GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vila Dunavski Raj - “casuta din povesti”
Vila Dunavski Raj m-a incantat de cum am vazut-o, a fost dragoste la prima privire, ba chiar de cand am parasit asfaltul indreptandu-ne catre ea pe drumul de pamant prin padurea de pini, am simtit ca intram intr-un tinut de basm. Parca decorul este desprins din povesti, cu casute mai mari sau mai mici, de la cabane de lemn la vile somptuoase cu porti si garduri inalte.
Revenind la realitate, va pot spune ca padurea intinsa de pini din satul Vinci, denumita Vinci Recreational Area, este “taiata” de stradute mici, paralele intre ele, care “cad” perpendiculare pe strada principala, paralela la randul ei cu batrana doamna Dunav (in sarba), adica faleza Dunarii. Asadar, satul Vinci se situeaza pe malul sarbesc al batranului fluviu, la 130 km de granita romano-sarba de la Portile de Fier mergand spre nord, vis-à-vis de Moldova Veche si, din punct de vedere administrativ, tine de oraselul Golubac de care treci pana s-ajungi la Vinci.
Dupa cateva sute de metri (aprox. patru) parcursi prin umbra pinilor inalti, Vila Dunavski Raj (care inseamna raiul Dunarii) ni s-a aratat in splendoarea ei, cu superba gradina din fata ei bine ingrijita, plina de flori care de care mai frumoase, cu un mic “iaz” cu frunze de nuferi pe care se odihneau broscute, cu hamacuri frumos colorate, foisoare in care erau amenajate locuri de luat masa. Nici ca se poate ceva mai relaxant si mai odihnitor pentru minte si suflet decat sa iei masa intr-un asemenea décor.
Camerele vilei sunt toate opt, noi primind-o chiar pe cea cu numarul opt, la etaj, cu o superba priveliste de pe balcon asupra gradinei si a terenurilor de tenis, basket si volei de peste drum.
Camera tripla, cu baie si balcon proprii ne-a impresionat nu numai prin generozitatea spatiilor, dar mai ales prin curatenia care stralucea peste tot, dandu-mi seama, mai apoi, ca aceasta era caracteristica de baza a intregii cladiri, ba chiar a intregului imobil, in ansamblul sau.
Gazda noastra, Dusica, o doamna in jur de 50 ani, “rupea” cateva cuvinte in engleza (curios pentru zona aceea ca nu vorbea deloc romaneste), dar intelegea mai mult (am mai folosit si gimnastica), ne-a demonstrat ce inseamna ospitalitatea sarbeasca.
De cum am venit ne-a intampinat cu bauturi reci, cafea si prajituri de casa pe care le facuse chiar ea, si-o spunea cu toata mandria. Dealtfel, toata mancarea pe care ne-a servit-o pe parcursul weekendului fusese gatita de ea si recunosc ca gateste foarte bine, toate felurile au fost foarte gustoase: si cele pe baza de peste (ciorba pescareasca gen bouillabaisse si salau la cuptor cu rozmarin si cartofi natur) cu care ne-a incantat papilele gustative vineri seara, dar si cele pe baza de porc (inclusiv traditionala pleskavita) cu care ne-am delectat sambata. Evident acestea erau insotite de salate de sezon. In privinta cantitatii, gazdele noastre (pe langa Dusica mai erau inca o doamna si un domn pe care i-am remarcat mai tarziu) s-au intrecut pe ele insele, platourile au fost enorme, punandu-ne pe mine si pe sotul meu intr-o mare dificultate, nici unul dintre noi nefiind gurmand, insa ne-am sacrificat, altfel poate ar fi crezut ca nu ne place cum gateste. Fiecare masa a avut si desert aferent “home made” cum ii placea Dusicei sa spuna (negrese sau clatite), siluetele noastre putand intra in pericol de modificare.
Micul dejun, tip bufet suedez, este conceput sa stisfaca toate gusturile, de la vegetarieni la carnivori, cu tot felul de legume, mezeluri, oua cereale, miere, unt, insotite de bauturi specifice: ceai, cafea, lapte (dar nu de la cutie), sucuri naturale de fructe.
