BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din păcate am ratat 3 vacanțe în 2020 însă, din fericire, nu am pierdut nici un ban. Toate vacanțele ar fi fost pe cont propriu, am putut să anulez cazările și toate zborurile erau cu aceeași companie, de la care am primi toți banii într-un portofel electronic. Numai că, acum sunt cu o grămadă de bani în portofelul ăsta pentru că am plătit și niște bilete pentru grup și uite-mă în situația că am de cheltuit și n-am pe ce.
Pentru un bilet la Valencia de 100 de EUR de persoană cu 2 bagaje de cabină, ambele de 10 kg dar de dimensiuni diferite, nu am stat pe gânduri, mai ales că Valencia era de mult în planurile noastre. Singura condiție a soțului a fost ca atunci când aleg vacanțele să fac în așa fel încât să nu zburăm cu noua aeronavă 737-8 MAX, cea chemată la sol după achiziție, pentru că el nu se suie în avion. Fix aeronava asta a fost și soțul s-a urcat până la urmă. Nouă, mult mai confortabilă decât altele cu care am zburat, a decolat la timp, a aterizat cu 10 minute mai devreme… ce să mai, zborul a fost o plăcere. Tot cu ea ne-am și întors, în aceleași condiții. Și am avut noroc de un orar de zbor bun la dus, adică la 10 dimineața aterizam în Valencia, dar la întoarcere nu a mai fost la fel de avantajos, zborul fiind la 10,25.
La ora la care luam biletul de avion, undeva prin aprilie, nu prea erau clare condițiile de călătorie, mai ales în Spania, care trecuse prin ce trecuse. Dar începuseră discuțiile despre posibila liberă circulație a celor vaccinați, începând după 1 iunie. Nu ne-am făcut nici un plan, am așteptat pur și simplu pentru că puteam să facem o modificare a datelor de călătorie, dacă era cazul.
Pe 5 iunie Spania a anunțat noile condiții pentru următoarele 14 zile, adică formular QR și test PCR, indiferent dacă erai vaccinat or ba. Ufff, noi plecam pe 9 iunie… speram să scăpăm. Ne-am programat la test pe 7 seara, târziu, ca să avem timp să anulăm dacă dă Măiculița Domnului să-și revină oamenii ăștia conform știrilor neoficiale cum că vaccinații pot să circule fără test. Și am avut noroc, într-adevăr, ca pe 7 iunie, cu nici două zile înainte de plecarea noastră, Spania să vină cu un comunicat oficial că primește români vaccinați fără test și fără alte condiții.
Am răsuflat ușurați și acum pot să spun că chiar am prins un super culoar pentru că la câteva zile de la întoarcerea noastră, în Spania a început să crească numărul de cazuri și s-au impus din nou mai multe restricții.
Nu am mai zburat de atunci (9 iunie) dar a fost prima dată când am văzut așa o organizare în aeroportul nostru. Nu mai puțin de 8 ghișee erau deschise la compania cu care zburam, low cost, de altfel. Totul a fost ireproșabil. Iar la Valencia, am trecut la fel de repede, cu formularul QR și certificatul de vaccinare sau testul PCR în mână (pentru cei nevaccinați). Nesperat, ne așteptam să ne purice mai rău având în vedere prin ceea ce trecuseră în pandemia asta.
Nu o să intru în amănunte legate de condițiile de atunci pentru că informațiile nu mai ajută cu nimic, având în vedere că lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Pot să spun însă că s-a văzut la tot pasul că ei au trecut prin infern și mă rog în fiecare zi în perioada asta să nu le călcăm pe urme. Masca era obligatorie absolut peste tot. Dar nu că era obligatorie. Ferească Dumnezeu să o ții sub nas că imediat se găsea cineva să-ți facă observație. Am văzut o mămică într-un parc care îi spunea cuiva să-și pună masca regulamentar că ea e cu copilul în parc, cu toate că se afla la ceva distanță. De asemenea, toții șoferii de pe autobuze purtau două măști, una peste alta și făceau tot felul de observații pasagerilor.
În prostia mea, într-o excursie, într-un autocar mai mult de jumătate gol, am crezut că pot să mănânc un măr, dar nici n-am apucat să-l duc la gură că a sărit și șoferul și o doamnă din spate care mă văzuse ce am scos din rucsăcel. Am crezut că poți să bei apă și să mănânci un fruct la drum de 3 ore, într-un autocar aproape gol, dar, iată că regulile sunt reguli, ceea ce am acceptat fără nici o problemă.
