ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 13 MIN

    La pas prin Cetatea Eternă (I)

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Circuit Italia/13 zile.

    18 mai 2017/Roma.

    Cand vizitezi Roma, descoperind nenumaratele, fastuoasele splendori pe care suverana cetate a artei le poseda, te simti acaparat de frumusetea artistica, privesti entuziasmat, uimit, dar mai ales retraiesti intens trecutul care aici reinvie mai puternic decat in orice alta tara. Aici, mai cu seama, trecutul te domina cu o putere de neinvins. Doresti sa vezi cat mai mult din ea, dar pasii ti se indreapta, in primul rand, catre vestigiile acelui trecut glorios, catre vestigiile antichitatii.

    Roma Antica.

    Roma subterana si a catacombelor.

    Roma Medievala si Renascentista.

    Roma Moderna si a zilelor noastre.

    In programul primei zile prin Roma, cu mici ajustari aduse de agentie, am avut prevazut vizitarea Complexului Forul lui Traian - Capitoliul - Forul Roman - Colosseum. Optional s-a inclus un tur pe la trei lacase de cult, bazilicile papale, cap de afis fiind Santa Maria Maggiore.

    Desteptarea si micul dejun extrem de copios. Grupul paraseste Hotelul Rouge et Noir, Via Cosimo de Giorgi, Municipio IV (Tiburtina) -vezi impresii , la bordul autocarului agentiei din tara. Am mers aproximativ 2 km si jumatate pe Via Pietralata pana la statia de metrou cu acelasi nume. Autocarul ne-a lasat aici deoarece nu avea acces in centrul istoric al Romei., Va astept pana la ora 20:30, in caz contrar veniti pe jos la hotel sau, la noroc, cu autobuzul 211”, ne-a somat soferul nostru. A glumit binenteles!

    Uite frate ca ma plimb cu metroul prin Roma. Cumpar patru cartele de 1,40 euro/bucata deoarece la casa nu avea abonament de o zi. Ditamai orasul istoric si nu gasesti abonament de metrou. Nu-i nimic, am zis, taxez cartela si cobor scara rulanta pe peron. Suntem grupati langa ghid, nu care cumva sa ramana in statie careva. Soseste si garnitura pe care o stiam din filme. Urc in vagon si, mare noroc, gasesc loc liber. Traseul, Linia B, a inclus noua statii: Monte Tiburtini, Quintiliani, Tiburtina, Bologna, Policlinico, Castro Pretorio, Termini, Cavour, Colosseo. Am iesit la suprafata, pe Via Colosseo, in apropiere de maretul amfiteatru. Ghidul a expus ordinea de zi si a intrebat cine doreste sa viziteze bazilicile papale Santa Maria Maggiore, Sao Paolo Fuori le Mura, San Giovani in Laterano. Grupul s-a impartit in cateva grupulete mai mici., Este ora 10:30 si propun sa ne reunim la ora 13:00 langa Columna lui Traian”, a spus ghidul. Ne-a aratat cum sa ajungem, relativ usor, daca strabateti Via Fori dei Imperiale de la Piazza del Colosseo catre Piazza Venezia.

    Sa inceapa marea aventura la program liber in mareata Citadela. Alaturi de doi prieteni am strabatut o parte din Piazza del Colosseo, urcand apoi pe Via della Domus Aurea in Parco del Colle Opio. Este un parc istoric inaugurat in 1871 pe o suprafata de 11 ha, un loc de recreere pentru turisti si localnici. Parcul are trei intrari: Via Mecenata, Via del Monte Opio si Via Labicana. Renumit si pentru faptul ca adaposteste ramasitele de la Domus Aurea. Am urcat pe Via Domus Aurea, trec pe langa monumentul lui Alfredo Oriani, apoi fac stanga pe Viale Fortunato Mizzi pana la un mic scuar care se numeste Piazza Martin Luther. In forma de cerc, cu o arteziana imensa in mijloc, Fontana delle Anfore. Am zabovit o jumatate de ora aici, la umbra, alaturi de turisti si localnici. M-am aprovizionat cu apa de izvor si pornesc mai departe in periplul roman. Alaturi de prieteni cad de acord sa mergem in contrasesns catre San Giovani in Laterano. Am mers pe jos pana la Porta San Giovani, anexa din, Zidul Aurelian”, denumita dupa bazilica San Giovani in Laterano. Prezinta un unic arc de mare construit la ordinul Papei Grigore al XIII-lea dupa planurile arhitectului Giacomo della Porta. Poarta ofera acces la Via Appia si Via Labicana. In afara portii se inalta cartierul modern Appio-Latino. Am trecut pe sub arc direct in Piazza di Porta San Giovani. Un spatiu frumos si larg in care se afla monumentul lui San Francesco d”Assisi, bazilica San Giovani in Laterano si Palatul Lateran.

