GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Roma văzută din buss-ul hop-on/hop-off
110open
După prima zi, când ne-am cazat la hotel La Rezidenza şi am vizitat perpedes obiectivele învecinate (Fontana di Trevi şi Piazza di Spagna) , pentru a doua zi am planificat vizitarea Romei cu un autobuz hopp-on / hop-off pentru care achiziţionasem din gara Termini două bilete de o zi a câte 15 euro fiecare pe buss-ul ,,110open’’ (de culoare roşie), buss ce aparţine de compania Trambus, companie care mai are în subordine şi segmentul ,,archeobus’’ (de culoare verde), primul buss fiind supraetajat şi având, de regulă (dar nu întotdeauna, atenţie!), locurile din faţă de la etaj acoperite iar celelalte în aer liber; cel de-al doilea buss are un singur nivel, în schimb are un număr dublu de staţii, preţurile fiind comparabile şi având o serie de opţiuni şi avantaje – tur fără oprire (10 euro), reduceri pt copii şi bătrâni, familii, pt. două sau trei zile, ajungând la 25 de euro/pers., varianta de top, pt trei zile pe ambele autobuze.
Şi aici am luat o mică ,,plasă’’, în sensul că tanti de la magazinul din gară (vindea suveniruri, vederi, cartoline, hărţi etc) m-a ,,mirosit’’ că sunt mai naiv (citiţi ,,prima oară la Roma’’, vă rog!) şi mi-a livrat biletele fără hartă, absolut necesară în prima zi cu mijloacele de transport în capitala italiană – cel mai bine ar fi să ieşiţi afară din gară, unde întorc majoritatea autobuzelor, iar acolo aveţi ghişee de informare şi bilete pt toate mijloacele de transport din Roma; la magazinul din gară avea decât bilete pt acest buss hop on/hop off iar în următoarele zile am observat mai multe linii de acest gen – Ciao Roma, City Sight-Seeing Roma – dintre care am remarcat, în mod special Roma Cristiana (de culoare galbenă), cu o frecvenţă foarte bună şi un preţ mai mic (nu pot să vă dau detalii exacte despre traseu şi obiective, dar cred că le cuprinde, ca şi cele de care vă voi vorbi, pe cele mai importante!).
A doua zi, neavănd hartă, am întrebat recepţionerul de la hotel care ar fi cea mai apropiată staţie a buss-ului 110open, dar, văzând că e nesigur, am chemat un taxi care ne-a dus la gara Termini, punctul de plecare al autobuzului, şi am făcut foarte bine, deoarece am ocupat locurile cele mai bune, cele din faţă de la etaj, locuri acoperite, spre norocul nostru pt că în scurt timp a început ploaia – până să luăm autobuzul am avut o scurtă şedinţă de shopping la magazinele din gară de unde ne-am completat garderoba cu ceva hăinuţe groase, altfel ne dădeam jos la prima staţie din cele 9 ale traseului.
TERMINI
Autobuzul este dotat cu sistem audio–ghid în opt limbi (italiană, franceză, engleză, germană, spaniolă, rusă, chineză, japoneză), circulă zilnic (inclusiv sărbătorile) între orele 8:30-20:30, cam la 20-30 de minute, un tur durează circa 90 min şi are ca punct de plecare Piazza del Cinquecento (gara Termini), în scurt timp ajungând în Piazza della Repubblica, piaţă unde întâlnim o fântână superbă – Fontana della Naiadi. În acest scurt segment puteţi admira Palazzo Massimo alle Terme, Museo Nazionale Romano, Băile lui Diocleţian şi Biserica Santa Maria degli Angeli, fără ca buss-ul să oprească.
COLOSSEO
Din Piaţa Republicii (sâc!) se pleacă pe Via Nazionale pe cel mai lung tronson al circuitului, se face un mic ocol la Palazzo della Consulta şi Palazzo del Quirinale (reşedinţa oficială a Preşedintelui Republicii), aflate în piaţa ce poartă numele ultimului, se trece pe lângă Piazza Venezia (dar nu opreşte nici aici!), apoi se merge pe Via dei Fori Imperiali trecând pe lângă Foro Romano, se ocoleşte Colosseo, abia după acesta buss-ul face prima oprire, pe Via Celio Vibenna.
CIRCO MASSIMO
Mai departe, traseul ne poartă pe Via de San Gregorio, pe lângă Palatino, ocoleşte Circo Massimo intrând pe Via del Circo Massimo, unde mai face o oprire, pe acest segment mai putând fi vizualizate Domus Aurea, Arcul lui Constantin şi Turnul Frangipane.
BOCCA DELLA VERITA
Urmează cea mai scurtă distanţă între staţii, între Circo Massimo şi Bocca della Verita (Gura Adevărului), staţie ce poartă numele unei vechi măşti aflate în biserica Santa Maria in Cosmedin, mască ce ar muşca, potrivit credinţei populare, mâna oricărui mincinos ce are curajul s-o probeze (las la latitudinea voastră dacă o încercaţi sau nu!); în apropierea acestei staţii se mai află Templul de Fortuna virilis, Teatrul lui Marcellus şi biserica Sf. Nicolae.
