ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2018
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 12.09.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sicilia – insula meduzei inaripate (4)

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Orasele, oamenii si marea 2. In estul insulei

    Dupa un drum de trei ore asezati comod intr-un autocar aproape nou, am ajuns in Siracusa, unul din cele mai vechi orase din lume. Fara a ignora orasul lui Arhimede, am ales sa cautam loc de popas in Ortigia, insula legata cu doua poduri de Siracusa. Am avut rabdarea necesara unui turist ce calatoreste in insorita Italie, de a astepta un miniautobuz electric, care asa cum am povestit, mergea dupa un orar propriu. Dupa cum am vazut in zilele urmatoare, distantele nu sunt mari asa ca am preferat sa strabatem cu pasul imprejurimile.

    Insula Ortigia este un loc de hoinareala pentru turisti, cu stradute mici, pietonale in cea mai mare parte, cu case vechi, multe “palazzo”, multe terase si restaurante. Este imposibil sa scapi de farmecul acestui loc, este o impletire de mit si istorie, de la templul lui Apollo, la vechea cetate, casele, pietele si fantanile iti spun povesti de ele stiute din vechime. Si totul este imbratisat de mare.

    Spre dupa amiaza piata catedralei si Catedrala insasi capata o tenta magica. Si daca se aud si acorduri de chitara de la un cantaret ambulant, atunci poti spune ca vacanta ta este una reusita. Spre seara, coborati pe faleza sa urmariti apusul de soare, cu o mare prietenoasa in fata, dupa ce treceti pe la Fonte Aretusa, fantana cu papirus, rate si pesti.

    Castello Maniace, cetatea aflata pe cel mai indepartat promontoriu al insulei, trebuie vizitata dimineata. Construit intre 1232 si 1240 castelul a primit numele de la generalul bizantin Maniakes care a asediat orasul in 1038 eliberandu-l de sub dominatia araba. Castelul a fost resedinta reginelor Siciliei. Ulterior a fost transformat in inchisoare si acum in muzeu.

    In Siracusa sunt o serie e de vestigii antice, cunoscute -dar vreau sa va spun cate ceva despre Sanctuarul Madonnei delle Lacrime. O biserica moderna, inchinata Madonnei care a plans in acele locuri in 1953 de la 29 august la 1 septembrie. Poate si aceasta constructie va taia rasuflarea celor care o vor vedea peste o mie de ani. Dar acum mi s-a parut o trecere prea dura de la antic la modern. Arhitectura ei, faptul ca e cam intuneric si intreg conceptul, m-au facut sa ma intorc nu numai cu gandul dar si fizic la Catedrala din Ortigia. Au fost de ajutor si strazile cu leandri infloriti, si cactusii imensi ce-si etalau fructele tepoase.

    Despre Notto pot sa va spun ca poarta pe buna dreptate titulatura de Capitala a barocului italian. Pe cat de mic este oraselul pe atat de monumental si impunatoar arata centrul vechi. Desi imense, cladirile sunt suple, luminoase, diafane, incat iti vine sa intinzi palmele sa le cuprinzi in ele. Culoarea predominanta este alb-galbuiul, ceea ce da o stralucire aparte acestui orasel. Sper sa aveti rabdare si sa desfaceti toate pozele, chiar daca sunt mai mult de 20.

    Catania mi s-a parul in schimb un oras mohorat. Poate datorita pietrei folosita la constructia edificiilor. Sau poate soldatilor inarmati din Piata Domului. Sau poate oamenilor mai tristi decat in Notto sau Ortigia. Oricum nu face parte din orasele mele preferate.

    Dar Catania era punctul de plecare pentru Etna si Taormina.

    Inca inainte de plecarea din tara, am ales pentru Etna o excursie privata. Nu a fost exagerat de scumpa- 45 euro de persoana, incluzand transport dus-intors de la hotel si ghid in limba ceruta. In program intra excursie pe Etna, vizitarea unei pesteri formata de lava vulcanului, vizita la o ferma locala si vizita la un sat amenintat de eruptia din 1991- 1993, una din cele mai lungi eruptii ale vulcanului. In afara de vizita la ferma unde ne-a asteptat o masa plina cu produse obtinute acolo, de la miere, ulei de masline, masline, fistic, pana la vinuri si lichioruri, din care s-a putut gusta si cumpara, in rest excursia a insemnat o experienta noua. Lasati deoparte imaginea vulcanului conic stiut din poze, Etna este asemenea unui platou valurit urias, cu numeroase cratere mai vechi si mai noi, mai mici sau mai mari. Ghida noastra ne spunea ca in acel moment erau 46 de cratere in monitorizare pentru o eventuala eruptie. Datorita eruptiilor, nu se poate sti cu exactitate inaltimea vulcanului Etna, existand, se spune, pana la 400 de cratere secundare. Legenda spune ca pe Etna isi avea atelierul Hefaistos – zeul focului la greci.