Doar la terase/restaurante puteai să stai fără mască cât mâncai, dar am văzut mult prea multe persoane care își dădeau masca jos strict cât mâncau/beau. Făceau o pauză de mâncat își puneau masca la loc… și tot așa. De asemenea, nu se fuma și nu se mânca nimic pe stradă. Este logic, atâta vreme cât masca era obligatorie. Dacă îți luai o înghețată, de ex, te retrăgeai într-un loc și stăteai acolo până terminai. Cred că, într-adevăr, spaniolii au văzut iadul cu ochii.
Să revenim la organizarea noastră. Cele mai bune informații le-am găsit pe saitul unei compatrioate care trăiește la Valencia de niște ani și oferă gratis tot felul de info, foarte, foarte utile ww.valenciana.ro/. Nici n-a mai fost cazul să căutăm în mai multe direcții, găsești tot ce vrei pe saitul ei. Dar tot trebuie să experimentezi singur lucrurile și la fel ca în alte situații, am remarcat că gusturile ei, sau ale altcuiva, nu sunt neapărat și ale noastre. Dar info generale, care îți sunt de mare ajutor când trebuie să te familiarizezi cu un loc, sunt de mare ajutor.
Ne-am gândit la o vacanță de 12 nopți pentru că făcusem prea multe escapade de o zi-două-trei în pandemia asta și voiam să plecăm puțin mai lung. Am luat biletele de avion fără să știm unde le stăm, dar nouă ne e din ce în ce mai clar că putem să ne așezăm în orice loc, fără nici o temă făcută, pentru că știm că o să ne umplem timpul.
Pentru Valencia erau totuși prea multe 12 nopți chiar și cu varianta de a sta 7-8 nopți în oraș și să ne mutăm 3-4 la plajă. Nu voiam să facem nici prea multe opționale. M-am uitat în jurul Valenciei pe o rază de max 300 de km ca să vedem cum putem împărți sejurul și dintre toate posibilitățile am ales Zaragoza, despre care nu știam mare lucru. Am pus-o pe tapet cu 3 nopți și urma să ne mai gândim și cu Valencia, dacă ne mutam și la plajă sau făceam o excursie-două până acolo, ca să bifăm și o bălăceală în Mediterana.
Aveam deja o cazare cu anulare gratuită la Zaragoza când am citit aici, pe AFA, un articol al colegului @gpopa. Era despre o cazare veche în Zaragoza și pe la final a strecurat câteva cuvinte despre ce rău îi pare că nu a avut timp și recomanda câteva zile în Zaragoza că ai ce face. Asta în condițiile în care orice mai citisem despre Zaragoza era despre 2-3 zile, maxim. Păi atunci am început să citim mai cu simț de răspundere despre Zaragoza și împrejurimi și am hotărât 5 nopți la Zaragoza și 7 la Valencia. Astăzi, fără să clipesc, aș face invers.
Am hotărât că la Zaragoza vom merge prima parte a sejurului, ca să scăpăm de transferuri și să fim cât mai aproape de aeroportul din Valencia la plecare. Urma să facem cunoștință cu al treilea (Valencia), respectiv, al cincilea (Zaragoza) orașe ale Spaniei.
Despre transport și transferuri
Am mai fost în Spania și știam că transportul este bine pus la punct și funcționează ceas. De unde în vacanța de zece zile în Andaluzia ziceam că închiriem mașină să ne fâțâim de colo colo, s-a terminat sejurul și mașină n-a mai fost cazul să închiriem, așa au mers de șnur toate. Prin urmare am exclus varianta închirierii mașinii pentru că am fost 6 persoane și în nici o combinație nu ieșeam bine. În plus, mașina nu ne folosea la Zaragoza, pentru ce ne propusesem să facem și atunci nu avea sens.
De la Aeroportul Manises din Valencia până în centrul Valenciei sunt 8 km. Aeroportul nu este deloc mare și la ieșire ne-am oprit la Turist Info Valencia Aeroport pentru primele dezmeticeli. Aici am făcut cunoștință pentru prima dată cu “no pasa nada“ a spaniolilor, cu care aveam să ne întâlnim pe tot parcursul sejurului. Dacă vedeam pe cineva mai agitat și nu eram la o terasă, puteam să băgăm mâna în foc că nu este spaniol. Din păcate, având în vedere perioada prin care trecem, nu am avut parte de nici o manifestare de stradă, lucru care ne-a întristat. Spaniolii sunt dați naibii la capitolul acesta.
Ca să ajungi de la aeroport la cele 3 gări din Valencia sau la autogară trebuie să iei metroul, trenul sau taxiul, la nici una nu ajungi cu autobuzul. Două gări sunt în centru, destul de aproape una de cealaltă, iar una este în apropiere de port și plaja Malvarrosa.
