GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca drumul spre litoralul muntenegrean, minisejurul din Ulcinj si excursia in Albania le planificasem cu cateva zile inainte de plecarea de acasa, pentru partea a 2-a a circuitului nostru prin Balcani nu stabilisem nimic concret. A fost pentru prima data cand am procedat asa dar mi-a suras ideea!
Ne propusesem sa vedem Croatia, in special Dubrovnik, parcul national Plitvice si partea de nord a tarii, mai exact zona Rijeka-Pola de unde sa putem da o fuga in Slovenia pentru vizitarea pesterii Postojna, una dintre cele mai mari pesteri din Europa. Prima noastra cazare ne-am fi dorit-o in zona Dubrovnik din Dalmatia de Sud din 2 motive:
- distanta scurta dintre Ulcinj si Dubrovnik ne-ar fi permis sa vizitam in amanuntime litoralul muntenegrean, in special zona Sveti Stefan - Budva, sa dam o fuga in vechea capitala Cetinje (un oras medieval foarte frumos din cate am inteles) si sa zabovim mai mult in fiordul Kotor pe care vroiam sa il ocolim cu masina si sa oprim in orasul cu acelasi nume pentru a vizita obiectivele din zona.
- a 2-a zi vroiam sa o dedicam in totalitate orasului Dubrovnik, perla marii Adriatice.
Nu am luat in calcul un singur lucru - era sfarsitul lunii iulie iar in aceasta perioada de varf a sezonului estival nu prea gasesti cazare in zona, fiind si weekend pe deasupra iar pe noi nu ne-a preocupar urmatoarea destinatie decat in ultima seara.
Cumparasem din Bucuresti (Diverta-Mall Vitan) un ”Ghid complet Croatia” (editura Aguila) deosebit de util iar dupa ce l-am studiat putin am aflat de existenta Parcului National Krka asa ca am inceput sa cautam cazare in zona.
Aceleasi probleme cu cazarea le-am intampinat si la Split, Trojir si Sibenik asa ca am rezervat pe booking.com 2 camere pentru 3 nopti la Kaja House aflata la 2 km de localitatea Lozovac, poarta de intrare in parcul Krka
In dimineata zilei de 29 iulie, cand am plecat din Ulcinj, am avut surpriza sa constat ca la ora 7:00 dimineata copiii erau imbracati si cu bagajele facute, lucru nemaiintalnit pana atunci; misterul aveam sa-l dezleg pe drum - baietii facuse “noapte alba” deoarece “socializasera” toata noaptea cu 2 studente bosniace vecine de camera cu ei (noi am stat la alta scara a stabilimentului).
Servim micul dejun in camera, alimentam la prima benzinarie si pornim la drum.
Drumul pana la Sutomare a decurs fara probleme de data asta (la venire a fost aglomerat) si ar fi meritat, daca timpul era generos, o vizita in orasul-statiune Bar (care mi s-a parut cea mai mare localitate a lor de pe litoral) pentru vizitarea cetatii vechi si a portului.
Totusi trebuia sa parcurgem cca 500 km pana la destinatia finala asa ca am renuntat.
Dupa ce am trecut de Sutomore (care era mai curat si parea mai aerisit de aceasta data!) a urmat o portiune de drum mai putin spectaculoasa pana la Petrovac, deoarece nu urmeaza intocmai linia tarmului iar marea se vede doar din cand in cand.
In schimb de la intrare in Petrovac na Moru si pana dupa statiunea Budva ni se ofera niste peisaje extraordinar de frumoase ale marii Adriatice, ale muntilor care coboara direct in mare si care se prelungesc in aceasta sub forma de insulite stancoase deosebit de pitoresti.
Dealtfel chiar in Petrovac se afla o asemenea insulita pe care se observa o cladire veche (o manastire cred) si la care se ajunge cu barca; tot aici gasim si o plaja mai mare (comparativ cu plajele din partea de nord a litoralului muntenegrean) cu nisip in marea ei majoritate - plaja Lucice.
Dupa ce treceti de Petrovac, mergand pe soseaua de coasta spre nord (cea mai spectaculoasa portiune de drum de pe litoralul lor pana la golful Kotor) ajungeti la Sveti Stefan, o localitate legata de tarm printr-un istm si care nu se viziteaza decat daca ai cazare sau rezervare la un restaurant de pe ea (inteleg ca mai toate cladirile sunt proprietati private ale unor investitori rusi).
Sveti Stefan este cea mai fotografiata, cea mai exclusivista, cea mai scumpa, cea mai dorita de celebritati, cea mai cea… localitate a litoralului muntenegrean, asa ca nu o sa mai insist cu prezentarea ei; personal nu cred ca merita mai mult de o rezervare la masa, ocazie cu care se poate efectua o vizita a acestei fortarete turistice.
Cazarea este extraordinar de scumpa, trebuie facuta din timp iar pt a face plaja acolo trebuie sa scoti din buzunar minim 50 euro/pers.
Scump dom’ne scump! Dincolo era mai ieftin!
