GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Taormina - drumul paradisului
Guy de Maupassant : “Daca cineva ar petrece doar o zi in Sicilia si ar intreba: Ce ar trebui sa vad? Voi raspunde fara ezitare: Taormina”.
Eu stiu insa sigur ca Taormina mi-a oferit cu generozitate o zi perfecta de emotii pozitive, senzatie de integrare in spatiu si timp cu miresme autentice de flori primavaratice, cu experienta unei excursii gen “o data in viata” parfumata cu iz de teatru antic si sunet de valuri marine care se sparg de stanci semete sarutate de soarele generos mangaind cu dragoste toata suflarea.
Drumul spre Taormina despre care toti turistii povestesc la superlativ l-am parcurs cu autobuzul firmei Interbus -bilet dus/intors 8,30 eur in cca o ora si jumatate. Drumul este foarte frumos si multiplele opriri in zona statiunilor insirate pe malul marii este desi dificil de parcurs datorita soselei stramte, foarte spectaculos. Marea se asterne de un albastru intens asteptand parca sa fie admirata de la distanta soselei care serpuieste pe malul ei iar vegetatia mediteraneana este generoasa la inceputul lunii aprilie fiind intr-o varietate de culori desavarsita.
SIMBOLUL Siciliei pe ceramica pe care o intalniti la tot pasul expusa in oras este Trinacria.
In sec. 7-8 IH. Grecii au descoperit insula triunghiulara pe care au numit-o Trinacria “pamantul cu 3 colturi”.
Simbolul Siciliei are 3 elemente,
-3 picioare imbinate la centru formand simbolul ‘triskelion”unul dintre cele mai vechi din istoria umanitatii ce se refera la cele 3 capete ale insulei Cap Passero in sud langa Siracuza, Cap Pelero in NE langa Messina si Cap Lilibeo in vest langa Marsala
- capul medusei cu doua aripi si cu par inlocuit de serpi vorbeste despre medusa in mitologia greaca care a fost fiica lui Phorcys si a lui Ceto si una dintre gorgone, singura muritoare dintre cele 3. Privirea sa era capabila sa transforme orice muritor in stana de piatra. Medusa a fost o fata frumoasa care insa a profanat templul Atenei facand dragoste in el cu Poseidon. Atena i-a transformat atunci parul in serpi vii spre a o pedepsi.
- 3 spice de grau care reprezinta recunoasterea Siciliei ca si granar al imperiului in perioada romana.
Cum ajungi in Taormina, simti atmosfera magica, mitica care respira si incanta vizitatorii in numar foarte mare, de toate natiile, organizati in grupuri mai mari sau mai mici sau calatori pe cont propriu.
Orasul asezat pe o colina a Muntelui Tauro priveste cu semetie spre Muntele Etna cu vulcanul sau cel mai activ din Europa, adesea acoperit de zapada chiar si in toiul verii, taind respiratia turistului prin alura sa memorabilia si pe de alta parte cu vederea superba asupra insulelor mediteraneene si a coastei dantelate a Siciliei.
A fost loc de nastere, de traire si adapost al grecilor, romanilor, bizantinilor, sarazinilor, arabilor, nomanzilor si spaniolilor ales de acestia datorita pozitiei sale fabuloase pe malul marii cu o pozitionare strategica importanta, cu o clima mediteraneeana, generoasa, completa si o atmosfera deosebita.
Frumusetea Taorminei a fost relevata de Goethe care in 1787 a descoperit frumusetile Siciliei si s-a indragostit fulgerator si definitiv de Taormina. In romanul sau “Italian Journey” a descris frumusetile locurilor si a oamenilor sai spunand despre Taormina ca este “drumul paradisului”. Pictorul german Otto Geleng a dus la Paris in expozitie lucrarile reprezentand Taormina trezind interesul pentru aceasta zona iar mai tanarul sau conational fotograful Wilhelm von Gloeden care a trait si lucrat aici a facut de asemenea orasul cunoscut prin lucrarile sale expuse in cluburile exclusiviste din Europa mai ales prin celebra fotografie care reprezinta un tanar cioban pe fundalul reprezentat fabulous de Vulcanul Etna.
