ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 17 MIN

    Splendorile Romei

    Ilustrație video-muzicală
    - Adriano Celentano - Ai, ai, ai
    TIPĂREȘTE

    A doua oprire din croaziera cu vasul MSC Lirica, despre care v-am povestit aici, a fost in portul Civitavecchia, port la Marea Tireniana, aflat la 80 km nord de Roma, port vechi, intemeiat din secolul al II lea, de catre imparatul roman, Traian. Cine nu dorea sa ramana pe vapor, avea doua optiuni: In prima putea opta sa viziteze orasul cu un autobuz care astepta la coborare, primind si o harta, in care avea de vizitat fortul, care se zarea de pe vapor, Poarta Livorno, Piazza Leandra, Biserica Orazione e Morte, o catedrala in stil baroc si casa in care ar fi locuit scriitorul Stendhal.

    A doua optiune era o excursie la Roma. Pe care fiecare si-o putea organiza, dupa bunul sau plac. Se putea merge si cu trenul la Roma, pentru ca era destul timp, de dimineata, pana seara la orele 18. Erau pe vapor foarte multe variante de excursii optionale, de la 45 de euro, pana la 112. Noi, alaturi de grupul de turisti din Bucuresti, care avea si un ghid, de care’’ ne lipisem’’ inca din prima zi (spre marele nostru noroc), am ales varianta care ne oferea doar transportul cu autocarul pana in Roma, deci excursia care costa 45 de euro de persoana.

    Inainte cu o zi, cand am achitat excursia, ghidul roman ne-a spus ca nu vom putea ajunge la Vatican, deoarece autocarul ne va lasa undeva mult prea departe si ca vom incerca sa vizitam alte obiective turistice importante, atat cat timpul ne va permite.

    In dimineata plecarii, imbracati si incaltati lejer, dupa sfaturile colegilor de aici de pe site, ne-am intalnit cu grupul nostru, inainte de coborarea de pe vapor. Si am fost intorsi inapoi de urgenta, pentru ca timpul ne presa si planurile se schimbase, autocarul urmand sa opreasca chiar la Vatican, deci puteam vedea si Basilica Sfantul Petru, iar noi trebuia sa avem tinuta potrivita pentru acest loc. Asadar, rapid inapoi in cabina, am luat la pachet o fusta in rucsac, urmand sa o imbrac acolo peste pantalonii scurti, de forta majora si repede sa nu ma pierd de grup. Bine ca nimerisem cabina din prima, ca la cat e de mare vaporul, uneori nu-mi iesea din prima! Si era distractiv!

    La coborare, erau foarte multe autocare, adeverindu-se proverbul care spunea ca ‘’Toate drumurile duc la Roma’’! Am primit fiecare o harta a Romei si in piept ni s-a lipit la fiecare turist un abtibild cu sigla MSC Cruises si nr 12, nr autocarului cu care urma sa ne si intoarcem pe vapor, seara. Drumul a fost placut si usor, pe autostrada si in aproximativ o ora intram in Roma! Era o dimineata insorita de mai si nici nu ne puteam imagina ca nu va fi asa pana la sfarsitul zilei!

    Eu am mai trecut in urma cu un an si ceva pe la periferia Romei, intorcandu-ne din insula Capri, dar nu am avut ocazia sa vizitez pana acum Cetatea Eterna! Si aveam de gand, dar inca nu sosise momentul, putand alege din Timisoara zboruri ieftine la Roma, daca cumparam biletele din vreme. Pe atunci, aveam alte ganduri, adica doream cand voi ajunge prima data la Roma sa nu alerg bifand obiectivele turistice vizitate de toata lumea, ci sa hoinaresc asa la voia intamplarii si sa descopar doar ce-mi va iesi in cale. Bineinteles ca cititsem aproape toate reviews-urile care s-au scris aici despre acest subiect inepuizabil si stiam multe lucruri despre Roma. Aveam in minte si- o multime de imagini, din multimea fotografiilor incarcate de voi pe site

    Vaticanul - sau Roma papilor

    Parcarea subterana era undeva la 2-3 minute de mers pana la Vatican, foarte mare, plina in special de autocare. Dupa ce ne-am fixat in memorie cum arata autocarul nostru si locul unde l-am lasat, am pornit toti cei 17 catre Vatican! Nici nu va puteti imagina cata emotie aveam, pentru ca visul oricarui credincios romano-catolic este sa ajunga macar o data in viata la Vatican! Din transmisiile televizate imi imaginam cumva, dar acum aveam sa ma conving si eram sigura ca nu voi uita niciodata aceasta zi. Mi-am scos rapid fusta din rucsac si am imbracat-o peste ce aveam, pentru ca tinuta era obligatorie si la femei, dar si la barbati - fara picioare si umeri dezgoliti. Un roman din grup, cu mult umor imi sugera sa cer ajutor la imbracat vreunui episcop sau cardinal, ca tot eram pe teritoriul lor!

    Vaticanul, aceasta mica cetate-stat, este inconjurata de ziduri inalte. E resedinta permanenta a papilor si cel mai mic stat din lume, cu doar 0,44 kmp, care este condus de un papa! Cuprinde Piata Sfantul Petru, Basilica Sfantul Petru, Muzeul si Gradinile Vaticanul. Din pacate fiind duminica, muzeul era inchis si am vizitat doar primele doua.

