ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    La pas prin Cetatea Eternă (II)

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Circuit Italia/13 zile.

    Roma, la Citta Eterna.

    A doua zi din periplul roman a inceput cu vizita la Vatican - Muzeul Vaticanului, Capela Sixtina, Basilica San Pietro, Piazza San Pietro - despre care o sa scriu un review separat. Pe toata durata vizitei Roma a fost sub asediul unei ploi torentiale. Am simtit-o pe propria piele cand traversam din Piazza San Pietro in Piazza Papa Pius al XII-lea.

    Plecand din zona Citta dei Vaticano am strabatut Borgo Santo Spirito pana la Lungotevere. Grupul s-a oprit pentru a admira din exterior Castelul Ingerilor/Castello Sant Angelo. Initial a fost denumit, Mausoleul lui Hadrian” deoarece a fost ridicat de urmasul lui Traian si utilizat ca monument funerar pentru imparatii romani. Aici sunt ramasitele imparatilor Antonius Pius, Lucius Verus, Marcus Aurelius, Commodus, Septimius Severus, Caracalla.

    De-a lungul veacurilor prizonieri celebri au fost inchisi aici, iar Papa Clemente al VII-lea si-a gasit refugiul in edificiu, asistand neputincios la devastarile oribile si sacrilegiile infaptuite de mercenarii imparatului Carol Quintul in anul 1527. In prezent, Castelul indeplineste rolul de Muzeu de Arta si Istorie Militara. Statuia Arhanghelului Mihail se afla in varf, iar denumirea actuala parvine din anul 590 cand Roma era bantuita de epidemie de pesta. Conform unei legende Papei Grigore cel Mare i-a aparut aici arhanghelul care a ordonat prin introducerea sabiei in teaca sfarsitul epidemiei. Sabia simboliza mania Atotputernicului.

    Programul nostru nu a avut prevazuta si vizita prin interior, dar m-am multumit cu cativa pasi pe Ponte Sant Angelo aflat vis-a-vis. Podul dateaza din perioada Romei Antice, finalizat in anul 134dHr, in timpul domniei lui Hadrian. Este placat in unele locuri cu marmura si se intinde peste Tibru/Tevere. Cuprinde cinci arcade dintre care trei sunt construite in stil roman. Podul asigura legatura intre Rioni Ponto (care a fost numit dupa podul propriu-zis) si Borgo, careia ii apartine podul din punct de vedere administrativ.

    Turul continua pe cheiul Tibrului catre Ponte Umberto I, insa zaresc la stanga, in Piazza dei Tribunali, o cladire maiestuoasa: Palatul de Justitie sau Palazzo di Giustizzia, sediul Curtii Supreme de Casatie si al Bibliotecii Publice Judiciare. Palatul este situat din punct de vedere administrativ in Cartierul Prati si ocupa spatiul dintre Piazza dei Tribunali, Via Triboniani, Piazza Cavour si Via Ulpiano. Romanii o numesc, Palazzacio”.

    Cladirea a fost construita dupa planurile arhitectului Guglielmo Calderini intre anii 1878-1910, intr-un stilinspirat de arhitectura renascentista tarzie si baroca. Se intinde pe o suprafata de 170x155 m fiind complet acoperita cu calcar travertin. Deasupra fatadei dinspre Tibru se afla o quadriga din bronz care dateaza din 1926 fiind opera sculptorului Ettore Ximenes din Palermo.

    Impresionant, dar continuam programul bine stabilit. Traversam Ponte Umberto I si Piazza di Ponte Umberto I, pasind agale pe mici stradute pana in Piazza Navona. Dintr-o data simt ca ma sufoc din cauza mareei de oameni prezenti in zona. ,,Wow”, atat apuc sa zic, si ma pierd prin multimea multietnica si multicolora.

    Piazza Navona este denumita si Circul Agonal, fiind una dintre cele mai mari si mai renumite piete din Roma. Ocupa zona anticului Circus Domitian pastrand inca forma sa originala. Trei fantani infrumuseteaza zona, Fontana del Nettuno, Fontana del Moro si, cea mai mareata din mijlocul pietei, o lucrare a lui Bernini, Fontana dei quatro fiumi/Fantana celor patru fluvii datorita statuilor care reprezinta Dunarea (Europa), Gangele (Asia), Nilul (Africa) si Rio de la Plata (Americile).