De atunci, o serie de persoane celebre din politica dar si scriitori celebri, actori, pictori au trecut prin orasul cosmopolit al Siciliei l-au iubit si apreciat, Truman Capote, Alexandre Dumas, Anatole France, Andre Gide, Guy de Maupassant, Luigi Pirandello, Oscar Wilde, Wagner, Brahms, Francis Coppola, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Fellini, Cary Grant, Marcelo Mastroianni, Elisabeth Taylor, etc. Inca de la deschiderea in 1874 a primului hotel zona a fost luata cu asalt de familii celebre si bogate ale batranului continent.
Intrarea in oras dinspre poarta Catania printre grupurile de turisti este inceputul unei aventuri frumoase. Am gasit aici nu numai un oras cetate ci si o statiune care emana un desavarsit bun gust, eleganta, cladiri vechi si remarcabile prin arhitectura lor, celebra Corso Umberto cu magazine, restaurante, cafenele care te imbie la tot pasul.
PORTILE ORASULUI
In timpurile vechi, orasul era protejat de un zid cu fortificatii triple. Urmele acestuia le-am vazut nu numai in centrul orasului unde se afla turnul cu ceas dar si in zona celor 2 porti ale cetatii denumite Porta Messina si Porta Catania. Prima a fost restaurata la inceputul sec. 19 si a fost numita Porta Ferdinanda fiind inaugurata in 1808 de regele Ferdinand IV de Bourbon. Pe frontispiciul arcadei se afla o tablita inagurala. Cealalta poarta Catania a suferit multe schimbari si restaurari fata de cea mai importanta infatisare a sa de la 1440 data de aragonezi. Sigla este sculptata pe partea centrala zonei frontale a portii.
TEATRUL GREC – ROMAN sau mai bine Teatrul Antic – 8 eur/biletul
Originile grecesti ale Taormnei sunt stiute asa incat ca orice cetate greaca si aceasta trebuia sa aiba un teatru unde se prezentau tragediile lui Eschil, Soflocle si Euripide dar si comediile lui Aristofan ca sa amintim numai pe cei mai faimosi autori ai antichitatii in domeniu.
Este situat in stanga dupa intrarea in oras prin poarta Catania, mergand paralel cu zidul antic al cetatii. Romanii care au populat zona dupa greci au marit teatrul pentru ca li s-a parut prea mic. Au latit cu 50 m, au lungit cu 20 m si inaltat tot cu 20 m asa incat au dislocat aproape 100.000 mp. de piatra. Pentru a face marturie ca este un teatru grec dovada este zona de caramida bine taiata din piatra specifica Taorminei cu marmura de Siracusa exemplu tipic de constructie antica greaca. Teatrul are 3 sectiuni scena, orchestra si locurile pentru public. In centrul scenei este un loc lung de 10 m, amplu, conceput ca refugiu in caz de atacuri ale dusmnailor, de razboi.
Teatrul ofera o superba vedere asupra Muntelul Vulcan Etna dar si a tarmurilor marii cu celebra zona Giardini Naxos. Scena avea coloane corintice decorate cu acanthus o planta salbatica mediteraneana. Orchestra, zona pentru muzicieni se afla intre scena si locurile publicului si adapostea muzicantii care asigurau partitura muzicala a oricarui spectacol antic grec. Locul publicului este alcatuit din randuri de trepte acum in reabilitare oarecum moderna. Treptele initiale asezate semicircular au fost lucrate direct in piatra. Adapostea peste 5400 de spectactori. Adeptii originii grecesti ai teatrului apreciaza constructia acestuia la jumatatea sec. III IH., in timpul tiranului Hiero din Siracusa. Alti specialisti sustin insa ca acesta a fost construit de inginerii romani doar pentru folosinta exclusiva a spectacolelor grecesti. Aceasta poate explica inscrisurile grecesti din interiorul teatrului. Constructia era insa si un loc preferat al cetatenilor orasului de intalnire, de schimb de opinii si de ce nu, de putina politica. Teatrul este functional si acum are o acustica foarte buna iar vara se tine aici un festival denumit “Taormina arte” cu spectacole de teatru , balet, muzica simfonica, cinema.