    Piata Sfantul Petru

    Cum am pasit in piata, deja eram pe teritoriul Vaticanului! Am amutit de atata frumusete! Mii de pelerini invadase piata, dorind sa poata vedea acest mare centru al crestinatatii! Piata Sfantul Petru este opera lui Bernini, la care a lucrat la ea 11 ani, este foarte spatioasa, poate gazdui sute de mii de oameni si are forma ovala. In partile laterale este inconjurata de coloane immense, care se unesc sus printr-o balustrada care este decorata cu statuile a 140 de sfinti crestini. Are o arhitectura grandioasa, care produce un efect vizual coplesitor. In mijloc este Obeliscul si cele doua fantani ale lui Michelangelo si a lui Bernini. Am facut zeci de fotografii aici!

    Un mare banner il infatisa pe actualul papa si era asezat undeva in partea stanga. Ghidul ne-a aratat si balconul sau loja in care papa isi face aparitia, impreuna cu cardinalii, cu prilejul ocaziilor speciale. Imi si imaginam cat de frumos e de Craciun aici, cu bradul impodobit, langa Obelisc, cand Sfantul parinte, care este si suveranul statului iese si binecuvanteaza orasul in toate limbile pamantului, dupa ce garda de onoare prezinta onorul, garda elvetian, iar, fanfara canta imnul papal!

    Ne-am si asezat si noi la coada la care erau sute de turisti si care poate descuraja orice turist grabit. Dar nu e asa, pentru ca desi era mare, parcurgand tot semicercul, de langa statuia Sfantului Petru, in aproximativ 30 de minute eram la intrare.

    Basilica Sfantul Petru

    Am trecut prin controlul de securitate, asemanator celui din aeroport, sau de la imbarcarea pe vapor si nu am observat sa aiba cineva probleme, nici macar cu tinuta, incat sa fie intors inapoi. Apoi ghidul ne-a dat intalnire la iesire peste o jumatate de ora, in caz ca ne pierdem unii de ceilalti. Totusi noi am incercat sa nu ne indepartam prea mult de el pe cat posibil, ca sa aflam cat mai multe lucruri si am reusit.

    Afara, in fata basilicii sunt cele doua statui ale Sfintilor Petru si Pavel. Am urcat o multime de scari, prin aglomeratie si am ajuns la intrarea centrala, care inca mai pastreaza usile de bronz de la prima biserica care ar fi fost ridicata in locul acesteia, care a fost distrusa prin secolul al XV lea. Se spune ca biserica veche ar fi foar construita chiar deasupra locului in care s-ar fi aflat mormantul Sfantului Petru (decedat in anul 64), de aici si denumirea!

    Biserica actuala este deosebit de frumoasa, doar fotografiile o pot descrie. Este veche de secole, la ea se spune ca au muncit 40000 de sclavi. Multi artisti au realizat opere remarcabile aici, dar mai cu seama Michelangelo cu cupola sa si lucrarea intitulata’’ Pieta’’ realizata cand artistul avea doar 22 de ani, pe care am observat-o la intrare, in dreapta, semnata de el chiar pe pe maneca vesmantului Mariei. Apoi baldachinul lui Bernini, facut din bronzul luat de-un papa de la Panteon, foarte impunator, aflat chiar deasupra altarului papal. Tronul de bronz se presupune a fi creeat tot de Bernini.

    Alti mari artisti care au lucrat aici ar mai fi Bramante si Rafael Sanzio. Dar arta lui Michelangelo te cucereste, ea este eterna! Daca istoria trece, arta ramane. Regret ca nu am avut timpul necesar sa urc sa vad cupola, m-am multumit doar cu pozele facute de voi si incarcate aici. Slujba tinuta de papi aici se oficiaza fix deasupra unde este grota cu mormintele altor papi, dupa spusele ghidului. Statuia Sfantului Petru este impresionanta, se poate observa faptul ca pe piciorul drept are bronzul distrus de atatea pupaturi ale credinciosilor care il venereaza.

    In rest …e greu de descries in cuvinte, totul m-a impresionat, de la picturile si statuetele de pe pereti, cupola, mormintele diferitilor membri ai bisericii catolice, aflate in biserica, la vedere, pana si modelul mozaicului! E si normal, doar aveam de-a face cu preferintelor papilor, oameni rafinati si bine instruiti, care s-au tot intercut de-a lungul timpului prin puterea lor de a domina suflete, dar si prin forta artei!

    In afara faptului ca Basilica Sfantul Petru este o mare opera de arta, nu am uitat nici o clipa ca ea este totusi o biserica! Pentru noi, facand parte dintr-o parohie catolica, vizita aici ne-a umplut sufletul de bucurie, mai ales ca era duminica dimineata si era chiar momentul Sfintei Liturghii! Ne-am rugat din tot sufletul si am multumit Domnului ca ne-a ajutat sa ajungem la Vatican. Aici, oricat de pacatos ai fi, te simti cu un pas mai aproape de Dumnezeu!

    Timpul a zburat si am fost nevoiti sa iesim, la intrare ne-am intalnit cu restul grupului, dar nu inainte de a admira uniforma si atitudinea plina de sobrietate a garzii elvetiene, aflata la datorie, la intrare!

    Muream de sete, era amiaza si era cald, ne-am deplasat cu grupul catre iesirea din piata, tot mai aglomerat era si foarte multa politie, supraveghind situatia. Am oprit cu totii la Barul Sfantul Petru, o apa minerala de 0,500 costa 2 euro, iar o bere la halba 7 euro.