Noi trebuia să ajungem la autogară pentru transferul la Zaragoza, dar pentru că am ajuns prea devreme în Valencia și aveam la dispoziție 3 ore până la transferul nostru, am luat chiar din fața aeroportului autobuzul galben nr. 150, care ne-a dus în centru, la Mercato Centrale. De acolo, am hotărât să mergem agale pe jos cei 1,6 km până la autogară, întrucât fiecare avea doar câte un bagaj și speram că vom găsi în drum o terasă la care să mai pierdem vremea. Am găsit-o chiar înainte de autogară și acolo am stat mai mult de o oră, timp în care am mâncat un mic dejun întârziat, am băut cafele și bere.
De la Valencia la Zaragoza sunt 300 de km și aveam posibilitatea să ne transferăm cu autobuzul sau cu trenul. Avionul ar fi fost cea mai bună soluție, dar noi eram în altă situație și trebuia să alegem cea mai bună variantă. Am constatat, la fel ca în Andaluzia, că autobuzul este mai ieftin și mai rapid decât trenul așa că am ales la fel.
Pentru transfer, ne-am fi dorit tot compania ALSA pe ruta Valencia-Zaragoza dar, din păcate, nu opera. Am mers cu compania Jiemenez, într-un autocar nici pe departe ca cel de la ALSA sau cu aceleași facilități, dar a fost curat și am avut o călătorie bună. Am făcut 3,45 ore cu un stop pentru toaletă, la autogara din Teruel, el însuși un orășel superb, l-am pus pe listă.
Biletele de autobuz pentru transfer de la Valencia-Zaragoza și retur le-am rezervat online cu câteva zile înainte și au fost 43 EUR pentru 2 persoane, pe sens. Cele de dus le-am rezervat de acasă iar cele de întors de la Zaragoza, la fel cu 2-3 zile înainte. La dus, într-o miercuri la 14,30 au fost câteva locuri libere, la întors, într-o zi de luni la ora 10, s-au urcat persoanele cu bilete rezervate online și cele care nu aveau și voiau să ia bilet de la șofer, au urcat doar în limita locurilor disponibile. O parte au rămas pe-afară, autobuzul a fost plin. Recomandarea mea este, categoric achiziție online.
Unde ne-am mai plimbat cu mijloace de transport în comun? În Zaragoza și Valencia am mers cu autobuzul foarte puțin. De la autogară până în centru, la hotelul la care am stat în Zaragoza și în rest deloc cu mijloace de transport, totul a fost cu piciorul. În Valencia am luat de 3 ori un autobuz pentru a ajunge la obiectivele mai îndepărtate, apoi, și acolo, doar cu piciorul. Și în Zaragoza și în Valencia o călătorie cu autobuzul a fost 1,50 EUR, bilete luate de la șofer. Din cauza pandemiei autobuzele mergeau cu câteva geamuri deschise, chiar dacă era curent. Era una din reguli. Sub ele scria “obligatoriu stau deschise” .
În Valencia sunt o serie de abonamente simple sau combinate pentru autobuze, dar noi nu le-am considerat utile, pentru că am avut nevoie de autobuz foarte puțin, având în vedere că mai toate atracțiile turistice sunt în zona A, adică mers pe jos, iar noi am ales cazare în centrul vechi.
Din această cauză n-am considerat necesar să ne plimbăm nici cu autobuzele Hop on - hop off, pe care în alte situații le considerăm utile. În Zaragoza nici nu ne-am interesat de bus-ul turistic pentru că am stat în inima orașului și peste tot am umblat cu piciorul. În Valencia sunt 2 bus-uri turistice, roșu și verde, dar ele nu au acces în Cartierul Carmen, centrul istoric al Valenciei, unde sunt concentrate cele mai multe obiective, așa că nu le-am încercat nici aici.
În schimb, la Valencia există C1, o linie a companiei de autobuze a municipalității (EMT), al cărui traseu este pe lângă obiectivele importante. Dacă ai card este inclus, dacă nu costa cât un bilet de autobuz, adică 1,5 EUR. Noi l-am folosit într-o seară ca să vedem clădirile luminate din Valencia.
În afara orașului, pentru excursii opționale, am mers de mai multe ori cu autobuze (goale, în cele mai multe cazuri) și am luat bilete de la șofer. Distanțele au fost scurte, până în 50 de km, una singură a fost de 117 km față de cazarea noastră din Zaragoza. Autobuzele astea au costat de la 5 la 32 de EUR de persoană, dus-întors.
Alte generalități
Vremea în perioada 9-21 iunie a fost extrem de caldă și la Zaragoza, în Provincia Aragon și la Valencia, în provincia Valencia. Dimineața și seara era mai acceptabil, dar în jurul prânzului a fost cald rău. Din acest punct de vedere eu cred că iulie și august sunt luni și mai greu suportabile.