La mica distanta de teatrul antic se afla ruinele unui temple antic si ANTEQUARIUM un sit arheologic cu resturi adunate din toata cetatea. Acest mic muzeu arheologic are doua parti. Intr-una din ele am vazut o statuie a unui campion olimpic participant intr-o cursa cu cai, asa dupa cum era inscrisa , doi pilastri – prima denumita ‘’Tavola degli Strateghi” cu numele unui fruntas de natura juridica a orasului si “Tavola dei Gimnasiarchi” in onoarea unor magistrati care aveau sarcina de a administra scoala si educarea tinerilor cetatii.
La intrarea in zona teatrului antic se afla hotelul cel mai vechi din oras asezat intr-o gradina generoasa si o vedere superba asupra marii si coastei siciliene.
Intorcandu-ma spre intrarea in oras pe dreapta se afla PALAZZO CORVAIA dateaza din perioada aventurii arabe in Taormina intre anii 900 si 1079 pana la venirea normanzilor.Este un fel de castel din sec. XVIII care poarta numele familiei nobiliare care l-a construit. Se afla usor in afara zidurilor antice ale orasului dar in apropierea teatrului antic,adapostind azi biblioteca orasului dar si un generos centru de informare turistica.
Are o fatada incoronata de creneluri si ferestre in trei colturi. Arhitectura poarta amprenta mai multor stiluri, cu o zona cubica in zona centrala care aminteste de perioada araba ca si laterala stanga cu scara care duce la primul nivel precum si laterala dreapta mai recenta care avea rolul de a duce la zona de intalnire a parlamentului Sicilian. Turnul cubic in stil maur te duce cu gandul la templul lor sacru ‘Al Ka’Bah”.
Poarta de intrare si salonul sunt intr-un autentic stil gotic catalan. Am remarcat trei panouri in relief de un farmec deosebit care reprezinta evenimente din Geneza referitoare la creatia Evei, pacatul original si izgonirea lui Adam si a Evei din paradis.
ODEONUL este un teatru antic mic si cochet situat pe colina Santa Caterina d’Alessandria d’Egitto in vecinatatea Palazzo Corvaia. Este o constructie romana descoperita intamplator in 1800, avand scena si locul pentru spectator la fel ca la teatrul grec.
BASILICA SANTA CATERINA D’ALESSANDRIA aflata in imediata apropiere a Odeonului si Palazzo Corvaia trebuie vizitata. Biserica este din sec. XVII si restaurata cu elemente interesante precum statuia dedicata sf. Caterina asezata intr-o nisa pe fatada exterioara. In interior se afla de asemenea cateva piese de valoare precum o lucrare intitulata “Triumful Crucii”, o alta “La madona in Gloria I Santi Carmelini”.
PALAZZO DEI DUCHI DI SANTO STEFANO construit de familia nobiliara de origine spaniola De Spuches Duchi de Santo Stefano e Principi di Galati, o parte integrata in zona zidurilor antice o alta recent restructurata a fost urmatorul punct de vizita. Structura puternica este remarcabila o adevarata fortareata care include un amestec de elemente gotice, arabe, normande. Din arhitectura araba se vad zone in care alterneaza piatra din lava si cea care provine din Siracusa care recreaza frumoase figuri geometrice. Dintre elementele normande se disting creneluri cu coada de randunica. Palatul se afla in imediata apropiere a Portei Catania si are in apropiere in parculetul aferent o fantana care aduna apa de ploaie necesara vietuitorilor cetatii. Constructia are aparent contradictoriu cateva elemente deosebite si spectaculoase, doua dintre laturile sale spre exteriorul zidului orasului par a fi o fortareata inaccesibila altele doua sunt mai pitoresti cu ferestre imprejmuite de rozete. Fatada edificiului este de asemenea bogata in arcuiri si frize bicrome foarte frumoase. Am putut vedea numai zona de la parter a constructiei. In anii ’60 municipalitatea a preluat constructia achizitionand-o de la un urmas al familiei De Spuches. Se afla acum aici Fundatia artistului local G. Mazzullo care are expuse opera de sculptura si grafica. In acest spatiu se mai organizeaza temporar si alte expozitii de arta.