    Autobuzul Hop On-Hop Off ’’

    Am cumparat bilet pentru firma’’ Roma Cristiana’’, cu 12,50 euro de persoana, valabil 48 de ore. Eu ador acest de mijloc de transport in orasele mari, data viitoare cand vin la Roma vreau o zi intreaga sa ma tot plimb cu el, pentru ca acum a fost prea putin timp. Ne-am bucurat ca am gasit loc sus si puteam fotografia, filma si admira in voie frumusetile Romei-orasul muzeu, sau orasul asezat pe mai multe coline, cum mai este denumit uneori!

    De fapt, eu cred ca Roma este cel mai aglomerat oras turistic pe care am vazut pana acum! Masinile trec in siruri dese, incat te gandesti ca ajung pe trotuare! Agitatia expansiva e la ea acasa! La periferie, din autocar am observat foarte multa mizerie pe strazi, care nu cred ca provenea de numarul mare de turisti care viziteaza zilnic Romapentru ca acolo nu era zona turistica, sau poate ca era duminica si nu lucrau cei responsabili cu asigurarea curateniei stradale.

    Castelul de Sant Angelo

    L-am vazut din autobuz si l-am fotografiat. Ghidul ne-a vorbit cateva cuvinte despre el, dar nu aveam timp sa-l vizitam. Este un castel-fortareata, asezat nu departe de Vatican, pe malul Tibrului, care a fost transformat in temnita. Aici au fost inchisi de inchizitie Cellini si Giordano Bruno. A servit mult timp si ca un bun loc de refugiu pentru papi.

    Podul din apropierea lui peste raul Tibru este un pod pietonal deosebit de frumos, presarat cu statui de ingeri. Se numeste Ponte Sant’Angelo si a fost realizat de Bernini.

    Piazza Navona

    Am coborat aici si am fost incantata din prima clipa de aceasta piata, pentru ca este plina de viata! Este un loc care reprezinta foarte bine epoca baroca. Pe vremuri aici era scena duelurilor, a carnavalurilor si a spectacolelor de circ. Acum - un loc minunat de plimbare, de petrecerea timpului liber intr-un loc boem. O multime de statui vii, imbracate cat mai diferit, nelipsitii trubaduri ai strazii si pictori care si-au expus spre vanzare lucrarile sau se ofera sa-ti faca pe loc un portret, care il pot realiza si daca modelul absenteaza, doar cu ajutorul unei fotografii! Pe langa cladirile impresionante, sunt o multime de terase, nu stii la care sa te asezi.

    Biserica Sant’Agnese se afla tot aici si Obeliscul egiptean al lui Domitian.

    Dar puntul de atractie cel mai important il constituie cele trei fantani, opere ale marilor sculptori a carei faima va fi vejnica, realizari artistice greu de egalat: in mijloc Bernini a creeat Fantana celor 4 fluvii, din 4 continente (Gange, Nil, Dunarea si Rio de la Plata), apoi in partile laterale sunt alte doua, Fontana Maurului si Fantana lui Neptun, toate trei extraordinar de frumoase, orice turist incerca sa faca macar o fotografie in preajma lor! Daca erau la noi, ma tem ca intr-o dimineata ar fi disparut, ramanand doar apa! Am avut 40 de minute liber, dupa care ne-am si alaturat din nou grupului si am pornit mai departe, cu inca o mica pauza la o gelaterie, pe o straduta ingusta, tipic italiana.

    Panteonul-sau Basilica Di Santa Maria ad Martyres

    Se afla in Piazza della Rotonda, o piata mica si foarte aglomerata de turisti. Aici am intalnit primul roman, lucra ospatar la o terasa din apropiere si s-a oferit sa ne faca o fotografie, auzindu-ne vorbind romaneste, nemultumiti de faptul ca numai fotografii separat avem din Roma.

    Panteonul este o cladire imensa, cu ziduri foarte groase, asemanatoare templelor grecesti, foarte veche, datand din anul 25 i Hr, construita de Agrippa, in scopul de a ne aminti de victoria de la Actium a Imparatului Octavian impotriva lui Antoniu si Cleopatra. A fost templul tuturor zeilor, apoi a fost distrus si refacut, momentan fiind singurul monument roman care arata intact pana in prezent din Roma. Din secolul VII, este biserica crestina si se tin slujbe, cladirea avand o acustica exceptionala.

    Dupa explicatiile primite de la ghid, in fata monumentului, am fost lasati 15 minute liberi sa putem vizita interiorul. Dar am avut o ‘’confruntare’’ tare nostima, chiar in fata intrarii la Panteon, cu un tanar razboinic roman, urmas al lui Traian, imbracat in costum medieval, moment care s-a terminat pasnic, dacii si romanii facand pace, iar sotul a fost pe faza, imortalizand toata scena, fotografie pe care o voi incarca aici s-o vedeti si voi, printre cele 60 cate am pregatit din prima mea vizita mea la Roma.

    Panteonul este chiar un paradox! Cand am intrat in cladire am remarcat mai intai deschizatura cupolei catre cer, de 9 m, despre care ne povestise ghidul si am fost uimiti de lumina naturala care patrundea acolo, facand interiorul si mai placut, predominand decoratiunile din marmura galben – pai si pe alocuri visinie. Nu mi s-a parut intuneric, cum scria pe aici cineva! Cu toata deschizatura cupolei catre cer, nu ploua in interior niciodata. Acea deschidere simbolizeaza ochiul atotvazator din ceruri!

