ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 14 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
84.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
ARTICOL ARHIVAT
TIMP CITIRE: 8 MIN

Vila Philipos din Thassos city

Ilustrație video-muzicală
Neil Diamond - Song sung blue
TIPĂREȘTE

Intr-o buna zi a mitologiei antice, Zeus, marele dictator al antichitatii ce stapanea marea, cerul, pamantul si tot ce mai ramanea pe langa ele, gelos pe succesul aventurii greco-troiene de dragoste dintre Elena si Paris, a rapit-o si el pe prefrumoasa Europa, fiica regelui Agenor si a dus-o in insula Creta. Acolo, marele Zeus, a invitat-o pe "Cosanzeana" grecilor, intr-o taverna si a servit-o cu cel mai bun vin adus dintr-o insula din nordul Marii Egee. Herodot, cel mai vestit profesor de istorie al tuturor timpurilor, a realizat insa ca bravii marinari fenicieni, un fel de Magellani ai Mediteranei, desi muritori, nu au inghitit prea usor rapirea Europei, si a asternut totul pe hartie. Regele Agenor a organizat chiar si o super-expeditie pentru a-si regasi si recupera odrasla mult iubita. Expeditia navala a fost condusa de fii lui, unul dintre ei fiind Thassos si celalat Philipos. Nu! , de data aceasta nu s-a intamplat ca-n legenda "Lânii de aur" sau a lui Ulise si Ahile. Cei doi frati au ridicat velele, banuind ca Zeus, care avea cate o vila si-o taverna in fiecare din cele 3000 de insule ale Greciei, a dus-o pe Europa tocmai in "insula mierii si a vinului dulce", pentru a o seduce mai repede. Asadar, fenicienii s-au indreptat spre aceasta insula, dar, vai!…ei au fost imediat deturnati de la scopul initial de frumusete insulei si de minunatul ei vin, pentru care insasi Cleopatra, regina Egiptului, timitea corabii peste corabii pentru a-i fi aduse la ospaturile ei galante, in scopul nobil de a seduce si ea macar un mic imparat roman in plina activitate. Intre timp insa, Europa se lasa sedusa de frumusetea lui Zeus dar mai ales de situatia lui materiala (in poroportie, as zice eu, proportie valabila si astazi, de 1% si respectiv 99%), asa precum cu acest vin (da, ati ghicit! era vin de Thassos) reusi si Cleopatra sa-l seduca pe Cezar si mai apoi pe Antoniu, imparatii celui mai puternic imperiu al vremii, din cauza caruia noi astazi vorbim romaneste. Aventurile extraconjugale ale lui Zeus, tolerate cu greu de sotia lui, Hera, si cele conjugale ale Cleopatrei, greu tolerate si ele de poporul roman, au devenit subiectele preferate de barfa ale antichitatii si astazi, retete de succes la Holywood.

Cei doi frati, Thassos si Philipos, n-au mai cautat-o pe Europa, care oricum nu prea mai avea de gand sa dea pe-acasa, ci au ramas, precum marinarii englezi de pe vasul Bounthy in Tahiti, in aceasta luxurianta insula a vinului. Philipos si-a deschis aici o taverna iar Thassos a devenit, la un moment dat, chiar guvernatorul insulei.

Se pare ca numele insulei Thassos, provine de la acest marinar fenician, ratacit pe mare in cautarea unei himere, iar numele de Philipos e des intanit prin Grecia antica sau actuala. Poate ca un urmas de-a lui Philipos a construit, precum legendara Troie, "peste 7 straturi de ruine", si vila in care am locuit si eu o vreme, vila pe care am sa v-o prezint in curand.

De unde stiu eu toate acestea?

Daca va plimbati seara pe faleza insulei veti intani o taverna…se numeste Karnagio... n-am aflat de ce... e foarte aproape de vechiul port pescaresc din Thassos city, chiar in capatul lui…acolo, intrati intr-o curte plina cu barci vechi si epave care are si un mic debarcader si o plaje cu cateva umbrele... jos e un bar, ceva mai sus, printre stanci e taverna, care are si o terasa... dincolo de stanci e marea, ce macina fara crutare cateva blocuri de marmura scufundate pe jumatate in apa... marea e albasta, cerul e albastru ca intr-un cantec din anii copilariei mele senine si fara griji… song, song, blue, everybody loves it……sunt si arici de mare pe-acolo... seara taverna e feeric luminata, la fel ca si cetatea cea veche a orasului, care se afla mult mai sus... imediat deasupra tavernei e o carare scurta si abrupta care te duce la o capela... langa capela e o bancuta de unde poti scruta departarile si surprinde in liniste apusul de soare... in iunie soarele apune in jurul orei 9 seara…de la capela, poti ajunge la amfiteatrul greco-roman, apoi la ruinele vechii cetati a orasului...

