GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Roma victor
Salutare. In sfarsit am ajuns si la Roma. Nu o sa va plictisesc despre ce puteti vedea acolo, s. a scris destul pe aici incat nu cred sa fie vreo noutate pentru nimeni. Insa pentru mine Roma nu a reprezentat o destinatie de city break ca turist ci un pelerinaj in toata regula.
Fiind un pasionat de istorie in general si de istoria crestinismului in special, Roma este una dintre destinatiile pe care nu aveam cum sa le ratez, in trecut vizitand si Constantinopol si urmand a merge si la Ierusalim, sper anul viitor, daca lucrurile nu se vor complica prin Orientul Mijlociu.
Roma inseamna Imperiul Roman in toata maretia sa pastrata chiar si dupa 1500 ani, maretie pe care eu cel putin am observat. o ca inca mai exista printre ruinele vechii Rome.
Cutreierand prin oras am fost mai mult interesat de Roma antica decat de Roma contemporana fiindca povestile pe care acele ruine le spun, fiind martore la toata istoria, sunt nepretuite si ne deschid o lume pierduta pe care noi doar ne. o putem imagina dar fara de care noi nici nu am fi existat ca popor.
Cred ca am contemplat Columna lui Traian ore in sir fara sa ma dezlipesc de gardul ce ma despartea de ea fiind constient ca acea columna reprezinta certificatul de nastere al poporului roman. Si ma gandeam cata ambitie a avut badea Cartan sa vina pe jos din Ardeal pana la Roma ca sa vada cu ochii sai columna.
In Colosseum nu mai spun ce sentimente m. au incercat... un amestec de uimire generata de masivitatea si grandoarea amfiteatrului cu o anume parere de rau pentru sacrificiile umane uriase ce au inceput odata cu constructia sa cat si cele din timpul jocurilor din arena, de la gladiatori pana la martiri crestini.
Este impresionant Colosseumul si isi merita statutul de a opta minune a lumii antice. Din cate am inteles a fost construit de prizonieri si sclavi evrei dupa cucerirea Ierusalimului si daramarea templului din Ierusalim de catre romani in timpul marii revolte a evreilor din 66-70 D. Chr. Mai apoi Forumul care este un oras in toata regula, fiind foarte mare nu cred ca poate fi vizitat intr. o zi, cum am incercat noi, acolo unde se desfasura viata sociala si economica a romanilor si unde gasesti tot felul de temple inchinate diferitelor zeitati, locuinte, zone comerciale unde aveau loc schimburi de marfuri, cam tot ce inseamna viata de zi cu zi a romanilor.
De pe campia palatina se poate observa o panorama minunata asupra Romei cu Forumul si mai departe cu orasul nou.
Apoi Pantheonul roman, un impresionant edificiu pagan la origine, fiind un templu inchinat tuturor zeilor, construit de Marcus Agrippa in anul 27 ID. Chr., pentru a comemora victoria imparatului Octavian August impotriva lui Marcus Antonius si a Cleopatrei in batalia de la Actium si restaurat de imparatul Hadrian in sec. II D. Chr., a fost transformat in biserica crestina unde si astazi se desfasoara slujbe religioase; tot aici se afla mormantului lui Rafael.
Mai apoi Termele lui Caracalla, construite in sec. III d. Chr. de imparatul Caracalla, unde inca se mai pastreaza mozaicurile originale, sunt niste blocuri masive de piatra inalte cat un bloc de 10 etaje.
Am vazut si reconstituirea bailor termale, erau absolut fascinante, atat ca dimensiuni cat si ca frumusete, la vremea aceea nu exista o constructie care sa rivalizeze cu aceste bai termale la care romanii soseau pentru relaxare.
Termele sunt putin vizitate de turisti, daca la Colosseum si Forum e cea mai mare aglomeratie, la Terme am intalnit foarte putini oameni desi sunt intr-un cadru natural de exceptie, intr-un parc urias plin cu verdeata, un pic mai departe de aglomeratia din zona Forumului. Dealtfel, Colosseumul, Forumul si Termele lui Caracalla nu sunt departe una de cealalta, cel mai bun mijloc de transport fiind metroul pe linia B, pentru Colosseum si Forum la statia Coloseo iar pentru Terme la Circo Massimo unde mai puteti bifa si Circus Maximus, stadionul roman dedicat curselor de care de lupta si curselor cu cai.