Demne de remarcat sunt: placinta de casa cu cascaval, cred, facuta de Dusica, zacusca ce ne-a luat mintile cu gustul ei divin, total diferit fata de al celei de la noi si gemurile de prune si caise, la fel, pregatite de Dusica, foarte mandra de produsele ei.
Activitatile pe care le poti desfasura la vila in scopul alungarii stresului si a deconectarii de la obosela zilnica sunt tenisul de masa si biliardul. Acestea se pot practica in sala de la demisol amenajata cu mese specifice, iar peste drum de vila, in aer liber terenerile de volei, basket si tenis intregesc panoplia mijloacelor prin care poti sa-ti petreci timpul intr-un mod placut. Toate acestea pot fi inlocuite sau completate cu plimbari prin padure sau, si mai frumos, pe faleza Dunarii recent modernizata prin intermediul unui proiect cu fonduri europene mixt, romano-sarb in valoare de peste doua milioane de euro. Rezultatul este unul de calitate, exista pista de biciclete cu doua sensuri, trotuar pentru pietoni pentru promenade, o strada pentru autoturisme si balustrade intrerupta, ici, colo de iesiri pe scari la apa.
O alta posibilitate de relaxare pentru iubitorii de apa ar mai fi petrecerea timpului la malul Dunarii, respectiv pescuit si plaja. Dealtfel, am vazut multi pescari amatori insirati pe mal care chiar prindeau cate ceva din cand in cand. Sunt si cateva plaje micute, amenajate in scop de baie (cu geamandura) sau cu terenuri de polo si volei in apa. Nu am incercat, apa era tulbure si murdara dupa atatea ploi si nu ne-a atras deloc (desi plecaseram pregatiti si cu costume de baie), asa incat am preferat plimbarile lungi dupa mesele copioase oferite de Dusica.
In zona este caracteristic climatul submediteranean, el continuandu-se si pe malul romanesc al batranului fluviu si se concretizeaza prin prezenta pinilor care, prin mirosul degajat de ei imi aduc aminte de tarile riverane Mediteranei, a smochinilor, stejarilor pufosi, alunilor turcesti. Am vazut si multi gusteri vargati, chiar cateva broaste testoase de uscat, dar micute, dar am mai fi putut intalni (dar, din fericire, nu s-a intamplat) tot specifice acestui tip de climat radaste, scorpioni carpatici sau, si mai rau, vipere cu corn.
Padurea deasa de pini inalti, traversata de strazile cu case, in general, de vacanta se anima in weekenduri cand locuitorii oraselor mai mari vin sa respire aer curat, inmiresmat de rasina acestora este perceputa ca o zona de recreere unde s-au stabilit orasenii cu ceva dare de mana.
In lipsa “marii” care a fost pierduta, la inceput, odata cu desprinderea din RSF Yugoslavia (in urma dezmembrarii acesteia) si, in cele din urma, cu despartirea de Muntenegru, toate posibilitatile naturale de relaxare acvatica ale sarbilor sunt legate de batranul Dunav, asa cum ii spun ei.
Despre ceea ce a insemnat pentru noi prima experienta pe plaiuri sarbesti, va voi povesti intr-un review separat, pentru ca ni s-au intamplat cateva lucruri demne de notat.
Trimis de irinad in 06.08.14 20:27:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.70099900 N, 21.59798300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@irinad: Mulţumim pentru această relatare, noi, toţi ceilalţi care nu cunoaştem şi această parte a Dunării şi mai ales noi, cei care urmează să-ţi călcăm pe urme. Pentru noi tu ai fost avangarda sau - în termeni şi mai milităreşti - cercetaşul, cel care pleacă primul, în scopul informării.
Pe această cale, te felicit pentru premiul câştigat pe AmFostAcolo! Mă bucur că minisejurul petrecut la Vila Dunavski Raj a fost unul reuşit şi îţi doresc şi pe viitor numai vacanţe frumoase, oriunde şi oricând!