    Usile de la intrare sunt cele originale, pastrate de peste 1800 de ani.

    Dupa ce am admirat aceasta cladire foarte armonioasa, cu picturile si decoratiunile ei de pe peretii interiori, am observat cateva morminte ale unor personalitati importante, este vorba despre cel a lui Victor Emanuel al II lea, cel care a fost primul rege al Italiei unificate, cel al regelui Umberto I si al artistului Rafaello Sanzio, care s-a stins la doar 37 de ani. De la Panteon, cu mult timp in urma au fost luate multe prazi, mult aur si bronz de la acoperis de catre imparati si papi (probabil ca proverbul acesta e Italian: ‘’Sa faci ce zice popa, nu ce face popa!).

    Am iesit afara, am facut cateva fotografii in mijlocul pietii, in fata fantanii arteziene, unde este si un alt obelix egiptean. Razboinicul meu roman era tot acolo, foarte ocupat cu o juna blonda, incercand, sa-i aseze pe cap coroana, asa ca am plecat! Gata cu gluma, ca ajungem la alta biserica.

    Biserica Sfantul Ignatiu de Loyola

    Este o biserica frumoasa, construita in stil baroc, in piata cu acelasi nume. Nu am zabovit mult, slujba se terminase, erau doar cativa turisti. Am admirat tavanele pictate de Andreea Pozzo. Biserica poarta numele lui Ignatiu de Loyola, cel carea intemeiat Ordinul Iezuit, o anumita ramura a bisericii catolice.

    Altarul este oranament cu aur, argint si multe pietre pretioase. Caracteristica este cupola falsa, care se poate observa doar dintr-un anumit unghi, adica stand fix in cercul de pe culoarul dintre randurile de banci. A fost construita la inceputul secolului al XVI lea. Seara urma sa fie un concert acolo, dar noi trebuia sa ne grabim sa ajungem sa mai vedem cateva din splendorile Romei, pentru ca timpul zbura.

    Fontana Di Trevi

    Iata-ne ajunsi si aici, nici nu se putea fara! Acest coltisor este unul din minunatele simbloluri ale Romei! Cuvintele sunt de prisos, poate ma vor ajuta fotografiile. Aici am stat mai mult ca in celelalte locuri. Am hoinarit oprindu-ma la fiecare coltisor, pentru a admira zidurile vechi. Apoi am vizitat biserica din apropiere, nu-i stiu numele, poate ma ajuta cineva, nu e mare, dar foarte frumoasa.

    Am fost la pizza, din nou la inghetata si la magazinele din jur. Cu greu am reusit sa ne putem fotografia in fata fantanii, lipita de peretele decorativ, deoarece erau foarte multi turisti. De fapt, aici era cea mai mare aglomeratie pe care am vazut-o in aceasta vacanta. Aici si la Verona, in curtea Julietei! Cu toate acestea, atmosfera degajat si lipsita de griji se putea citi pe fetele turistilor de toate nationalitatile.

    Fontana di Trevi este unul dintre cele mai mediatizate locuri din Roma. Cine ajunge aici poate arunca un banut in apa, pentru indeplinrea dorintei. Se spune ca se adune sume fabuloase de aici, tinand cond cati de multi turisti se perinda. Banutul aruncat acolo se zice ca iti asigura revenirea in Roma! Am remarcat si aici politia italiana, care patrula de zor.

    Nu se facuse ora intalnirii cu grupul si au inceput cativa stropi de ploaie sa picure. Apoi s-au si indesit. Nu aveam ‘’ombrelone’’, asa ca ne-am intors in biserica din apropiere. Ce buna este casa Domnului pentru noi toti, mai ales pe vreme rea! De acolo de pe treptele bisericii, am facut din nou fotografii catre fantana si recunosc ca sunt imagini complet diferite de primele si acest lucru se datoreaza multimii culorilor de la umbrele.

    Piazza Di Spagna,

    Am ajuns prin ploaie agale in Piata Spania. Strazile erau pline de marocani care faceau afacerea vietii lor, vanzand umbrele chinezesti cu 5 -6 euro. La inceput am refuzat sa –mi cumpar, pentru ca ploua foarte putin, cu picaturi mici si rare. Apoi ma gandeam sa-mi cumpar o pelerina de unica folosinta, cum si-au cumparat multi turisti din grupul nostru, cu 2 euro, dar mi se pareau caraghioase. Dupa ce m-a udat binisor, mi-am cumparat o umbrela, care nu m-a ajutat decat pana am traversat prima strada si vantul mi-a si intors-o pe dos si s-a si rupt, cum imi si imaginam inainte a o cumpara!

    Piata nu era aglomerata, datorita vremii. Am vazut de sub umbrela un alt obelix, Colonna dell’Immmacolata si cladirea Ambasadei Spaniei la Sfantul Scaun, dupa care probabil si denumirea pietei si in sfarsit am ajuns la celebrele Trepte Spaniole (care practic au fost construite cu fonduri franceze, dar au primit aceasta denumire de la numele pietei). Despre Treptele Spaniole citisem ca aici s-ar fi odihnit candva si Balzac, Byron si chiar Stendhal, veniti aici in cautarea inspiratiei!

    Bineinteles ca in pozele mele veti avea o alta imagine asupra subiectului, nicidecum nu arata pline de turisti ca in cele ale voastre! Mai sus am admirat si Biserica Trinita Dei Monti.