De mentionat ca toate obiectivele turistice din Roma, cu exceptia Vaticanului, sunt accesibile de pe linia de metrou B Laurentina - Rebibbia. Pentru Vatican se merge pe linia A Anagnina-Battistini, cu coborare la statia Ottaviano. Nodul central al orasului este gara Termini de unde se schimba liniile de metrou si unde e o aglomeratie de nedescris.
Apoi am vizitat biserica Santa Maria Maggiore inchinata Sfintei Fecioare Maria, o frumusete de catedrala, aproape de gara Termini, unde se afla mormantul lui Bernini, arhitectul pietei San Pietro de la Vatican, si ieslea pe care s. a nascut Mantuitorul Hristos. rnNu mai spun ca am vizitat si celebrele Piata Venezia, Piata Navona, Piata del Poppolo, Piata Spania, Fontana di Trevi, castel Sant Angelo, fostul mausoleu al imparatului Hadrian, la iesirea de la Vatican, pentru care voi face un review separat.
Mentionez ca am avut un card Roma pass achizitionat direct de la aeroport, valabil 72 ore de la prima validare, care mi. a permis transport nelimitat la suprafata si la metrou precum si intrare la doua muzee la alegere. Am ales Colosseum care include si Forumul si castel Sant Angelo. Foarte util a fost pentru mine acest card intrucat nu mai stai la coada la bilete si mergi direct la intrare, validezi si gata. Pretul lui a fost 36.50 euro. Acest card nu acopera intrarea la Vatican si nici transferul de la aeroportul Fiumicino in oras si inapoi ci numai de la aeroportul Ciampino in oras cu linia de autobuz 720 pana la statia de metrou Laurentina.
Multi romani intalnesti in Roma unii la munca cinstita, barmani, ospatari, receptioneri, altii la munca mai putin cinstita, cersetori, hoti de buzunare, asa ca atentie.
Mie mi. a placut la Roma si m. as reintoarce oricand, este un oras complet care imbina in mod armonios trecutul cu prezentul.
Seara mai ales este minunat si recomand o plimbare seara prin oras, nu veti regreta.
In concluzie mergeti la Roma, a ramas o invingatoare; pe mine m. a cucerit.
 
Webmaster rog postarea Triarii -The Final Legion... multumesc!!!
Trimis de rudy in 07.12.17 16:49:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
FELICITĂRI pentru articol! Fotografiile sunt foarte frumoase!
Am fost și eu în Roma anul trecut 4 zile.
Cred că și dacă stai un an ai ce vizita, atât este de plină Roma de obiective turistice!
Abia aștept să mă reîntorc acolo și imi doresc să stau si mai multe zile, pentru ca din momentul în care am plecat stiam ce urmează să văd data viitoare.
Călătorii plăcute!
@rudy: Frumos articol, frumoase pozele. Am retrait si eu vizita facuta acum cativa ani la Roma.
A fost o excursie speciala, a fost cadoul de Craciun de la copiii nostri, care ne-au facut o surpriza minunata.
Am primit intr-o cutiuta mica ceva care ne-a fost pus in brate cu mare grija, ca fiind ceva pretios si fragil, opera de arta, cum zicea fiul meu.
Desfac eu cu grija si emotii si gasesc un mic Colosseum, din ceramica, un mic kitsc! In timp ce-l studiam mirata, aterizeaza de nu stiu unde un plic, fiul meu se repede si-mi ia opera de arta si zice:arunca-l pe asta, a costat 1 E, va duceti la Roma sa vedeti originalul! In plic erau biletele de avion si rezervarea la hotel.
Bineinteles ca nu am aruncat opera de arta, sta undeva in birou, pe un raft!
Mare parte din sentimentele descrise de tine le-am trait si eu la Roma.
Si in plus am prins Floriile catolice, am fost la Vatican in acea zi. A fost impresionant sa te afli la acea slujba, chiar daca suntem ortodoxi.
@rudy: Şi mie mi-a plăcut la Roma, iar articolul tău m-a făcut şi pe mine să retrăiesc clipe din propria mea minivacanţă, din februarie, anul acesta.
Felicitări pentru review şi vacanţă, sper să ne mai povesteşti, după cum ai promis, în alte articole ce aţi mai văzut!
@rudy: Felicitari pentru articol, minunat scris, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Roma altfel — scris în 07.02.24 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Frumos la Roma — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! (2) — scris în 12.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! — scris în 05.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Roma cea romantică, de-o parte şi de cealaltă a Tibrului, până la punctul final Musei Vaticani — scris în 28.08.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare — scris în 30.07.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Tur pietonal prin Roma cu ghid — scris în 27.09.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