Prin urmare ne-am făcut programul și în funcție de vreme, în sensul că prânzul sau zilele care nu se anunțau senine să ne prindă pe la interioare. La Zaragoza am avut o vreme perfectă. La Valencia, cu toate că se anunța ploaie în 2 zile am avut parte de nori groși doar în ziua în care am fost la Bioparc și cu toate că am crezut că o să vină un potop, au fost doar 2 dușuri calde de câte 5-10 minute, unul în prima parte a zilei și unul mai după prânz. Primul ne-a prins la cafeaua de dimineață la cafeneaua de la Bioparc, iar al doilea la autoservirea de la Bioparc, unde am mâncat de prânz, așa că nici unul nu ne-a încurcat programul.
Noi nu prea facem plajă în vacanțele din afara țării dar de o bălăceală-două, sau mai multe, vrem să ne bucurăm. La Valencia, am vrut să ne mutăm spre sfârșitul sezonului la plajă, 3-4 km mai departe, dar n-am mai făcut-o și cred că am hotărât bine pentru noi. Însă am ajuns de două ori la Mediterana, o dată când am fost la Albufera și o dată la plaja Malvarrosa cu un autobuz. Vreo 3 ore am făcut baie, am băut un cocktail și am făcut cale întoarsă. Apa a fost foarte bună la jumătatea lui iunie.
De mâncat/băut nu-i o problemă în Spania. Mâncare bună și cât de cât rezonabilă ca preț. Dar berea scumpă rău. Fiind atât de cald, nu a fost piață, piețișoară din Valencia sau Zaragoza în care să nu ne oprim pentru hidratare. Berea a fost între 2-2,5 și 5 EUR, dar foarte rar am băut spre limita minimă. Pentru răcorire ne-am omorât și după iaurtul înghețat cu fructe și topinguri, care avea un sediu în centru, la catedrală și unul la gară, vis-à-vis de coridă. Iaurtul înghețat doar în Valencia, în Zaragoza nu l-am găsit.
În excursiile opționale am mâncat prin locurile în care am ajuns, am mâncat și pe la obiective, (Bioparc-ul și Oceanograf-ul au o autoservire foarte bună) și, în general, am mâncat în funcție de unde ne apuca foamea. Că de terase nu duceam lipsă.
Cu premeditare am mâncat într-o seară la Zaragoza, când cineva din grup a căutat hamburgheria nr. 1 pe trip, că avea poftă de cel mai bun hamburger. Tot cu premeditare, în prima seară la Valencia, când am mers pe mâna Valencianei și am căutat un local care era în topul ei, dar parcă nu și al nostru și în ultima seară, după ceva studiu de piață, am ales un restaurant argentinian pentru că toată lumea voia să se răsfețe cu un antricot de vită. Din păcate pentru noi, atunci, în ultima seară, am descoperit o zonă plină de terase și restaurante bune, cu prețuri ok, dar a fost prea târziu.
Cardul Valencia nu merită d. p. m. d. v. Ne-a costat 100 de EUR pe amândoi, cu o reducere de 8 EUR pentru un senior. Dacă nu era nici asta, nu merita deloc. Am ieșit cu câțiva EUR mai bine doar pentru că am alergat ca să mai vedem câte ceva pentru că aproape nu ne scoteam nici banii de card. Cardul are transportul gratuit, Oceanograful inclus, mici reduceri la câteva obiective, iar în rest obiective pe care oricum le vedeai fără bani pentru că sunt gratis de la municipalitate. Deci, singurul obiectiv important este Oceanograful care costă 31 EUR și am mai avut o reducere de 3,5 EUR/persoană la Bioparc. Transportul este inclus dar unde să te plimbi dacă la mare parte dintre obiective am ajuns cu piciorul? Cardul impune o mare alergătură ca să fii sigur că ți-ai scos măcar banii și nu mi s-a părut deloc că merită. Așa că, recomandarea mea este în ritm propriu decât o alergătură pentru exact câțiva firfirici. Un card de turist avantajos am avut la Londra, unde am văzut dublu decât am dat, chiar dacă am alergat. Dar vorbim de 100 de lire câștigate nu de câțiva eur ca în cazul cardului valencian. În fine… mie mi s-a părut că nu merită.
Având în vedere câți români trăiesc în Spania peste tot am dat de ei și de magazine cu produse românești, la prețuri bune, așa că dacă vă e dor de ceva cât sunteți în deplasare, le puteți încerca. Noi am intrat de câteva ori doar ca să vorbim cu românii despre viața lor acolo, de cumpărat nu, pentru că vrem să încercăm chestii din țara în care suntem.