    In fata treptelor o alta bijuterie creata tot de marele Bernini-o fantana cu arca la mijloc-Fontana della Barcaccio. Mai este denumita si Fantana vechii corabii. E absolut superba!

    Am luat din nou autobuzul Hop On –Hop Off, acum erau scaunele ude de la ploaia care parca se si indesise, nu mi-a mai placut ca si dimineata.

    Piazza Venetia

    Aici un alt monument imens impresioneaza prin arhitectura si grandoare! Este monumental lui Vittorio Emanuele al II lea, primul rege care a unificat Italia. Un monument din marmura alba, care atrage instinctive orice privire.

    In jur sunt multe cladiri spectaculoase, amintesc doar Palatul Venetia, arata ca si un castel, este o capodopera din timpul renasterii, aici avand resedinta pe rand, guvernul lui Musolini (ghidul ne-a aratat si fereastara de unde el iesea si isi tinea discursul), apoi aici au mai avut resedinta cativa papi, iar in perioada lui Napoleona fost sediul administrativ francez. O perioada de timp a functionat si ca Ambasada a Republicii Venetia. Astazi-este muzeu.

    Aici se intalnesc multe artere de circulatie din Roma.

    Columna lui Traian

    Este in apropierea monumentului despre care am scris mai sus, l-am fotografiat de acolo cu zoom. Timpul nu ne-a mai permis sa mergem pana acolo, sa admiram de aproape basorelieful in forma de spirala, care s-a pastrat excelent de-a lungul timpului. Dateaza din anul 113 si a fost ridicat in cinstea victoriei lui Traian pentru cucerirea Daciei. Este construit din marmura de Carrara si la baza lui s-ar afla ingropata cenusa lui Traian. In varful columnei, la inceput s-a aflat statuia lui Traian, dar a fost inlocuita cu cea a lui Sfantul Petru, care se poate observa si astazi.

    In timp ce ascultam povestile ghidului, mi-am amintit de Badea Cartan care a venit din Cartisoara la Roma pe jos, sa vada Columna lui Traian si obosit si fericit ca a reusit sa-si indeplineasca marele vis, a adormit la picioarele columnei, iar dimineata ziarele din Roma au scris ca in acea noapte un dac din basorelieful de pe columna s-a dat jos si s-a culcat la baza acesteia!

    Mai prindem, oare, vaporul?

    Acum urmeaza o faza foarte palpitanta din excursia mea la Roma! Avand ghid in limba romana, noi toti eram foarte relaxati, fara nici o grija, ca-n vacanta si nu am fost atenti la nici un detaliu legat de ora intoarcerii, ci doar la locul unde ne astepta autocarul. Ghidul nu stiu cum de-a reusit sa incurce orele si a fost sunat de catre sofer, spunandu-i ca toate autocarele au plecat catre portul Civitavecchia (fiind ora avansata), unde ne astepta vasul de croaziera cu care sosisem si care la ora 18 avea plecarea catre Salerno! Doar autocarul nostru nu, din cauza ca noi nu am sosit la ora stabilita de dimineata! Rapid a trebuit sa gasim o varianta buna cu care sa ajungem in parcarea subterana de la Vatican! Cu autobuzul nu puteam, ca dura prea mult.

    Ce altceva mai bun decat taxi? ! Ne-am impartit urgent tot grupul, cate 4 in 4 taxiuri, in ultimul chiar 5, pentru ca eram 17, iar ghidul le-a dat instructiuni unde sa ne duca si am pornit catre autocar. Ador la nebunie situatiile neprevazute de acest gen si intotdeauna imi place sa ies din ele victorioasa! Eu nu am nimerit cu sotul in acelasi taxi, dar momentan nu parea sa aiba vreo importanta. Ma bucuram in continuare de privelistea ce mi se infatisa din goana taxiului, uitandu-ma des dupa celelalte 3 in spate. Se oprise si ploaia, chiar se vedea si soarele. Am ajuns cam in 10-15 minute in parcarea subterana de la Vatican, care acum era goala, comparativ cum era dimineata. Doar autocarul nostru, nr 12, care ne astepta cu motorul pornit, plin de turisti unguri de pe vapor. Taxiul nu a costat mult, spre surprinderea mea, doar 10 euro, adica 2,5 de persoana.

    Noi am sosit primii, apoi masina in care era ghidul si se vedea sosind si cea de-a treia. Dar a 4 masina- nu! Si din celelalte doua nu a coborat sotul meu! In cea de-a patra a urcat el si o familie din Lugoj. Mai asteptam. Nimic! Ghidul imi cere nr de telefon al sotului il suna, nu poate lua legatura cu e, nu avea semnall. Numerele de telefon ale celor din Lugoj nu le avea nimeni. Si uite asa faceam haz de necaz, ma si vedeam pierduta de sot in Roma, fara bani in buzunar, cardurile tot la el, la mine doar ceva maruntis…eu avand sansa sa mai prind vaporul, el nu prea! Uitasem de tot, chiar si de disconfortul produs de ploaia care imi udase hainele pana la piele!

    Intr-un final…fericit, bineinteles, apare si cea de-a patra masina, care la un semafor s-a pierdut de celelalte 3 si nu a mai nimerit din prima intrarea in parcarea subterana de la Vatican si s-a tot invartit de vreo 3 ori in jur, pana sotul si-a amintit de un amanunt remarcat de dimineata si l-a dirijat si asa au ajuns la timp.