GYMNASIUM se afla in zona numita Giardinazzo” unde pot fi admirate ruinele numite si Naumachie. Numele acesta vine din greaca si se refera la posibilitatea ca acolo sa fi fost un rezervor de apa pentru aprovizionarea nu numai a Gymnasiumului ci si a orasului in sine. Este o constructie sub forma rectangulara sustinuta in toate cele 4 laturi de arcade sprijinite de coloane. Aici se desfasurau antrenamente sportive, competitii, se participa la diferite jocuri publice. Erau educati tinerii atat pentru viata civila, militara cat si cea religioasa. Atletii care participau la olimpiade erau antrenati in acest spatiu. Sunt evidente 18 nise cu arcade rotunde si alte 18 nise mai mici de forma rectangulara.Locul transmite un sentiment frumos de destindere si este foarte interesant.
PALAZZO CIAMPOLI aflat in apropierea centrului istoric este una dintre cele mai vechi constructii datate dupa inscriptie din 1412. Nu este intr-o stare foarte buna, din contra destul de modesta. Cateva elemente decorative amintesc de influenta spaniola, precum fereastra in arc cu decoratiuni sculptate.
BADIA VECCHIA a fost achizitionat de municipalitatea orasului in 1960 pentru 12 milioane de lire italiene ale vremii. Arhitectul napoletan Armando Dillon sustine ca are acest nume datorita faptului ca a fost initial casa –manastire – Mother Abbess Euphemnia regent a regelui Siciliei din 1355 fratele mai tanar Frederic IV numit si “The Simple”. Este numai o ipoteza oricum aici s-a aflat o manastire . Remarcabila este o pictura ascunsa care se spune ca apara orasul de invaziile piratilor si ale cuceritorilor vremii. Nisele sunt considerate a fi nu niste simple spatii de depozitare ci locuri in care se aflau icoane. Constructia este asemanatoare cu Palazzo Duca di S. Stefano, gotica cu influente arabe si normande. Cele 3 camere au aceeasi suprafata. Marmura alba de Siracusa si piatra din lava fac departajarea intre primul si al doilea etaj. Trei ferestre au ramas in frize si par a fi o singura fereastra cu 6 deschideri. Arcurile decorative sunt ogive. Frontonul fatadei este decorat cu imagini de merlons care isi inghit coada dand senzatia de cel mai frumos turn fortareata a orasului.La fel ca si Palatul Duca a fost construit ca un bastion de-a lungul peretilor de delimitare asa incat sa protejeze mai intai partea de nord si mai tarziu partea de sud a orasului.
CORSO UMBERTO I este artera principala, perpendiculara a orasului care leaga Porta Catania de Porta Messina dand posibilitatea de a patrunde pe stradutele laterale in zone absolut superbe cu case autentice impodobite cu flori, ornate si viu colorate, cu magazine si restaurante la parter.
Ajungand in piateta principala de intalnire din mijlocul orasului PIAZZA IX APRILE am facut un necesar popas caci aici am avut tot ceea ce mi-a trebuit pentru o fabuloasa zi siciliana. Soarele care saruta marea, aceasta scaldand tarmul sicilian dantelat impodobit cu statiuni zambind in soare precum Giardini Naxos dar si contempland Isola Bella ca sa nu mai amintesc de imperialul varf inzapezit al Muntelui Vulcan Etna.
Pe cealalta latura a piatetei se afla basilica dedicata lui San Giuseppe , a 3-a dedicata sf. Agustino si ultima din faimoasa Torre dell’Orologio constructie istorica.
Piateta are o deschidere frumoasa si este punctul de intalnire al turistilor caci aici fie la o cafea, o inghetata sau o racoritoare poti asculta o muzica de buna calitate si admira frumusetea muntelui si a marii intand parca intr-o alta lume.
TURNUL CU CEAS a fost ridicat in secolul XII si reconstruit de populatia orasului in secolul XV dupa invazia franceza sub Loudovic XIV care l-a distrus. Fundatia este din piatra veche vulcanica de Taormina deci este cea initiala. Primul turn a fost construit pe ruinele vechiului zid in sec. IV IH. Este poarta de intrare in zona istorica a cetatii denumita “zona secolului XV”.
La cateva zeci de metri se afla un alt punct de intalnire al orasului PIAZZA DUOMO in mijlocul ei aflandu-se fantana baroca, symbol al orasului cu figura mitologica a centaurului si Palazzo Comunale.