    Bazilica San Giovani in Laterano, ,,Catedrala din Roma”, fondata de imparatul Constantin cel Mare si denumita, Biserica Mantuitorului” in perioada pontificatului Papei Silvestru (314-335), a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori: actuala bazilica dateaza din secolul al XVI-lea. Fatada impunatoare a travertinei a fost construita in 1735 de catre Alessandro Galilei. Usile din bronz au fost luate din Curia, in Forum, fiind aduse la Catedrala din ordinul Papei Alexandru al VII-lea (1655-1667)

    Parasim zona si mergem pe Via San Giovani in Laterano pana la Colosseum apoi pe Via dei Fori Imperiale catre Piazza Venezia.

    Via dei Fori Imperiale este o artera moderna care incorporeaza numele actual din ramasitele vechiului Forum Roman si conecteaza Colosseumul la Piazza Venezia. O lucrare masiva de demolari a fost realizata printr-o decizie majora a dictatorului Benito Mussolini intre 1924 si 1932; cladiri intregi au disparut pentru a satisface capriciul dictatorului care vroia sa aiba vedere libera de la balconul din Palazzo Venezia pana la Colosseum. Intregul bulevard reprezinta o zona extrem de aglomerata, un santier masiv, sapaturi arheologice si lucrari la Linia C de metrou. Este inchis pentru traficul auto si transformat in zona pietonala. Militari inarmati pama in dinti si vehicule blindate patrulau intreaga zona. De fapt, fiecare punct turistic din Roma este supravegheat de carabinieri si trupe speciale. De-a lungul bulevarduluiam trecut pe langa monumentele diferitilor conducatori romani: Forumul lui Nerva si Forumul lui Augustus la stanga; Forumul lui Traian si Forumul lui Caesar la dreapta.

    Forumul lui Traian a constituit ultima lucrare de acest gen realizata de Apolodor din Damasc, pe o suprafata de 275.000 mp intre Capitoliu si Quirinale prin excavarea a 850.000 mc de pamant. L-am vizitat fara sa mai astept reintregirea grupului. La intrarea in forum exista un arc de triumf cu trei coridoare: in centru se inalta statuia ecvestra din bronz aurit a imparatului Traian (s-a pastrat pana in secolul al IV-lea) si un portic pe margini decorat cu busturi de daci captivi. Langa basilica se inalta Columna lui Traian, inaugurata la 12 mai 113 dHr, unicul monument ramas intact din Forum. Cuprinde patru parti: fundatia, piedestalul, columna propriu-zisa si statuia imparatului. In anul 1587 Papa Sixtus al V-lea a inlocuit statuia lui Traian cu statuia Sfantului Petru. Columna cuprinde o banda in spirala, aculptata, cu o lungime de 200 m, in care sunt infatisate 124 de episoade din cele doua razboaie daco-romane, cu peste 2500 figuri, delimitate in doua segmente aproape egale, corespunzatoare celor doua confruntari militare. O legenda spune ca aceasta Columna a fost salvata de la distrugere de catre Papa Grigore cel Mare. Se spune ca Pontiful a fost miscat de o scena de pe Columna ce il infatisa pe Traian ajutand mama unui soldat mort, incat s-a rugat pentru salvarea sufletului pagan al imparatului. Zona din jurul Columnei a fost apoi declarata o zona sacra, salvand astfel monumentul de la demolare.

    Unde mai mergem pana la oar 13:00? Buna intrebare la unul dintre amicii mei. Pai, sa vedem! Vis-a-vis de Columna se inalta Chiesa SS Nome di Maria. Am trecut la un scurt tur pietonal pe Via di Santa Eufemia si Via Quattro IV Novembre unde se afla sediul Prefecturii apoi cobor pe Via de Formari si Piazzeta della Madona di Loreto pana la Piazza Venezia.