Am făcut și puțin shopping dar foarte puțin. Eu nu sunt deloc fan cumpărături, dar îmi place să mai rezolv această problemă în vacanțe, pentru că am mai multă stare și răbdare. Îmi plac hăinuțele de la Pedro Del Hierro, un brand local, și chiar am achiziționat câteva la alte drumuri în Spania, numai că acum mi-a fost efectiv lene să intru în magazine și să mă dezbrac și îmbrac de zeci de ori. În schimb a fost mai simplu să cumpăr de la Primark, că tot am trecut de vreo 2-3 ori pe lângă magazin, tricouri și maieuri drăguțe, la câțiva EUR, pentru tot neamul, iar de la ALE HOP, magazinele acelea cu de toate, cu vaca la intrare, un rucsăcel și eșarfe de souvenir. Aaaa, și niște tricouri mai bune și foarte drăguțe de la magazinul Bloom. Am trecut pe lângă cel puțin patru mall-uri El Corte Inglés în Valencia, unde orice cumpărător ar fi satisfăcut.
Costurile excursiei în EUR, destul de exacte aș putea spune, au fost cam așa:
235 – cazare fără nici o masă, 5 nopți Zaragoza
300 – cazare fără nici o masă, 7 nopți Valencia
200 – avion București-Valencia, 2 persoane
270 – transport Zaragoza, Valencia și excursii opționale prin împrejurimi
265 – intrari la obiective Zaragoza + Valencia
100 – suveniruri
760 – mâncat/băut 2 persoane, 12 zile
În total s-au dus 2130 de EUR și ni s-a părut nesperat de bine pentru că ne dusesem pregătiți pentru mai mult.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Sper că în mare am atins chestii generale care ar putea ajuta pe cineva care se gândește la o vacanță în partea aceea a Spaniei. Provincia Aragon, unde se află Zaragoza și Comunitatea Valenciană, concurează cu orice zonă turistică din lumea asta. În Aragon am dus o întreagă bătălie întrebându-ne dacă Plitvice se clatină acolo, în topul nostru, problemă care nu credeam că se va pune vreodată, iar de Valencia ce să mai zic. Din punct de vedere al obiectivelor turistice mi s-a părut o bijuterie.
Trimis de Aurici in 11.10.21 12:12:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Valencia, VALENCIA" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Aurici: Valencia este, cred, cea mai tare destinatie posibila pentru familii cu copii de 6-15 ani. Atunci 12 zile nu sunt de ajuns: Bioparcul, Oceanograful, Muzeul de Stiinte, plimbari pe jos/cu bicicleta prin valea secata a raului, plaja, vechiul port - e o nebunie, nu stii cand trece timpul.
Zaragoza e alta poveste. Si aici ai ce face zece zile, dar e pentru oameni mai trecuti prin viata si, obligatoriu, cu dragoste de istorie si de arta. Altfel, e cum ati citit dvs: 2-3 zile.
@gpopa: Aveți dreptate! Dacă aș avea tot timpul din lume, eu cred că aș avea ce să fac în orice loc, oricâte zile. Dar cum nu am, noi toți nu avem, încerc să drămuiesc zilele de vacanță cât mai bine cu putință.
Într-adevăr, Valencia este mană cerească pentru familiile cu copii. La Valencia mi-a părut rău că nu zburam pe vremea când au fost copiii mei mici. Pe ei i-am înnebunit cu mașina prin Europa, dar poate mă revanșez față de nepoți, dacă o da Domnul să vină.
@webmaster: Mulțumesc mult, zi faină!
@Aurici:
” Cardul are transportul gratuit, Oceanograful inclus, mici reduceri la câteva obiective, iar în rest obiective pe care oricum le vedeai fără bani pentru că sunt gratis de la municipalitate. Deci, singurul obiectiv important este Oceanograful care costă 31 EUR
Nu știu cum a fost vara asta, dar în 2016, când am ajuns noi acolo, cozile la Oceanograf și la Bioparc erau uriașe și în plin soare. La Oceanograf, cel puțin, am stat o oră și jumătate, nu îmi dau seama cum de am avut atâta răbdare - mai ales copilul. Bine, nu ne-a părut rău până la urmă, dar atunci am fi dat clar niște bani în plus pentru acces rapid.
Deci, dacă există „skip the line” , cardul merită banii fie și doar pentru asta. Dar nu am idee dacă sunt tot cozile alea. Oricum, remarc faptul că nu a crescut prețul biletului în 6 ani, mai rar așa ceva, mai ales după pandemia asta mi se pare că toată lumea s-a nesimțit.
Importantă remarca dvs. cu muzeele municipalității: toate sunt gratuite. În Muzeul de Artă se stă 2-3-4 ore, atât de multe ai de văzut (aici l-am descoperit pe Sorolla ????) - cu zero euro. La fel stă treaba în Zaragoza.
În altă ordine de idei: îmi amintesc că cea mai bună masă în Valencia am luat-o în Oceanograf. Evident că nu am intrat în crâșme cu stele Michelin, dar dintre toate cele frecventate, restaurantul Oceanografului a fost Nr. 1, iar cel al Bioparcului Nr. 2.
