, dar foarte bine integrate in “peisaj”.

Toti pereti, inclusiv plafonul este placat cu lemn, podele sunt din lemn masiv.

Un dulap suficient de incapator, cu sertare in partea de jos, ce interior adapostea cateva paturi si perne suplimentare, dar si un …. mini-seif. :)

O micuta comoda masca mini-barul, in care gaseai bere, sucuri, apa si ceva tarii. Pe comoda se odihnea un televizor cu diagonal micuta, e drept, CRT, dar pe noi nu ne-a deranjat.

La intrarea in camera era un mic hol, unde gaseai un cuier pentru haine si un mic pantofar, in care gaseai papuci de casa.

Din acest mic hol se intra si in micuta baie a camerei.

Aici ar fi o mica problema in sensul ca din cauza ingustimii baii, si a usii mari, late din lemn masiv, trebuia sa te strecori un pic pentru a iesi printre lavoar si usa deschisa larg.

Singurul loc unde lemnul nu este” rege” in aceasta casa, este baia, din motive lesne de inteles.

Aici “la putere” este gresia si faianta. Am gasit pe etajera de sub oglinda inclusiv consumabile: gel de dus si sapunele.

In fiecare dimineata gazda noastra completa hartia igienica si golea cosul de gunoi din fiecare camera.

Prosoapele albe, moi si pufoase, mirosind a placut a parfum, completeaza dotarile acestei camere.

Incalzirea camerelor ca si a zonei de servit masa se realizeaza prin intermediul caloriferelor si a unei centrale pe lemne. Caloriferele, din fonta, frumos mascate cu niste gratare din lemn.

Chiar daca noaptea erau afara -5 ~ -10 grdC, in camere a fost cald si bine.

Peste tot in pensiune am gasit curat, totul stralucind de curatenie. Zic stralucind pentru ca bateria de la lavoarul din baie chiar… stralucea de curata.

Chiar daca peste tot prin pensiune sunt tot felul de obiecte decorative, traditionale, fel si fel de decoratiuni care necesita migala pentru a fi sterse de praf, nu am gasit pe nicaieri praf sau panze de paianjen. Nu mai zic ca intr-o zi mi-au cazut niste harti intre dulap si pat, trebuind sat rag un pic de dulap pentru a putea incapea mana acolo sa scot hartile si am constatat ca nici acolo nu era praf. :)

Lenjeria alba, fara cute, pe pat, foarte curate este si ea un semn al conditiilor oferite de aceasta pensiune.

Baia fiind mica, nefiind prevazuta… la construirea acestei case, pe la 1800, a trebuit sa se faca un compromis pentru confortul turistilor, neputandu-se amplasa o cabina de dus, sau o baterie proprie de dus, dusul era racordat la bateria de la lavoar, iar locul unde puteai s ail si folosesti era chiar la intrarea in baie, in spatiul de langa usa, restul baii fiind ocupat cu vasul de WC, lavoarul si cosul de gunoi.

Zona comuna de relaxare, ce seamana cu o micuta dar autentica taverna bulgareasca, este cu pardoseala din lemn pe jumate din camera, spre fereastra iar restul cu pardoseala din piatra.

Aici gasesti cateva mese unde poti manca sau sta pe langa o bere sau o cafea, la palavre.

Mesele beneficiaza de traditionalele lavite insirate pe langa perete, pe laturile celelalte aflandu-se scaune.

Un semineu, traditional troneaza in mijlocul camerei, pe o latura. Era cu lemnele pregatite pentru a fi aprinse, dar din pacate, faptul ca in toate zilele cat am stat acolo a cam batut vantul, iar faptul ca totul era din lemn in jur, ne-a “vaduvit” de prezenta unui foc, ale carui lemne sa trozneasca arzand si sa imprastie acea caldura placuta in jur. Gazda nu ne-a permis a aprinde focul.

Nu prea am inteles daca singura cauza a fost doar vantul destul de intens, sau de obicei nu prea aprinde focul in semineu. Semineul prezenta totusi urme de utilizare, fiind afumat pe ici pe colo, sau era doar pentru imagine, pentru autenticitate. Nestiind lb. bulgara si gazda nestiind engleza, nu am inteles prea bine cauza. =))

Si aici se regaseste un televizor mai maricel, tot CRT, dar care in plus fata de cele din camera, ne-a surprins tare placut cu cateva posturi romanesti: Nasul TV, Etno si Taraf.

Fiind si 1 Decembrie, cel mai butonat post a fost bineinteles: ETNO TV.

Pentru a se ajunge la etaj se urca pe o scara din lemn, exterioara, ajungandu-se pe o terasa larga, semi-deschisa, de unde se intra in fiecare din cele 3 camere.

Tot pe aceasta terasa/veranda se gasesc pe cele doua capete ale sale, se gasesc, ferite de soare, vant sau ploaie 2 zone de relaxare. Una fiind functionala cuprinzand o masa cu lavite si scaune, iar pe partea cealalta tot semi-acoperit gasindu-se, probabil numai pentru décor, pentru autenticitate, un pat de vara.

Cred sa stai pe aceasta terasa, la ceas tarziu de seara, vara, este fantastic, nu cred ca poti exprima prea tare in cuvinte. Sa inspiri aerul curat al zonei, sa te “doara urechile” de atata liniste, sa admire cerul instelat, sa…., sa… …. :).

Separat de aceasta cladire, intr-un alt corp de cladire se gaseste bucataria comuna, dotata cu toate cele trebuincioase in ale gatitului, ale pregatirii mesei in regim de self-catering.