    Peisajul e selenar. Vantul este deosebit de puternic pe Etna, lava pietrificata de diferite culori – in functie de mineralele continute –rosie, galbena, neagra in cea mai mare parte, si cenusa te inconjoara. Bucati uriase de bazalt – bombe cum sunt denumite, aruncate in timpul eruptiilor odata cu lava, sunt din loc in loc. Fantastic este faptul ca in zonele cu eruptii mai vechi (cativa ani) incep sa apara primele semne de viata, viata dovedindu-se mai puternica decat focul. Si ca la inceputurile pamantului, apar mai intai formele simple - lichenii. Muschiul castiga si el teren, ca si smocurile de iarba. Am mers pe carari negre de cenusa vulcanica intr-o padure de fagi adaptati la conditiile de mediu, inalti de cativa metri. Am vazut paduri de castani comestibili, zone intregi cu vie si livezi.

    Caci muntele, ca o compensare pentru furia lui distrugatoare, a oferit oamenilor un sol bogat in minerale. Zona de la poalele Etnei este una din cele mai manoase zone ale Siciliei, si se spune ca fisticul crescut aici, maslinele ce se cultiva in aceasta zona, vita de vie, sunt mult mai bune decat in alta parte.

    Eruptia din 1991- 1993, dupa patru sute si ceva de zile, s-a oprit la gardul primei case din localitatea Zafferana. Se spune ca localnicii, au iesit in calea lavei ce nu putuse sa fie oprita cu nimic, cu vestmintele Sfintei Aghata – patroana Cataniei, intr-o procesiune plina de sparanta si rugaciune. Si lava s-a oprit. Sigur, exista si o explicatie stiintifica, dar, te invaluie povestea si nu-ti mai da drumul.

    Taormina, statiunea cocotata pe coasta de est a Siciliei este in topul preferintelor turistilor. Se ajunge usor din Catania, si poti admira marea suficient in timp ce autobuzul urca serpentinele pana la poarta orasului. Apele sunt calde si plajele frumoase, dar in topul meu personal Taormina este pe locul 3 dupa Cefalu si Ortigia. Totul iti spune ca este o statiune la moda: aglomeratia, preturile, restaurantele cu pretentii, tinutele etalate de plimbareti. Peisajele sunt superbe, amfiteatrul grec este foarte bine conservat si printre coloanele antice se organizeaza spectacole. Daca ai noroc si prinzi o zi senina, poti vedea Etna in toata splendoarea lui.

    Sicilia este o destinatie de vacanta in care fiecare poate sa gaseasca ceva ce-i va ramane in suflet si minte mereu. Ce mi-a ramas mie? Apusul de soare din Ortigia! Si marea la Cefalu! Si…

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Elissa in 30.01.18 16:43:40
    Validat / Publicat: 30.01.18 17:55:10
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Apus de soare Ortigia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [30.01.18 18:39:28]
    »

    @Elissa: Excelent și acest review, ca de altfel întreaga serie Sicilia. Felicitări!

    În Siracusa, între Santuario Madonna delle Lacrime, o clădire exterm de înaltă, vizibilă de la mare distanță, și Duomo din Ortigia, cu coloane din templul antic dedicat Atenei încastrate în zidul exterior, și eu am ”votat” pentru al doilea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ElissaAUTOR REVIEW
    [30.01.18 19:48:03]
    »

    @Carmen Ion: ai perfecta dreptate. Sicilia e frumoasa și moștenirile din vechime aduc valoare insulei

    irinad
    [30.01.18 19:56:37]
    »

    Felicitări pentru toate articolele "siciliene"! Pentru mine, această serie a fost o evocare a proprie mele vacanțe pentru care îți mulțumesc frumos! Şi pozele sunt la fel de frumoase!

    ElissaAUTOR REVIEW
    [30.01.18 20:41:11]
    »

    @irinad: Mulțumesc. Sicilia merita vazuta

    krisstinna
    [30.01.18 21:17:46]
    »

    @Elissa: Foarte bune articolele tale, le-am citit cu plăcere.

    Cine e Frumusețea ghemuită lângă ziduri?

    Poți pune mai multe poze, ilustrează mai bine cuvintele tale.

    Știi ceva? Sf Agatha chiar a fost sfàntă, a murit in chinuri groaznice, eu cred povestea cu lava. Există și ceva Dumnezeesc, nu numai știință.

    Felicitări!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [31.01.18 09:04:25]
    »

    Melodia ataşată se poate şterge sau schimba!

    ElissaAUTOR REVIEW
    [31.01.18 09:11:22]
    »

    @webmaster13: multumesc pentru selectiile facute

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Elissa, irinad
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069031000137329 sec
    ecranul dvs: 1 x 1