Ba nu: am ajuns într-o zi în Mercado Central, unde am cumpărat sau doar am ciugulit câte ceva de la fiecare tarabă. Dacă eram doar noi, adulții, nu făceam asta, de rușine. Dar copilul s-a comportat atât de natural, încât am lăsat la o parte orice reținere.
Auuuu, ce bun a fost! Mai ales fresh-urile de orice vă poate trece prin minte.
Vă rog să mă iertați, fac spam la postarea dvs. Mă opresc. Dar Valencia - Zaragoza a fost unul dintre cele mai reușite concedii de care am avut parte. Amintirile mă chinuiesc, vorba cântecului.
@gpopa: „Skip the line” ar fi singurul motiv pentru care ar merita cardul, dar nu mi-am dat seama dacă funcționează, nu a fost cazul. La Bioparc nu am găsit nici măcar o persoană la casa de bilete, iar la Oceanograf, era într-adevăr o coadă care se mișca extraordinar de repede și sper să nu mă înșel și noi am stat tot la ea. Doar că nu îmi amintesc deloc să fi trecut vreun timp care să ne deranjeze.
Ce-i drept, Spania își deschisese porțile abia de câteva zile când am fost noi și în afară de turiști străini, chiar și pe ei i-am găsit destul de rezervați. Probabil că încă stăteau cuminți la vremea aceea. După cum am spus se vedea că au trecut prin infern. Dar, revenind la card, practic, nu prea îți scoți banii pe el, decât dacă vor reveni cozile din vremurile bune și „skip the line” va funcționa.
Și noi ne-am bucurat de muzeele municipalității și am încercat să profităm (în toate sensurile) cât mai mult.
Daaa, ce am mâncat la Oceanograf și la Bioparc a fost și pe gustul nostru. În primul rând că vedeam cu ochii noștri felurile de mâncare și am putut să alegem în cunoștință de cauză și nu după o descriere. Cu toate că cea mai bună paella valenciană se spune că se mănâncă la Albufera, eu am mâncat-o la Bioparc., incomparabil mai bună decât la Albufera. De preț, ce să mai zic, că față de oraș a fost mult mai bine.
@gpopa: Eiii, eu mă bucur că socializez prin ecouri la un articol al meu, așa că mulțumesc și dacă vă mai chinuie amintirile, vă rog... Că altfel, eu ajung mai greu la ecouri și chiar îmi pare rău, pentru că am impresia că în unele găsești lucruri mai interesante decât în articole.
La Mercado Central era liniște, nu puteam să gustăm, iar chioșcurile unde visam să luăm micul dejun erau închise. Dar erau standuri care vindeau mic dejun, așa că, în unele dimineți băieții dădeau o fugă (am stat la vreo 400 de m de piață) și ne cumpărau ce trebuie, dar mâncam acasă, conform regulilor. În piață am băut horchata și am mâncat Fartons. Nici una, nici alta nu prea mi-au plăcut, dar mi-am făcut damblaua să încerc. Și am plecat de acolo cu orez pentru paella, dar nici acum nu l-am gătit, cu șofran și tot felul de prostii.
@Aurici: Si mie mi-a plăcut mult in Valencia! Am revăzut cu plăcere in fotografiile tale locuri unde am petrecut clipe frumoase. In Zaragoza incă nu am fost dar Valencia rămâne in topul meu de locuri frumoase și unde aș vrea să revin. Astept și continuarea!
@Aurici: Tare-mi plac revieurile care-mi aduc aminte pe unde am fost acum 20-25 de ani. Câteva poze pe hârtie ( obligatoriu pe atunci in personam), în sertar un evantai din Valencia adus ca amintire şi reconstituirea e gata rămânând imprimată în ochii minţii pentru o oră- două. Apoi din cauză de lipsă de ˝scripta manent˝se uită şi vine alt review la rând care mă bucură la fel.
@Aurici:
” La Mercado Central era liniște, nu puteam să gustăm, iar chioșcurile unde visam să luăm micul dejun erau închise.
Era de așteptat. Păcat, mi s-a părut mai fain aici decât la vestita Mercado de la Boqueria din Barcelona. Ceva mai mică, dar mai aerisită și cu marfă mai diversificată. Condiția de bază: să ocolești zona de pescărie, unde mirosea insuportabil.
Către marginea orașului vechi se află o altă piață, Mercat de Colón. Este mai puțin vizitată, dar e cea mai frumoasă dintre cele pe care le-am văzut în Spania. A fost proiectată de cunoscutul arhitect Francisco Mora Berenguer, care a lucrat și în Barcelona, și e una dintre cele două importante exemplificări ale curentului modernista / art nouveau din Valencia, alături de Estació del Nord, superba gară pe care am recunoscut-o și în pozele dvs.