O masa mare cu blat de inox, 2 chiuvete, priajitoare de paine, friteuza, plita, grill electric sunt doar cateva din dotarile acestei bucatarii.

Cratite, oale, tavi, mai mari sau mai mici, tacamuri, la discretie.

Vesela incepand cu farfuriile si terminand cu paharele si cestile erau din ceramica, in acele culori traditionale specific bulgaresti.

Doua frigidere incapatoare, alaturi de o vitrina frigorifica completeaza dotarile bucatariei.

In curtea pensiunii, foarte frumos ingrijita, se gaseste o terasa acoperita, alturi de un cuptor traditional din piatra, specific acestor locuri.

Foarte frumos amenajata aceasta gradina, cu multa verdeata, cu cateva bucati de stanca, “strategic” amplasate, totul sub “supravegherea” unei fantani din piatra un alt simbol al acestei zone.

Pensiunea fiind amplasata chiar in centrul satului, care este micut, este aproape practic de oricare din tavernele/restaurantele din sat. In centrul satului la nici 150m, sunt vreo 2-3 magazine alimentare ce-ti pot completa proviziile.

Chiar daca nu are parcare proprie, poti parca linistit masina, in micuta piata din centrul satului, aflata la vreo 100m, mai jos de pensiune.

Un mic element negativ al acestei superbe pensiuni ar fi sa zicem, calitatea semnalului WI-FI internet, care este free, dar este foarte slab. Se prinde slab de tot la parter, doar in sala de mese, si doar langa fereasta.

Probabil vara stand prin curte, la aer, sa fie semnal mai bun, iar la etaj sa fie mai bun. Probabil routerul este amplasat in cladirea in care este si bucataria, aici locuind si gazda, aici fiind si receptia pensiunii.

Micul-dejun care nu a fost inclus, dar pe care l-am solicitat contra-cost in fiecare zi a fost deosebit de apreciat de noi.

Traditional, mai mult decat suficient, gustos si la un pret decent.

In prima dimineata, ne-a oferit gogosi din aluat de paine, prajite in tigaie (specifice Bulgariei, dar si Romaniei), o branza foarte buna, untoasa si gustoasa, cate un castron de iaurt, dulceata de fruncte de padure, miere autentica, plus cate o sticla de 0,5l de apa plata.

A doua zi am primit in locul gogosilor, placinta cu branza – traditionala banitsa, alaturi de celelalte produse mentionate anterior.

A treia zi am primit in locul banitsei, clatite pe tigaie iar in a patra dimineata am primit o omleta invelita in acele clatite pe tigaie, cu rosii, branza, masline si iaurt.

Totul a fost pe saturate, gustos, micul dejun avand pretul de 4 euro/persoana.

Gasesti pentru petrecerea timpului liber la pensiune, seara sau pe zi, si cateva cutii de table si sah, plus carti de joc.

In incheiere as zice asa: este o pensiune care merita din plin a fi luata in seama ca optiune de cazare in zona.

P.S. ..... pe seara si ceva poze... :)


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 07.12.16 12:16:28
Validat / Publicat: 07.12.16 17:02:27

VIZUALIZĂRI: 1173 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 26.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    7 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [07.12.16 14:29:29]
    »

    Mutat în rubrica "Zheravna Ecohouse [Zheravna], [ALTE ZONE]" (nou-creată pe sait)

    ---------------------------

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    mishu
    [07.12.16 17:39:30]
    »

    @Testosu: Esti sadic, ne dai cu articolul pe la nas si in final spui

    P. S... pe seara si ceva poze...

    Pai e frumos? Nu, dar nu avem incotro, o sa incerc sa fiu atenta cand vor fi postate pozele.

    Si cred ca vara datorita constructiei case, este chiar racoare in casa ceea ce te face sa te simti bine, pe langa faptul ca locurile sunt minunate.

    Pana atunci insa iti spun ca mi-a placut asa ca te-am votat cu mare placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Testosu'AUTOR REVIEW
    [07.12.16 18:14:56]
    »

    @mishu: nu a fost cu intentie.

    dar am scris repede, in fuga articolul, iar pozele erau acasa pe cardul aparatului foto.

    M-am achitat de restante, am incarcat acum si ceva poze.

    Multumesc pentru aprecieri!

    Zoazore
    [07.12.16 20:06:51]
    »

    @Testosu: Șiiii... SB! Azi sunt ”în mână” la dat SB-uri!

    Normal că nu le pot avea pe toate: Și SB și poze! Pozele le-oi vedea mâineAbia le-aștept!

    Măi Țestosule, io cred că voi ați locuit într-o farmacie, nu-ntr-o casă de 200 de ani!

    Bravo vouă! Mai aștept bulgăreli!

    Testosu'AUTOR REVIEW
    [11.12.16 18:17:51]
    »

    @webmasterX: acestea ar fi coordonatele corecte:

    42.833653,26.458732

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    georgel
    [12.12.16 13:27:35]
    »

    @Zoazore: Asa sunt casele astea vechi transformate in pensiuni, niste bijuterii. Eu am stat intr-o atsfel de casa, undeva langa Apriltsi, se numea Vila Verbena. O frumusete.

    Testosu'AUTOR REVIEW
    [12.12.16 14:14:23]
    »

    @Zoazore: multumesc pentru aprecieri!!! :-):-):-)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    georgel, mishu, Testosu', Zoazore

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04417085647583 sec
    ecranul dvs: 1 x 1