ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 5 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Din respect pentru Columnă

    TIPĂREȘTE

    Dihania aia mică și încoronată, ucide tot ce-i stă în cale, ucide Italia și rostul ei istoric. Vom mai putea merge în Italia? Întrebare retorică.

    Din respect pentru Italia voi posta fotografiile Columnei, cea mai valoroasă lucrare pentru noi, românii.

    Badea Cârțan a rupt patru perechi de opinci în cele 43 zile călătorind pe jos până la Roma, să vadă cu ochii săi Columna. Era român, era țăran, era patriot. A dormit la baza Columnei și a fost fericit. ”Un dac a coborât de pe Columnă”... se știe, ce și cum!

    Am călătorit la Roma cu mulți ani în urmă, dar Columna merită privită și dacă pozele ar fi fost de la 1900. Spațiul în care se află acolo, în plin centru al Romei, este spațiul ocupat cândva de Forumul lui Traian. Columna se afla într-un fost complex comercial, o piață de mărfuri proiectată de Apolodor din Damasc, autorul podului peste care legiunile romane au trecut Dunărea în drumul lor spre aurul dacilor. Al nostru! Complexul funcționa în 107 e. n. și era versiunea antică a complexelor comerciale de azi, în care se vindeau de la mărfuri și mirodenii până la pâine și flori.

    Ridicată de Apolodor din Damasc în anul 113 e. n. înaltă de 40 m (inclusiv postamentul), Columna a fost un tribut adus Împăratului Traian pentru războaiele purtate împotriva Daciei.

    Postamentul Columnei, lângă care a dormit bădia Cârțan, este decorat cu plăci din marmoră, mult deteriorate, dar decorate cu trofee barbare. În fundația sa a fost ținută urna din aur cu cenușa lui Traian și a soției sale. Postamentul are o ușă ce duce la o scară interioară deasupra căreia se află o inscripție ce amintește faptul că întreaga colină pe care s-a ridicat Columna a fost nivelată pentru a face loc Forumului lui Traian și pieții de mărfuri. Se pare că aici, în For, statuile de daci aflate la Florența au ocupat un loc de cinste.

    Columna are la bază o reprezentare simbolică a unui șarpe (stindard al dacilor), ce înconjură locul de montare pe postament.

    18 blocuri cilindrice din marmoră de Carrara, fiecare în greutate de 40 tone, cu un diametru la bază de 3,5 m, formează o bandă în spirală ce prezintă 2.500 de personaje sculptate, în majoritate daci. Autorul acestor altoreliefuri a fost mai mult decât un artist. Figurile dacilor și ale soldaților romani sunt de o acuratețe fantastică. Apoi materialul de război, corăbiile, vâslele acestora, caii, roțile carelor de luptă, până și cărămizile zidurilor de cetate sunt foarte, foarte clare.

    Vârful Columnei se micșorează în diametru, personajele nu se mai pot distinge, iar din 1587, statuia Împăratului Traian a fost înlocuită cu cea a Sf. Petru.

    Columna este unul din foarte puținele monumente ale Romei antice, care a traversat veacurile, ajungând intactă până în zilele noastre.

    Italia face apeluri disperate, mor oamenii pe capete. Dihania aia mică și încoronată ucide tot ce-i stă în cale, ucide Italia și rolul ei istoric.


    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 27.03.20 22:32:49
    Validat / Publicat: 27.03.20 23:32:13
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: și alte orașe
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 228 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Roma. Columna lui Traian.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [27.03.20 23:36:42]
    »

    @mihaelavoicu: De data asta am fost ceva mai harnicuta si am prins articolul tau la inceput de drum. Mi-a placut ceea ce reprezinta el, mi-a placut articolul, finalul insa m-a intristat

    Italia face apeluri disperate, mor oamenii pe capete. Dihania aia mică și încoronată ucide tot ce-i stă în cale, ucide Italia și rolul ei istoric.