    Am urcat rapid in autocar, putin rusinati, incercand sa ne ferim de privirile celorlati turisti nevinovati, care au fost nevoiti sa ne astepte pe noi. Drumul de intoarcere catre portul Civitavecchia mi s-a parut si mai scurt la intoarcere. A fost o excursie frumoasa, nici nu mi-am imaginat ca pot vedea atatea lucruri intr-o singura zi. Mi-ar fi placut sa pot vedea si statuia Lupoaicei, cu Remus si Romulus, intemeietotii Romei, conform mitologiei romane, dar nu a fost sa fie. Ramane pe data viitoare, pentru ca nici Roma nu a fost facuta intr-o zi, din contra, se spune ca nu-ti ajunge o viata de om sa descoperi intreaga Roma. Pentru ca ea are istorie la fiecare colt si pe fiecare strada.

    La Roma- am descoperit o alta viata, am ‘’respirat’’secole de istorie! Mi-ar placea ca data viitoare (pentru ca sunt convinsa ca v-a mai exista o ‘’data viitoare’’, pentru ca am aruncat un banut in Fontana di Trevi) sa incerc sa vad noua fata a Romei, sa pun mai putin accent pe istorie si religie, pentru ca intuiesc ca Roma inseamna mult mai mult.

    Cum am intrat in port, deja cautam din priviri MSC Lirica si da, era tot acolo unde o lasasem de dimineata si ne astepta sa ne duca catre Salerno. Bine ca am ajuns la timp, pentru ca altfel, deplasarea pana la urmatorul port trebuia facut pe raspunderea fiecaruia. Vaporul nu asteapta pe nimeni, pleaca intotdeauna la ora stabilita! Daca a fost un pic de suspans cu intarzierea celei de-a patra masina de taxi, a fost cu folos, pentru ca excursiile cu peripetii sunt excursiile de care –ti aduci mereu cu drag aminte!


    [fb]
    ---
    Trimis de georgiana in 15.06.11 11:20:12
    Validat / Publicat: 15.06.11 13:50:27
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5434 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Portul Civitavecchia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42049 PMA (din 47 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    21 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [15.06.11 15:09:29]
    »

    Si acest articol a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

    georgianaAUTOR REVIEW
    [15.06.11 15:32:46]
    »

    Multumesc!

    TORA INGRID
    [15.06.11 15:50:09]
    »

    Bravos de review!! Trebuia selectat si ca mini-ghid ptr sotiile care vor sa scape de soti (intr-o atmosfera Roma-ntica!!) dar sa nu uite sa ia cardurile inainte... asta ca sa glumesc si eu pe seama pataniei voastre. Dar Piri nu e sot de lasat asa ca ma bucur ca v-ati regasit!

    Epitetele nu pot fi decat superlative despre fotografii si relatare asa ca... mai citesc o data si admir...

    TraianS
    [15.06.11 18:42:31]
    »

    Imi era dor de Roma. Mersi Georgiana pentru review si poze

    Slujba tinuta de papi aici se oficiaza fix deasupra unde este grota cu mormintele altor papi, dupa spusele ghidului.

    Nu ati fost sa vedeti mormintele papilor? Intrarea e libera. Cum treceti de securitate faceti dreapta si faceti un ocol al criptei si iesiti pe partea cealalta. Doar pentru mormantul Sf. Petru, la care nu stiu pe unde se intra, trebuie rezervare speciala.

    Faza e ca e interzisa fotografierea in interior. Cand am fost eu am vazut mormantul lui Papa Ioan Paul al II-lea, dar am citit recent ca vroiau sa-l mute in interiorul bazilicii. Dupa ce l-au sanctificat ii si gasisera loc sus. Stii daca l-au mutat sau nu?

    [La panteon]

    Cu toata deschizatura cupolei catre cer, nu ploua in interior niciodata.

    Eu cred ca ploua. Nu am vazut nici un geam sau ceva care sa opreasca ploaia. Nici nu am citit ca nu ar ploua. Chiar imi doream sa ploua, ca eram curios sa vad cum e. De ce zici ca nu ploua inauntru? Asa a spus ghidul?

    georgianaAUTOR REVIEW
    [15.06.11 19:22:46]
    »

    @Tora Ingrid,

    Ai dreptate, daca-mi ''pierdeam'' sotul in Roma, chiar ar fi fost nasol, pe vapor media de varsta fiind dupa cum spuneam si in review, peste 55 de ani

    @Traian S,

    Ma bucur nespus cand cineva imi citeste review-ul cu atentie!

    Nu am fost sa vedem mormintele papilor, nici nu am stiut cum se procedeaza si trebuia sa ne tinem de grup si sa ne incadram in timp.

    In review-urile tale pe care le-am citit si apreciat, nu cred ca ai scris despre acest amanunt (sau mi-o fi scapat mie), dar e bine ca ai amintit macar aici, sa le fie si altora de ajutor.

    Nu stiu sa-ti raspund daca au mutat in basilica mormantul Papei Ioan Paul al II lea, dar inclin sa cred ca nu, pentru ca daca ar fi facut-o, ar fi fost intr-un loc vizibil si as fi observat, pentru ca pe acest papa l-am admirat foarte mult, considerandu-l un model! Si ca mine sunt, cred, foarte multi.

    Despre treaba cu ploaia la Panteon... ce pot sa-ti zic? Daca am fi mai intarziat o jumatate de ora, ne-ar fi prins ploaia acolo si as fi putut sa-ti explic exact cum stau lucrurile. De aceea si scriam ca pentru mine este un paradox!