    Ma asez pret de cateva minute pentru odihna si sedinta foto. Bucuros ca am gasit loc liber. Grupul se strange usor si fluierul ghidului da semnalul de plecare. In treacat mai realizez cateva fotografii cu obiectivele din piata, mai ales Chiesa Nostra, Signora del Sacro Cuore si Chiesa Sant Agnese in Agone.

    Mergem in sir indian pe Via Corsie Agonale si Piazza Madama unde oprim pret de cateva minute pentru a vedea din exterior Palazzo Madama, sediul Senatului Republicii Italiene, dupa care ghidul ne introduce intr-un lacas de cult, Chiesa San Luigi Dei Francesi. Intru mai mult pentru a umple doua sticle cu apa rece. ,,Sa mergem ceva mai repejor pentru a prinde deschis la Pantheon”, sugereaza ghidul. Celebrul Templu se inchide la ora 17:00, iar ceasul arata 16:00. Drept urmare marim pasul pe Via del Salvatore, Via della Dogana Vecchia si Via della Rotonda pana in Piazza della Rotonda.

    Piazza della Rotonda, lume ca la miting. Piata este aproximativ dreptunghiulara, 60 m nord-sud si 40 m est-vest, cu o fantana si obelisc in centru. Pantheonul ocupa partea sudica. Din nefericire pentru a nu stiu cata oara in acest circuit italian nu avem acces in interior. Templul nu se viziteaza. De ce? Logic! Are loc o nunta religioasa. Curat ghinion!

    Pantheonul este unicul monument in stil clasic roman care poate fi gasit intact in Roma. Inscrptia de pe portic ,,M. Agrippa L. F. Cos tertium fecit” se refera la un Templu inaltat de Agrippa in anul 27 iHr, pe care l-a dedicat divinitatilor tutelare ale familiei Iulia. Constructia actuala a fost remodelata intre anii 117-125dHr, in timpul imparatului Hadrian. Edificiul adaposteste ramasitele pictorului Rafaelo Sanzio si a regilor Italiei unificate.

    Este cea mai bine conservata cladire istorica din Roma Antica avand acoperisul original intact. Desi identitatea arhitectului ramane incerta, multi o atribuie lui Apolodor din Damasc. Incepand din secolul al VII-lea Pantheonul este transformat in biserica crestina, Santa Maria Rotonda.

    In Piazza della Rotonda intalnesti lume pestrita. Apare un barbat costumat in legionar roman care se dovedeste a fi de pe meleaguri vasluiene. Un bun prilej pentru cateva doamne din grup sa faca poze gratuit cu el. Un alt romanas de-al nostru lucreaza de zor in arta cersitului langa fantana din mijlocul pietei.

    Te avertizeaza pe limba noastra ca apa nu este buna de baut. Hopa! Un specialist in ape! Vrajeala de doi lei. Nu-l bag in seama si ma precipit spre iesirea din piata catre Via della Minerva unde gasesc grupul compact. Din vorbele ghidului inteleg ca ne indreptam spre Piazza Colonna unde se afla Columna lui Marcus Aurelius si apoi catre Fontana di Trevi.

    Pe traseu ne abatem prin Piazza della Minerva unde sunt impresionat de Obeliscul lui Minerva cu elefantul Bernian. Intregul complex monumental este popular cunoscut si sub numele de ,,Pulcin della Minerva”. Are o inaltime de 5,5 m si ocupa patratul din fata Basilicii di Santa Maria Sopra Minerva.

    Mai departe! Agale, incolonati, ne indreptam spre Piazza Colonna. In mijloc, evident, Columna lui Marcus Aurelius construita intre anii 176-192 dHr pentru a sarbatori victoriile imparatului impotriva germanicilor si sarmatilor. Din pacate imparatul a murit inainte de inaugurare. Columna cu relief in spirala este asezata in fata Palazzo Chigi. Initial a avut o statuie a lui Marcus Aurelius in varf, dar in secolul al XVI-lea, in timpul pontificatului Papei Sixtus al V-lea, a fost inlocuita cu statuia Sfantului Apostol Pavel.

