ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Roma! Cetatea eternă!

    TIPĂREȘTE

    Motto: ” Roma este Unică pe lume!  Citesc istoria acestei regine a universului păgân și a celui creștin  scrisă în construcțiile, în arhitecturile și epocile diverse ale zidurilor sale.” — Chateaubriand

                                                                                                 

    Plimbarea noastră prin Roma, „cea nemuritoare prin gloriosul ei trecut” ,  nu a durat nici măcar o zi plină, darămite zile sau ani întregi pentru a vedea ce este de văzut și admirat, nemaivorbind de a o cunoaște. După vizita sa la Roma din 1786 - 1788, Goethe spunea: 

    „După  o singură zi de vizitare a Romei, seara te simți frânt de oboseală, de uitare și de admirație! Ar trebui să stai la Roma timp de mai mulți ani…  

    Dar cu cât învăț să cunosc mai bine Roma cu atât mai mult descopăr că ea se aseamănă cu marea, a cărei adâncime crește pe măsură ce înaintezi în largul ei…”

    Cele câteva ore de preumblat prin Roma, cu autocarul sau perpedes, ne-au dat ocazia ca să vedem, pe fugă, unele dintre renumitele sale monumente și zone frecvent călcate de turiști.

    Una dintre opriri a fost la Panteon   (Bazilica Sancta Maria ad Martyres) din Roma care este situat în Piazza della Rotonda, în fața lui fiind amplasate un obelisc și o fântână antică egipteană.  

    Clădirea inițială construită de Marcus Agrippa (în cinstea lui Jupiter, a zeiței Venus și a zeului Marte), între anii 27 – 25 î. HR, a primit, în timpul lui Nero, denumirea de ” Pantheon” adică ” a tuturor zeilor - pan theos -” , fiind un templu păgân.

    Intrarea în Panteon este precedată de un portic mare cu 16 coloane din care 8 pe fațadă, care susțin frontonul.

    Pe friza pridvorului este o inscripție care arată că generalul Marcus Agrippa a fost constructor al Panteonului: M. AGRIPPA. LFCOS. TERTIVM. FECIT” , adică „Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, în timpul celui de-al treilea său consulat, a construit aceasta” .  

    În decursul timpului edificiul a fost reconstruit de mai mulți împărați ai Romei: Hadrian, Septimus Severus, Caracalla.  

    Templul a fost unul păgân, cu nenumărate statui ale zeilor, fiind folosit și pentru jertfe aduse acestora. La începutul sec. 7 templul a fost încreștinat fiind dat spre folosință creștinilor ca biserică, de către împăratul bizantin de la acea vreme (www.crestinortodox.ro).

    Deschizătura (oculul) din mijlocul domului Pantheonului are un dimetru de 9 metri și este singura sursă de lumină a interiorului, edificiul neavând ferestre. Cupola, de formă emisferică, este decorată cu 5 rânduri a 28 de casete, a căror dimensiune scade spre vârf. În Roma antică 28 era considerat un simbol al perfecțiunii deoarece era suma numerelor de la 1 la 7,7 fiind considerată cifra perfectă. Oculul este astfel poziționat încât lumina care pătrunde prin el să lumineza ușa de intrare pe data de 21 aprilie, data la care se sărbătorește nașterea Romei.  

    Domul Panteonului a fost folosit ca sursă de inspirație de către Michelangelo pentru domul Bazilicii Sfântului Petru (care este mai mic decât acesta).  

    Altarul central al bisericii se află pe peretele opus intrării, deasupra lui fiind așezată icoana originală Fecioara Maria cu Pruncul.

    Pe pereţii Panteonului sunt amplasate mormintele unor personalități de seamă ale orașului: regele Vittorio Emanuele al II-lea, regele Umberto I, artistul Rafaelo Sanzio.  

    Sunt prezente, deasemenea, numeroase icoane și statui precum cele ale sfinților Rosario și Anastase, poziționate de-a dreapta și stânga absidei sau statuia St. Joseph și Pruncului Sfânt.

    O vizită la Roma fără a vedea cea mai cunoscută și frumoasă fântână din oraș, Fontana di Trevi, este de neiertat.

    Istoria acestei fântâni este la fel de frumoasă ca și monumentul însăși. Site-ul Historia ne spune că fântâna se află la capătul apeductului Aqua Virgo construit de gen. Marcus Agripa și la intersecția a trei drumuri (de unde și numele” trevi” ). Cele două grupuri statuare în relief, aflate deasupra fântânii, ne istorisesc legenda acestui apeduct: cel din dreapta arată o fecioară (virgo) arătându-i generalului Agripa izvorul de apă, cel din stânga ne arată arhitecții, în genunchi, ce-i prezintă aceluiași Marcus Agripa planurile apeductului.  

    În centrul grupului statuar este zeul Neptun, zeul mărilor, având de o parte și alta statuile Abundenței și Sănătății, iar la picioarele sale caii, struniți de doi tritoni, care trag carul în formă de scoică.  