Spuneam:
” Ba nu: am ajuns într-o zi în Mercado Central, unde am cumpărat sau doar am ciugulit câte ceva de la fiecare tarabă.
Acum îmi dau seama că unii ar putea crede că am furat mâncare ????. În piețele din Spania (și nu numai, în Italia sau Franța e la fel) există, pe fiecare tarabă, boluri cu bucățele de brânză/salamuri/măsline/fructe care se oferă gratuit clienților, pentru a-i atrage și pentru ca aceștia să poată gusta ceea ce cumpără. Pe lângă asta, poți efectiv cumpăra 50 de grame de ceva, 50 de altceva, umblând cu o farfurie printre tarabe și încropindu-ți astfel prânzul. Nu sunt cunoscute concepte de genul „marfa atinsă trebuie cumpărată”, sau „nu pune mâna decât vânzătorul, clientul alege din ochi” sau alte chestii de pe la noi.
E o experiență care merită încercată (sunt convins că mulți deja au făcut treaba asta). Ei bine, eu și soția ne jenăm - nu știm de ce, nu e nimic ilegal sau imoral. În acea zi, copilul ne-a ajutat să ne învingem inhibițiile.
@Mika: Mă bucur că ți-am reamintit de un loc așa de frumos precum Valencia. Mie mi-a rămas inima la Zaragoza, dar probabil că a fost conjunctura, pentru că pe ea am pus ochii prima dată în acest sejur, după ceva pauză de călătorii mai serioase. Mai degrabă cred însă că diferența a făcut-o cazarea și cumva ne-a denaturat sentimentele. În orice caz mi-aș dori să mă întorc, dacă o fi posibil vreodată. Nu de alta, dar să mă conving. Și îți doresc și ție să ajungi, este un alt loc care o să-ți placă. Iar Pirineii sunt la o aruncătură de băț.
@Michi: Mama Michi, și eu trăiesc din amintiri. Mi se întâmplă să îmi scrie cineva referitor la un articol foarte vechi și mă duc întinsă să-l citesc. Și îmi place la nebunie să retrăiesc clipele petrecute în locul respectiv și să îmi aduc aminte de chestii pe care credeam că le-am uitat. Dacă aș avea timp mi-aș citi toate articolele și aș vedea toate pozele pe care le-am încărcat .
Îți mărturisesc că singura mea preocupare acum, când copiii sunt aproape pe drumul lor și mama e bine, este să adun cât mai multe amintiri, așa cum bine ne îndemni.
Multă sănătate, să ne citești și să ne îndemni încă mulți, mulți ani.
@gpopa: Cunosc foarte bine ciuguleala de la tarabe. Noi experimentăm la turci fără nici o jenă, sau oriunde este posibil așa ceva. Am făcut-o și în Spania, la Malaga sau la Barcelona. Aaaa, și la Fuengirola. Acolo a fost o fiesta cu băutură și mâncare din o sută de țări și a fost demențial din punctul ăsta de vedere. Deci, nu mă pot abține pentru că sunt pofticioasă de mor și pofta este mai mare decât jena. Iar soțul e și mai rău. E colivar și dacă circulăm sâmbăta și ne nimerim prin vreun sat, unde lumea împarte, trage mașina pe dreapta și cere. Mare bucurie am văzut în ochii oamenilor când face asta și nu se întâmplă rar.
N-am știut de Mercat de Colón, am căutat-o acum pe net. Pfoaaa, ce frumusețe, îmi pare rău că nu ne-a ieșit în cale.
Cred că toată lumea a înțeles ce ați vrut să spuneți cu ciuguleala de la tarabe. Pentru că eu cred că sunt mulți pofticioși printre noi.
@Aurici: Bună!
Foarte frumoasă excursia voastră, iar povestea ei și fotografiile minunate merită toate felicitările!
Călătorii plăcute! Pupici!
Ce vacanta minunata! Si noi trebuia in aprilie 2019 sa mergem la Valencia, covidul ne-a dat peste cap planurile, n-am renuntat la idee insa.
Foarte frumoasă vacanță, m-am plimbat cu tine, cu drag!
Mi s-a făcut tare dor de Spania, lumea e mare și frumoasă, de multe ori ne dorim să ne întoarcem undeva, dar pe de altă parte, mai sunt atâtea de descoperit. Mi-am propus și eu Valencia, iar acum voi mai adăuga pe listă și Zaragoza, pe care am văzut-o prin ochii tăi.
Felicitări, foarte bun și util articolul pentru cei care vor merge într-acolo!
@Dana2008: Călătorii plăcute și ție, mulțumesc pentru aprecieri, pupici.