Pana mai ieri pe-acolo intalneai un om…un om batran, batran, poate mai batran decat Timpul si Eternitatea la un loc… omul se aseza pe bancuta de langa capela si privea marea si cerul… avea o barba lunga, pana-n pamant… nimeni nu-i cunostea numele, nimeni nu-l baga in seama… se spune ca acest om a gasit pe plaje o amfora adusa de valuri… o amfora veche de peste doua mii de ani… in ea era un papirus pe care erau scrise toate legendele Mediteranei… cele ale Egiptului, ale Cartaginei, ale Atlantidei si ale Olimpului… dar nimic nu e sigur…

Ei bine, va zic acum un secret pe care nu l-am spus inca nimanui… eu l-am intalnit intr-o seara pe acel om si am stat de vorba cu el… mi-a depanat multe povesti cu zei, zeite, semizei si eroi, printre care si pe cea a lui Thassos si Philipos…

Sa fi fost oare acel batran insusi marele Herodot?… nu stiu, oricum, n-o sa ma creada nimeni… un singur lucru e sigur pe-aici prin Elada... ca Zeus si legendele lui n-au parasit niciodata Grecia, ele mai traiesc inca si azi pe muntele Olimp, intr-un palat din marmura de Thassos, marmura cea mai alba si frumoasa din lume, intr-un palat ascuns printre nori la fel de albi precum marmura. De acolo, de sus, Zeus ne urmareste fiecare fapta de glorie sau de nimicnicie. Si Europa cea pamanteana a ramas tot pe-acolo, ba mai mult, intreg continentul in care traim noi acum, i-a preluat numele si frumusetea. Europa se regaseste in fiecare insula a Greciei.

Poate de aceea astazi “Europa noastra cea moderna si unita” admira Grecia, n-o mai revendica ci "strange cureaua" si o ajuta.

Vila Philipos

De ce am ales aceasta vila? Nu stiu. Poate din instinct…imi plac castelele cu fantome din Scotia si vilele cu legende de pe plajele Mediteranei…

Vila Philipos are doua etaje, adica mai bine zis un semi-etaj si un etaj, 24 de camere, cate o bucatarie comuna si dubla la fiecare etaj, grup sanitar propriu in fiecare camera, televizor, aer conditionat (4 euro pe zi), frigider incapator iar fiecare camera are terasa. Mai e si o curticica pe-acolo, invaluita mereu in parfumul florilor de tei si de cuisoare. Dar cine vine in Thassos ca sa stea in camera, cand insula e atat de frumoasa? La bucatarie gasesti de toate, tacamuri, vesela, le poti lua in camera, prepararea mancarii se face cu ajutorul unei butelii de gaz. iar gazdele sunt foarte primitoare, te intampina mereu cu “Kalimera” sau cu “Kalistera” iar daca n-ai inteles cuvintele, iti pot adresa si un “Hello” dar intelegi, caci la sosire primesti un pliant cu formulele de politete… cand pleci de-acasa, poti lasa usa deschisa, ca nu se intampla nimic.

Fiind totusi vorba de o vila si nu de un hotel exista si dezavantaje…peretii sunt mai subtiri, vila e situata langa un drum principal, deci mai trec pe-acolo autocare sau motorete pe care le auzi, lipseste holul la intrare si receptia, camerele sunt mai "inghesuite"… dar, vai!… la putinul de bani pe care-l dai… eu zic ca totul este peste asteptari… iar apa calda la dus, am avut mereu... o camera costa 10 euro pe zi iar daca doresti sa iei si demipensiune, la o taverna anume, te mai costa 12 euro pe zi, bani ce-i poti achita in tara sau la ghizii grupului tau… e-o optiune care te scuteste de orice grije culinara, multi mi-au zis ca in acesti 12 euro “incape” mancare multa si de buna calitate…

Vila Philipos este situata la aprox. 10 minute de plaje si port si la 15 minute de feribot. Daca doresti sa evadezi din oras, in 5 minute ajungi de la Philipos la soseaua de (semi) centura, ce te scoate urgent la magnifica sosea circum-insulara sau la Makryamos Beach (3 Km), Marble Beach (9km) (spre Est), Glyfada Beach (4km) sau Glycadi Beach (8km) (spre Vest).

Am gasit insa, in sfarsit, si un lucru pe care grecii nu-l au! Iar noi il avem din belsug... gropi in asfalt!

Langa vila Philipos ai si o brutarie unde un batranel foarte simpatic, dis de dimineata, te ademeneste cu un parfum de delicatese. De acolo ne cumparam zilnic, cate doua gogosi mari cu zahar mult (1,50 euro bucata) si doi covrigi grosi si plini de susan (0,70 euro bucata) mereu ambalati fiecare in cate o punga de hartie…in total trebuia sa achit 4,40 euro… eu lasam 4,50 euro, dar batranelul imi restituia mereu restul de 10 eurocenti si-mi mai adauga si cate un corn cu susan, mai mic, drept bonus “din partea casei”… La nici un minut de vila Philipos e primul magazin alimentar, apoi al doilea, iar la 5 minute de mers spre port, dai de un mini-market cu autoservire, unde gasesti de toate… legumele si fructele sunt expuse in strada si sunt prospete si gustoase… preturile sunt comparabile cu ale noastre, gustul insa difera… singurele fructe care mi s-au parut mai scumpe decat pe la noi, (si nu atat de dulci) au fost ciresele… 2,20 euro kilogramul…

Pe trasa vilei ai o masuta cu o umbrela si doua scaune, unde, va asigur, va veti petrece o mare parte a timpului liber… la cafeaua “de dimineata”, la ceai sau la salata de fructe sau de legume proasptete “de seara” sau la o sueta cu vecinii de apartament, caci terasa e comuna…

In acest an, am primit o camera la (semi) etajul I, cu terasa chiar deasupra unui covor de vita de vie ce se-ntindea la picioarele noastre… era ca si cum serveam masa la iarba verde.