    Piazza Venezia este situata chiar in centrul Centrului istoric al Romei, la intersectia marilor bulevarde Via dei Fori Imperiale si Via del Corso. Se afla intre Capitoliu si Forumul lui Traian. Capitalizand pe acest simbolism modern si vechi, Piazza Venezia a fost locatia discursurilor publice ale celebrului dictator Benito Mussolini intre anii 1922-1943. Urmarind documentarele istorice la televizor nu se poate sa nu-l fi remarcat. Saluta multimea din balconul de la Palazzo Venezzia si promitea renasterea Imperiului Roman de odinioara. Palazzo Venezia ocupa un spatiu intre piata cu acelasi nume si Via del Plebiscito fiind construit intre 1455-1467, la comanda cardinalului venetian Pietro Barbo, viitorul Papa Paul al II-lea. La constructie s-au folosit travertine de la Colosseum si Teatrul lui Marcello. Cladirea denota un stil de arhitectura la inceputul Renasterii romane. In prezent gazduieste Muzeul National Palazzo Venezia si Biblioteca de Arheologie si Istorie a Artei.

    O mare parte din Piazza Venezia este ocupata de Altarul Patriei/Altare della Patria, locul Mormantului Soldatului Necunoscut, parte a Monumentului lui Vittorio Emanuelle al II-lea/Vittoriano. Acesta ocupa partea de nord a Capitoliului fiind opera contelui Giuseppe Sacconi pentru sarbatorirea unificarii Italiei. Monumentul se intinde pe o suprafata de 17.550 mp si are o inaltime de 81 m. Constructia a inceput in 1885, iar inaugurarea a avut loc la 4 iunie 1911. Anual se sarbatoresc aici Ziua Eliberarii de sub ocupatia nazista si fascista (25 aprilie); Ziua Nationala a Italiei (4 iunie); Ziua Fortelor Armate (4 noiembrie).

    Un scurt popas in Piazza di San Marco pentru odihna picioarelor si apoi intoarcerea la Forumul lui Traian. Am asteptat sa soseasca grupul, dar a intarziat ceva timp. Intre timp nu m-am plictisit deoarece multi, turisti” din Congo, Somalia, Maroc, Libia sau alte tari africane m-au asaltat cu suveniruri de vanzare. Mare atentie la buzunare si nu incercati sa-i izgoniti cu brutalitate pentru ca devin agresivi. Din fericire a aparut grupul si, pentru a doua oara, patrund in Forumul lui Traian. Inspirat ca l-am vizitat individual. Alaturi de ghidul italian turul a durat doar 20 de minute. La Columna prea putine explicatii deoarece timpul presa si orice minut pierdut in plus putea afecta vizita la Colosseum si, intre timp, mai aveam de vazut Capitoliul si Forumul Roman.

    Pe repede inainte catre Capitoliu/Il Campidoglio. Trecem pe langa Altarul Patriei si intram in Piazza Capitolini prin Cordonata, scarile rampante proiectate de Michelangelo intre 1534-1549 pentru imparatul Carol Quintul. Scarile sunt flancate la capatul de jos de doi lei de granit, iar la capatul de sus de impozantele statui ale lui Castor si Polux stand alaturi de caii lor.

    Capitoliul a reprezentat centrul religios si politic al puterii romane. Pe aceasta colina dintre Forul Roman si Campul lui Marte erau inaltate Templele lui Jupiter ai al Iunonei. Colina are o lungime de 46 m si o latime de 180 m. La capatul pietei se afla Palatul Senatorial, la dreapta, Palazzo dei Conservatori si Nuovo Palazzo, la stanga. In pavajul pietei dalele de marmura sunt asezate in forma de stea, in mijlocul careia Michelangelo a plasat soclul si statuia ecvestra a imparatului Marcus Aurelius (copie, in prezent). La stanga vedem Palazzo della Musei Capitolini, cu o colectie importanta de sculpturi.

    In prezent Palatul Senatorial gazduieste sediul Primariei. Fantana de langa treptele de la intrare este flancata de doua statui, una reprezentand Nilui cu Sfinxul alaturi, iar cealalta Tibrul cu Lupa Capitolina (copie, originalul este pastrat in Nuovo Museo din Palazzo dei Conservatori).