    Eu am povestit doar ce am inteles de la ghid: sus ar exista un sistem special de jgheaburi, care dirijeaza apa intr-o anumita directie, incat inauntru nu poate patrunde apa. Sincer, nu-mi pot imagina cum ar arata interiorul acela superb cu ''rauri'' de apa pe jos

    Poate ne va lamuri aici altcineva care a fost acolo pe ploaie!

    webmaster
    [15.06.11 21:32:19]
    »

    Am atasat o frumoasa melodie de dans, pe ritmul acestui superb review, sper sa va placa tarantela lui Celentano!

    georgianaAUTOR REVIEW
    [15.06.11 22:20:21]
    »

    @webmaster,

    Multumesc, e foarte potrivita melodia!

    magdalena
    [16.06.11 10:52:38]
    »

    Fara cuvinte! Felicitari! Mi-ai facut pofta de Roma!

    motaneata
    [16.06.11 13:46:40]
    »

    Foarte frumos scris, alert si cu pasiune. Bucuria de a ne impartasi cele mai frumoase momente ale excursiei tale izvoraste din fiecare rand. Simt ca acum scrii pentru noi, nu pentru puncte! Bravo!

    Roma este unul dintre cele mai frumoase orase din lume, istorie si arhitectura intr-o ingemanare perfecta! Se spune ca si cea mai rece inima se indragosteste la Roma!

    Vad ca in poze ai mainile intregi: sa inteleg ca ai trecut proba de "La Bocca della Verità", sau ai facut pozele inainte?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgianaAUTOR REVIEW
    [16.06.11 17:09:50]
    »

    @magdalena,

    Multumesc frumos!

    @motaneata,

    Merci pentru cuvintele frumoase!

    Eu mereu scriu cu pasiune (si fac totul cu pasiune, chiar si atunci cand bat covoarele , si nu scriu niciodata pe fuga, pentru ca nu-i nimic ''la norma''!

    La acest review, am scris vreo 3 zile, poate nu ma crezi, dar a fost greu, in primul rand denumirile in limba italiana, care am incercat sa le scriu cat mai corect, apoi pana am ales pozele, care sunt facute si de mine si de sot, deci cu doua aparate, in doua foldere descarcate, apoi 3 ore mi-a luat incarcarea lor. Am scris pentru voi, dar ma bucura si punctele pe care le primesc de la voi, ca o recunostere sincera a muncii mele! Si numarul de accesari si mai mult!

    Reusita excursiei mele la Roma a depins intr-o masura foarte mare si de faptul ca am fost cu un grup tare simpatic din Romania, grup cu care mi-ar place sa mai merg si in alte excursii, ne-am inteles perfect de parca ne-am fi cunoscut dintotdeauna, cu toate ca eram de toate varstele si din toate colturile Romaniei!

    Despre celalalt subiect-"La Bocca della Verità", iti pot spune ca am trecut proba anul trecut, in Hajduszloboszlo, aici, in Roma, nu am avut sansa sa testez, cu toate ca vazusem in pozele colegilor si stiam ca exista, poate data viitoare!

    popescu.borsa*
    [16.06.11 18:33:38]
    »

    Ca să mă bag şi eu în seama, aduc o completare mică.

    Pozele P25 şi P26 sunt făcute pe Via della Conciliazione. Strada a fost construită pentru a celebra semnarea de către Musolini şi Papa Pius al XI a Tratatului de la Lateran care a adus concilierea între Vatican şi guvernul italian. Este cel mai detestat bulevard din Roma deoarece arhitectura sa este un produs al mişcării numită ,,arhitectura fascista’’ şi este considerată total neinspirată şi nepotrivită.

    georgianaAUTOR REVIEW
    [16.06.11 18:50:29]
    »

    Foarte utila completarea, am inteles si care ar fi strada, cea care da fix in Piata Sfantul Petru, din Vatican. Exact de acolo am luat noi autobuzul Hop On -Hop Off, este o strada foarte aglomerata si de masini si de pietoni.

    Daca ai fost la Roma, sper ca ai reusit sa vizitezi si Pizza della Rotonda. Tu ce parere ai despre ''ochiul -vede tot'' din tavanul Parteonului? Ploua sau nu ploua acolo?

    popescu.borsa*
    [16.06.11 19:18:24]
    »

    Templul a fost folosit mult timp pentru jertfe închinate zeilor. Animalele erau arse în centrul sălii rotunde, iar fumul rezultat ieşea prin "oculus", aceste era şi singurul loc prin care pătrundea lumina.

    "Oculus-ul" are un diametru de 9 metri, iar podeaua clădirii este uşor înclinată, permiţând astfel scurgerea apei de ploaie.

    popescu.borsa*
    [16.06.11 21:38:16]
    »

    Via della Conciliazione leagă Ponte Sant’ Angelo de Piazza San Sietro sau altfel spus, leagă Italia de Vatican.

    motaneata
    [16.06.11 23:55:28]
    »

    Sa clarificam daca ploua sau nu in Pantheon:

    Eu am fost la Roma acum 15 ani (Doamne, cum mai trece timpul!). Am ramas in memorie cu povestea ghidei cum ca nu ploua in Pantheon. Fenomenul era explicat prin dimensiunile constructiei: inaltimea este de 43 m (egala cu diametrul templului) si, chipurile, apa de ploaie se evapora pana jos! Am ramas cu inima indoita, facusem ceva fizica la viata mea si povestea nu prea era credibila. As fi vrut sa verific ce spunea ghida, dar afara era cald si timp de 4 zile nu am vazut nici un nor pe cer.