@valentinag: Cunosc sentimentul de planuri date peste cap, fir-ar să fie de covid. Dar Valencia trebuie să rămână pe listă, este un loc extraordinar. Așteptăm să ne povestești și călătorii cât mai frumoase până atunci, pe... oriunde.
@maryka: Așa este, lumea e mare și noi vrem în toate locurile. Dar mie tare mi-ar plăcea să mai revăd unele.
Zaragoza a fost o surpriză extrem de frumoasă și cum spuneam mai sus, acolo mi-a rămas inima. Dar, așa cum motivam, poate să fie subiectiv.
Mă bucur dacă ți-am înseninat ziua. Și tu îmi înseninezi multe, mai ales cu pozele alea frumoase.
Frumoasa destinația, frumos articolul, frumoase pozele!
Mi-a plăcut cum se vad muntii din Jaca!
@elenaadina: Auoleuuu, credeam că nu mai remarcă nimeni Pirineii din pozele de la Jaca. Daaa, în realitate a fost cu totul altfel. Și mai frumos. O face o poză cât o mie de cuvinte, dar realitate bate totuși filmul.
Mulțumesc de vizită, seară faină, numai bine!
@Aurici: Chiar mi-a plăcut atât de mult în Jaca, încât după ce am citit articolul m-am uitat la prețuri la imobiliare ????...
O zi excelenta, numai bine!
@elenaadina: Aaaa, bun! Și noi ne cumpărăm prin toate locurile câte o casă sau un teren .
Zi faină și ție!
@Aurici: Noi visam ca ne cumpărăm, după care ajungem la concluzia ca mai bine călătorim, decât sa fim legați de un loc... Dar, nu se știe niciodată... ????
Poate vom trai 1000 de ani și atunci avem timp de achiziții! ????
Cand am vizitat Valencia, am remarcat ca simbolul orasului este liliacul. Il gasim pe emblema oficiala, pe zidurile cladirilor, chiar pe capacele de canal. Si, ca (oarecum) microbist ce ma aflu, stiu din copilarie ca fotbalistii Valenciei sunt supranumiti Liliecii.
Habar n-am avut care e explicatia. Am aflat-o aseara, dintr-un documentar. In caz ca mai intereseaza pe cineva, povestea e urmatoarea:
Actiunea se petrece pe la 1240, in timpul razboiului de recucerire a Spaniei purtat de crestini impotriva musulmanilor. Misiunea sfanta de a intra in Valencia era in sarcina lui Jaime I, regele Aragonului (exista o statie de metrou in Barcelona care ii poarta numele).
Se pare ca nu era un rege foarte doritor de lupta, prefera asediile lungi si negocierile, evitand infruntarile decisive. Asa ca a incercuit Valencia si a intins-o asa aproape zece ani - portul permitea orasului sa reziste oricat.
La un moment dat, intr-o noapte, pe cand regele se ruga Domnului pentru a primi gandul cel bun, daca sa atace sau sa ridice asediul, un liliac a intrat in cortul sau si a batut cu aripile sale intr-o toba aflata acolo. Armatele au interpretat zgomotul ca ordin de atac, au actionat si au cucerit cetatea de la musulmani.
De atunci a devenit liliacul simbolul orasului. Are si un nume, il cheama Rat Penat.
@gpopa: Buei, dă-mă dracu' , al naibii liliac!
Bine, povestea e frumoasă, ca legendă merită! Altfel, io am jucat fotbal portar iar Canizares a fost unul dintre cei mai mari de-i știu. Asta că vorbiși de echipa de fotbal. Bine, primul este Buffon, dar și Canizares este moț! Nu, nu e din Maramureș, e moț, așa, ca ornamentul de la bască!
N-am fost în Valencia și, cred, nu voi ajunge în viața asta, mi-e șîl să merg cu avionul, îmi bate inima neregulat și p-ormă se oprește, ori asta e caz de targă! Unde-ai văzut tu targă prin aer?! Nicăieri, este? Așa că prefer să citesc ce-au scris alții despre. Sau, poate se-ndură Adriana și acceptă un drum de vreo doo zile, cu mașina, pân-acolo.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 In sfarsit, Valencia — scris în 31.10.24 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Valencia, un oras ce merita vazut! — scris în 28.08.24 de Marius N. din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Valencia, o bijuterie turistică dar, mai ales, un paradis pentru familiile cu copii — scris în 12.12.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Valencia - un oraș superb — scris în 18.11.18 de Crysstyna36* din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2018 Valencia orasul in care as vrea sa locuiesc (2) — scris în 05.06.18 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2018 Valencia orasul in care as vrea sa locuiesc — scris în 03.06.18 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Am fugit de iarna din martie la Valencia! — scris în 27.04.18 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