Mai departe ajungem in statiunea Budva, perla litoralului muntenegream dupa ce trecem de Becici care este o varianta mai linistita atat in privinta cazarii cat si a plajei.
Budva este o statiune moderna, foarte animata, cu mult tineret si o viata de noapte intensa, cu plaje micute si aglomerate, majoritatea cu pietris in statiune dar si cu nisip si pietris mai mic in afara ei (noi am remarcat plaja Morgen dupa ce am trecut de oras), o localitate unde gasesti cazare pentru toate buzunarele - mai ieftina la particulari, dar nu stiu cat de confortabila precum si foarte scumpa in hoteluri de 4 si 5 stele dar care ofera conditii de lux, asta fiind valabila si in Becici.
La cativa km dupa ce am trecut de Budva, soseaua se indreapta spre nord traversand o zona cu multe portiuni drepte pana la golful Kotor, considerat cel mai sudic fiord din Europa.
Aici avem 2 variante de a ajunge la Bijela, localitate aflata pe celalalt mal al fiordului:
- varianta rapida prin orasul Tivat iar apoi traversarea cu ferry pe la Lepetani-Kamenari
- varianta ocolita, prin orasul Kotor, apoi pe malul fiordului prin localitatile Dobrota si Risan.
Noi am ales prima varianta, trecand pe langa un aeroport micut, traversat foarte lejer prin Tivat iar cu ferry in max 10-12 minute cu totul eram in partea cealalta.
Daca aveti totusi timp la dispozitie va recomand ocolirea fiordului pe sosea, cu oprire in orasul Kotor si vizitarea cetatii din orasul vechi - merita cu prisosinta din cate am inteles.
De remarcat ca in fiordul Kotor se face baie dar numai de pe pontoane - plaje cu nisip si pietris lipsesc cu desavarsire din ce am vazut eu. Totusi drumul care ocoleste acest fiord este in opinia mea cea mai frumoasa portiune de pe Riviera muntenegreana depasind chiar si ruta Petrovac - Budva care ne incantase cu putin timp in urma.
Ultima localitate din Muntenegru in drumul spre Croatia este Herceg Novi care are la randul ei o cetate situata la inaltime de unde se poate admira atat golful Kotor cat si statiunea care se continua cu alta mai mica - Igalo.
Am observant cateva plaje micute aici cu un amestec de nisip si pietris, am oprit pentru aprovizionare si mi s-a parut destul de scumpa comparative cu ce ma obisnuisem in aceasta tara. Poate o influenteaza apropierea de Dalmatia de Sud unde urma sa ajungem in curand.
Parasim Riviera Muntenegreana cu regretul de a nu fi vizitat si cetatea si portul din Bar, de a servi masa in Sveti Stefan, de a ne caza in zona Becici - Budva si de a zabovi mai mult in zona fiordului Kotor.
Voua va recomand sa nu le ratati iar pt asta planificati din timp cazarea in zona fiordului sau Dubrovnik daca este sezon de varf!
Trimis de marocanu21 in 04.03.13 08:38:33
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
hm... sa inteleg ca a "socializa' = cu ajuta sa isi striga bagajele?
@marocanu21:
Foarte util şi plin de informaţii, review-ul tău.
O singură observaţie aş avea de făcut.
Spui aşa:
”De remarcat ca in fiordul Kotor se face baie dar numai de pe pontoane - plaje cu nisip si pietris lipsesc cu desavarsire din ce am vazut eu.
Trebuie să te contrazic (nu prea mult). Eu am stat anul trecut undeva în zona Dobrota (câţiva km nord de oraşul Kotor) şi am făcut plajă şi baie de pe plaja amenajată (nu foarte lată, ce e drept).
E adevărat, erau şi pontoane din piatră, dar şi o fâşie de plajă, pe alocuri cu nisip, pe alocuri cu pietriş.
Nu am apucat să scriu despre cazarea şi sejurul de acolo, dar am pus o poză (ultima), la review-ul de aici
@adri-nico: sa zicem ca au stat la taclale!
cu ocazia asta am aflat ca la ultimul etaj se afla un bar!
cred ca le-ai vazut fata pe ferry, la cateva ore de la plecare!
@Costi: am spus din ce am vazut eu, iar eu n-am trecut prin Dobrota!
Din poza ta nu se vede f bine plaja!
Asta nu inseamna ca nu exista!
Forte frumos circuitul tau!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Sigura, frumoasa cu oameni primitori, caldă, ce merită descoperită. — scris în 24.07.23 de edulescu din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muntenegru sau Grecia? — scris în 01.08.19 de marijuan din TIMIșOARA - nu recomandă
- Sep.2018 Canj - Colt de rai :) — scris în 27.09.18 de Rox.Patrik din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Vacanta de vis — scris în 30.08.18 de Felicis din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Locuri de vizitat — scris în 02.08.17 de asadarius din RM. VALCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 O minunăție încă accesibilă — scris în 04.05.17 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 6 nopţi muntenegrene, pentru încărcarea bateriilor — scris în 15.11.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