    Turiștii aruncă în fântână monede în speranța reîntoarcerii la Roma. Monezile adunate sunt  donate organizațiilor pentru ajutorarea săracilor. Nu mai știu dacă am aruncat monezi în fântână, însă am făcut fotografii spre aducere aminte că drumurile ne-au purtat și pe acolo.

    În piața Navona am admirat Fântâna celor 4 fluvii (Fontana dei Quattro Fiumi), poate nu la fel de cunoscută și impresionantă ca Fontana di Trevi, însă având frumusețea și spectaculozitatea ei. Monumentul reprezintă, prin personaje, cele 4 mari fluvii din 4 continente cunoscute la vremea construirii lui: Dunărea, Gangele, Nilul și Rio de la Plata. Obeliscul din mijlocul fântânii este unul dintre puținele realizate în Roma, numărul obeliscurilor aduse din Egipt fiind mult mai mare decât a celor construite în Roma.

    Tot în Piazza Trevi, se află și biserica barocă” Santi Vincenzo și Anastasio” . Inscripția aflată deasupra ușii ne prezintă numele cardinalului Mazarin, cel care a reconstruit biserica; sculptura de pe frontonul bisericii, reprezintă stema și pălăria acestui cardinal.

    Despre vizita în Cetatea Sfântului Scaun nu prea am ce spune. Durata extrem de scurtă, alocată acestei vizite (din cauza proastei organizări a timpului de către ghid) ne-a permis doar să stăm la coadă pentru a putea vedea (nu vizita) cum arată la interior Bazilica Sf. Petru, de a face câteva fotografii la interior și prin piața din fața Bazilicii și cam atât. Ca atare și fotografiile sunt puține.

    Aș remarca sculptura în bronz „Angels Unawares” a sculptorului Timothy Schmalz instalată în Piața Sf. Petru din Vatican începând cu 29 septembrie 2019, cea de-a 105-a Zi Mondială a Migranților și Refugiaților.

    Alte obiective văzute din goana autocarului au fost: intrarea în Parcul Villa Borghese, Casa mama răniților și a văduvelor de război, zidul Aurelian, clădiri, poduri peste fluviul Tibru și cam atât.  

    De fapt a mai fost și zona Romei antice cu: Colosseumul, Forul Roman, Columna, etc., însă despre astea într-un alt articol.

    Drumuri bune și excursii frumoase!  

     

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Mitica49 in 05.03.24 21:35:23
    Validat / Publicat: 06.03.24 06:55:25
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 580 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P15 Fântâna celor patru fluvii - detaliu grup statuar
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    Pușcașu MarinPHONE
    [06.03.24 07:53:55]
    »

    @Mitica49: Sincer, nu știam ce-a spus Goethe despre Roma, dar, dac-aș avea timp și mai ales bani, cred că aș merge în fiecare an la Roma. Panteonul, Colosseumul, piețele, fântânile, toate sunt minunate. Apoi Vaticanul, care numai el ar merita două zile, una pentru muzeu și una pentru Bazilică... cred că o săptămână ar fi numai bine.

    Îmi pare rău că din motive de "profesionalism" ale ghidului, n-ați putut vizita pe îndelete Bazilica San Pietro, dar la cât de bine arătați în fotografii, sunt convins că împreună cu Doamna, vei avea ocazia să mai mergi odată la Roma 😀.

    S-auzim de bine, Dom' Mitică!

    Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
    [06.03.24 08:57:47]
    »

    @Pușcașu Marin: Mulțumesc pentru ecou și vot!

    Atât cât am putut vedea noi din Roma, puțin și totuși suficient ca să ne gândim că ar trebui să mai trecem pe acolo. Dorința este și a mea, însă soția ar pleca și mâine acolo pentru, așa cum ai zis, măcar o săptămână.

    Toate cele bune!

    ANILUPHONE
    [06.03.24 10:47:00]
    »

    @Mitica49: Cred că ați fost la Roma, la o lună după noi... am scris și eu despre minivacanța noastră la Roma și împrejurimi (vezi impresii)!

    Tare mult ne-a plăcut și da, aș pleca și mâine și aș sta mai mult... să pot savura pe îndelete...

    Noi chiar am avut un ghid profesionist- Petre, un român ce iubește mult ceea ce face și pe care îl recomand cu mare plăcere- care a făcut tot posibilul să vedem cât mai multe obiective. Și apropo de Basilică, Petre ne-a dus în subsolul bisericii unde sunt îngropați Papii... se poate vizita... un fel de cimitir... se apropia ora închiderii și după aceea ne-a lăsat liberi să vizităm și să admirăm interiorul bisericii și ne-am reîntâlnit cu el la intrare în partea stângă unde se făcea schimbul de gardă...

    Ce amintiri frumoase și inedite!

    Toate cele bune!

    Mitica49AUTOR REVIEW
    [06.03.24 12:46:06]
    »

    @ANILU: Mai întâi mulțumesc mult pentru vot și ecou!

    Încă nu am citit review-ul tău despre vizita la Roma, o voi face imediat după acest răspuns.