    Grupul se deplaseaza pe Via di San Pietro in Carcere, dar zabovim putin timp pentru a umple sticlele cu apa proaspata si rece de la Fontana dell Acqua Marcia. Artera serpuita ne conduce direct catre Carcerele Mamertine, inchisoare simbol pentru prizonieri ilustri ai Romei Antice, precum Vercingetorix, Sfantul Apostol Petru, conspiratorii Catilina etc.

    O vizita la Roma nu poate fi completa fara vizitarea centrului comercial, politic, religios si judecatoresc din vremeri stravechi al acesteia. Aproape toate drumurile din Roma duc in valea in care era amplasat Forumul Roman, avand in vedere ca din vale se poate urca inspre patru coline, respectiv Palatin, Capitolina, Quirinal si Viminal.

    In vremurile stravechi, in acest loc se strangea apa de pe Quirinal si Capitoliu. Valea a fost asanata prin amenajarea canalului Cloaca Maxima, astfel ca, in timp, s-au putut construi diverse cladiri in functie de dorintele diversilor imparati si politicieni romani, poate tocmai de aceea monumentele aflate aici, sau mai bine zis ruinele lor, apartin diverselor perioade din istoria orasului. Nimic in jur nu mai este intreg, numai ruine, vestigii ale istoriei, dar, adunate la un loc, formeaza un intreg, acela al unei civilizatii.

    Am intrat in Forum coborand dinspre Carcerele Mamertine pe langa Arcul lui Septimius Severus. Mai intai ne-am supus controlului antitero la intrare. Ce am vazut in valea ce adaposteste Forumul? Sau mai bine zis, ce se poate distinge?

    Bazilica Aemilia, in fata careia se afla o placa cu o inscriptie dedicata lui Lucius Caesar, fiul lui Augustus. Numele provine de la cel care a construit-o cu peste 2000 de ani in urma: magistratul Marco Aemilius Lapidus. De peste 16 secole e lasata in ruine, de cand a fost distrusa de incendiul pricinuit cu ocazia unui jaf asupra orasului.

    Curia, cladirea unde se afla Senatul, locul in care a fost asasinat Caesar in anul 44iHr, si care mai este in picioare datorita numeroaselor restaurari. A fost folosita si ca biserica pe timpul Papei Honorius.

    Cloaca Maxima, se afla pe partea stanga a bazilicii Aemilia si a constituit un canal pentru a drena valea Forumului.

    Mormantul lui Romulus, primul rege al Romei, denumit Lapis Niger, adica Lespedea Neagra, din fata Curiei, numita asa deoarece presupusul mormant a fost protejat cu placi din piatra neagra. Legenda spune ca in acest loc ar fi fost, de fapt, ucis Romulus.

    Templul Vestei si Casa Vestalelor, chiar cum se urca spre Palatin. Templul a fost distrus si reconstruit de mai multe ori, ultima data de imparatul Septimius Severus. Marea Preoteasa Vesta avea sarcina sa pazeasca flacara sacra din Templu ca sa nu se stinga niciodata. Vestalele erau fecioare din familii nobile alese special si care aveau indatoriri bine definite. Ele trebuiau sa ramana caste 30 de ani de cand erau alese, altfel erau arse de vii. Din Casa a mai ramas curtea interioara inconjurata de ramasite ale statuilor ce o infrumuseteau, asezate pe piedestal

    Forumul Roman in continua transformare, cuprinde si alte temple si monumente, bazilici, unele mai putin vizibile si greu de distins, altele pe care le-am putut observa, insa, tot acest complex reprezinta, parca, o Roma Antica la scara mica.

    Am stat prea putin timp prin Forumul Roman, insa am simtit cum timpul sta in loc. In sir indian pornim pe Via Sacra, celebra strada care strabate Forumul de la Palatin pana la Via dei Fori Imperiale. Trecem pe sub Arcul lui Titus si cobor pe langa Arcul lui Constantin cel Mare, impozant, direct in Piazza dei Colosseo.

    Ultimul obiectiv din programul zilei, Colosseumul. Avem rezervare pentru care fiecare am platit 12 euro. In pret a intrat si vizita la Forumul Roman. Pentru ghidul local am alocat o taxa suplimentara de 5 euro. Dupa efectuarea unui control antitero riguros patrundem in imensul amfiteatru.