Ce mai!… a fost superb!… dar… 3 saptamani in Thassos, in decurs de un an, cred ca e suficient, de-acum jinduim dupa alte peisaje… omul e mereu iubitor de inedit… si, ca si-n dragoste, cauta mereu ceva nou… daca-n dragoste nu gaseste poate niciodata ceea ce viseaza, in turism insa, va gasi intotdeauna…

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 27.06.11 21:27:30
Validat / Publicat: 28.06.11 06:41:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 15592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vila Philipos din Thassos city
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15499 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[27.06.11 21:32:43]
»

@Web... te rog... www.youtube music... Neil Diamond - Song Song Blue (Stereo!)... mersi!

webmaster
[27.06.11 22:00:55]
»

Nu inteleg un lucru: de ce ai incarcat review-ul la rubrica vilei Lina din Limenas?

dorgoAUTOR REVIEW
[28.06.11 05:09:54]
»

@Web... scuze, cred ca din cauza oboselii, te rog incearca sa faci corectia necesara... atasez si pozele... mersi

magdalena
[28.06.11 07:55:33]
»

Voi cei care descrieti asa de fericti Thassos vreti sa ma faceti sa merg iar acolo???

Admin
[28.06.11 09:07:32]
»

Mutat la rubrica "Vila Fhilipos [Limenas]" (nou-creata pe site)

dorgoAUTOR REVIEW
[28.06.11 11:47:56]
»

@magdalena... stai, ca mai urmeaza inca doua episoade cu Thassos, unul despre vaporasul cu pirati si ultimul cu turul auto al insulei... si-apoi te vei decide... eu zic ca 7 zile e prea putin pt Thassos si 14 zile e prea mult... ideal ar fi 10 zile...

CAR
[17.03.14 20:03:07]
»

Mai dat pe spate!!! Am avut ocazia sa cunosc multa lume, diversificata d. p. d. v. socio-profesional, dar nimeni nu m-i s-a parut atat de apropiat mie (noua) ca profil. Intrebarea mea era daca exista wi-fi in camere. Dar in urma citirii articolului tau, am altele mult mai importante. Iti lansez o provocare deoarece tot incerc sa gasesc un cuplu compatibil cu noi si cand am gasit unul cu care am petrecut un week-end minunat in Budapesta, n-au avut ce lucra decat sa-nceapa constructia unei case si in aceste conditii, nu mai dispun de posibilitati. Profilul nostru este:

1. Varsta 48/56 ani.

2. Dispusi la mers pe jos pana la 12 ore pe zi.

3. Nu dispunem de un buget mare (nu avem figuri pe creier) motiv pentru care mai bine renuntam la o cafea sau bere decat sa nu vizitam.

4. Nu va dau multe detalii, dar tarile pe care le-am vizitat (mai mult sau mai putin) sant: Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Italia, Croatia, Serbia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Grecia si Bulgaria.

5. Tot datorita faptului ca dorinta de a cunoaste si a vizita locuri noi depaseste posibilitatile noastre financiare, am mers de obicei in lunile mai, iunie si septebrie.

6. Nu ne bagam in viata altora, nu ne intereseaza si nici nu ne place sa se bage altii intr-a noastra. Relatia ar fi doar de camarazi de calatorie, care nu numai ca ne-ar aduce beneficii in sensul impartirii cheltuielilor de benzina, vigneta, taxa autostrada, ferry-boat dar ne-ar fi si mai usor sa ne adunam cunostintele (informatiile) turistice in vederea unei reusite maxime.

7. Nu santem fumatori (in masina mea nu se fumeaza) dar in rest nu avem nici o problema cu cei care fumeaza.

8. Santem amatori atat de sejururi de cateva zile unde avem o cazare si vizitam tot ce este important in jurul nostru, cat si de circuite.

Daca ti-am starnit un minim interes, scrie-mi un mesaj privat - edit by wm pentru a comunica mai rapid. Daca nu, oricum va doresc concedii frumoase si senine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[17.03.14 21:04:58]
»

@CAR:

Nu va dau multe detalii, dar tarile pe care le-am vizitat (mai mult sau mai putin) sant: Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Italia, Croatia, Serbia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Grecia si Bulgaria.

Ba chiar te rugam, doar asta e scopul site-ului!

Te rog insa sa ai in vedere ca pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
CAR, dorgo, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂVilla Philipos:
INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03931188583374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1