    Parasim Piazza Colonna pe o mica straduta care face accesul in Piazza Monte Citore unde este amplasat un alt obelisc (Roma are 13 obeliscuri). Cateva fotografii si alerg dupa grup pe Via dei Sabini. In cateva minutele ajungem In Piazza di Trevi.

    In sfarsit! Iat-o! Fontana di Trevi. La dolce vita! Nu pot descrie in cuvinte ce am gasit aici. O mare masa de oameni (fotografia spune totul) N-aveai loc sa arunci un ac mai ales sa ajungi in partea centrala pentru a arunca moneda in apa conform traditiei. Cine ocupa loc in centru ne se lasa usor plecat. Numai fete asiatice dominau zona.

    Fontana di Trevi nu este vizitata doar pentru apa excelenta, ci si pentru legenda ca oricine o bea sau arunca o moneda in fantana isi asigura intoarcerea la Roma. Fantana a fost construita dupa planurile arhitectului Salvi, in 1753, pe vremea Papei Clement al XII-lea, si decorata de mai multi artisti ai Scolii lui Benini.

    Fantana se afla la capatul apeductului Aqua Virgo, construit in anul 19 dHr, care aduce apa de la izvoarele Salone si aprovizioneaza fantanile din centrul istoric al Romei. Figura centrala este zeul Neptun care se afla intr-un car de lupta de forma unei scoici tras de doi caluti de mare. La stanga lui Neptun este Abundenta, iar la dreapta sta Sanatatea.

    Deasupra sculpturilor se pot observa basoleriefuri, iar apa de pe fundul fantanii reprezinta marea. Legenda spune ca cel care arunca o moneda in apa ve reveni la Roma. Moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana. Abia mi-am facut loc sa pot arunca moneda conform ritualului.

    Sincer! Pentru a reveni la Roma, daca se vrea, nu trebuie neaparat sa arunci monezi in Fontana di Trevi, dar traditia trebuie respectata...

    Bun! Ce mai avem de vizitat? Pauza de la Fontana di Trevi a durat aproximativ o ora. Majoritatea dintre noi am trecut pragul unei Gelaterie din Piazza di Trevi. Hmmmm! Nu uit nici acum, la un an distanta, gustul inghetatei mixte pentru care am platit 5 euro. Ce aroma! Nu vreau sa starnesc pofta nimanui. Grupul s-a reunit pentru a purcede mai departe pe Via del Tritone si Via dei Due Macelli pentru a ajunge intr-un alt loc extrem de aglomerat, Piazza di Spagna.

    Piazza di Spagna/Piata Spaniei se afla situata in partea de jos a Treptelor Spaniole - 135 la numar - fiind una dintre cele mai renumite din Roma. Isi datoreaza numele datorita sediului Ambasadei Spaniei la Sfantul Scaun. In apropiere se afla Columna Conceptiei Imaculate a Fecioarei Maria, iar in mijlocul pietei este asezata faimoasa Fontana della Barcaccia care dateaza de la inceputul perioadei barocului.

    Este opera sculptorilor Pietro Bernini si Gian Lorenzo Bernini. In partea dreapta a Treptelor Spaniole se poate observa casa poetului englez John Keats care a trait acolo pana la moartea sa in 1821. Treptele au fost inaugurate de Papa Benedict al XIII-lea pentru a conecta Ambasada Spaniei de Basilica Trinita dei Monti, o constructie in stil romano-catolic renascentist tarziu.

    Plecam din Piata Spaniei si intram pe Via del Babuino pentru a ajunge in Piazza del Popolo. Aceasta este situata la poarta de nord a ,,Zidului Aurelian” cunoscuta odata de Porta Flaminia, in prezent Porta del Popolo. Era punctul de pornire al Via Flaminia, drumul catre Ariminum (Rimini), si cel mai important traseu spre nord. Timp de secole a reprezentat un loc pentru executii publice, ultima avand loc in 1826.

    Piazza del Popolo se deschide ca un ,,Trident” care include trei mari bulevarde, Via Corso, Via del Babuino si Via di Riperta ce se deplaseaza in raze catre alte zone ale Romei. Sunt locuri extrem de populare pentru, passegggiata” , plimbarea de seara, pentru ca populatia sa fie observata si pentru a se vedea unii pe altii.