    Intr-un razboi mureau de obicei soldatii, acum acest dusman nu mai tine cont de nimic.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    Michi
    [28.03.20 08:00:41]
    »

    Mihaela, scrii foarte frumos şi din suflet

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [28.03.20 09:32:50]
    »

    @mihaelavoicu: La începutul anilor 1990 am coordonat un reportaj foto cu copia Columnei de la Muzeul Național de Istorie din București (originalul aveam să-l văd abia după mai bine de 10 ani). Atunci, putând vedea îndeaproape scenele, mi-am dat seama de extraordinara acuratețe cu care sculptorii au surprins figurile umane în diverse ipostaze, armele, corăbiile, carele de luptă. O adevărată capodoperă, ca și aceea de la Adamclisi.

    Iubesc Italia, mă doare inima când văd ce se întâmplă acolo, dar nu pot - nu vreau - să cred că cred că ”virusul încoronat” o va ucide.

    Imposibil ca minunății precum Columna lui Traian să fi rezistat două milenii pentru a fi distruse de o dihanie mică și urâtă...

    ovidiuyepiPHONE
    [28.03.20 11:14:45]
    »

    Vom birui aceasta dihanie cat de curand. O sa ajungem iarasi in Italia, la Roma, pe urmele stamosilor daci.

    Felicitari pentru articol. Votat cu mare placere!

    mirceabrasovPHONE
    [28.03.20 13:02:10]
    »

    Incep să inteleg ce reușiți cu fiecare scriere aici (vorbesc in cazul meu): locurile prezentate, pe care am avut privilegiul să le văd si eu, revin cu o acuratețe pe care nici discutiile, nici revederea colectiei personale de imagini nu au făcut-o. Si ar mai fi ceva: creați o senzație de solidaritate, de plenitudine, ca o completare, ca un fel de ecou. La al dvs. AM FOST ACOLO, ecoul meu este AM FOST ȘI EU ACOLO.

    Si, din ce citesc, intuiesc că n-as fi o exceptie.

    SA NU CEDATI MOMENTULUI!

    Roma, Atena, Florența, Barcelona au avut si timpuri mai tulburi.

    Foarte important este sa ne raportam corect și cu grijă la aceste vremuri, pentru ca in cealaltă vreme a vietii noastre sa ne putem bucura din nou, din plin, de ceea ce printr-o corectă gestionare a norocului fiecaruia, vom avea parte.

    mogly
    [28.03.20 14:38:12]
    »

    Roma este orasul meu de suflet, asa ca gandurile mele sunt si aici si acolo! Sunt optimista, stiu ca vor trece si vremurile acestea grele, iar la reintoarcerea noastra in maretul oras cu siguranta nu ne vom mai plange ca este prea aglomerat, acum chiar mi-e dor de multimea aceea care fremata candva orasul.

    Multa sanatate, aveti grija de voi si pastrati calatoriile in ganduri, deocamdata!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tata123 🔱
    [28.03.20 19:29:57]
    »

    @mihaelavoicu: Ce frumos! Ați văzut originalul! Columna lui Traian este opera unui genial arhitect și inginer - Apolodor din Damasc. Se pare însă că tocmai genialitatea lui i-a adus moartea la bătrânețe - împăratul Hadrian îl execută nefiind de acord cu planurile unui templu prezentate de arhitectul Apolodor.

    Am vizitat de vreo două ori copia Columnei aflată la Muzeul Național de Istorie (vezi impresii). Istoria războaielor dacice transpusă în piatră sub formă de spirală e impresionantă.

    Metode științifice au demonstrat faptul că monumentul a fost pictat/colorat în Antichitate. Informații suplimentare și fotografii găsiți pe site-ul web dedicat Columnei: columnaluitraian.ro/ro/20 ... olumnei-traiane.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [28.03.20 22:29:33]
    »

    Mulțumesc tuturor pentru ecourile primite!

    Indiferent de stare sau situație, toți iubim viața. Sunt bulversată de ascendentul pe care l-a luat epidemia și ca mine, mulți sunt la fel. Nu știu cât rezolvă, dacă rezolvă acest #stămîncasă

    Mai mult ca niciodată îmi doresc să auzim numai de bine!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Michi, mihaelavoicu, mirceabrasov, mishu, mogly, ovidiuyepi, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08483099937439 sec
    ecranul dvs: 1 x 1