    Ce stim despre Colosseum? Acest amfiteatru imens, la care inca admiram vechea splendoare, a fost inceput de imparatul Vespasian in anul 72 dHr si inaugurat de fiul sau, imparatul Titus, in anul 80 dHr. A fost ridicat pe locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero in centrul Romei, care includea de asemenea si Domus Aurea cat si statuia Colossus. In forma de elipsa, cu axa mare de 186 m, axa mica de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55 m. Fundatia pe care a fost construit avea 12 m grosime. Planul sau este eliptic, avand 189 m lungime si 156 m latime, aria sa fiind de 56 ha. Inaltimea zidului exterior este de 48 m, perimetrul original masoara 545 m. Partea ramasa din zidul exterior al fatadei monumentale se compune din trei niveluri de arcade suprapuse incadrate de semicoloane dorice, ionice si corintice, in timp ce aticul este impodobit cu pilastrii corintici. Arena centrala este in forma ovala, avand 86 m lungime si 156 m latime, inconjurata de un zid de 4,5 m inaltime care se ridica pana la nivelul primelor randuri pentru spectatori. Acestia erau asezati intr-un aranjament pe niveluri care reflecta natura rigida stratificata a societatii romane. Cutii speciale erau puse la nord si sud pentru imparat si Vestale, oferind cele mai bune unghiuri de vedere spre scena.

    , Cetateni ai Romei, imparatul nostru va ofera paine si circ”, se anunta de fiecare data cand imparatul sosea cu suita sa. Multimea ovationa, se batea pentru painile aruncate in tribune si astepta cu nerabdare sa inceapa circul. Un circ sangeros, compus din lupte obisnuite intre gladiatori, lupte cu fiare salbatice, lupte navale (peretii inferiori sustineau apa turnata, iar podeaua de lemn era inlaturata cu acest prilej).

    Recunoasterea si ascensiunea Crestinismului a marcat sfarsitul epocii de glorie a Romei Antice. Interzicerea jocurilor pagane si a luptelor cu gladiatori si animale salbatice a insemnat sfarsitul Coloseumului. Ce a urmat? Vandalizarea! Fatada din marmura a fost demontata si folosita la constructia Bazilicii San Pietro. Alte parti ale masivei structuri au fost demolate pentru a fi utilizate la ridicarea catorva alte constructii celebre din Roma printre care Palazzo Barberini si Cancelleria.

    Anii au trecut, imensa constructie se degrada vazand co ochii si, totusi, a devenit o destinatie populara pentru botanisti. Un catalog de flora a inceput sa fie realizat inca din 1643, cuprinzand astazi peste 300 de specii de plante crescute in ruine.

    In zilele noastre Colosseumul se identifica cu Roma. Este simbolul Cetatii Eterne. Autoritatile aloca sume uriase pentru lucrari de renovare si intretinere deoarece milioane de turisti trec anual prin acest spatiu. Din pacate au fost retrase celebrele pisici, conform unor statistici in numar de 200., Din cauza stresului”, a spus ghidul italian care ne-a insotit.

    Gata! Odata incheiata vizita la Colosseum iesim in Piazza si ramas bun de la ghidul italian. Traversam spre statia de metrou din apropiere - Colosseo - si revenim la Pietralata. Autocarul ne asteapta, dar primim liber la cumparaturi prin Complexul Panorama, vis-a-vis de statia de metrou.

    Uite asa mai zabivim vreo 45 de minute, cu folos cei drept, dupa care facem imbarcarea in autocar si revenim la hotel pentru cina la camera si odihna. Pentru a doua zi, sambata, aveam programata vizita la Vatican, primul obiectiv, apoi tur pietonal la obiective celebre din Roma.

    Rog webmaster sa ataseze daca se poate - https://youtu. be/5H0SQBOm1go.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ovidiuyepi in 27.05.18 20:51:33
    Validat / Publicat: 28.05.18 06:36:12
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 1664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Monumentul Vittoriano/Altarul Pacii din Piazza Venezia.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    16 ecouri scrise, până acum

    webmaster39
    [28.05.18 06:35:52]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    iulian68
    [28.05.18 06:40:12]
    »

    Start vot! Iar votul chiar il meriti!

    irinad
    [28.05.18 07:47:36]
    »

    @ovidiuyepi: Îmi face plăcere să revăd în fotografiile tale multe locuri pe care le-am văzut/în care am fost şi eu doar cu câteva luni înaintea ta. Şi, culmea, le-am revăzut şi ieri la televizor la Il Giro (Turul Ciclist al Italiei) al cărui ultim traseu a fost prin Roma, fiind prezentate multe imagini de sus, superbe, de altfel.