    De asemenea sunt artere comerciale importante atat pentru turisti cat si pentru localnici. Pe stradutele laterale care converg in cele trei mari artere, cum ar fi Via Condotti, Via Borgognona, Via Bocca di Leone intalnim magazine cu vitrine stralucitoare ale marilor designeri italieni. Cu preturi pe masura!

    Planul de astazi al Pietei Poporului a fost proiectat in stil neoclasic intre anii 1811-1822, de catre arhitectul Giuseppe Valadier. In centru se afla un obelisc egiptean adus de la Heliopolis. Trei fantani decoreaza piata, Fontana dell Obeliscum, Fontana del Nettuno si Fontana della dea Roma. De aici se face accesul catre Gradinile si Vila Borghese. Pentru a vizita Vila Borghese e recomandat sa faci rezervare din tara inainte de plecare. Cel putin asa mi-a spus ghidul.

    Pana aici! Turul pietonal s-a incheiat si ne grabim sa ajungem la hotel. Metroul este de bun ajutor chiar daca se dovedeste extrem de aglomerat. Ce sa-i faci. Este zi de sambata. Coboram la Pietralata si sus in autocarul pus la dispozitie de administratia Hotelului Rouge et Noir.

    Odata intrat in camera pot trage concluzia: aventura romana a luat sfarsit. Un vechi proverb italian spune:, Roma, non basta una vita”, adica:, Pentru a cunoaste Roma, nu iti ajunge o viata”.

    Va multumesc pentru atentie! Vacante placute pe 2018!

    Rog webmaster daca poate atasa - https://youtu. be/cm4hLfOUBZk.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ovidiuyepi in 22.06.18 11:25:40
    Validat / Publicat: 22.06.18 15:14:20
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 1184 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 Asta am gasit cand am ajuns la Fontana di Trevi. Aglomeratie mare, monser!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster87
    [22.06.18 15:13:13]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [22.06.18 21:16:02]
    »

    @webmaster87: Multumesc frumos.

    Pușcașu Marin
    [22.06.18 22:15:16]
    »

    @ovidiuyepi: Ai aruncat moneda in Fontana di Trevi?

    Ai aruncat. S-au creat asadar auspiciile sa revii la Roma.

    A doua oara sigur vei vedea si Pantheonul la interior. Macar pentru asta si tot merita sa revii la Roma .

    Eu daca-as putea as merge in fiecare an la Roma. Atat de mult mi-a placut, incat de fiecare data constat ca mai am ceva de vazut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [22.06.18 23:04:33]
    »

    @ghisor: Multumesc pentru ecou. Sunt de acord pentru tot ce ati spus. Vom reveni la Roma. Pana atunci numai bine si vacante placute in continuare.

    mishu
    [24.06.18 22:07:14]
    »

    @ovidiuyepi: Un traseu frumos, felicitari, votat cu mare drag.

    mihaelavoicu
    [25.06.18 16:57:40]
    »

    Un adevărat tur de forță. La documentarea de care dispui, pleacă singur la drum și stai cât vrei, unde vrei.

    Dan&Ema
    [27.06.18 17:03:02]
    »

    @ovidiuyepi:

    Mi-ai amintit de plimbarea noastra de asta iarna la Roma. Acum ca a mai trecut jumatate de an de atunci, ramanem cu amintirile frumoase. Si sunt multe.

    Roma abunda de obiective, iar turistii se inghesuie sa le vada. Cand om ajunge si noi la gradul de cunoastere sau de recunoastere la Romei?

    Fontana di Trevi ramane favorita mea alaturi de Piazza del Poppolo.

    Si acum realizez ca n-am mancat macaroane in Italia!

    Felicitari pentru articol! Numai de bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    elviramvio
    [29.06.18 21:25:38]
    »

    @ovidiuyepi:

    Frumos. Chiar, nici un semn că te-ai întoarce acolo? Mergi pe cont propriu, vei fi mulțumit.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, elviramvio, mihaelavoicu, mishu, ovidiuyepi, Pușcașu Marin
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075314044952393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1