GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Taormina - panorama siciliana
In sfarsit plecam pe la ora 16. 00 de-a lungul coastei Italiei spre prima oprire, Catania –Sicilia. Dimineata se va urca alt capitan de vas la bord (de pe salupa?) si va ghida vasul prin stramtoarea Messina ce desparte sudul Italiei de Sicilia, stramtoare ce are o latime minima de 1, 5 km pe alocuri.
Catania, prima noastra oprire, este neagra. Nu exagerez, este chiar un oras negru, nu de negrii. Aflam secretul de la ghida noastra. Vulcanul Etna, cel mai inalt si inca activ vulcan din Europa a distrus orasul in mai multe randuri. Catania a fost reconstruita ultima data din piatra rezultata din lava racita, astfel ca, toata piatra este neagra sau gri foarte inchis. Orasul este foarte aglomerat, strazile sunt ultra populate de scutere si masini, iar noi cu autocarul inaintam ca melcii pana si bulevardele fiind destul de inguste. Are un aspect ciudat, de oras afumat, sincer nu prea imi place. Dar asta nu inseamna ca nu este de vizitat, intrand in categoria de vazut cu siguranta.
Sicilia, cea mai mare insula din Mediterana, are 25. 000 de km2. Renumita pentru peisajele spectaculoase, vinurile cu denumiri de rezonanta din filmul « Nasul », datorita pozitiei geografice, cu Vulcanul Etna dominand coasta de est, Sicilia are cel mai mare numar de zile insorite din toata Europa dupa cum ne spune ghida. Taormina este una din cele mai cautate statiuni, datorita frumusetii peisajelor, cu terase largi care coboara spre plajele acoperite de nisipul fin al Mediteranei. Sicilia mai are alte locuri impresionante ne asigura ghida, cum ar fi Palermo, dar ne invita sa revenim pentru a le vizita.
Noi am ales o excursie in Taormina, statiune si orasel mai la nord de Catania, unde au fost niste prieteni si s-au intors extrem de incantati. Dupa ce iesim din Catania ne incadram pe autostrada pentru o calatorie de circa 40 de minute pana in Taormina. Ghida, sicilianca autentica, ni se plange de dezinteresul guvernului italian de a construi un pod rutier care sa lege Sicilia de Reggio Emilia, zona de sud a Italiei, pentru a se putea dezvolta mai rapid. Turismul aduce venituri mari, dar per total veniturile populatiei sunt mult mai mici decat in nordul Italiei, puternic industrializat. Chiar pe autostrada se vede ca suntem intr-o zona mai lejera din punct de vedere al muncii. Leandrii si alte tufe imense si pline de flori ce cresc in scuarul dintre sensuri pe autostrada sunt netunsi si lasati sa creasca anapoda. Iarba plina de buruieni si pe jumate arsa, e de 20 de cm fiind neingrijita. Se spune ca sicilienii sunt cei mai apropiati ca si comportament sau dialect cu romanii, si... se vede. Doar ca au autostrada in plus si niste peisaje fabuloase. Autostrada este de-a lungul coastei iar peisajul magnific. Suntem undeva la 50-100 de m deasupra marii, coasta fiind foarte inalta si abrupta. Din loc in loc apare cate o plaja cu nisip, dar piatra si relieful “rocios” domina malul. In apropiere de Taormina, intram prin cateva tuneluri, iar la iesirea din ultimul, practic iesim si de pe autostrada urcand un pod in forma de spirala larga cu senzatii ametitoare. Stam si sus in autocar si vedem peste banda de protectie…prapastia. Coboram intr-o parcare marginita de un hotel vechi Excelsior. Trecem printr-o poarta arcuita si intram in Taormina. Stradute inguste, pavate cu piatra, constructii mici, stramte, taverne si magazinase de suveniruri. Piatetele sunt mai largi si iti ofera o perspectiva deosebita asupra marii. Ne aflam cam la 300 de m inaltime, dar oraselul de prelungeste si in jos, in terase pana la malul marii. Vilutele pe munte au niste gradini extrem de colorate pline de tufisuri voluminoase o panorama extraordinara din balansoare. Ne asezam pe o terasa la umbra pentru o cafea. Este atat de relaxant si de frumos incat nu ne mai vine sa ne sculam. Trebuie insa pentru a nu rata teatrul grec, amfiteatrul, din capatul strazii principale.
Teatrul grec, un simbol al orasului Taormina, este folosit in zilele noastre pentru concerte in aer liber si pentru Festivalul de film din Taormina.
Excelent pastrat, teatrul avea o capacitate de cateva mii de pesoane. Orasul Taormina a fost initial asezare greceasca, iar teatrul a fost reconstruit partial de romani. Din ultimele randuri ale teatrului iarasi avem o vedere impresionanta inclusiv asupra vulcanului Etna invaluit in nori inspre varf. Langa teatru chiar pe varful unei stanci este un mic parc cu cu niste cactusi de dimensiuni foarte mari.
Dintr-un colt al parculetului se vede pe o distanta apreciabila partea de nord a plajei si a coastei. In jos, daca te arunci, cazi direct in cactusii din gradina unui fericit posesor de vila. La intoarcere vizitam magazinele si o catedrala veche construita in evul mediu pe ruinele unei foste bisericute. Toate monumentele, casutele si stradutele inguste, cafenelele si piatetele cu monumente in centrul lor si copaceii cu frunze carnoasa se imbina intr-un mod fericit in Taormina, facand din aceasta una dintre cele mai superbe locatii de coasta vizitate. Desigur o saptamana poti sa stai lejer fara sa te plictisesti de... fericire.
www.bloggo.ro - povestiri de vacanta
Trimis de adrian76 in 06.09.09 16:13:44
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian76); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost si eu acolo in octombrie anul acesta si este intr-adevar un loc special. Propun urmatoarea melodie ca fundal pentru citirea acestui review, cu acordul lui Adrian:
http: //www. trilulilu. ro/pitica13/67132e43a29f1d
Multumesc din nou Ana Maria pt efort, insa nu mai insista te rog cu melodii. Taormina este f frumoasa, merita vizitate si satele din apropiere unde am auzit ca se mananca niste paste extraordinare facute in casa
Deaorece subiectul se referă predominant la TAORMINA, Am mutat, prin reorganizare, articolul în rubrica "Descoperă Taormina"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Opera din Taormina — scris în 20.11.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Taormina — frumusețe uimitoare — scris în 26.11.23 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Taormina - frumoasa Siciliei — scris în 26.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Marea văzută de la înălțimea Taorminei — scris în 24.07.22 de micos din ZIMNICEA [TR] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O zi de august in Taormina — scris în 13.10.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Taormina - farmec medieval, între munte și mare — scris în 18.02.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Taormina, definiția frumuseții siciliene — scris în 23.07.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