FANTANA DIN PIAZZA DUOMO este emblema orasului, se mai cheama si “4 fantani” numele ii vine de la cele 4 coloane care sustin 4 caluti de mare, personaje biblice care arunca apa pe gura.Este ridicata la 1635 din marmura, in stil baroc, cu 3 trepte la baza .Un mic bazin octagonal in mijlocul fantanii .Pe o parte 2 din acesti heruvimi sustin alti 2, fiecare formand baza unui bazin octagonal decorat cu figuri mitologice care isi sustin capetele si cozile. Cele 3 figuri mitologice seaman cu tritonii stand in mijlocul acestui ultim bazin cu bratele sale trecute peste captelele lor asa incat sa sustina alt bazin. Decorat in relief pe o baza rotunda se afla un cos cu fructe reprezentat si el de altfel pe multe insemne ale orasului. Figura centrala in mod normal un centaur mascul in acest caz a fost transformata in femela centaur in doua picioare purtand o coroana si un sceptru in mana dreapta si un glob in mana stanga, semne ale puterii.Minotaurul jumatate om jumatate cal este reprezentat pe stema orasului.
BASILICA SAN NICOLO – Duomul orasului are forma de cruce latina cu 3 nave, cu un veritabil aspect romanic cu 6 coloane, constructie din sec. XIII careia I s-au adus nenumarate modificari. Usa autentica din sec. XVI este remarcabila. Aparent biserica pare a fi o adevarata fortareata. Sunt aici cateva opere de arta remarcabile datand de la 1400 printre care “Isus si apostolii” care m-a impresionat in mod deosebit.
BASILICA SAN AGOSTINO se afla in incinta fostei biserici San Sebastian, constructie din anul 1400. La venirea in oras a calugarilor augustini aceasta a fost transformata in manastirea lor. Acum aici se afla biblioteca comunala.
Despre VILLA COMUNALE gradina superba a orasului s-a scris mult si bogat. Gradina de deasupra Marii Ionice este intradevar superba si mesajul ei de iubire se transmite la cotele cele mai inalte. Este expresia unei mari iubiri a unui primar al Taorminei pe nume Cacciola indragostit de o contesa surghiunita de la curtea unui print. Si pentru ca aceasta era foarte trista primarul s-a gandit in marea lui daruire pentru ochii indurerati ai contesei sa-i umple un loc special cu flori si arbori asa incat tristetea ei sa paleasca la vederea palmierilor, curmalilor si glicinelor. Astfel Florence Trevelyan si-a uitat tristetea si a devenit sotia primarului, gradina conceputa in stil englezesc insa cu plante mediteraneene fiind pana la moartea sa privata. Este vizitata de turisti pentru ca intradevar este un mic colt de rai bine intretinut si respectat.
Orasul are un mare numar de magazine cu obiecte de artizanat, restaurante si gelaterii care te inbie cu oferte generoase la preturi accesibile.
Taormina este cu adevarat un orasel special prin asezare, obiective si in special prin aerul suav si delicat, cosmopolit totodata incarcat de istorie si cultura pe care il emana .
Pentru turistul care viziteaza Sicilia , Taormina ofera peisaje deosebit de frumoase,atmosfera eleganta, locuri de importanta istorica, arhitectura de exceptie, dovezi ale unei civilizatii vechi si bogate.
Surse: taormina-sicily.it
il rog pe web daca poate introduce de pe you tube Dino Zullo - Barcarola siciliana sau Cifalota. multumesc
Trimis de amero in 19.09.15 16:15:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@amero - La fix ati venit cu postarea aceasta. In octombrie plec si eu cateva zile in Sicilia, sau mai spus sper ca o sa plec, ca am un patron tare imprevizibil. Bilete le-am luat, dar stau si ma gandesc cu cazarea, unde sa stau si ce sa vad in 5 zile, fara sa ma deplasez prea mult.
Ma gandeam sa stau 1 noapte in Catania si 3 in Taomirna, dar ma tot gandesc ca este cam mult 4 zile pentru Taomirna. In acelasi timp imi surade si ideea cazari in Gardini Naxos, care pare o statiune draguta si foarte aproape de Taomirna, iar preturile la hoteluri sunt mult mai acceptabile. As vrea sa ajung o zi si la Siracuza, Palermo este mult prea departe si vreau sa ma si odihnesc putin. Catania am mai vazut-o si nu ii acord mai mult de o zi.
Ce ma sfatuiti, cum sa fac si ce sa vad, repet, fara sa parcurg distante prea mari. Ce nu ar trebui sa ratez in Sicilia???