    La Roma, pentru partea de” Roma antică” , respectiv Colosseum, Forul Roman, etc., deci numai pentru această zonă, am avut un ghid român ce locuiește la Roma (nu-i știu numele), foarte profesionist, din toate punctele de vedere: cunoștințe, respectarea timpului alocat pentru intervenția sa - voi scrie un review despre această parte a sejurului nostru în care o să apară și dânsul într-o fotografie și aș fi curios, dacă vei citi acel articol, să-mi spui dacă este aceiași persoană.

    Nemulțumirea mea a fost legată de ghidul (sau ghidă ori” ghidușă” că era o doamnă) care a fost cu noi întregul sejur de 8 zile pe Coasta Amalfi, din partea firmei de turism.

    irinad
    [06.03.24 19:25:41]
    »

    @Mitica49: S-ar părea că ne-am fi putut întâlni la Roma, fiindcă şi noi AmFostAcolo tot în octombrie 2022 (vezi impresii), într-o minivacanţă de patru zile, e drept aflându-ne în metropolă pentru a doua oară.

    Acum că v-aţi făcut idee la faţa locului despre ce înseamnă capitala Italiei, mă gândesc că veţi vrea să mai ajungeţi la Roma, aceasta fiind foarte ofertantă în materie de obiective turistice şi ar fi plăcut să aprofundaţi ce v-a atras sau să zăboviţi mai mult acolo unde simţiţi.

    Roma este mereu o destinaţie la mare căutare pentru turiştii de toate vârstele, ceea ce denotă că este iubită chiar şi în ciuda inconvenientelor sale ştiute: aglomeraţie, curăţenie precară pe alocuri, prezenţa hoţilor de buzunare.

    Aştept review-ul despre Roma Antică. Vacanţe frumoase vă doresc!

    Mitica49AUTOR REVIEW
    [07.03.24 14:34:15]
    »

    @irinad: Mulțumesc pentru vot și ecou!

    Vacanțe de 2-3 zile la Roma (nu mai vorbesc de câteva ore) nu sunt suficiente ca să vezi cât de cât minunile ce ți se oferă spre admirare. Așa cum spuneam la începutul articolului meu și Goethe se văita, după ce a stat 2 (poate 3) ani încheiați la Roma, că nu i-a fost suficient timpul pentru a cunoaște Roma și că ar trebui mulți, mulți ani pentru aceasta. Acest deziderat transpare și din review-ul” Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare” pe care l-am lecturat după citirea ecoului dvs. la articolul meu.

    Cine știe, poate vom mai reuși, toți cei care regretăm puținul timp petrecut acolo, să mai ajungem prin Roma.

    Toate cele bune!

    aurora56
    [07.03.24 21:05:28]
    »

    Daca la inceputul lui martie coada pentru intrare la basilica Sfantu Petru era mare inseamna ca pe 29 mai nu voi avea nici o sansa sa intru intr-o ora cat mi-am propus.

    Pentru ca sunt intr-o croaziera si nu am cum sa pierd timpul pe la cozi cred ca voi incerca sa vad alte obiective asa ca, poate imi da cineva sugestii. Fontana di Trevi am vazut-o anul trecut la fel si bazilica Santa Maria Magiore si Lorenzo.

    Pușcașu MarinPHONE
    [08.03.24 03:07:09]
    »

    @aurora56: Eu am fost de două ori. Erau cozi imense. Stai cu încredere la coadă. Merge destul de repede. Problema e că după ce intri, îți trebuie câteva ore că să vezi Bazilica pe îndelete. Depinde mult și de cât timp ai la dispoziție pentru vizită. Dar măcar două ore îți trebuie pentru a vedea cât de cât interiorul.

    Mitica49AUTOR REVIEW
    [08.03.24 11:16:09]
    »

    @aurora56: Mulțumesc pentru vot!

    Coada care se vede în P27 era la sfârșitul lui octombrie, era cald și bine. Cu toate astea nu cred că am stat la rând pentru a intra mai mult de o oră. Depinde și de ziua pe care o prinzi și de noroc.

    Alte obiective de văzut, în afara Vaticanului, sunt cele din zona Colosseum, Forul Roman, monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea, Columna lui Traian și multe altele aflate în acea zonă.

    Succes și voiaj plăcut!

    mishu
    [13.03.24 17:28:39]
    »

    @Mitica49: Frumos! Inca nu am ajuns la Roma, asa ca citind articolul dar si ecourile, e clar ca trebuie sa imi planific bine totul sa ma pot bucura de cat mai multe. Mi-ar placea sa merg intr-o perioada mai putin aglomerata, dar nu cred ca exista asa ceva la Roma

    Foarte frumoase si pozele si mustatile tale dau bine in poza .

    Felicitari, votat cu mare drag.

    Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
    [13.03.24 18:33:03]
    »

    @mishu: Noi am fost acolo în octombrie, ziua mai scurtă, dar parcă nu era așa mare aglomerație (na, mă dau și eu mare cunoscător de parcă mă duc la Roma de trei ori pe săptămână 😂).

    Oricum ar fi Roma trebuie văzută.

    Vă doresc să vă îndepliniți dorința!

    Mulțumesc mult pentru vot și ecou!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, aurora56, irinad, mishu, Pușcașu Marin
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.34922504425049 sec
    ecranul dvs: 1 x 1