    Ai poze foarte reuşite.

    Felicitări pentru articol şi excursie!

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [28.05.18 08:56:51]
    »

    @webmaster39: Multumesc!

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [28.05.18 09:00:08]
    »

    @iulian68: Multumesc pentru aprecieri.

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [28.05.18 09:43:03]
    »

    @irinad: Italia este fabuloasa, Roma superba, dar mi-am propus un circuit in Roma de cel putin cinci zile. Numai asa pot spune ca am vazut orasul mai pe indelete.

    Multumesc pentru aprecieri. O zi buna!

    mogly
    [28.05.18 12:04:01]
    »

    @ovidiuyepi: Felicitari pentru vacanta!

    Cat despre review eu ti-as fi dat 10 voturi, nu unul, dar nu pot, ca nu ma lasa webmaster

    Cand se scrie despre Roma sunt numai ochi si urechi!

    Ma intreb daca la intrare o fi fost controlata si pisica aceea care a reusit sa vada si ea Colosseum-ul pe interior?

    Sa stii ca eu am prins Via del Fori Imperiale uneori pietonala iar alteori deschisa traficului cu autovehicule, cand cum, parca duminica era doar pietonala!

    Calatorii de vis oriunde ati merge!

    elviramvio
    [28.05.18 17:44:33]
    »

    @ovidiuyepi:

    Foarte bun articol, felicitări!

    P32, magnifică, mulțumesc pentru că ai ale să o încarci aici!

    mishu
    [28.05.18 21:57:53]
    »

    @ovidiuyepi: Asta da circuit si articol! Felicitari, votat cu mare drag.

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [29.05.18 10:21:58]
    »

    @mogly: Multumesc pentru aprecieri. Roma merita toata atentia. CAt despre pisica, ea nu a facut nici un control pentru ca este stapana acolo. Toti raspund in fata ei. In privinta bulevardului Via dei Fori Imperiale lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. Primaria hotareste.

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [29.05.18 10:26:01]
    »

    @mishu: Un circuit frumos, interesant, dar obositor pentru ca esti tot timpul pe fuga. Se merita efortul in orice caz. Multumesc pentru vot.

    ovidiuyepiAUTOR REVIEW
    [29.05.18 10:30:00]
    »

    @elviramvio: Multumesc din tot sufletul. Cand am vrut sa-l fotografiez pe marele Iulius Caesar apare porumbelul. In ruptul capului nu s-a clintit de pe crestetul monumentului. O fi reincarnarea ilustrului conducator?

    elviramvio
    [29.05.18 10:55:41]
    »

    @ovidiuyepi: ????????

    tata123 🔱
    [31.05.18 09:16:23]
    »

    @ovidiuyepi: Roma este o carte de istorie deschisă pentru care îți trebuie zile întregi pentru a o răsfoi doar; nu mai zic de o lectură pagină cu pagină Trebuie să ai condiție fizică și încălțăminte adecvată pentru a străbate kilometri după kilometri în căutarea obiectivelor.

    Columna lui Traian (P27) ar fi meritat să apară pe prima pagină a site-ului AFA. Mulțumim pentru articol și pentru numeroasele fotografii care îl ilustrează.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Pușcașu Marin
    [22.06.18 21:47:37]
    »

    @ovidiuyepi: Esenta Romei vazuta intr-o zi si prezentata intr-un review exceptional.

    Felicitari!

    Si ai dreptate... pentru Roma iti trebuie macar cinci zile ca sa poti spune c-ai descoperit ceva din ea.

    roth
    [24.06.18 10:38:42]
    »

    O lectie de istorie, o poveste fascinanta si ilustratii pe masura. Felicitari

    Vacante minunate

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    elviramvio, irinad, iulian68, mishu, mogly, ovidiuyepi, Pușcașu Marin, roth, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08184289932251 sec
    ecranul dvs: 1 x 1