Cat despre postare, asa cum ne-ati obisnuit este foarte documentata si pentru mine foarte utila.
Va pup!
@irinad - multumesc ptr. vizita, despre Taormina nu prea am ce carcoti caci este eleganta si rafinata, face parte parca din alta lume.
@gettutza - Ce ma bucur ca ai mai intrat pe AFA! Iti simt lipsa si desi stiu ca nu ai timp din cand in cand poate ne mai introduci cate un articol despre multele si frumoasele tale excursii.
Acum ce sfat sa-ti dau eu? Depinde ce mijloc de transport folositi. Eu cred sincer ca cel mai bine ar fi sa inchiriati o masinuta, nu este scump si in Sicilia sunt sosele, autostrazi foarte bune si nu sunt aglomerate iar locurile de parcare nu sunt o problema majora.
In acest caz eu as sta o noapte in Catania, apoi m-as muta in Giardini Naxos doua nopti si o noapte intr-unul dintre cele 3 orase de pe Riviera Ciclopilor, eventual Aci Reale, Aci Castello sau Aci Trezzo.
Acum sigur iti recomand o zi pentru Siracusa si Noto pe care nu trebuie sa-l ratezi. O zi pentru Taormina este suficienta. Intr-o zi poti vizita localitatile de pe Riviera Ciclopilor, sunt minunate.
Daca optati pentru transportul in comun cu autobuzele din Catania este comod si nu foarte scump. La Palermo nu am ajuns cu autobuzul cei 240 km din Catania si apoi returul acopera mult timp si nu-mi ramanea prea mult pentru vizitarea orasului.
In fine pentru 4 zile daca vizitezi Taormina, Siracusa, Nota, Riviera Ciclopilor nu vad cum ai avea timp de odihna, insa sincer daca tot ajungi pana acolo ar fi pacat sa nu te bucuri de frumusetea lor. Iti doresc vacanta frumoasa si astept si impresiile tale.
@amero - nu stiu de ce sa ma bucur mai intai: de amintirile pe care mi le-ai rascolit, de scrisul tau plin de senzatii si sentimente frumoase, de fotografiile care cuprind esenta Taorminei, de muzica atat de potrivit aleasa, asa ca mai bine... multumesc!
@MCM - multumesc ptr. surpriza de a ma vizita. Eu zic, nu dau cu parul, sa ne bucuram de orice, locuri, timp, sentimente, amintiri, fotografii, muzica caci poate ne va fi din ce in ce mai greu sa calatorim... timpul si timpuri noi se anunta. Grazie cum s-ar zice.
Suuuuper... imi amintesc cu drag si dor de Taormina si de vacanta mea petrecuta acolo... citind articolul dvs parca am "cutreierat" din nou prin Taormina...
Desi initial am fost suparata ca am fost cazata in Taormina si nu in Letojanni, mi-am dat seama ulterior ca Taormina este un oras incredibil si ca a fost cel mai mare noroc al meu de a fi in Taormina...
Si uitati asa ma tot repet eu..Taormina, Taormina )
Si... al doilea ZUPERBONUS pe care am onoarea sa il ofer de cand sunt pe AFA
@GabrielaG - Multumesc si apreciez vizita ta. Ti-am citit cu atentie rew. tau despre Taormina la momentul respectiv ca de altfel tot ceea ce ai scris despre sejurul in Sicilia si mi-am dorit f. f. mult sa ajung acolo. Da, o cazare in Taormina este de vis.
@amero - Si eu va multumesc pentru ca imi cititi articolele si ca v-au placut cele despre Sicilia.
Nu am crezut ca o sa vad locuri atat de frumoase si spectaculoase dar a fost incredibil.
M-as reintoarce fara sa clipesc in Taormina, dar... mai mult pentru relaxare din moment ce am vazut tot ce era de vazut...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Opera din Taormina — scris în 20.11.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Taormina — frumusețe uimitoare — scris în 26.11.23 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Taormina - frumoasa Siciliei — scris în 26.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Marea văzută de la înălțimea Taorminei — scris în 24.07.22 de micos din ZIMNICEA [TR] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O zi de august in Taormina — scris în 13.10.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Taormina - farmec medieval, între munte și mare — scris în 18.02.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Taormina, definiția frumuseții siciliene — scris în 23.07.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