@irinad: Felicitari atat pentru premiul castigat cat si pentru review-ul scris despre vila Raj Dunavski. Foarte bun!
@costy69: Multumesc f. mult si va urez si dvs. un sejur cat mai placut acolo si sa ne"impartasim" impresiile si dupa ce va veti intoarce dvs de acolo!
@iulianic: Multumesc f. mult, sper sa petreceti si dvs. la fel de bine si frumos ca si noi, va intorc si dvs. felicitarile pentru castigarea acestui premiu, pentru ca si dvs le meritati din plin, si in ceea ce priveste urarile de bine pentru concedii, multumim, avem nevoie, pentru ca plecam in Parga peste 3 saptamani!
Frumoasa descriere, la sfarsitul lunii septembrie, am in vedere un sejur de max. 7 nopti in zona, impreuna cu sotia si fetita, acum sunt in stadiul de cautare cazare, as fi interesat de aceasta locatie, o pagina de web mi-ar fi de mare ajutor daca este disponibila, daca nu cateva detalii legate de o posibila rezervare.
In afara micului dejun am inteles ca, gazda poate pregati orice fel de mancare si aici ma refer la cea gatita, vom merge cu fetita si o ciorbica este binevenita.
@ceasornicarul: Da, intr-adevar, gazda poate gati orice fel de mancare, foarte buna, chiar. Vila este disponibila pe booking la preturi rezonabile.
Pe booking am gasit-o si eu, am observat cateva probleme legate de curatenie.
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
Am rugamintea sa-mi spui daca drumul de acces, cel de pamant, se prezinta in conditii bune.
In cazul unei ploi ar putea fi probleme?
@ceasornicarul: Imi cer scuze ca-ti raspund cu intarziere, dar n-am putut pana acum.
Noi am nimerit chiar dupa zile bune cu ploi, dar drumul de pamant se prezinta bine, nu-ti face probleme ca n-ai putea ajunge la vila sau ramane pe-acolo.
Daca te hotarasti, vei vedea ca totul e ok!
@webmaster26: E perfect, acolo e! Scuze pentru raspunsul intarziat!
@ceasornicarul: Eu am sesizat, din contra, curatenie peste tot, in camera nu era un fir de praf, iar baia impecabila. De asemenea, era f. curat si in sala de mese, chiar si afara era totul ordonat si curat.
@irinad: Iti multumesc pentru ajutor, daca ma hotaresc sa ajung, va voi anunta, toate cele bune.
@ceasornicarul: Cu multa placre, sper sa iei decizia corecta!
@irinad: Te mai sacai cu o intrebare:
tv exista in camere?
Din poze reiese ca, nu ar fi, seara parca iti mai doresti sa vezi cate ceva la tv chiar daca esti in conccediu.
@ceasornicarul: Imi pare rau ca sunt nevoita sa-ti raspund cu intarziere, ti-ai dat bine seama, nu sunt, dar te poti uita, fara probleme, la tv-ul (plasma) de la parter, din restaurant. Nu vei avea nevoie, o sa vezi!
@irinad: ai dreptate in concediu nu te duci sa te uiti la tv, dar parca tot era mai bine sa fie si in camere, este totusi o pensiune de trei margarete, iar la sfarsitul lunii septembrie zilele sunt mai scurte si pe seara e mult mai bine sa stai in camera ta si sa butonezi.
Am reusit sa iau legatura cu gazda, din pacate si lipsa minibarului in camera ma opreste sa vin la ei, fetita are doi ani si este bine sa ai un mic frigider in camera pentru un fruct, iaurt si de ce nu o bericica rece.
Oricum iti multumesc pentru ajutor, cele doua review-uri scrise de tine sunt de toata lauda, un sincer BRAVO
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2016 Raiul Dunării sau Dunavski Raj pentru o noapte petrecută cu motocicliști — scris în 17.04.16 de Bascone din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Dunavski Raj - raiul Dunarii — scris în 12.08.15 de Ondina din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Vila Dunavski Raj - Paradisul Dunării — scris în 01.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Vila Dunavski Raj – liniste si relaxare — scris în 20.08.14 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