PIAZZA VENEZIA
Mergând pe Via del Teatro di Marcello, spre nord, se trece pe lângă Musei Capitolini şi ajungem iarăşi la Piazza Venezia, unde autobuzul opreşte de această dată, o piaţă cu monumente somptuase, considerată inima oraşului, unde aveţi ocazia să admiraţi Palazzo di Venezia, Complesso del Vittoriano, Palazzo delle Assicurazioni şi biserica Santa Maria Ara Coeli.
SAN PIETRO
Traseul continuă pe Via Plebiscito şi Corso Vittorio Emanuele II, pe lângă Teatro Argentino, biserica Sant’ Andreea della Valle, Palazzo della Cancellaria, după care se virează la stânga, pe Via della Conciliazione şi se ajunge la Piazza San Pietro, cu cea mai mare basiică din lume – Basilica San Pietro, autobuzul făcând staţie pe Via dei Corridori, o stradă paralelă cu ,,Drumul Concilierii’’, ruta făcând practic un dreptunghi pentru vizitarea Vaticanului în a cărui extremitate vestică este basilica iar în cea estică Castel Sant’Angelo.
ARA PACIS
Mai departe, ruta ne duce pe Via Crescenzio şi Via V. Colonna, trece pe lângă Piazza del Popolo, traversează Piazza Augusto Imperatore cu Mausoleul lui Augustus, trece pe Via del Corso, una dintre cele mai celebre artere ale capitalei italiene, după care virează la stânga intrând pe Via del Tritone unde se află staţia cu numărul 8
FONTANA DI TREVI
Celebbra fântână, despre care se spune că dacă arunci un bănuţ în ea peste umăr te întorci negreşit la Roma, nu este vizibilă din autobuz iar pentru a o vizita este nevoie să mergi cca 100 de metri pe jos, printre străduţele înguste.
BARBERINI
Situată tot pe Via del Tritone, penultima staţie se află în Piazza Barberini (foarte aproape de hotelul La Rezidenza, gazda noastră), piaţă unde mai găsim o fântână celebră – Fontana di Triton – şi Palazzo Barberini. Turul se termină de unde a plecat, în Piazza del Cinquecento, denumită aşa datorită celor 500 de soldaţi italieni care au murit în bătălia din 1887 din Eritreea.
După cum probabil ştiţi, conceptul hop-on/hop-off, folosit în multe oraşe mari din Europa (recent s-a încercat şi la Bucureşti), presupune unul sau mai multe tururi de oraş, pe o rută prestabilită, de-a lungul căreia poţi să cobori şi să vizitezi obiective în orice staţie, după care poţi circula mai departe cu acelaşi autobuz, atâta timp cât biletul e valabil (1-3 zile). În momentul în care am luat primul autobuz a început ploaia, aşa că, pe parcursul primului tur nu am coborât deloc, am admirat de la etaj multitudinea de monumente dintre care am recunoscut foarte puţine (noroc cu ghidul audio!), în schimb la al 2-lea tur (pt care am luat de la capăt alt autobuz, aflat mai în faţă!) am beneficiat de la ghidul asistent de o hartă a traseului pe care erau amplasate principalele obiective, iar aceasta (coroborat cu vizualizarea câtorva cartoline cu câte 20 de vederi color) a făcut posibilă identificarea foarte rapidă a principalelor atracţii de pe traseu.
La al 2-lea tur am avut intenţia de a vizita Vaticanul, aşa că am coborât la staţia San Pietro, dar când am văzut ce coadă este la intrare, datorită controlului corporal efectuat de către vameşi, iar ploaia se înteţea, am renunţat pe moment, preferând un prânz copios la Caffe San Pietro, un restaurant self-service foarte solicitat; după aceea am mai avut o tentativă de vizitare, dar condiţiile erau aceleaşi aşa că am renunţat să mai vizităm ceva în acea zi, am cumpărat nişte suveniruri după care am plecat spre hotel (am bâjbâit puţin pt că nu mai găseam staţia de autobuz!) coborând la staţia Barberini.Am revenit însă a 2-a zi la Vatican pt a-l vizita iar sfatul meu personal este să-i dedicaţi cel puţin o jumătate de zi ca să cuprindeţi totul, aşa că este păcat să-l vizitaţi în timpul turului hop-on/hop-off - mai bine vizitaţi celelalte obiective de pe traseu care necesită mai puţin timp luate individual, iar dacă vă treziţi de dimineaţă le cuprindeţi pe toate!
Am ajuns la hotel uzi, înfriguraţi şi obosiţi, aşa că ne-am băgat la somn iar seara am mers la restaurantul vecin La Fontana, unde am servit cina şi unde, speram eu să văd meciul de Champions League: Juventus Torino – Celtic Glasgow (că doar juca o echipă italiană!). Ţi-ai găsit! Am uitat că eram la Roma! Ei televizau PSG – Valencia! Ce ţi-e şi cu rivalitatea asta între echipele italiene!
Trimis de marocanu21 in 15.11.13 17:39:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Roma altfel — scris în 07.02.24 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Frumos la Roma — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! (2) — scris în 12.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! — scris în 05.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Roma cea romantică, de-o parte şi de cealaltă a Tibrului, până la punctul final Musei Vaticani — scris în 28.08.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare — scris în 30.07.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Tur pietonal prin Roma cu ghid — scris în 27.09.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