    Am plecat acasa hotarat sa revin altadata, pe o vreme ploioasa. Nu am mai revenit, desi aruncasem vreo doua lire (pe vremea aia nu era Euro) in Fontana di Trevi! Acum chiar ma intreb: oare de ce nu am revenit la Roma? Doar in Italia am mai fost de vreo doua ori. Stiu de ce, pentru ca acum ma simt nedorit acolo, au avut grija altii sa ne mearga buhul!

    Si totusi as fi vrut sa vad: oare ploua in Pantheon?

    Intamplator, zilele trecute am gasit raspunsul pe youtube: Da, ploua in Pantheon! click aici

    Desi, parca tot la fata locului as vrea sa ma convig!

    Ellada_sagapo
    [19.06.11 01:48:16]
    »

    Tragi-comica intamplarea cu "pierderea" sotului in Roma. Am patit si eu ceva asemanator in Salonic, numai ca spre deosebire de tine nu aveam un vas de croaziera unde sa ma duc, problema mea era tocmai ca nu mai aveam unde, deoarece nu mai gaseam parcarea unde aveam masina. Vacantele ar trebui sa merga mana in mana cu Lecitina in cazul meu, iar in cazul tau cu super glue, ca sa stati lipiti!

    RobertCodescu
    [22.06.11 07:57:56]
    »

    Sunt pe deplin fascinat de review sau mai bine zis de ghidul tău, dar sunt înspăimântat de prostia userului ce a evaluat acest review cu "-1"!!!

    Cum naiba să dai "-1" la aşa ceva! ? ! ? ! Oricâte conflicte sau certuri ar fi avut un user cu tine NU se face aşa ceva!!!

    Dar lasă că o să-i plesnească un vas de sânge de invidie când va vedea câte PMA-uri ai adunat acilea + 900 ale mele acum!!!

    georgianaAUTOR REVIEW
    [22.06.11 09:08:12]
    »

    @Robert Codescu,

    Ma bucur ca ti-a placut review-ul meu!

    Despre treaba cu votul negativ... consider ca i-o fi scapat mana, din greseala. Stiu cine mi l-a dat, pentru ca era printre ultimile voturi, chiar de luni. Nu este cineva cu care as fi avut vreo problema, este un user care nu e activ, de aceea consider ca nu a fost cu intentie rea, dar... mai stii ce-i in capul omului? !

    Daca avea ceva de adaugat, ma gandeam ca ar fi intervenit cu un ecou, dar nu a facut-o.

    raduu1972
    [26.06.11 22:07:35]
    »

    georgiana, felicitari pentru acest review in care ma regasesc si eu doar ca eu a trebuit sa alerg prin Roma deoarece eram in februarie si era putin mai frig atunci cam 5 grade!!! iar mandrei mele pitice de numai 1,4 luni cat avea atunci nu-i placea sa stea foarte mult afara, drept pentru care totul a fost dat putin pe repede inainte.

    Cu politista din drepta din poza numarul 8 si eu am o fotografie cu ea, din excursia noastra la Roma

    Multe din obiectivele pe care le-ai descris aici am reusit si noi sa le vedem, dar fara vreun ghid, asa ca citind reviewul tau am mai aflat multe lucruri noi si am retrait aerul Roma-antic!!!

    raduu1972
    [08.07.11 00:01:12]
    »

    georgiana, referitor la intrebarea ta: cum se numeste Biserica de linga Fontana di trevi?

    Biserica de linga Fontana di trevi se numeste Biserica San Pietro in Vicoli si in interiorul ei gasesti una din operele lui Michelangelo si anume Moise, am fost si eu acolo si am ramas foarte placut impresionat de frumusetea acestei nu foarte mari biserici dar extrem de frumoasa si de primitoare pentru toti turistii care dupa ce arunca o moneda in fontana di trevi iar apoi se reculeg putin in acest frumos lacas spiritual.

    magdalena
    [19.08.11 23:42:59]
    »

    Si mie mi-a placut Piazza Navona foarte mult, mai ales ca am vazut-o seara, in acordurile muzicale ale cantaretilor strazii. Avea un aer romantic, boem. Fantana centrala, este deosebita. Reprezentand cele patru fluvii enumerate de tine, ea reprezinta de fapt patru parti ale lumii: Asia, Africa, Europa si America. Una dintre statui, cea care reprezinta Rio de la Plata pare ca nu vrea sa vada biserica Sant'Agnese, aflata in piata si construita de Borromini, care era rivalul lui Bernini si care trebuia sa construiasca initial fantana... O simpla coincidenta, pentru ca fantana a fost terminata inainte de constructia bisericii.

    Vizavi de Castelul San'Angelo si podul de peste rau, acolo trebuie neaparat sa ajunga orice turist. As fi acordat mai mult timp acestei zone, daca as fi stiut ca sub pod, chiar pe malul raului, sunt multe restaurante, unul chiar cu piscina. Romanticii pot petrece clipe frumoase intr-unul dintre restaurante, intr-o atmosfera tipic italiana...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    georgiana, magdalena, motaneata, popescu.borsa*, raduu1972, TORA INGRID, TraianS
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0711669921875 sec
    ecranul dvs: 1 x 1